Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο ΑΓΩΓΟΣ΄΄ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΥΓΑ

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012


Τι κρύβεται πίσω απ'τη σύγκρουση Ρέσλερ-Χρυσοχοίδη



Η σύγκρουση του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Γερμανό αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έχει και ακόμη μία διάσταση.


Οπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου του που δημοσιοποίησε το δίκτυο Bloomberg, οι Γερμανοί είναι εκνευρισμένοι γιατί εκτός των άλλων είχαν προτείνει και τη συμμετοχή στον...αγωγό ΤΑΡ, χωρίς να υλοποιηθεί τίποτε από όλα αυτά. Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, απλώς να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα υποστήριζε σθεναρά τον αγωγό ITGI, ο οποίος είναι «αντίπαλος» του ΤΑΡ, που καταλήγει μέσω Ελλάδας στην Αλβανία και από εκεί στην Ιταλία.
Το θέμα είχε τεθεί από τον κ. Ρέσλερ και στον Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο στην Αθήνα και η εμμονή του κ. Ρέσλερ έχει αιτία: σημαντικός μέτοχος του ΤΑΡ είναι η μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρεία «E.ON Ruhrgas», την οποία υποστηρίζει με σθένος ο Γερμανός αντιπρόεδρος.

ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Και στην ηπειρωτική Ελλάδα επεκτείνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Σε ποιές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ξεκινούν γεωτρήσεις για αέριο-πετρέλαιο,




Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά.., Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη θα προκηρυχθούν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, οπότε κατατέθηκαν συνολικά οκτώ προσφορές.

Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, με στόχο τον Απρίλιο να υπογραφούν οι συμβάσεις, ως τα τέλη του χρόνου να υπάρχουν και να έχουν αξιολογηθεί τα σεισμικά δεδομένα και στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013 να γίνουν οι προκηρύξεις για παραχώρηση έως 15 περιοχών για έρευνες με γεωτρήσεις.

Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3-4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα θα γίνει η προκήρυξη για τις 10-15 νέες περιοχές που θα βγάλει προς διερεύνηση η Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Μανιάτης, τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40 % της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.
Σημείωσαν ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης.

Η εταιρεία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποφάσεις για την ανάθεσή του θα ληφθούν με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία.

ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ - ΟΥΝΑ ΡΑΤΣΑ

Ένα εκατομμύριο αυθαίρετα "ανακάλυψαν" στην Ιταλία

Οι ιταλικές εφοριακές αρχές, οι οποίες δίνουν μάχη κατά της μάστιγας της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν ένα εκατομμύριο ακίνητα «φαντάσματα» που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ και θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία περίπου 472 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Tuesday, 06 March 2012
 
 
Πολλοί είναι οι καταναλωτές που έσπευσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες πατάτας εκμεταλλευόμενοι το «κίνημα της φθηνής πατάτας». Διαβάστε εδώ μερικές συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά τις πατάτες μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.
1. Ξεχωρίστε τις πατάτες με μικρές ατέλειες, όπως μώλωπες και σχισμές, από τις υπόλοιπες . Χρησιμοποιήστε τις πατάτες με τις μικρές ατέλειες πριν από τις άλλες.

2. Βρείτε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος με καλή κυκλοφορία του αέρα. Οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία μεταξύ 5 και 15 βαθμούς C. Ένα ψυγείο είναι συχνά ένα καλό μέρος για να αποθηκεύονται οι πατάτες. Η έκθεση στο φως προκαλεί το πρασίνισμά τους.

3. Μετακινήστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μακριά από τον τόπο που σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τις πατάτες σας.

4. Διαλέξτε ένα δοχείο. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πατάτες σας σε πλαστική ή σε χάρτινη σακούλα ή λινάτσα σάκο για την περαιτέρω αύξηση της φρεσκάδας.

5. Προσθέστε 1-2 μήλα με τις πατάτες. Το μήλο καθυστερεί τις πατάτες να αποκτήσουν φύτρες.
6. Αν η αποθήκευση τους γίνει σε ψυγείο τοποθετήστε τις στο συρτάρι για τα λαχανικά.
7. Πάρτε μόνο τις πατάτες που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε από την τσάντα.

8. Αφαιρέστε τις πατάτες που παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης ώστε να μην χαλάσουν στο σύνολο τους.

Συμβουλές:
Ορισμένες μέθοδοι αποθήκευσης μπορεί να αλλάξουν τη γεύση της πατάτας. Οι πατάτες που είναι αποθηκευμένες σε θερμοκρασίες κάτω από 7 βαθμούς C μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ γλυκιά γεύση.

Αποφύγετε το πλύσιμο πατάτας πριν από την αποθήκευση τους


Seleo.gr News

ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Ολο και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά τα τελευταία 24ωρα το κίνημα της πατάτας στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς ξεφυτρώνουν σαν τα ... μανιτάρια οι υπαίθριες αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.
Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης λοιπόν, όπου στο κίνημα μπαίνουν όλο περισσότεροι δήμοι και την Κατερίνη, από όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία, φθηνές πατάτες θα πωληθούν τις επόμενες ημέρες σε Χαλκιδική, Βέροια και Βόλο.

