Κυριακή 14 Απριλίου 2013

OF SHORE LEAKS

Off shore αποκαλύψεις: Στο φως μια "παράλληλη" παγκόσμια οικονομία...!!!

2013-04-14
Φωτογραφία για Off shore αποκαλύψεις: Στο φως μια παράλληλη παγκόσμια οικονομία...!!!
Μπαλή Κάκη

Οι αποκαλύψεις κρατούν δέκα μέρες τώρα και σταματημό δεν έχουν. Για κάποιες χώρες είναι πολιτικά «καυτές». Για κάποιες άλλες, τα πρώτα ονόματα που εμφανίζονται βάζουν απλώς μια οικονομικά πικάντικη πινελιά στις κοσμικές στήλες.

Ο λόγος για τα περιβόητα off shore leaks, για εκείνα τα 2,5 εκατομμύρια ντοκουμέντα, που περιλαμβάνουν 120.000 εταιρείες - «γραμματοκιβώτια», 130.000 ονόματα πελατών από 170 χώρες, οι οποίοι έχουν κρύψει έναν ανυπολόγιστο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, δολαρίων, ελβετικών φράγκων, γεν κ.λπ. σε δέκα φορολογικούς παραδείσους. Τα ντοκουμέντα δόθηκαν από έναν άγνωστο -μεγαλοτραπεζίτη που ανένηψε; κάποια μυστική υπηρεσία;- στον διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ) κι αυτός με τη σειρά του τα μοιράστηκε με 86 δημοσιογράφους και ερευνητές από 46 χώρες, που δούλεψαν δεκαπέντε μήνες για να βρουν την άκρη.


Από τις 4 Απριλίου, που δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα σε πολλές εφημερίδες του πλανήτη -στην Ελλάδα, στα «Νέα»- τα πρώτα στοιχεία από τα off shore leaks, οι κυβερνήσεις κάποιων τραπεζικών και φορολογικών παραδείσων έχασαν τον ύπνο τους, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών με μεγάλη «αιμορραγία» φορολογικών εσόδων έτριψαν κατ’ αρχάς τα χέρια τους, οι τράπεζες και τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που στήνουν τις υπεράκτιες εταιρείες άρχισαν να ξεσκονίζουν στα συρτάρια τους τα "σχέδια Β", και κάποιοι από τους απρόσεχτους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες έχασαν εκείνη τη… μαγική αίσθηση της ασφάλειας που ένιωθαν στον μυστικό κόσμο των φορολογικών παραδείσων. Τώρα ξέρουν ότι, αφού έγινε η πρώτη διαρροή και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει η επόμενη.

Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα περιβόητα wiki leaks που στην πλειοψηφία τους ήταν οι εκτιμήσεις που έκαναν Αμερικανοί διπλωμάτες για πρόσωπα και πράγματα στις χώρες που υπηρετούσαν, τα off shore leaks περιέχουν χειροπιαστά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις διωκτικές αρχές, εάν βεβαίως στοιχειοθετούν παρανομίες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι και η ίδρυση off shore εταιρείας είναι νόμιμη και η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων - μέχρι να υπάρξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων για να αλλάξουν οι νομοθεσίες και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

32 τρισεκατομμύρια δολάρια 32.000.000.000.000

Η αλήθεια είναι ότι οι αποκαλύψεις των off shore leaks έγιναν σε μια πολύ βολική στιγμή, τουλάχιστον για τον δυτικό κόσμο. Οι περισσότερες κυβερνήσεις των βιομηχανικών χωρών προσπαθούν να διευρύνουν τη φορολογική τους βάση και να επαναπατρίσουν ένα μέρος των κεφαλαίων που έχουν φύγει. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Tax Justice Network (Δίκτυο για τη φορολογική δικαιοσύνη), το 2012 ήταν παρκαρισμένα στους συνολικά 70 φορολογικούς παραδείσους 21 με 32 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, όντως πρόκειται για αριθμό με δώδεκα μηδενικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία θέλουν ένα κομμάτι από αυτή την «κλεμμένη» φορολογική πίτα. Ακόμη και η Ρωσία θέλει πίσω ένα μέρος από το μαύρο χρήμα των ολιγαρχών της -έστω αυτών που δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με το Κρεμλίνο-, ενώ η Κίνα, που επίσης «αιμορραγεί» κυρίως μέσω Χονγκ Κονγκ και Μακάο, για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πώς θέλει να χειριστεί αυτό το ζήτημα.

Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

ΜΥΣΤΗΡΙΟ!!! Οι υπόγειες στοές της Θεσσαλονίκης!!!

Στην οδό Λαγκαδά υπάρχει το συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέϊτενλικ, που φιλοξενεί 22.000 κρανία στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως Σέρβων...

Πρόκειται για τον ιερότερο τόπο προσκυνήματος των Σέρβων στον ελλαδικό χώρο. Ακόμη και σήμερα το επισκέπτονται χιλιάδες Σέρβοι, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών στη Βοσνία και στο Κόσοβο, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα οστά των παππούδων τους που σκοτώθηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Στην ιερή γεωγραφία των Σέρβων το Ζέϊτενλικ θεωρείται κομβικό σημείο, που δείχνει το δρόμο της θυσίας... (Για το παράξενο νεκροταφείο του Ζέιτενλικ θ’ αναφερθούμε εκτενώς στο επόμενο «Δυτικώς»).

Και τι να πει κανείς για την εκπληκτική ηχητική της Ροτόντας, που μοιάζει μ’ ένα αρχαίο μεγαφωνικό σύστημα με «έκο θριαμβικό»; Πρέπει να ακούσετε ένα περιστέρι να φτερουγίζει μέσα της. Μοιάζει σαν το πέταγμα αγγέλου. Μήπως γι’ αυτό λεγόταν η Ροτόντα και «Ναός των Αγίων Αγγέλων»;

Αλλά ακόμη και τα πεζοδρόμια της πόλης κρύβουν τα δικά τους μυστικά. Πρόκειται για καπάκια υπονόμων με παράξενα σύμβολα. Ποιος μπορεί ν’ αποκρυπτογραφήσει αυτές τις «αστικές σημαδούρες», που ίσως σχετίζονται με τη χαρτογράφηση των ενεργειακών δικτύων και των τελλουρικών ρευμάτων; Ίσως ακόμη τα καπάκια αυτά να οδηγούν απλά σ’ ένα υπόγειο δίκτυο στοών, έναν ανήλιαγο κόσμο προσιτό μονάχα σ’ ελάχιστους τολμηρούς.

Ένας σκοτεινός κόσμος κάτω από την πόλη

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των κάστρων, των πύργων, των βυζαντινών εκκλησιών, των αρχαίων ερειπίων, των νεκροταφείων και των υπόγειων στοών. Κάτω από τα πόδια μας υπάρχει μια υπόγεια Θεσσαλονίκη, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποτε αυτή η υπόγεια Θεσσαλονίκη ήταν ένα αρκετά πολυσύχναστο μέρος, ενώ σήμερα σώζονται μόνον κάποια μεμονωμένα τμήματα της. Και δεν μιλάμε απλά για κρύπτες, όπως εκείνη στα υπόγεια του Αγίου Δημητρίου ή η κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα κάτω από τη Μητρόπολη. Μιλάμε για ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στοών, που ανάγεται στην ελληνιστική εποχή.

Ο πύργος των φυλακών του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ)
Αρχικά υπήρχαν δύο στρατιωτικές σήραγγες, η Φαρδιά και η Στενή που διέτρεχαν την πόλη. Η Στενή σήραγγα (1,7 μέτρα πλάτος και 2 μέτρα ύψος) ξεκινούσε από το λιμάνι, διέτρεχε λοξά τα τείχη, περνώντας κοντά από την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων και κατέληγε στο σημερινό Επταπύργιο. Η Στενή ξεκινούσε μέσα από τα τείχη, δεξιά από την αριστερή «Πορτάρα», περνούσε κάτω από το Διοικητήριο και κατέληγε στα θαλάσσια στόμια των πύργων του Τοπ Χανέ. Αυτές τις ελληνιστικές στρατιωτικές σήραγγες επέκτειναν αργότερα οι Ρωμαίοι.

