Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΨΑΧΝΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

Επαγγέλματα που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν!

 10 Μαρτίου 2011
Μόλις τέλειωσες το πανεπιστήμιο και σκέφτεσαι το μέλλον; Σκέφτεσαι να αλλάξεις καριέρα; Πέραν των συνηθισμένων επαγγελμάτων, όπως δάσκαλος, δικηγόρος ή γιατρός, υπάρχουν επαγγελματικές επιλογές των οποίων την ύπαρξη δεν υποψιάζονται πολλοί. Μερικές, όπως αυτή του δοκιμαστή νεροτσουλήθρας, φαίνονται δελεαστικές άλλες πάλι, όπως αυτή του ελεγκτή οσμών… όχι και τόσο.

Ελεγκτής οσμών

Όσοι ακολουθούν το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας αποσμητικών και αντιιδρωτικών, τον οποίο πραγματοποιούν μυρίζοντας τις μασχάλες των δειγμάτων. Και σας βρωμάει η δική σας δουλειά;
Perierga.gr - Επαγγέλματα που δεν γνωρίζατε

Καθαριστής οθόνης IMAX

Οι τεράστιες κινηματογραφικές οθόνες IMAX δε θα προσέφεραν τόσο εκπληκτική ποιότητα εικόνας, εάν καλύπτονταν από σκόνη και βρωμιά. Γι’ αυτό και υπάρχουν εταιρίες που εξειδικεύονται στον καθαρισμό τέτοιων οθονών. Μεγαλύτερη πρόκληση για τους καθαριστές είναι η σκόνη, καθώς χρειάζεται να αδειάσουν δύο με τρεις φορές την ηλεκτρική τους σκούπα για να καθαρίσουν μία οθόνη.
Perierga.gr - Επαγγέλματα που δεν γνωρίζατε

Επαγγελματίας σφυριχτής

Κι όμως, μπορεί κανείς να κάνει καριέρα σφυρίζοντας, όπως ο 58χρονος Ουαλός Χένρι Μπρέιντι. «Ο σφύριχτής είναι καλλιτέχνης όπως ένας ηθοποιός ή ένας μουσικός», δήλωσε στο κανάλι Fox News. Επισήμανε πάντως πως, εκτός από το ταλέντο, σημαντική είναι και η αυτοπροβολή.
Perierga.gr - Επαγγέλματα που δεν γνωρίζατε

Κυνηγός ζάρας

Στις εταιρίες υποδημάτων υπάρχει πάντα κάποιος υπάλληλος, που χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σίδερο εξασφαλίζει ότι η επιφάνεια των παπουτσιών είναι απολύτως λεία και χωρίς ζάρες.
Perierga.gr - Επαγγέλματα που δεν γνωρίζατε

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ, Σεπτεμβρίου 09, 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΤΩΡΑ ΦΩΤΗ ΚΟΥΡΕΛΗ...



«Από τα προτεινόμενα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ οι δανειστές αποδέχονται μόνο τα 9,2 δισ. και ζητούν νέες επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!»
Για να σε δω τώρα κι εσένα πολιτικά μελλοθάνατε Φώτη Κουρέλη (4% τώρα σε κάνα μήνα 2% και πολύ σου είναι)  και τα τζιμάνια της ΔΗΜΑΡ κάτι Χατζησωκράτηδες, κάτι Μαργαρίτηδες, κάτι Τσουκάληδες, κάτι καληνυχτάκηδες, να δω κι εμάς να ξυπνάμε και να σας παίρνουμε με τις πέτρες... Άντε ρετάλια...

ΑΥΤΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Άγιο Δισκοπότηρο: το θρυλικό μυστήριο

Δημοσιευμένη  εικόνα




Υπήρξε ή όχι το Ιερό Γκράαλ ή αλλιώς το Άγιο Δισκοπότηρο;
Έχει μαγικές δυνάμεις;
Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από μεγαλύτερα μυστήρια της χριστιανικής παράδοσης, που με το πέρασμα των αιώνων έχει μετατραπεί σε θρύλο....


Περιβάλλεται από μαγεία και μυστήριο, και οι αναφορές σε αυτό φτάνουν από την εποχή του Βασιλιά Αρθούρου έως και τον Κώδικα Ντα Βίντσι.

