Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΤΕΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013









ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΚΤΩΣ ΔΡΟΜΩΝ

Κατέθεσαν πινακίδες 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων!

Στους 120.000 έφτασαν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατάθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις εφορίες προκειμένου να αποφύγουν το χαράτσι του «τέλους κυκλοφορίας» για το 2013.

Σε περίπου 492.000 φτάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην προηγούμενη... τριετία 2009-2011, με τη σούμα για την 4ετία 2009-2012 να φτάνει στις 612.000, με μείωση πάνω από το 10% των οχημάτων που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τα φετινά κρατικά έσοδα από τέλη κυκλοφορίας έφτασαν σε 1,15 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το στόχο του κρατικού προϋπολογισμού (1,2 δισ. ευρώ).


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2013/01/120000.html#ixzz2Hfyy1OEm

ΟΛΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Από αύριο Σάββατο όποιος δεν κόβει απόδειξη... κερνά τον πελάτη

Από αύριο, Σάββατο 12 Ιανουαρίου, όποιος επιχειρηματίας δεν εκδίδει στον πελάτη του απόδειξη υποχρεωτικά θα τον κερνά...


Σε ισχύ τίθεται η αγορανομική διάταξη με την οποία οι καταναλωτές δεν υποχρεώνονται να πληρώνουν το αντίτιμο ενός προϊόντος ή μιας... υπηρεσίας που αγοράζουν όταν οι επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια, αναλόγως.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργεία ελέγχου της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινούν ελέγχους με προτεραιότητα στα εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες και άλλους χώρους εστίασης και αναψυχής μια κι εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι μάλιστα να φέρουν ειδική σήμανση στα καταστήματά τους ή στους τιμοκαταλόγους, ανάλογα με το είδος της εταιρίας, που θα πληροφορούν τους καταναλωτές για το δικαίωμα που έχουν οι τελευταίοι να μην πληρώνουν το αντίτιμο προϊόντος ή της υπηρεσίας που αγοράζουν αν οι καταστηματάρχες δεν εκδίδουν απόδειξη.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 1 της συγκεκριμένης αγορανομικής διάταξης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ−ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT − INVOICE)». Την υποχρέωση αναγραφής έχουν και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Η προαναφερόμενη ένδειξη θα φαίνεται στους τιμοκαταλόγους».