Την περίοδο της Pax Romana οι στρατιωτικές σήραγγες περιέπεσαν σε αχρηστία. Η ύπαρξη τους όμως παρακίνησε τους πρώτους Χριστιανούς να δημιουργήσουν ένα παράλληλο δίκτυο κατακομβών, που χρησιμοποιούνταν ως τόποι θρησκευτικής λατρείας και μυστικής συνάθροισης. Οι κατακόμβες αυτές συνέδεαν τους πρωτοχριστιανικούς ναούς μ’ ένα λαβυρινθώδες δίκτυο στοών και κατακομβών, που το ξεπερνούσε μονάχα εκείνο της Ρώμης. Ακόμη και σήμερα σώζονται κάποια τμήματά του. Στο δάπεδο του Όσιου Δαβίδ υπάρχει μια καταπακτή, που οδηγεί σ’ αυτόν τον υπόγειο κόσμο...


ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΛΕΜΕΝΟ

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Μάθετε κόλπα για το πώς να εντοπίζετε τα χαμένα κινητά σας, smartphone και laptop!!!

Το να χάσει κάποιος το smartphone του ή το laptop του μπορεί να είναι χειρότερο και από την απώλεια του πορτοφολιού...

καθώς οι συσκευές αυτές κρύβουν μέσα πολλά προσωπικά δεδομένα που κανείς δεν θα ήθελε να πέσουν στα χέρια τρίτων.

Ενδεχομένως μάλιστα όσοι τα βρουν να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών δικτύων.

Βέβαια υπάρχουν και καλά νέα, αφού στην διαδικτυακή αγορά κυκλοφορούν εφαρμογές μέσω τον οποίων μπορούμε να εντοπίσουμε την κλεμμένη συσκευή μας αλλά και να προστατέψουμε τα δεδομένα μας.

Κλασσικά παραδείγματα τέτοιου είδους εφαρμογών είναι το Find my iPhoneγια το iPhone και το Android Lost για κινητά Android.

Με αυτές μπορείτε να εντοπίσετε την συσκευή σας, να την κλειδώσετε, ακόμα και να διαγράψετε όλα τα δεδομένα σας, σε περίπτωση που η ανάκτησή της είναι αδύνατη.

Μάλιστα το Android Lost έχει τη δυνατότητα να σας σταλεί το νούμερο του κλέφτη, μόλις αυτός τοποθετήσει την δική του κάρτα sim στο κινητό σας.

Μάλιστα τέτοιες εφαρμογές έχουν λύσει αρκετές φορές και τα χέρια της αστυνομίας αφού οι αρχές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από παρόμοια λογισμικά για να βρουν τα κλοπιμαία και να τα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους.

Εφαρμογές σε smartphone και laptop κατά των κλεφτών

Prey: Υποστηρίζεται σε συσκευές Android και υπολογιστές Apple και Windows. Όταν κλαπεί η συσκευή σας μπορείτε να την παρακολουθήσετε εντοπίζοντας την μέσω ασυρμάτων δικτύων, ακόμα και να χρησιμοποιήσετε την φωτογραφική μηχανή για να δείτε το πρόσωπο του κλέφτη. Είναι δωρεάν, με επιλογή πληρωμής αν θέλετε περισσότερες επιλογές ή να εντοπίσετε παραπάνω από μία συσκευή.

LockItTight: Το λογισμικό αυτό, το οποίο υποστηρίζεται σε συσκευές Android και Windows μπορεί να πραγματοποιήσει λήψη διαφόρων στιγμιοτύπων από την οθόνη της συσκευής ώστε να ξέρετε τι ακριβώς κάνει το άτομο που σας έκλεψε τη συσκευή. Φυσικά υποστηρίζει και εντοπισμό.

