Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12 - 11 - 13
 
Οι "Μαγεμένες" Συνημμένη Εικόνα: Μαγεμένες.jpg



Ο τίτλος και ο μύθος που τις περιβάλλει είναι ελκυστικός. Εχει έρωτα, μάγια και ξόρκια, μαρμαρωμένους βασιλιάδες, θεούς και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας αλλά και μία θλιβερή λεηλασία που αποσιωπήθηκε και ξεχάστηκε.


Hρθα σήμερα να σας αφηγηθώ μια ιστορία της Ανατολής. Γιατί Ανατολή ήτανε η Θεσσαλονίκη το 19ο αιώνα, όταν το μικρό ελληνικό κράτος αγωνίζονταν να σηκώσει κεφάλι. Salonique, Turquie, έγραφαν μέχρι το 1912 οι σφραγίδες του ταχυδρομείου.

Μια ιστορία με βασίλισσες και βασιλιάδες, με χαμένα παλάτια και λασπωμένους στενούς δρόμους ανάμεσα σε ξύλινα τουρκόσπιτα, με ζαπτιέδες και υποχρεωτικούς πασάδες, με υπεροπτικούς ξένους και ατέλειωτη, πολύχρωμη φτωχολογιά, που έβγαζε το ψωμί και ζούσε, κι ας χτύπαγε την πόλη ο βοριάς κι ας πόναγαν τα κόκκαλα από την υγρασία - πράγμα στο οποίο επιμένουν οι ξένοι ταξιδιώτες - Χοάνη ζωντανή η Θεσσαλονίκη, που εύρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι.

Πάνω στα σημερινά ερείπια της αρχαίας αγοράς της Θεσσαλονίκης, ο μύθος διηγείται πως 2.000 χρόνια πριν γεννήθηκε ένας παράνομος έρωτας μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της γυναίκας του βασιλιά της Θράκης. Ο Θράκας βασιλιάς, που την εποχή εκείνη φιλοξενούνταν στο παλάτι που υπήρχε εκεί, αντιλήφθηκε το γεγονός και οργισμένος έβαλε τους μάγους του να κάνουν μάγια στον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος, με τη βοήθεια του Αριστοτέλη, αντέστρεψε τα μάγια με αποτέλεσμα το μαγικό να χτυπήσει τη βασίλισσα και να μαρμαρώσει αυτή και η συνοδεία της, το βράδυ που πήγαιναν στο δωμάτιο του Αλέξανδρου.

Οι Μαγεμένες που τοποθετήθηκαν κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα, στέκονταν ακίνητες, σαν μαγεμένες που ήταν, πάνω σε μια κιονοστοιχία ανάμεσα στα σπίτια της εβραϊκής συνοικίας Rogos, μεταξύ των λουτρών “Παράδεισος” και της Παναγίας Χαλκέων, πάνω από την Εγνατία οδό και νότια της ανεσκαμμένης αρχαίας αγοράς.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Πρόκειται για οχτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές, όπου αναπαριστούσαν το νεαρό θεό Διόνυσο δίπλα σε έναν πάνθηρα, την Αύρα με το πέπλο της, την Αριάδνη στεφανωμένη με τα φύλλα μιας κληματαριάς, τη Λήδα μαζί με τον κύκνο, μια Μαινάδα που παίζει διπλό φλάουτο, το Γανυμήδη μαζί με το Δία μεταμορφωμένο σε αετό και έναν Διόσκουρο με μια αναπαράσταση αλόγου στα πόδια του.



Δημοσιευμένη  εικόνα

Το μνημείο ονομάστηκε “Είδωλα”: "Στοά των Ειδώλων" από τους Έλληνες, Incantadas (Mαγεμένες) στα ισπανοεβραϊκά και Suretler (Άγγελοι) στα τουρκικά.

Η ιστορία των Μαγεμένων παρουσιάζει ενδιαφέρον από αρκετές απόψεις:

● Eίναι ένα μνημείο της αρχαιότητας που δεν κατέρρευσε και συνέχισε να είναι ορατό στο κέντρο της πόλης ακολουθώντας την ιστορία της, μέχρι που διαλύθηκε και μεταφέρθηκε στη Γαλλία (τον Ιανουάριο του 1865) με την άδεια των οθωμανικών αρχών, από το Γάλλο παλαιογράφο Emmanuel Miller.

● Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η διάλυση και μεταφορά του μνημείου αποτέλεσε μια οργανωμένη επιχείρηση υπό την προστασία του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ της Γαλλίας, και η οποία εντάσσεται στο πνεύμα συλλογής ή αρπαγής, όπως θέλετε, αυθεντικών ελληνικών αρχαιοτήτων που ήταν της μόδας το 18ο και 19ο αι και πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή αδιαφορία για το ίδιο το μνημείο που δεν πέρασε ασχολίαστη ούτε από τους σύγχρονους, ούτε από τους μετέπειτα μελετητές.