Το Ιερό Γκράαλ ή αλλιώς το Άγιο Δισκοπότηρο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από μεγαλύτερα μυστήρια της χριστιανικής παράδοσης, που με το πέρασμα των αιώνων έχει μετατραπεί σε θρύλο.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το Ιερό Δισκοπότηρο χρησιμοποιήθηκε από τον Ιησού κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σε αυτό συγκεντρώθηκε το αίμα και ο ιδρώτας του Ιησού, την ώρα που τον κατέβαζε ο Ιωσήφ από το Σταυρό. Κάποιοι άλλοι το ταυτίζουν με την Ιερά Σινδώνη και αρκετοί το βλέπουν ως σύμβολο με μαγικές δυνάμεις.

Ο όρος Γκράαλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη του 1190, έτος θανάτου του συγγραφέα Κρετιέν ντε Τρουά, ο οποίος άφησε ημιτελές το τελευταίο ιπποτικό του μυθιστόρημα Πάρσιφαλ.

Η λέξη προέρχεται πιθανώς από την αρχαία γαλλική λέξη γκραάλ που σημαίνει «πλατύ και ευρύχωρο πιάτο ή δίσκος».

Αν το Γκράαλ υπάρχει στ' αλήθεια, τότε πού βρίσκεται; Θρυλείται ότι ο Ιωσήφ της Αριμαθείας, το μετέφερε από την Ιερουσαλήμ στο Γκλαστόνμπερι της Αγγλίας, εκεί όπου ετάφη ο βασιλιάς Αρθούρος.

Ωστόσο η πληροφορία μάλλον είναι ανακριβής και σύμφωνα με τους ιστορικούς τη διέδωσαν το 1191 οι μοναχοί του Γκλαστόνμπερι, όταν μια πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία τους. Ίσως οι καλόγεροι ήλπιζαν να την ξαναχτίσουν με τις εισφορές των προσκυνητών.

Σύμφωνα με άλλες διηγήσεις, το Γκράαλ βρήκαν Ναΐτες ιππότες ανάμεσα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος, στην Ιερουσαλήμ. Ο θρύλος το θέλει να φυλάσσεται μαζί με σπάνιους θησαυρούς σε μυστική αίθουσα του πύργου Γκιζόρ, στη Γαλλία.


Ο μύθος

Μετά από τον θάνατο του Χριστού ο Ιωσήφ φυλακίστηκε πιθανότατα σε έναν τύμβο, όμοιο με εκείνο που χρησιμοποίησε για το σώμα του Ιησού. Αφημένος εκεί για χρόνια τρεφόταν από τη μαγική δύναμη του Γκράαλ που του παρείχε τροφή και νερό κάθε πρωί με θαυματουργό τρόπο.

Αργότερα -και σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου- ο Ιωσήφ ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία με την οικογένειά του και διάφορους συντρόφους του.

Εγκαταστάθηκε στο Γκλάστονμπερι αλλά το δισκοπότηρο πήγε στο Κορμπένικ και στεγάστηκε σε ένα κάστρο, που φυλασσόταν πάντα από τους βασιλείς του Δισκοπότηρου, απόγονους της κόρης του Ιωσήφ Άννας ή Ενυγκέους και του συζύγου της Μπρονς.

Αιώνες αργότερα η τοποθεσία του Μεγάλου Κάστρου του Κορμπένικ ξεχάστηκε. Στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου, όμως, υπήρχε η προφητεία ότι το Δισκοπότηρο θα ανακάλυπτε και πάλι ένας απόγονος του Ιωσήφ. Αυτός ο συγκεκριμένος απόγονος ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να καθίσει στην Επικίνδυνη Θέση, στη Στρογγυλή Τράπεζα. Όταν ένα τέτοιο πρόσωπο έφθασε με τη μορφή του Γκάλαχαντ, του γιου του Λάνσελοτ, άρχισε να αναζητά το ιερό κειμήλιο.

Μετά από πολλές περιπέτειες και πολλά χρόνια οι ιππότες της Στρογγυλής Τράπεζας διέσχισαν τη Μεγάλη Βρετανία από το ένα άκρο στο άλλο. Ο Πέρσιβαλ (Πέρεντυρ) ανάμεσά τους ήταν εκείνος που ανακάλυψε το κάστρο. Ωστόσο απέτυχε να το βρει και έφυγε με άδεια χέρια.