StealthGenie: Ουσιαστικά πρόκειται για λογισμικό παρακολούθησης και υποστηρίζεται σχεδόν σε όλα τα κινητά. Δεν είναι ανιχνεύσιμο και συλλέγει δεδομένα σχετικά με κλήσεις, μηνύματα και άλλες δραστηριότητες, τα οποία αποστέλλει σε ένα ασφαλή λογαριασμό. Επίσης υποστηρίζει εντοπισμό θέσης, διαγραφή των δεδομένων σας σε περίπτωση κλοπής και σας ειδοποιεί αν κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το κλεμμένο κινητό σας με κάποιον άλλο αριθμό. Το μόνο αρνητικό είναι το ότι η εφαρμογή είναι μόνο επί πληρωμή.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

Αυτός είναι ο άνεργος Έλληνας που κάθε μήνα ταϊζει 3.000 πληγέντες της κρίσης από το υστέρημά του

2013-04-14
Φωτογραφία για Αυτός είναι ο άνεργος Έλληνας που κάθε μήνα ταϊζει 3.000 πληγέντες της κρίσης από το υστέρημά του
Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση Έλληνα. Κάθε μέρα στήνει το πρόχειρο κουζινάκι του σε διαφορετικό σημείο της Αθήνας και προσφέρει εντελώς δωρέαν φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη.

«Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, ελεημοσύνη ή κάποιου είδους συσσίτιο. Όχι, αυτό που κάνουμε εδώ λέγεται αλληλεγγύη...» λέει στη Lifo, ο εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Ξεκίνησε την ανιδιοτελή δράση του τον Δεκέμβριο του 2011, έπειτα από ένα περιστατικό που, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, τον στιγμάτισε. «Εργαζόμουν για 25 χρόνια στον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ ως στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρεία. Τον Σεπτέμβριο του 2009 έχασα τη δουλειά μου και έως σήμερα παραμένω άνεργος. Το πρώτο διάστημα ήταν σκληρό. Αναγκάστηκα να μετακομίσω και σε ηλικία 47 ετών επέστρεψα στο πατρικό μου, όπου μένω πλέον με τη μητέρα μου. Έκανα πολλές προσπάθειες να βρω δουλειά, όμως όλες έπεσαν στο κενό
. Κι εγώ με τη σειρά μου σε πολύμηνη κατάθλιψη. Δεν ήθελα να βλέπω κανέναν, δεν ήθελα να βγαίνω έξω, ήμουν μονίμως χαμένος στις σκέψεις μου. Συνολικά έκανα ένα εξάμηνο να βγω από το σπίτι. Ώσπου μια μέρα αποφάσισα να κάνω έναν περίπατο για να καθαρίσει κάπως το μυαλό μου από την κλεισούρα. Και τότε συνέβη κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Περπατώντας στον δρόμο αντίκρισα δυο παιδιά, όχι μεγαλύτερα από 14 ετών, να παλεύουν πάνω από έναν κάδο απορριμμάτων για ένα σάπιο μήλο. Χτυπούσαν με μανία το ένα το άλλο, προσπαθώντας να το πάρουν. Η εικόνα αυτή με συγκλόνισε. Γυρίζοντας σπίτι, πήρα τηλέφωνο μια φίλη και τη ρώτησα αν θα την ενδιέφερε να βγούμε παρέα και να μοιράσουμε φαγητό σε κόσμο που έχει ανάγκη. Δέχτηκε και την επόμενη μέρα φτιάξαμε μερικά σάντουιτς και πήραμε τους δρόμους. Στην αρχή οι περαστικοί, ακόμα και οι άποροι, μας αντιμετώπιζαν με δισταγμό – παρότι προσφέραμε εντελώς δωρεάν φαγητό, κανείς δεν το έπαιρνε. Έτσι, τα πρώτα σάντουιτς αναγκαστήκαμε να τα φάμε εμείς. Όμως, δεν το βάλαμε κάτω. Ξαναβγήκαμε λίγες μέρες μετά και αυτήν τη φορά τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Σήμερα, η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» ταΐζει 3.000 ανθρώπους τον μήνα, δηλαδή περίπου 90-100 άτομα την ημέρα».