Tαξίδι στο χρόνο, γυρνάμε στο 1864 για να παρακολουθήσουμε τα πραγματικά περιστατικά του ξενιτεμού των Μαγεμένων, όπως τα παρουσιάζει ο ίδιος ο εντεταλμένος “συλλέκτης”, παλαιογράφος Emmanuel Miller, στις επιστολές που έστελνε στη σύζυγό του, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον τόμο “Le mont Athos, Vatopedi, l’ ile de Thassos”, Paris 1889.

Στις 10 Οκτωβρίου του 1854, από τη Θάσο όπου βρίσκεται συγκεντρώνοντας αρχαιότητες, ο Miller ανακοινώνει “το μεγάλο νέο”: “O σουλτάνος, μέσω του μεγάλου βεζύρη Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αφαιρέσω και να μεταφέρω στη Γαλλία τα οκτώ αγάλματα της Θεσσαλονίκης που τόσο επιθυμούσα” ...

ΓΕΩΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Οι πιο παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί του πλανήτη!! Πραγματικά εντυπωσιακοί!!!
Ημερομηνία:  Νοεμβρίου 2013
Οι πιο παραξενοι γεωλογικοι σχηματισμοι του πλανητη!! Πραγματικα εντυπωσιακοι!!!

Σε όλον τον πλανήτη η φύση δεν παύει να μας εκπλήσσει με τους παράδοξους γεωλογικούς σχηματισμούς που συναντά κανείς παντού, είτε πρόκειται για παράξενες πέτρες, λόφους, βουνά, καταβόθρες, σπηλιές ή ακόμα και μεγάλες εκτάσεις γης που καλύπτονται με περίεργα πετρώματα. Σε ένα τέτοιο νοητό ταξίδι στα άδυτα της... γεωμορφίας αυτού του πλανήτη οι στάσεις μας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Από το ένα άκρο της Γης στο άλλο η μορφολογία του εδάφους αλλά και τα μοτίβα που σχηματίζονται πάνω στο έδαφος δεν μπορεί παρά να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

25. Πέτρες Moeraki - Νέα Ζηλανδία

24. Λευκή Έρημος - Αίγυπτος
perierga.gr - 25 πιο περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί στον κόσμο!
23. The Giant's Causeway - Ιρλανδία
perierga.gr - 25 πιο περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί στον κόσμο!
22. Σπήλαιο Reed Flute - Κίνα
perierga.gr - 25 πιο περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί στον κόσμο!

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

11 Νοεμβρίου 2013
Αυτές είναι οι πιο περίεργες ανακαλύψεις από τη Google Earth σε ένα VIDEO!!!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, 10 περίεργα πράγματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω του Google Earth...


 

ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Νεαρός μοναχός στη δυτική Κίνα αυτοπυρπολήθηκε για την πολιτική της χώρας στο Θιβέτ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ένας νεαρός μοναχός από το Θιβέτ αυτοπυρπολήθηκε επιχειρώντας να βάλει τέλος στη ζωή του σε μια από τις τελευταίες ενέργειες...
διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που ασκεί η Κίνα στις περιοχές του Θιβέτ. Ο 20χρονος Τσερίν Γκιουάλ, πραγματοποίησε την πράξη του αργά τη Δευτέρα στο νομό Μπάνμα στο Θιβέτ, στη δυτική κινεζική επαρχία Κινγκάι, μετέδωσε το ραδιόφωνο Ελεύθερο Θιβέτ με έδρα το Λονδίνο.

Ο μοναχός από το τοπικό μοναστήρι Ακιόνγκ επέζησε και η αστυνομία τον μετέφερε σε τοπικό νοσοκομείο, όπου περίπου 200 Θιβετιανοί συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του.«Το νοσοκομείο είναι περιτριγυρισμένο από αστυνομικούς που έχουν επιβάλει περιορισμούς» μετέδωσε το Ελεύθερο Θιβέτ.

Η προσπάθεια του νεαρού μοναχού να αυτοπυρποληθεί είναι η τελευταία από τις περίπου 120 παρόμοιες διαμαρτυρίες Θιβετιανών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών . Ακολούθησε δε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά των τοπικών αρχών για την επιβολή της ανάρτησης της κινεζικής σημαίας.Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες Θιβετιανούς εφέτος με την κατηγορία της ενθάρρυνσης των πολιτών να θέτουν τέλος στη ζωή τους ως έσχατη πράξη διαμαρτυρίας.

koolnews.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΔΡΑ

Κλωτσηδόν βγήκε ο Τόμσεν από το Οικονομικών – Γυναίκα του χτύπησε το αυτοκίνητο


Με επεισόδια για ακόμα μια φορά έγινε η αποχώρηση του Πολ Τόμσεν από το υπουργείο Οικονομικών καθώς μια από γυναίκα από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί κλώτσησε με το πόδι της το αυτοκίνητο που επέβαινε. Η ίδια κατάφερε να αποφύγει την προσαγωγή ενώ ελαφρύς τραυματισμός σημειώθηκε σε διαδηλωτή από ασπίδα των ΜΑΤ.
Έντονες είναι παράλληλα οι αποδοκιμασίες τόσο κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,
όπως και κατά των εκπροσώπων των δανειστών σημειώθηκαν κατά την είσοδό τους στο υπουργείο Οικονομικών από υπαλλήλους στην καθαριότητα. Από νωρίς σήμερα το πρωί οι διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, καθώς διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την είσοδό του στο υπουργείο αποδοκιμάστηκε έντονα από τους διαδηλωτές, οι οποίοι χτυπούσαν παράλληλα με δύναμη τα ρολά στην είσοδο του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα φώναζαν υβριστικά συνθήματα. Την ίδια «τύχη» είχαν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν με τη σειρά τους κατά τον ίδιο τρόπο από τους διαδηλωτές.
Η Τρόικα έφτασε στο υπουργείο για την κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα στις 12 το μεσημέρι.