Ο Λάνσελοτ ήταν ο επόμενος που πλησίασε το Κορμπένικ, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος γιατί ήταν μοιχός. Τελικά κατέφθασε ο Γκάλαχαντ που του επιτράπηκε να εισέλθει στο παρεκκλήσι και να δει το Δισκοπότηρο. Την ίδια στιγμή πέθανε και ο ίδιος μαζί με το Δισκοπότηρο υψώθηκαν στον ουρανό.


Ιερή Σινδώνη

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Λαυρεντίου στη Γένοβα το Γκράαλ ταυτίζεται με την Ιερή Λεκάνη από την Καισαρεία. Πρόκειται για οκταγωνική λεκάνη που έφεραν οι στρατιώτες που κατέλαβαν το 1101 την Καισαρεία. Αυτοί πίστευαν ότι ήταν ο πίνακας πάνω στον οποίο έπεσε η κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Σύμφωνα με άλλους, η μυστικιστική μουσουλμανική οργάνωση των Σούφι παρέδωσε το Γκράαλ στον Φρειδερίκο Β', ο οποίος το έκρυψε σε μια μυστική αίθουσα του Καστέλ ντελ Μόντε, κοντά στην Άντρια, περιοχή της επαρχίας Απουλία στην Ιταλία. Εκεί, στην πύλη του καθεδρικού ναού του Σαν Νίκολα, που βρίσκεται στο Μπάρι, υπάρχει μια εικόνα του βασιλιά Αρθούρου που υποδεικνύει την κρύπτη.

Το Γκράαλ θα μπορούσε να φυλάσσεται και στο Τορίνο. Πιθανότατα το μετέφεραν εκεί μαζί με την Ιερά Σινδώνη οι Σταυροφόροι του Μεσαίωνα. Στο ναό της Μεγάλης Μητέρας του Θεού υπάρχει το Άγαλμα της Πίστης, που στο δεξί χέρι κρατά ένα ανοιχτό βιβλίο και στο αριστερό ένα δισκοπότηρο. Λέγεται ότι το άγαλμα κοιτά την κρύπτη του Γκράαλ.

Κάποιοι μελετητές ταυτίζουν το Γκράαλ με την Ιερά Σινδώνη και υποστηρίζουν ότι ο όρος προέρχεται από τις λέξεις greil ή greille, που παραπέμπουν στις ιταλικές griglia (εσχάρα) και grata (κιγκλίδωμα). Βάσει των παραπάνω θεωρούν ότι ο όρος αναφέρεται στο επίχρυσο προστατευτικό πλέγμα κάτω από το οποίο τοποθετήθηκε το ιερό σάβανο για να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη.



ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


Έρευνες στα έγκατα της Αγίας Σοφίας για το χαμένο δισκοπότηρο ξεκίνησαν οι Τούρκοι!

Δημοσιευμένη  εικόνα

Το κρυφό δωμάτιο από το οποίο σύμφωνα με το θρύλο διέφυγε ο ιερέας μετά λειτουργία της 29ης Μαΐου 1453, κατά την Άλωση της Πόλης και το οποίο βρίσκεται στις ανεξερεύνητες στοές στα έγκατα της Αγίας Σοφίας, ψάχνουν Τούρκοι αρχαιολόγοι.

Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα από το 2009 όταν για πρώτη φορά μετά από αιώνες πάτησε πόδι ανθρώπου στις μυστικές υπόγειες στοές της Αγιάς Σοφιάς, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι αναζητούν το δισκοπότηρο του θρύλου.

Συνημμένη Εικόνα: agia-sofia-ipogies-stoes.png

Τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και έχουν τεράστια αρχαιολογική και ιστορική σημασία ωστόσο ο μεγάλος πόθος των Τούρκων ερευνητών είναι η ανακάλυψη ενός μυστικού δωματίου στο οποίο θρυλείται ότι βρίσκεται φυλαγμένο το δισκοπότηρο της μεγάλης εκκλησίας της Ορθοδοξίας.

Ο Κουτσί Ακιλί, μέλος της ομάδας των ερευνητών, πιστεύει πως σύντομα θα ανακαλύψουν πολύ σημαντικά, ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης καθώς και κυβερνητικά έγγραφα της εποχής του Βυζαντίου τα οποία καταγράφουν ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό και τις συνθήκες ζωής στην Αυτοκρατορία.