Για τον Κώστα αυτό το κατόρθωμα δεν είναι παρά μια συλλογική νίκη, γιατί με τον καιρό ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έσπευδαν να τον βοηθήσουν, προσφέροντας φαγητό. «Καμιά φορά ακούω να λένε ότι ο Έλληνας είναι απαθής προς τον συνάνθρωπό του, πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο εαυτός του. Από την εμπειρία μου και μόνο θα σου πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα πλήθος ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις προσφέρθηκε να βοηθήσει, ο καθένας με τον τρόπο του. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα, τα οποία με συγκίνησαν για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το πρώτο είναι ο ορισμός της αλληλεγγύης. Πέρσι, ένα μεσημέρι μαγείρευα στο Πεδίον του Άρεως, όταν ξαφνικά με πλησιάζει ένας ηλικιωμένος άντρας και με ρωτά τι κάνω εκεί. Από τα ρούχα του φαινόταν φτωχός άνθρωπος και πίστεψα ότι ήθελε να μου ζητήσει φαγητό. Όταν του εξήγησα τι έκανα, ξέσπασε σε λυγμούς και δεν μπορούσα να τον συνεφέρω με τίποτα! Και τότε ο παππούς έκανε κάτι που μου έσκισε την καρδιά στα δύο
. Έβγαλε από μία σακούλα μια φραντζόλα ψωμί και την έκοψε στη μέση. Κλαίγοντας μου είπε: "Λεβέντη μου, λεφτά δεν έχω, ούτε φαγητό να σου δώσω, μονάχα αυτήν τη φραντζόλα ψώνισα σήμερα. Σου δίνω τη μισή για να φάνε κι άλλοι άνθρωποι. Πάρ’ τη, σε παρακαλώ, αυτό που κάνεις είναι πολύ σημαντικό". Τρελάθηκα! Το βράδυ σκεφτόμουν το περιστατικό και κατέληξα πως αυτό ακριβώς είναι η αλληλεγγύη. Να προσφέρεις κάτι από το υστέρημα, όχι από το περίσσευμά σου. Το άλλο παράδειγμα αφορά μια κυρία της καλής κοινωνίας, η οποία είναι σύζυγος πολύ γνωστού εφοπλιστή και μου φέρνει πολύ συχνά, μόνη της πάντα, δεκάδες σακούλες με φαγητό, για να έχω αποθέματα και να μην ξεμένω. Μόνο μία χάρη μου έχει ζητήσει. Να μη μάθει ποτέ κανείς το όνομά της».

Κατά καιρούς έχουν προσεγγίσει τον Κώστα αρκετοί φορείς αλλά και μεγάλα σούπερ μάρκετ, για να τον βοηθήσουν στο έργο του. Ουδέποτε αποδέχτηκε κάποια από τις προτάσεις τους. «Υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από αυτού του τύπου τις “βοήθειες” και δεν θέλω να τους κάνω τη χάρη. Θα προχωρήσω μόνος μου, συντροφιά αποκλειστικά και μόνο με ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου από καρδιάς. Οι εταιρείες, η Εκκλησία ή άλλοι φορείς πιστεύουν ότι οι άποροι είναι ζώα που θα τους πετάξουν λίγο φαγητό και αυτοί θα τρέξουν να τους γλείψουν το χέρι. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη κάτι περισσότερο. Κάποιον να τους ακούσει, να επικοινωνήσει ουσιαστικά μαζί τους την ώρα που μοιράζονται ένα πιάτο φαΐ. Αυτό είναι που τους λείπει, όχι η ελεημοσύνη της κακιάς ώρας». Την ώρα που συζητάμε με τον Κώστα το συνεργείο του γαλλικού Canal Plus –που έχει φτάσει στο μεταξύ– τραβάει πλάνα από την αυτοσχέδια κουζίνα του. Μια μεσόκοπη περαστική κυρία ρωτά τη γαλλόφωνη δημοσιογράφο Αγγελική Κουρούνη και τον καμεραμάν Χριστόφορο Γεωργούτσο από πού είναι. Όταν της απαντούν «από τη Γαλλία», εκείνη αρχίζει να φωνάζει: «... Δείξτε τα, δείξτε, να δουν τα χάλια μας». Ο Κώστας παρεμβαίνει ευγενικά: «Όχι, κυρία μου, δεν είναι εδώ για να δείξουν τα χάλια μας, αλλά την αλληλεγγύη μας. Το ξεχασμένο μας φιλότιμο που ξυπνά και πάλι έπειτα από 20 χρόνια χειμερίας νάρκης».