Μάλιστα, το κίνημα της πατάτας δεν θα σταματήσει στις... πατάτες, αλλά θα επεκταθεί- κατά τα φαινόμενα- και σε άλλα προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται η διάθεση φθηνών αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.

Συνεχίζεται και αύριο η πώληση φθηνής πατάτας στο Σέιχ Σου
Περίπου 15 τόνοι πατάτας σε τιμή 0,25 ευρώ το κιλό, μοιράστηκαν σήμερα σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.

Αύριο Τετάρτη, πρόκειται να μοιραστούν σε καταναλωτές άλλοι 15 τόνοι πατάτας Ανω Βροντούς. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9.30-10 το πρωί, στην περιοχή του Σέιχ Σου, δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, αλλά πατάτες θα μπορούν να αγοράσουν -όπως και τις προηγούμενες μέρες- μόνο όσοι καταναλωτές φρόντισαν να τις παραγγείλουν από πριν, είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail vivika@agro.auth.gr ) είτε τηλεφωνικώς (στο 2310 99 88 23).

Όπως δήλωσαν συνεργάτες του ομότιμου καθηγητή Γεωπονικής, Χρίστου Καμενίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι διανομές θα συνεχιστούν, αλλά γίνονται σκέψεις ώστε να εμπλακούν στη διαδικασία και οι δήμοι, έτσι ώστε η πώληση της φθηνής πατάτας να γίνεται τοπικά και να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις οι πολίτες.

Παραγγελίες για ρύζι και πατάτες στον δήμο Θερμαϊκού από αύριο μέχρι 21/3
Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα μοιράσει μέσα τον Μάρτιο και ο δήμος Θερμαϊκού. Σε συνεργασία με πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, οι πατάτες θα πωλούνται σε τιμή 0,30 ευρώ/κιλό, σε συσκευασίες των 10 κιλών, ενώ οι ρυζοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας θα μοιράζουν ρύζι "νυχάκι", γλασέ, Καρολίνα και Μπονέτ σε πεντάκιλες συσκευασίες (σε τιμές από 0,74-1,00 ευρώ/κιλό αναλόγως ποικιλίας).

Όσοι κάτοικοι και δημότες του δήμου Θερμαϊκού επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά των προϊόντων σε προνομιακές τιμές μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, ηλεκτρονικά στην ιστοστελίδα http://www.thermaikos.gr/ή σε έντυπη μορφή, στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.

Στη συνέχεια, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, που θα καθοριστεί κατόπιν ενημέρωσης των καταναλωτών, θα γίνει η διάθεση των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Και φασόλια στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Μέχρι 20/3 οι παραγγελίες
Ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο oποίος θα προχωρήσει -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του- στην οργάνωση αγοράς προϊόντων (ρύζι, φασόλια, πατάτες) σε τιμές παραγωγού.

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα, καλούνται να δηλώσουν το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν, καθώς και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο e-mail του δήμου: info@ampelokipi-menemeni.gr ή καλώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 729618, 2310 729602 και 2310 729608, 2310 729600, 2310 729679 και 2310 729604.

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία, εκτός από ρύζι και πατάτες, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Σε επαφή με τους κατά τόπους αγροτικούς συνεταιρισμούς βρίσκεται και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, για να διατεθούν τα προϊόντα τους σε τιμές παραγωγού. Αρχικά, επιλέχτηκαν ως προϊόντα η πατάτα, το λάδι, το αλεύρι, το ρύζι, η φακή και τα φασόλια, με τα πρώτα μηνύματα να καταφθάνουν θετικά , όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν πληροφορίες από τους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από το ενημερωμένο δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών, ενημερώνουν τους πολίτες για τη συγκέντρωση παραγγελιών. Αυτοί θα προμηθεύονται τα προϊόντα σε ημέρα που θα ορίζει ο δήμος απευθείας από τους παραγωγούς στην ποσότητα που επέλεξαν.

Ήδη, εξασφαλίσθηκε η προμήθεια πατάτας από το Κ.Νευροκόπι Δράμας και ρυζιού από τη Χαλάστρα, όλα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Αύριο φθάνει δείγμα ελαιολάδου από τη Λακωνία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με παραγωγούς και για τα άλλα προϊόντα, με το δήμο να δίνει έμφαση στον έλεγχο ποιότητάς τους ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο νοθείας ή αλλοίωσης. Εκτιμάται πως η πρώτη διάθεση των προϊόντων θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτοιμοι να ταξιδέψουν 50 χλμ για να αγοράσουν φθηνές πατάτες στη Χαλκιδική!
Και στη Χαλκιδική θα φτάσουν αύριο οι φθηνές πατάτες Νευροκοπίου. Όπως δήλωσε η Ιωάννα Kαρούλη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η διανομή περίπου 30 τόνων σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί αύριο, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων.