«Αυτό το δωμάτιο δεν μπορεί να είναι μακριά, είναι κάπου εκεί. Και όταν ανακαλυφθεί, πολύ πιθανόν μέσα σε αυτό να βρίσκονται πολλά σημαντικά, ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης», λέει ο Κουτσί Ακιλί και υπογραμμίζει ότι το κρυφό δωμάτιο μέσα στις διαδαλώδεις στοές κάτω από την μγάλη εκκλησία είναι το πιο σημαντικό απ'όλα.

Δεν αποκλείει μάλιστα μέσα σε αυτό το μυστικό δωμάτιο της Αγίας Σοφίας να βρίσκονται ακόμη και επιστημονικές έρευνες που έγιναν τα βυζαντινά χρόνια καταγράφοντας στοιχεία για τον πληθυσμό και τις συνθήκες ζωής του, αλλά και στρατιωτικά μυστικά, όπως η σύνθεση του "υγρού πυρός" που είχε τόσες φορές σώσει την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από βαρβάρους εισβολείς.

Καταλαβαίνει κανείς πως μια τέτοια ανακάλυψη θα τύχει τεράστιας προπαγάνδας από το τουρκικό κράτος σε όλα τα επίπεδα. Και αν για ορισμένους αυτό φαντάζει “τραβηγμένο” αρκεί να υπενθυμίσουμε τους πρόσφατους γελοίους ισχυρισμούς του Τούρκου πωθυπουργού σύμφωνα με τους οποίους η αυθεντική φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων προερχόταν από την Τουρκία καθώς και το ότι κάθε χρόνο οι Τούρκοι γιορτάζουν την ημέρα του εθνικού τους ποιητή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον...Όμηρο!

Η υπόθεση θυμίζει λίγο την ταινία "Ιντιάνα Τζόουνς και το χαμένο δισκοπότηρο" αφού όπως ο Χίτλερ στην ταινία, έτσι και τώρα η τουρκική κυβέρνηση θέλει να βρει το χαμένο δισκοπότηρο της Αγίας Σοφίας για το οποίο έχουν δημιουργηθεί τόσοι θρύλοι γύρω από την ύπαρξή του για να το χρησιμοποιήσει καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους.

Η νεο-οθωμανική αντίληψη που πρεσβεύει την ανεξιθρησκεία αλλά υπό την τουρκική διοίκηση εξυπηρετείται απόλυτα από μια τέτοια ανακάλυψη...

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ένα κουίζ για ξύπνιους!
Ημερομηνία: 09 Σεπτεμβρίου 2012
Θεσσαλονικη: Ενα κουιζ για ξυπνιους!
Είτε είστε μόνιμος κάτοικος της συμπρωτεύουσας, είτε σας έχει πάρει το μυαλό και γι' αυτό την επισκέπτεστε συχνά, σίγουρα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, ιστορικές, τουριστικές ή απλώς «καθημερινές», που σας διαφεύγουν. Δοκιμάστε τις θεσσαλονικιώτικες γνώσεις σας στο παρακάτω κουίζ και στην συνέχεια διαβάστε τις σωστές απαντήσεις με τις αντίστοιχες εξηγήσεις.