Πίσω, ένα ζευγάρι Γερμανών τουριστών συλλέγει πληροφορίες για την κουζίνα. Όταν μαθαίνουν ότι ο Κώστας είναι άνεργος και, παρ’ όλα αυτά, προσφέρει δωρεάν φαγητό σε άπορους, δείχνουν έκπληκτοι. Ο άντρας ρωτά πώς μπορούν να βοηθήσουν κι εκείνοι. «Πείτε στη φράου Μέρκελ να μη μας ζορίζει τόσο πολύ...» λέει κομματάκι ειρωνικά μια κυρία, η οποία συχνά-πυκνά φέρνει τρόφιμα στον Κώστα. «Αυτό, μάλλον, πρέπει να το πει ο πρωθυπουργός σας...» απαντά ο ετοιμόλογος Γερμανός, ανταποδίδοντας με ένα χαμόγελο. Δειλά-δειλά οι πρώτοι «θαμώνες» της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» κάνουν την εμφάνισή τους στο πλακόστρωτο του Θησείου. Το μενού σερβίρει σήμερα κοτόπουλο με μανέστρα.

Ρεπορτάζ: Αντώνης Ντινιακός

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής

ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ

Στίβεν Χόκινγκ: Δεν θα επιβιώσουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια… αν δεν φύγουμε προς το διάστημα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Ο Konstantin Tsiolkovsky (1857 – 1935) στις αρχές του εικοστού αιώνα οραματίστηκε την μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου στο διάστημα με τον εποικισμό άλλων πλανητών του Ηλιακού συστήματος, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο ταξιδιών σε μακρινά άστρα για την εκμετάλλευση της ενέργειάς τους, όταν ο δικός μας Ήλιος θα έχει εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα. Την πεποίθησή του ότι το μέλλον του ανθρώπινου είδους βρίσκεται στα αστέρια αποδίδει εύστοχα η φράση του:
ο πλανήτης μας είναι το λίκνο της ανθρωπότητας, αλλά δεν μένει κανείς στο λίκνο του για όλη του τη ζωή“.

Ο γνωστός αστρονόμος Fred Hoyle στο βιβλίο του “Τα δέκα πρόσωπα του σύμπαντος” (1988) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 2025 (σε 12 χρόνια από τώρα!) θα καταρρεύσει η κοινωνία μας εξαιτίας της ταχύτατης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.



Ο Stephen Hawking είναι λίγο πιο αισιόδοξος από τον Hoyle. Θεωρεί όμως πως δεν πρέπει να περιμένουμε δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος μας, αλλά μέσα στην χιλιετία που διανύουμε, για να επιβιώσουμε ως είδος, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη και να εποικίσουμε το διάστημα.

Σε διάλεξη που έδωσε την Τρίτη. Ο διαπρεπής θεωρητικός φυσικός προέβλεψε ότι η ανθρωπότητα δεν θα γιορτάσει στη Γη την είσοδο της επόμενης χιλιετίας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο Διάστημα για το καλό της ανθρωπότητας. Δεν θα επιβιώσουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια δίχως να δραπετεύσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας» είπε ο βρετανός θεωρητικός φυσικός στην ομιλία που έδωσε στο Regenerative Medicine Institute του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες, θεωρώντας πως «αν κατανοήσουμε πως λειτουργεί το Διάστημα, τότε θα μπορούμε να έχουμε τον έλεγχό του κατά κάποιο τρόπο».

Ουσιαστικά απηύθυνε μια έκκληση για τη συνέχιση της εξερεύνησης του διαστήματος – για χάρη της ανθρωπότητας.