Από τα 900-1000 τσουβάλια των 30 κιλών το καθένα, που αναμένεται να διατεθούν αύριο (σε τιμή 0,28 ευρώ/κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), τα 800 περίπου έχουν ήδη προπληρωθεί! Όσοι προπλήρωσαν τις παραγγελίες τους μέχρι σήμερα, θα μπορούν να παραλάβουν αύριο τις συμφωνηθείσες ποσότητες.

Ενδιαφέρον υπάρχει από τα γύρω χωριά, αλλά και από πιο μακρινές περιοχές όπως το Πλαγιάρι, που απέχει 50 χλμ από τα Σήμαντρα και το Παλιούρι , εξηγεί η κα Καρούλη. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους στα εξής τηλέφωνα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων 2373061284, Νίκος 6973208642 και Βαγγέλης 6937123055.

Πατάτες και στη Βέροια, το Σάββατο
Το Σάββατο 10 Mαρτίου θα φτάσει στη Βέροια η νταλίκα που θα μεταφέρει τις φθηνές πατάτες Νευροκοπίου στην Ημαθία, κατόπιν πρωτοβουλίας των Πολιτών της Βέροιας και με πρώτους πωλητές τούς εθελοντές της πόλης. Η διανομή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τις παραγγελίες τους στα τηλέφωνα 6982171461, 6975504391 και 6946381707. Αναμένεται να διατεθούν περίπου 25 τόνοι πατάτας.

Φθηνές πατάτες πωλούνται επίσης στο Βόλο (0,25 ευρώ το κιλό), στο πλαίσιο του κινήματος "Άνωση Εθελοντές Βόλου και με την αλληλεγγύη της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου , του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας , του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κτλ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.

Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή;
Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή ενδέχεται να πωληθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει του Πάσχα, αν και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ευπαθές ανεβάζει τον πήχη των οργανωτικών αναγκών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες. Είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται την κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά και συντήρησή του, δηλαδή ειδικά οχήματα μεταφοράς, ψυγεία κτλ., οπότε η διάθεσή του έχει αυξημένες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε όμως να το πετύχουμε, έστω σε μικρές ποσότητες και σε τοπικό επίπεδο .

Και παντοπωλείο που παρακάμπτει τους μεσάζοντες
Μπορεί η πλειοψηφία των καταναλωτών να ανακαλύπτει τώρα το κίνημα της αγοράς αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά ένα παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη κάνει περίπου αυτό, εδώ και έναν χρόνο! Πρόκειται για τον αστικό προμηθευτικό συνεταιρισμό Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (ΣΠΑΜΕ), το πρατήριο του οποίου λειτουργεί στην οδό Μελενίκου 29 και σπάει το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Το προϊόν φτάνει κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, σε κόστος που προκύπτει από τις τιμές χονδρικής συν ένα ποσοστό 10% για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του πρατηρίου της Σ.ΠΑ.ΜΕ.

http://www.newsit.gr/


 

GREEK ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Έλληνες πουλάνε σουβλάκι και γύρο στο Λονδίνο και θησαυρίζουν...


Τρεις Έλληνες, ο Δημήτρης Δαμιανίδης, ο Δημήτρης Κότσας και ο Δημήτρης Φλωράκης άνοιξαν το "Olive Oil and Oregano" στο Λονδίνο, όπου πουλάνε σουβλάκια με λαδορίγανη και γύρο.

Ο Δημήτρης Φλωράκης λέει σχετικά:

"Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Στο Westfield Stratford City υπάρχουν 70 εστιατόρια και καφέ. Το γεγονός ότι το εμπορικό κέντρο βρίσκεται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, εκεί όπου θα φιλοξενηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 το προσεχές καλοκαίρι, έχει ως αποτέλεσμα να είναι συγκεντρωμένες όλες οι διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, από τις πολύ γνωστές (ιταλική, κινέζικη κ.λπ. έως εστιατόριο με κουζίνα Καραϊβικής), ενώ μπορεί να βρει κάποιος κι όλες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες γρήγορης εστίασης. Το ελληνικό σουβλάκι, όμως, δεν χλομιάζει όταν τα βάζει με τους κολοσσούς της έθνικ κουζίνας. Πάνω από 1.000 πελάτες προτιμούν καθημερινά τις μοντέρνες γεύσεις του "Olive Oil and Oregano" και απολαμβάνουν ένα σουβλάκι, ένα πιάτο γύρο ή πατάτες με σος φέτας. Και δεν λησμονούν να πάρουν και σε συσκευασία λιανικής ελαιόλαδο από την Ολυμπία, μέλι από τη Χαλκιδική, μαύρη κορινθιακή σταφίδα, βιολογική ρίγανη, φέτα, τζατζίκι και άλλα τοπικά προϊόντα".