*1. Ποιος ίδρυσε την Θεσσαλονίκη;α. Ο Μέγας Αλέξανδρος προς τιμήν της αδελφής του, Θεσσαλονίκης
β. Ο Βασιλιάς των Θεσσαλών, μετά από σημαντική στρατιωτική νίκη κατά των Περσών στην περιοχή
γ. Ο Κάσσανδρος, κατά τα ελληνιστικά χρόνια
Την πόλη της Θεσσαλονίκης την ίδρυσε ο Κάσσανδρος, ένας από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην θέση της Θέρμας, και την ονόμασε Θεσσαλονίκη προς τιμήν της συζύγου του, της γνωστής ετεροθαλούς αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου (που σύμφωνα με τον μύθο ρωτούσε τους ναυτικούς αν ζει ο αδελφός της). Εκείνη με τη σειρά της, είχε πάρει το όνομά της επειδή γονείς της ήταν ο Φίλιππος Β' και η Θεσσαλή πριγκίπισσα Νικησίπολη, γάμος που συμβόλιζε την νίκη Μακεδόνων και Θεσσαλών ενάντια στο καθεστώς των Φερών.
*2. Τι γίνεται κάθε Νοέμβριο στις αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;α. Το ετήσιο φεστιβάλ της ΚΝΕ
β. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
γ. Η ετήσια γιορτή ψαριού και παραδοσιακής μουσικής
Τον Νοέμβριο, το κέντρο της Θεσσαλονίκης βάζει τα καλά του, οι δρόμοι γεμίζουν αφίσες και το γυάλινο κουβούκλιο έξω από το Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους στήνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μπορεί τα «κεντρικά» να είναι στο Ολύμπιον, αλλά όπως κάθε σινεφίλ ξέρει, οι πιο ενδιαφέρουσες προβολές «κρύβονται» στις αίθουσες του λιμανιού, και τα πιο τρελά πάρτι γίνονται κάθε βράδυ στην Αποθήκη Γ.
*3. Τι λείπει σήμερα από την Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης;α. Έχει η Θεσσαλονίκη Ρωμαϊκή Αγορά;
β. Σπουδαία αγάλματα που βρίσκονται στο Λούβρο
γ. Η περίφημη Αψίδα του Γαλέριου, που έπεσε σε σεισμό του 19ου αιώνα
Όχι, η Αψίδα του Γαλέριου, γερή να ʽναι, δεν έπεσε από κανένα σεισμό, και στέκεται σήμερα ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης, γνωστότερη ως Καμάρα. Αυτό που λείπει από την Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία βρίσκεται πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, είναι οι περίφημες «Μαγεμένες». Πρόκειται για συστοιχία κιόνων της Αγοράς, που αποτελούνταν από οκτώ ειδώλια, αυτά της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης. Οι «Μαγεμένες» μεταφέρθηκαν το 1864 στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου βρίσκονται ακόμη και σήμερα.

*4. Ποια θα είναι η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αν ποτέ αυτό ολοκληρωθεί;α. Σιδηροδρομικός Σταθμός - Καλαμαριά
β. Σιδηροδρομικός Σταθμός - Αεροδρόμιο
γ. Σιδηροδρομικός Σταθμός - Νέα Ελβετία
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, το μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2016, ενώ θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης, βασισμένο σε αυτό της Κοπεγχάγης, με σύστημα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες. Η βασική γραμμή θα συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την περιοχή της Νέας Ελβετίας, με 11 ενδιάμεσους σταθμούς. Σε βάθος χρόνου (πολύ βάθος όμως) έχουν μελετηθεί άλλες πέντε επεκτάσεις και διακλαδώσεις, προς την Ευκαρπία, τον Εύοσμο, την Τούμπα, την Νέα Κρήνη και το Αεροδρόμιο.
*5. Τι γιορτάζει φέτος η Θεσσαλονίκη;α. Τους 15 αιώνες από την ίδρυση της πόλης από τον Κάσσανδρο
β. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της κατά τον Βαλκανικό πόλεμο
γ. Τα 500 χρόνια του Λευκού Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε μουσείο
Ας αρχίσουμε με την βασική διαπίστωση, πως ο Λευκός Πύργος λειτουργεί ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, ως μουσείο, και ντροπή σας αν δεν τον έχετε επισκεφτεί. Αυτό που γιορτάζει η Θεσσαλονίκη το 2012 είναι η συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της πόλης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1912, υπό την απειλή ταυτόχρονης βουλγαρικής εισβολής. Η ημέρα συμπίπτει με την γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και ο δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις.
*6. Πώς «γεννήθηκε» ο πατροπαράδοτος φραπές το 1957, που ως γνωστόν είναι... Θεσσαλονικιός;α. Τυχαία, από έναν υπάλληλο στην Διεθνή Έκθεση που δεν είχε ζεστό νερό
β. Τρεις φοιτητές πειραματίζονταν για καινούριες συνταγές κοκτέιλ, δοκιμάζοντας παραλλαγές με στιγμιαίο καφέ
γ. Το πιο περιζήτητο καφενείο της Άνω Πόλης, αυτό του περίφημου Φραπίδη, το λάνσαρε ως τη νέα του «λιχουδιά» για εκείνο το καλοκαίρι
Είναι Φθινόπωρο του '57, και στην ΔΕΘ έχει στήσει το περίπτερό της η Nestle, για να διαφημίσει το νέο της προϊόν για παιδιά, ένα στιγμιαίο σοκολατούχο ρόφημα. Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος της εταιρίας, ετοιμαζόταν για το καθημερινό του ζεστό καφεδάκι, όταν συνειδητοποίησε πως δεν έχει ζεστό νερό. Έτσι, αποφάσισε να δοκιμάσει με κρύο νερό, χτυπώντας το μαζί με τον καφέ σε σέικερ. Ο πρώτος φραπέ(ς) της Ιστορίας ήταν γεγονός.