Τροϊκανός πέταξε κάτω μοτοσικλετιστή!
Το πρόσωπο της ημέρας έγινε οδηγός μοτοσικλέτας που χτύπησε κατά λάθος εκπρόσωπος της Τρόικας έξω από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών. Περίπου στις 11:30, αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες που μετέφερε στελέχη της ομάδας Τόμσεν στην οδό Νίκης για την συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών και ο αξιωματούχος της Τρόικας άνοιξε την πίσω αριστερή πόρτα του υπηρεσιακού αυτοκινήτου χωρίς να ελέγξει αν περνά κάποιος από την άκρη του δρόμου.Εκείνη την στιγμή πέταξε κάτω το μοτοποδήλατο που διερχόταν καθώς και τον οδηγού του που όμως φορούσε κράνος.

ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΑΣΑΖ

Τα πιο περίεργα μασάζ του κόσμου!

Δημοσιευμένη  εικόνα



Τι γίνεται όταν για το γνωστό μας μασάζ χρησιμοποιούνται λίγο περιέργες ...πρακτικές;


Ένα θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ μπορεί εύκολα να διώξει μακριά όλη την πίεση της καθημερινότητας. Τι γίνεται όμως όταν οι γνωστές πρακτικές αντικαθίστανται από σαλιγκάρια, μαχαίρια ή ακόμα και ελέφαντες;

Σας παρουσιάζουμε τις πιο περίεργες θεραπείες μασάζ του κόσμου.


● Μασάζ με φύλλα κάκτου

Δημοσιευμένη  εικόνα

Μπορεί να ακούγεται κάπως άβολο, αλλά το μασάζ με φύλλα κάκτου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες στο ξενοδοχείο Four Seasons Punta Mita του Μεξικό.
Μην ανησυχείτε!
Τα αγκάθια αφαιρούνται πριν την τοποθέτηση των φύλλων μέσα σε ζεστό νερό. Αμέσως μετά τα φύλλα κόβονται στην μέση, ώστε να αφαιρεθεί το κολλώδες υλικό, που βρίσκεται στο εσωτερικό τους και το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να γίνει το μασάζ.


● Μασάζ με μαχαίρια

Δημοσιευμένη  εικόνα

Αυτή η αρχαία, κινέζικη πρακτική, που αναβιώνει στην Ταϊβάν, βασίζεται στη χρήση δύο μπαλτάδων, που πιέζονται μαλακά στην πλάτη και τους ώμους, απελευθερώνοντας την ενέργεια του σώματος και βοηθώντας στην ομαλή ροή του αίματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Σύσκεψη κορυφής για την ανεργία των νέων της ΕΕ

Δημοσιευμένη  εικόνα



Οι ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους η γερμανίδα καγκελάριος, συναντώνται στο Παρίσι, προσκλεκλημένοι του Φρανσουά Ολάντ για την δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις στην Ευρώπη.

Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να συντονίσουν τις δράσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Οι πόροι που θα διατεθούν για τα προγράμματα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ.

Είκοσι τέσσερις από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετέχουν σε αυτή τη διάσκεψη, έπειτα από εκείνη που είχε οργανώσει η Αγγελα Μέρκελ στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς.

Στις 18.30 ώρα Ελλάδος θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των Φρ.Ολάντ, Α.Μέρκελ, Χ.Βαν Ρομπάι, Ζ.Μ.Μπαρόζο, Μ.Σουλτς και της λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Πριν από τη διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ θα συναντήσει νέους της Ευρώπης.

Η κινητοποίηση είναι «εξαιρετικά ισχυρή» υπογραμμίζει το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει σε επίπεδο απαράδεκτο, όπως έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιευμένη  εικόνα
(Γκράφιτι από την Αθήνα: Στην Ελλάδα και την Ισπανία η ανεργία των νέων καταγράφει το ποσοστό ρεκόρ του 56%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι (ποσοστό 23,5%). Η Γερμανία έχει τον καλύτερο δείκτη, με ποσοστό ανεργίας μόλις 7,7% μεταξύ των νέων, ενώ στη γειτονική Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%.

«Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν περίπου 40 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η ΕΕ καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο Ολάντ φιλοξενεί τη διάσκεψη αυτή ενώ στη Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και με δημοτικότητά του να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ στις δημοσκοπήσεις.


πηγή: in.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ - ΜΗΛΙΟΚΑΣ


 

ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