Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

104.000 αρχαία ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης

 

Ξεπερνούν τις 104.000, μόνο τα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά.) που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των επταετών, μέχρι σήμερα, ανασκαφικών εργασιών της στους τέσσερις (από τους αρχικά επτά) σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

"Ανακεφαλαίωση των αρχαιολογικών πεπραγμένων στη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του μετρό στη Θεσσαλονίκη" χαρακτήρισε η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μακροπούλου τη διάλεξη με θέμα: "Διαδρομή δεκάξι αιώνων με το μετρό από το Βαρδάρη ως το Σιντριβάνι ή από τη Χρυσή Πύλη ως την Κασσανδρεωτική. Οι Σταθμοί διηγούνται", που έδωσε, χθες το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Στη διήγησή τους - δια στόματος της αρχαιολόγου και εις επήκοον εκατοντάδων ακροατών, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν την αίθουσα "Μανόλης Ανδρόνικος" αλλά και ολόκληρο το χώρο υποδοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου, οι σταθμοί "μίλησαν" για τη ... Χρυσή Πύλη και την πύλη του Βαρδαρίου (Σταθμός Πλατείας Δημοκρατίας και Διακλάδωση προς Σταυρούπολη) και τη διαχρονία της χρήσης τους επί έξι και πλέον αιώνες (νεκροπόλεις, δρόμοι, είσοδος στην πόλη, πυθεώνες, νεκροταφεία από τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια ως την τουρκοκρατία, τους μουσουλμανικούς τάφους και τα χάνια). Τα χρονικά αλλά και ... γεωγραφικά (μικρότερα αυτά) άλματα συνεχίστηκαν με αναφορές στο σταθμό Σιντριβανιού - ανατολικότερα και κοντά στη λεγόμενη Κασσανδρεωτική πύλη με τον εντοπισμό -το 2009- της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής και τελικά την απόφαση για καταγραφή και κατάχωσή της.

Η διήγηση των σταθμών έκανε μια μεγαλύτερη στάση στο σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό (σε απόσταση μόλις 370 μέτρων από τον πολυσυζητημένο σταθμό Βενιζέλου, επί της σημερινής οδού Εγνατία) με αναφορές στη Λεωφόρο της αρχαιότητας (την λεγόμενη Decoumanus Maximous) που αποκαλύφθηκε σε μήκος τουλάχιστον 72,80μ. αλλά μόνο το νότιο τμήμα της καθώς το βόρειο δεν ανασκάφηκε και καλύπτεται από τη σημερινή πλατεία Μακεδονομάχων.

Η οδός, στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες και οριοθετημένη από μαρμάρινα κράσπεδα, λίγο πριν από τη συμβολή της με την κάθετη οδό στο ύψος της σημερινής Αγίας Σοφίας, διευρύνεται διαμορφώνοντας πλακόστρωτη πλατεία με κρήνη για να ξεδιψούν περαστικοί και περίοικοι. Τη μνημειακή μορφή του δρόμου συμπληρώνει κιονοστοιχία, από την οποία ορατός, σήμερα, είναι ο ισχυρός στυλοβάτης, που σώζει επτά βάσεις κιόνων του 4ου και 6ου αι., οριοθετεί τον οδικό άξονα στα νότια και τον χαρακτηρίζει ως via colonnata. Από τα κτίρια της νότιας οικοδομικής γραμμής των παλαιοχριστιανικών χρόνων εντοπίστηκαν μόνον οι όψεις τους και κάποια θυραία ανοίγματα καθώς και ίχνη από την εβραϊκή συνοικία που κάηκε κι αυτή στην πυρκαγιά του 1917. Αναλυτικότερη, σαφέστερη και πλέον εντυπωσιακή λεκτικά - αλλά και εξαιτίας των εντυπωσιακών ευρημάτων της, υπήρξε η "διήγηση" του σταθμού Βενιζέλου.

"Εδώ, ο σταθμός σχεδιάστηκε πάνω στο αιώνιο σταυροδρόμι της πόλης" έλεγε στη διάλεξή της η κ. Μακροπούλου. Η ανασκαφή, σε έκταση 1600 τ.μ., έδωσε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη διαχρονία του σταυροδρομιού.