*7. Ως τι χρησιμοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα το Φρούριο του Επταπυργίου στα Κάστρα της Άνω Πόλης;α. Ήταν το δημαρχείο της πόλης, μέχρι την Μεταπολίτευση, οπότε και το δημαρχείο μεταφέρθηκε στο κέντρο
β. Ήταν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, λειτουργώντας παράλληλα και ως εκθεσιακός χώρος, μέχρι την κατάργηση του υπουργείου από την κυβέρνηση Παπανδρέου
γ. Ήταν οι φυλακές της πόλης, όταν έπαψε να λειτουργεί ως φυλακή ο Λευκός Πύργος
Ίσως η τούρκικη ονομασία του επταπυργίου να σας δώσει ένα hint: Γεντί κουλέ. Όντως, ο χώρος μέσα στους επτά βυζαντινούς πύργους αναδιαμορφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ώστε να γίνει από οχυρωματικό κάστρο, φυλακή για σωφρονισμό έγκλειστων, ανεξαρτήτως φύλου και εγκλήματος. Μάλιστα, λειτούργησε ως τέτοια μέχρι το 1984, ενώ το 1989 αποδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.
*8. Τι βρισκόταν παλιότερα στην θέση που χτίστηκε η σημερινή Πανεπιστημιούπολη;α. Εβραϊκό νεκροταφείο
β. Βασιλικό κτήμα, το οποίο δόθηκε στο δημόσιο κατά την Μεταπολίτευση
γ. Ο ιππόδρομος του Γαλέριου, του Ρωμαίου έπαρχου που είχε τα ανάκτορά του εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Ναυαρίνου
Κάτω από την μεγάλη Πανεπιστημιούπολη του σημερινού ΑΠΘ κάποτε βρισκόταν το εβραϊκό κοιμητήριο - όσο μακάβριο κι αν αυτό ακούγεται. Ακόμη πιο μακάβρια όμως είναι η Ιστορία του και ο τρόπος που καταστράφηκε. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί ζήτησαν από την εβραϊκή κοινότητα το κτήμα του κοιμητηρίου (μαζί με μερικά δισεκατομμύρια δραχμές) για να τους απαλλάξουν από καταναγκαστικά έργα. Οι Εβραίοι έδωσαν περισσότερα χρήματα για να γλιτώσουν το κοιμητήριό τους, το οποίο όμως τελικά οι Γερμανοί κατέστρεψαν, και χρησιμοποίησαν τις ταφόπλακες ως οικοδομικό υλικό, ακόμη και για πισίνα. Με το τέλος της Κατοχής, το ελληνικό δημόσιο κατέλαβε το νεκροταφείο ως «ακίνητο που έχει εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του». Λίγοι φοιτητές του Αριστοτελείου γνωρίζουν σήμερα την Ιστορία που κρύβει η περιοχή του Πανεπιστημίου τους.
*9. Πώς πήρε το όνομά του ο Λευκός Πύργος;α. Προς τιμήν του Λέοντα του Λευκού, Αυτοκράτορα της Άνω-Βυζαντινής Εποχής, που δώρισε το μνημείο στην πόλη
β. Γιατί κάποιος τον έβαψε λευκό
γ. Γιατί αποτέλεσε το κύριο οχυρό κατά την διάρκεια της Λευκής Επανάστασης τον 19ο αιώνα, κατά την οποία οι άρχοντες της πόλης προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν -χωρίς επιτυχία- όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Άνω-Βυζαντινή εποχή, ο Λέοντας ο Λευκός και η Λευκή Επανάσταση αποτελούν όλα πλάσματα της φαντασίας του in2life, τι μας μένει; Ότι κάποιος κάποτε έβαψε τον Πύργο άσπρο. Ο Πύργος - που παλιότερα ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος, Φρούριο των Γενίτσαρων και Πύργος του Αίματος (Kenli Kule)- αποτελούσε το νοτιότερο άκρο των οθωμανικών τειχών της πόλης, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή βασανιστηρίων και θανατοποινιτών - γι΄αυτό και ο χαρακτηρισμός «του αίματος». Ένας Εβραίος κατάδικος, όμως, είχε την ιδέα να προτείνει να ασβεστώσει ολόκληρο τον Πύργο, σε αντάλλαγμα με την ελευθερία του. Έτσι κι έγινε...