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ

Απαγορεύονται οι… αλατιέρες στο Μεξικό

Απαγορεύονται οι… αλατιέρες στο Μεξικό
Οι αρχές του Μεξικού αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού από τον πληθυσμό, απαγορεύοντας τις… αλατιέρες στα καταστήματα εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην πρωτεύουσα του Μεξικού είναι σύμφωνοι με την εκστρατεία «Λιγότερο αλάτι, Καλύτερη υγεία» και θα συμμετέχουν στην κίνηση αυτή, αφαιρώντας τις αλατιέρες από τα τραπέζια και θα τις δίνουν στους πελάτες μόνο αν το ζητήσουν, γράφει ο Guardian.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου για το κακό που κάνουν στον οργανισμό τους όταν υπερβάλλουν στην κατανάλωση αλατιού. Πολλοί προσθέτουν αλάτι χωρίς να έχουν δοκιμάσει καν το φαγητό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Armando Ahued.

Το 31% των Μεξικανών έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και η μέση κατανάλωση αλατιού στη χώρα είναι περίπου 11 γραμμάρια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
newsbeast.gr


Διαβάστε περισσότερα: RC-CAFE http://rc-cafe.blogspot.com/#ixzz2QQqa5FAX

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Περίεργα μουσεία του κόσμου: Θα δείτε από αλατιέρες μέχρι... φαλλούς!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μπορεί το Λούβρο και το Βρετανικό μουσείο να είναι από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου και να έχουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο χάρη στα...

σπουδαία έργα τέχνης και τα ιστορικά αντικείμενα που έχουν στις εκθέσεις τους, αλλά υπάρχουν και εκείνα τα μουσεία που όταν τα ακούς, δεν πιστεύεις ότι όντως υπάρχουν.

Εμείς διαλέξαμε πέντε από τα πιο περίεργα μουσεία που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν ποτέ βρεθείτε στις παρακάτω πόλεις, ίσως σας φανεί ενδιαφέρον να επισκεφθείτε κάποια από τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου.

Μουσείο Κακής Τέχνης, Μασαχουσέτη-Η.Π.Α.

Το συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενεί τέχνη σύμφωνα με το δόγμα “too bad to be ignored”, δηλαδή τόσο άσχημη, ώστε να μην μπορεί να αγνοηθεί. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1994 από τον παλαιοπώλη Scott Wilson, ο οποίος βρήκε στα σκουπίδια τον πίνακα “Lucy in the Field with Flowers” που έμελλε να γίνει η έμπνευση για τη δημιουργία του μουσείου και αποτελεί πλέον το σήμα κατατεθέν του.

Έτσι, το Μουσείο Κακής Τέχνης είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στη συλλογή, διατήρηση και έκθεση της άσχημης τέχνης σε οποιαδήποτε μορφή της.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μουσείο Παρασίτων, Μεγκούρο-Ιαπωνία

Στον θαυμαστό κόσμο της βιολογίας, υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί που ζουν μόνο μέσα από άλλους οργανισμούς, τα λεγόμενα παράσιτα.

Το Μουσείο Παρασίτων του Μεγκούρο είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στα παράσιτα. Στο συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενούνται πάνω από 300 διαφορετικά δείγματα παρασίτων που υπάρχουν στον πλανήτη και ο επισκέπτης μπορεί να δει τον κύκλο ζωής τους.
 
 

Μουσείο Αλατιέρας & Πιπεριέρας, Τενεσί-Η.Π.Α.

Πάνω από 20.000 σετ αλατιέρας και πιπεριέρας, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1500, εκτίθενται σε αυτό το αλλόκοτο μουσείο.

Ο Andrea, ιδιοκτήτης του Μουσείου, είναι αρχαιολόγος, ο οποίος γοητευμένος από την ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτά τα αντικείμενα, αποφάσισε μερικά χρόνια πριν να παρουσιάσει δημόσια την απίθανη συλλογή του. Έτσι, δημιούργησε το εν λόγω μουσείο και θέλησε να δείξει την ποικιλία και τη δημιουργικότητα που μπορούμε να συναντήσουμε στην κατασκευή τους.
 