Η περίφημη Decumanus Maximus (decumanus ονόμαζαν τις ρωμαϊκές οδούς που ήταν προσανατολισμένες από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνήθως κοσμούνταν στην αρχή και το τέλος του από πλατείες ενώ cardo τις καθέτους οδούς με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο). Στην περίπτωση των αποκαλύψεων του σταθμού Βενιζέλου, decumanus ήταν η σημερινή οδός Εγνατία (μετατοπισμένη σήμερα προς τα βόρεια) και cardo η οδός Βενιζέλου (ή Σαμπρή Πασά της περιόδου της τουρκοκρατίας). Οι δυο οδοί (εντοπίστηκαν στην ακριβή διασταύρωσή τους) αποκαλύφθηκαν σε πλάτος 7,80 και 4,50 μέτρων αντίστοιχα, μαρμαροστρωμένες με ίχνη σε πολλά σημεία των αμαξοτροχών.



Γύρω από τους δρόμους εκτείνονται πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα, που συνιστούν γειτονιές της βυζαντινής αγοράς της πόλης. Καταστήματα και εργαστήρια προσανατολίζονται με ανοιχτούς προς το δρόμο χώρους για την έκθεση των προς πώληση προϊόντων. Πληθώρα μικροαντικειμένων και κοσμημάτων, όπως επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, χάλκινα κυρίως και σπανιότερα ασημένια δακτυλίδια, μαρτυρούν τον διαχρονικά εμπορικό χαρακτήρα της περιοχής, με έμφαση κυρίως στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας. Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνισε η κ. Μακροπούλου ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει πληθώρα καταστημάτων χρυσοχοΐας στην Εγνατία οδό, ούτε και η ... ανεύρεση υδραργύρου, που χρησιμοποιούνταν στην αργυροχρυσοχοΐα.

Στη διάλεξη έγινε αναφορά στους σεισμούς του 6ου αλλά και του 9ου αιώνα, που ουσιαστικά καταργούν τη Μεγάλη Λεωφόρο και τη μετατρέπουν σε στενό οθωμανικό σοκάκι μετά τον 10ο αιώνα.

Στη διάλεξη έγινε λόγος και για τη "λάθος", όπως χαρακτηρίστηκε, αρχική απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση, φύλαξη και στο μέλλον έκθεση σε άλλο χώρο των ευρημάτων, για τις 12.500 υπογραφές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και πολιτών υπέρ της "ιστορικής αναγκαιότητας συνύπαρξης (και όχι απόσπασης) των αρχαίων με το σύγχρονο μετρό".

"Πράγματι, οι εργασίες για τη διάνοιξη του μετρό έγιναν η αφορμή για να μάθουμε πολλά για την πόλη μας. Αλλά και για να μεριμνήσουμε για τη διάσωσή τους. Θέλουμε να κτίσουμε το μέλλον μας πάνω στη γνώση του ιστορικού παρελθόντος αλλά όχι πάνω στο πτώμα του" κατέληξε η κ. Μακροπούλου καταχειροκροτούμενη.

Την εκδήλωση - διάλεξη διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών που διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ».

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ

19 Νοεμβρίου 2013


Κούπα που πιάνει τις σταγόνες του καφέ πριν γίνει λεκές


Θήκη για το χαρτί υγείας


Καρέκλα που γίνεται σκηνή


Μηχανοκίνητη σανίδα
 

ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Δωμάτιο ξενοδοχείου 4 μέτρα κάτω από το νερό!! Απίστευτες φωτογραφίες!!
Ημερομηνία: 19 Νοεμβρίου 2013
 
Δωματιο ξενοδοχειου 4 μετρα κατω απο το νερο!! Απιστευτες φωτογραφιες!!

Εγκαίνια στο νέο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Ζανζιβάρη, που βρίσκεται 4 μέτρα κάτω από το νερό
Όσοι δεν φοβούνται να έχουν τροπικά ψάρια και ίσως ακόμη και καρχαρίες να κρυφοκοιτάζουν μέσα από το παράθυρο του υπνοδωματίου τους , 4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού, τότε μπορούν να το βάλουν στη λίστα των επιθυμιών τους.

Ο λόγος για ένα νέο δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο είναι χτισμένο κάτω από το βυθό και είναι το πρώτο που κάνει εγκαίνια στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Ζανζιβάρη.

Η πρόσβαση γίνεται με βάρκα και όσοι τυχεροί το επισκεφθούν θα θαυμάζουν το θέματα της θαλάσσιας ζωής. Την ημέρα, ο βυθός φωτίζεται από το φως του ήλιου και το βράδυ με προβολείς που δείχνουν στους επισκέπτες ποιος και τι κρύβεται εκεί έξω στα νερά γύρω τους.