*10. Βρίσκεστε στην γωνία Τσιμισκή και πλατείας Αριστοτέλους, από την πλευρά της θάλασσας. Τι σας μυρίζει;α. Η ελαφριά δυσωδία από τον όχι και τόσο περιποιημένο Θερμαϊκό
β. Η μπουγάτσα του κυρ Στέλιου, που έχει το ονομαστό μπουγατσάδικο της Αριστοτέλους
γ. Κάστανο, από τα τσουρέκια του Τερκενλή
Από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στο κέντρο, εκείνη η γωνία μυρίζει κάστανο, ιδιαίτερα αν πλησιάσεις την «σχάρα» του δαπέδου, δίπλα από το ζαχαροπλαστείο του Τερκενλή. Και μέχρι να έρθει το ραντεβού σου, μπαίνεις και τσιμπάς ένα κομμάτι.
*11. Ποιος ηγέτης ξένου κράτους γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη;α. Ο Νικολά Σαρκοζί, εξ ου και η συμπάθειά του προς την Ελλάδα
β. Ο Κεμάλ Ατατούρκ, εξ ου και το τουρκικό προξενείο
γ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, εξ ου και η «κουμπαριά» με τους Καραμανλήδες
Στην Άνω Πόλη, ένα ροζ κτίριο πίσω από το τουρκικό προξενείο στεγάζει το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ, που παραχωρήθηκε από τους Έλληνες στο τουρκικό κράτος, καθώς σε αυτό γεννήθηκε ο μετέπειτα ηγέτης των Τούρκων. Σήμερα, η επίσκεψη των Τούρκων στην Άνω Πόλη έχει πάρει χαρακτήρα προσκυνήματος.
*12. Τι βρίσκεται απέναντι από την Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης;α. Το πρώτο gay bar που άνοιξε στην χώρα
β. Το σπίτι του σημερινού δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη
γ. Ο ανδριάντας του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη
Κάποιο ευτυχές παιχνίδισμα της μοίρας, έφερε στην ίδια γειτονιά τον μητροπολίτη Άνθιμο και τον «μεγάλο εχθρό» του, Γιάννη Μπουτάρη. Δεν ξέρουμε αν βγαίνουν καθημερινά στα παράθυρα για να χαιρετηθούν, αλλά σίγουρα η σύμπτωση της γειτνίασης, και μάλιστα δεδομένου ότι το διαμέρισμα του Μπουτάρη είναι... της εκκλησίας, κάνει το σκηνικό της οδού Μητροπόλεως ελαφρώς σουρεαλιστικό.

Οι σωστές απαντήσεις: 1γ, 2β, 3β, 4γ, 5β, 6α, 7γ, 8α, 9β, 10γ, 11β, 12β
0-4 σωστές απαντήσεις: Αποκαλείτε το πιτόγυρο "σουβλάκι", δεν ξέρετε τι διαφορά έχει η μπουγάτσα από την τυρόπιτα, και προφανώς, δεν είστε από την Θεσσαλονίκη. Αν είστε, θα πρέπει να την γνωρίσετε λίγο καλύτερα. Αν δεν είστε, ισχύει το ίδιο.
5-10 σωστές απαντήσεις: Όχι κι άσχημα! Έχετε μια γενική ιδέα της Ιστορίας της πόλης αλλά μάλλον, αν σας δινόταν η δυνατότητα να καθίσετε για καφέ αντί να πάτε μέχρι τα Κάστρα, ή να πιάσετε τραπέζι για φαγητό αντί να κάνετε βόλτες στην πόλη, θα επιλέγατε με βάση το στομάχι σας.
11-12 σωστές απαντήσεις: Γνωρίζετε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Ο τίτλος του Θεσσαλο-νικητή σας αξίζει. Ξέρετε, όμως, επίσης, πολύ καλά, πως η Θεσσαλονίκη είναι πολλά περισσότερα από τα παραπάνω. Συνεχίστε να γνωρίζετε και να ζείτε την πόλη.
Πηγή: in2life.gr