 
 
 
Μουσείο Φαλλού, Ρέυκιαβικ-Ισλανδία

Το 1997 ιδρύθηκε στην Ισλανδία το Μουσείο Φαλλού από έναν συνταξιούχο δάσκαλο, τον Sigurður Hjartarson. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που διαθέτει συλλογή από φαλλικά δείγματα απ’ όλα τα είδη θηλαστικών που υπάρχουν σε μία χώρα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει περισσότερα από 280 εκθέματα από 93 διαφορετικά είδη ζώων συμπεριλαμβανομένου και ανθρωπίνου γεννητικού οργάνου. (άουτς!)
 
 
 


 
Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων, Ζάγκρεμπ-Κροατία

Η πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία αυτού του μουσείου ανήκει στους Olinka Vištica και Dražen Grubišić, που μετά το χωρισμό τους σκέφτηκαν τι θα έκαναν με τα αντικείμενα που τους θύμιζαν τη σχέση τους.

Με αυτό το σκεπτικό, δημιούργησαν αυτό το μουσείο, με σκοπό ο καθένας να μπορεί να δώσει όποιο αντικείμενο του θυμίζει μία παλιά του σχέση και με αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσει τη συναισθηματική κατάρρευση μετά τον χωρισμό.

Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, εσώρουχα, ρούχα, ακόμη και νυφικά (!) και η δωρεά τους αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο ανακούφισης και συναισθηματικής «ανάρρωσης» από έναν δύσκολο χωρισμό.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Τι φοβάται ο Σόιμπλε με τις αποζημιώσεις και πόσο αξίζουν σήμερα οι 13,5 εκατομμύρια χρυσές λίρες που μας χρωστούν οι Γερμανοί;;;

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις περί διεκδίκησης αποζημιώσεων για το κατοχικό δάνειο...

δείχνουν την πρόθεση της γερμανικής πλευράς να «αδειάσει» προληπτικά την Αθήνα και να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη συζήτηση αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» μπορεί το Βερολίνο να «το παίζει» παγερά αδιάφορο και να απορρίπτει κάθε συζήτηση για αποζημιώσεις, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ανησυχεί για τις συνέπειες ενδεχόμενου αιτήματος.

«Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «καμία ελπίδα» στο θέμα και «το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».

Ομως είναι φανερό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φοβάται συγκεκριμένες αντιδράσεις και ο φόβος αυτός οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες.

Ο πρώτος είναι ότι τυχόν αξιώσεις για αποζημιώσεις θα ανέτρεπαν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε μια στιγμή που το Βερολίνο θέλει να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις στην επιτυχία των προγραμμάτων σταθερότητας και λιτότητας.

Ο δεύτερος είναι ότι οι αξιώσεις θα άνοιγαν αυτόματα την όρεξη και πολλών άλλων χωρών, καθώς, όπως είχε πει και πράσινος πολιτικός, η Γερμανία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με 53 χώρες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αν εξαναγκαζόταν σε πληρωμές, αυτό θα ήταν η αιώνια χρεοκοπία της.

Και ο τρίτος παράγοντας είναι η «συνεπής» ασυνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Γερμανοί πολιτικοί, έχοντας πλήρη εικόνα της αδυναμίας της, σουφρώνουν με περιφρόνηση τα χείλη τους όταν μιλούν για αυτήν, από την άλλη όμως δεν αισθάνονται ποτέ σίγουροι μαζί της.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν διαμορφωθεί δύο αντιθετικοί πόλοι στη Γερμανία. Ο ένας εκπροσωπείται από την Αριστερά και τάσσεται υπέρ της χωρίς όρους αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων και της καταβολής «λογικών» αποζημιώσεων.

Ο άλλος, που είναι και ισχυρότερος, στον οποίο συμμετέχουν τόσο τα κυβερνητικά κόμματα όσο και εκείνα της αντιπολίτευσης, θεωρεί το ζήτημα νομικά αστήρικτο και πολιτικά λήξαν και θέλει να το παρακάμψει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Το ζήτημα, όπως αναγνωρίζουν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί υπάρχει. Κι αυτό δίνει στον φόβο τους ρεαλιστικό υπόστρωμα.

Πόσο αξίζουν σήμερα οι 13,5 εκατομμύρια χρυσές λίρες που μας χρωστούν οι Γερμανοί