Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Μες στην κοιλάδα των Τεμπών


Η κοιλάδα των Τεμπών σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσαβο. Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιομέτρων, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα.

Την κοιλάδα διατρέχει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο.

Η κοιλάδα των Τεμπών είχε, από την αρχαιότητα, μεγάλη σημασία, αφού είναι το κύριο πέρασμα από την Μακεδονία στη Θεσσαλία.

Το όνομα των Τεμπών διατηρείται από την αρχαιότητα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας λέγονταν και Μπαμπά.

Μια κατάφυτη περιοχή με άφθονες πηγές που καταλήγουν στον Πηνειό. Πολύ κοντά στα Τέμπη είναι το Δέλτα του Πηνειού, ένας τόπος και μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία.

Ο Πηνειός είναι σημαντικός για τα μοναδικά παρόχθια δάση του με πλατάνια, που δημιουργούν το αισθητικό δάσος των Τεμπών και τις νησίδες με τα δρυοδάση.

Στην κοιλάδα των Τεμπών υπάρχουν φυσικές πηγές νερού.

Τα Τέμπη αποτελούν καταφύγιο για σπάνια πουλιά-παρυδάτια και αρπακτικά (225 είδη, ανάμεσά τους κορμοράνοι, ερωδιοί και φλαμίνγκο) , ενώ υδροχαρή δέντρα (πλατάνια, λεύκες, ιτιές κ.ά.), που φυτρώνουν μέσα από τα νερά του ποταμού, δάση από πλατάνια και σπάνια λουλούδια στους βράχους, συνθέτουν το τοπίο.

Η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια σε μύθους που σχετίζονται με την κοιλάδα των Τεμπών. Σύμφωνα λοιπόν με έναν μύθο η κοιλάδα άνοιξε από την τρίαινα του Ποσειδώνα. Άλλος μύθος λέει ότι ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με τη Δάφνη, κόρη του Πηνειού. Ο πατέρας της, για να μην την αρπάξει ο θεός, την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που αφθονεί στην κοιλάδα. Επίσης αναφέρεται ότι ο θεός Απόλλωνας τις δάφνες στους Δελφούς τις μετέφερε από την πλούσια σε βλάστηση περιοχή των Τεμπών. Υπήρχε μάλιστα και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.


Η μυθολογία μας επίσης αναφέρει ότι στην κοιλάδα των Τεμπών ο θεός Πάνας κυνηγούσε τις Δρυάδες και τις Νύμφες.

Εδώ επίσης για κάποιο διάστημα κατοικούσε ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της Κυρήνης κι εδώ ήταν που κυνηγούσε την Ευρυδίκη, σύζυγο του Ορφέα. Ενώ αυτή προσπαθούσε να ξεφύγει από τον Αρισταίο, που την κυνηγούσε, δαγκώθηκε από ένα ερπετό και πέθανε.

ΝΕΑ ΓΕΥΣΗ ΠΑΓΩΤΟΥ

Απόλαυση… διαρκείας

Απόλαυση… διαρκείας!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Mην υποβάλλεις φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν δεις αυτή την είδηση!


Φωτογραφία για Mην υποβάλλεις φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν δεις αυτή την είδηση!
Θα πάρουν φωτιά τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια σε λίγες ημέρες, αφού από μέρα σε μέρα ανοίγει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Φέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία για περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην Εφορία για να παραλάβουν «κλειδαρίθμους» προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν σε λογιστή, θα πρέπει όμως να καταβάλλουν το αντίτιμο των 40 - 50 ευρώ.

Τι αλλάζει στην υποβολή και συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων;

-Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική από όλους τους φορολογούμενους

-Η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική από όλους τους φορολογούμενους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα.


-Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις για 640.000 δημοσίους υπαλλήλους, 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και πολλούς ακόμη συνταξιούχους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων. Θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες φόρους του έτους 2012

-Οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι, αλλά και νέοι άνω των 18 ετών που θα υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην εφορία για να παραλάβουν κλειδάριθμο.

-Βεβαίωση από την τράπεζα θα πρέπει να ζητήσουν όλοι όσοι έχουν καταθέσεις για να δηλώσουν τους τόκους.

-Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανονικά η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

Το σύνολο των εισοδημάτων

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, από όπου και αν προέρχονται, και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και γι' αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).

Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος), πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ!

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή πήραν έναντι θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμεους και αναλογούντες φόρους, αλλά για να κάνουν αυτήν τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.


Δαπάνες και αφορολόγητο

ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

ΗΠΑ: Φορτιστή 20 δευτερολέπτων εφηύρε 18χρονη


Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

 
Η μικροσκοπική συσκευή της 18χρονης Ίσα Χερ από την Καλιφόρνια μπορεί να επαναφορτίσει την μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου μέσα σε 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

Θα μπορούσε η εφεύρεση μιας μαθήτριας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το χρόνο που απαιτείται για να φορτιστεί πλήρως ένα κινητό τηλέφωνο; Αυτό δείχνουν να πιστεύουν οι διοργανωτές διεθνούς διαγωνισμού επιστήμης και τεχνολογίας της Intel, οι οποίοι της απένειμαν το βραβείο καλύτερου νεαρού επιστήμονα και το έπαθλο των 50.000 δολαρίων.
Η μικροσκοπική συσκευή της 18χρονης Ίσα Χερ από την Καλιφόρνια μπορεί να επαναφορτίσει την μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου μέσα σε 20 έως 30 δευτερόλεπτα. «Το τηλέφωνό μου πάντοτε ‘πεθαίνει’», δήλωσε η ίδια όταν ερωτήθηκε από πού άντλησε έμπνευση.

«Ανέπτυξα ένα νέο υπερ-πυκνωτή, ο οποίος είναι στην ουσία μια συσκευή αποθήκευσης ενέργειας, που μπορεί να συσσωρεύσει πολλή ενέργεια σε ελάχιστο χώρο», εξήγησε η Χερ μιλώντας στο NBC News. «Επιπλέον, αντέχει για περισσότερους κύκλους φόρτισης και είναι εύκαμπτος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αναδιπλούμενες οθόνες, ρούχα και υφάσματα».

Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει τη φόρτιση των μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ανακοινώνοντας τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού, εκπρόσωπος της Intel έπλεξε το εγκώμιο της Χερ λέγοντας ότι αναγνώρισε «την καθοριστικής σημασίας ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικές συσκευές αποθήκευσης», καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές εισβάλλουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Παρότι η Intel δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την εφεύρεση της μαθήτριας, η οποία ετοιμάζεται να περάσει σύντομα τις πύλες του Χάρβαρντ, ενδιαφέρον για τη συσκευή έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρείες, ανάμεσά τους και η Google.