Το δωμάτιο έχει σχεδιαστεί από τον Σουηδό Mikael Genberg ο οποίος ξεκίνησε τις δοκιμές το 2000, σε μια λίμνη κοντά στη Στοκχόλμη.



ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

19 Νοεμβρίου 2013
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!Λάμπα παραμένει αναμμένη για 112 χρόνια!!! (PHOTO)
 
Ακούγεται αναληθές αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα. Στο Livermore της Καλιφόρνια, υπάρχει μια λάμπα στον παλιό πυροσβεστικό σταθμό, που καίει χωρίς διακοπή για σχεδόν ένα εκατομμύριο ώρες.
Το 1901 ο Dennis Bernal, πρωτοπόρος και ιδρυτής της Livermore Power and Light Co δώρησε μία λάμπα για να τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης και να φωτίζει ώστε οι πυροσβέστες να μη βασίζονται μόνο στις λάμπες κηροζίνης. Στη συνέχεια, η λάμπα αυτή μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο, πριν τελικά καταλήξει στο παλιό κτίριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Το 1976, οπότε και έγινε η τελική μεταφορά της ήταν η τελευταία φορά που η λάμπα έσβησε για διάστημα 22 λεπτών προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια.
Το παράδοξο βέβαια της... αιωνόβιας λάμπας ακόμα καλά κρατεί. Πολλές θεωρίες έχουν υπάρξει κατά καιρούς για τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου λαμπτήρα και οι περισσότερες συμφωνούν ότι έχει να κάνει με την τέλεια μέθοδο στεγανοποίηση της, τη χαμηλή ισχύ της και το γεγονός ότι δεν την...αναβοσβήνουν.
πηγή: clickatlife.gr

Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ

Παγκόσμια ημέρα του ΑΝΤΡΑ σήμερα! Ώρα για ΜΑΤΣ, ΜΠΥΡΑ και ΠΙΤΣΑ... με τους ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ!

19 Νοεμβρίου 2013
 
Παγκόσμια ημέρα του ΑΝΤΡΑ σήμερα! Ώρα για ΜΑΤΣ, ΜΠΥΡΑ και ΠΙΤΣΑ... με τους ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ! (PHOTOS)
 
Θα ήταν κρίμα και άδικο μεταξύ όλων των Παγκόσμιων Ημερών του κόσμου, έστω και μια να μην ήταν αφιερωμένη στους απανταχού άνδρες. Προς τιμήν λοιπόν όλων των αρσενικών του πλανήτη, ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Άντρα, καθιερώθηκε το 1999 στα νησιά Trinidad και Tobago της Καραϊβικής, με πρωτοβουλία του Δρ. Τζέρομ Τιλακσίνγκ. Έκτοτε η 19η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα στην οικογένεια, τον γάμο και τη φροντίδα των παιδιών. Στο κλίμα λοιπόν της μεγάλης αυτής ημέρας και επηρεασμένοι από το κίνημα του πρώτου διδάξαντα Al Bundy με τίτλο “No ma’am” (όσοι δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται κλικ εδώ), αποφασίζουμε να κάνουμε πέρα τις γυναίκες και να κάνουμε όλα αυτά που πιθανώς να μην μπορούσαμε να κάνουμε μαζί τους.

 
 
* Πίτσα/σουβλάκι, μπύρα, μπάλα. To απόλυτο τρίπτυχο κάθε αντρικής φαντασίωσης που δεν συμπεριλαμβάνει γυναίκα. Μαζεύεστε στο σπίτι (κατά προτίμηση σε εκείνο με την μεγαλύτερη τηλεόραση), φέρνετε μπύρες για όλη την παρέα, παραγγέλνετε πίτσα και απολαμβάνετε με την ησυχία σας χωρίς φωνές διαμαρτυρίας και γκρίνιες τον αγώνα. Τι τύχη! Η παγκόσμια ημέρα του άνδρα συμπίπτει με τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου με την Ρουμανία. Ιδανικά, μπορείτε να πάτε ακόμα και στο γήπεδο για να παρακολουθήσετε τον αγώνα από κοντά. * Πίτσα/σουβλάκι, μπύρα και macho κινηματογραφική υπερπαραγωγή.
 

Η δεύτερη καλύτερη εναλλακτική της κατ’ οίκον διασκέδασης με την αντροπαρέα μπορεί να διοργανωθεί εξίσου εύκολα (προμηθευτείτε τα απαραίτητα και μπουκάρετε στο σπίτι του κολλητού με την μεγαλύτερη τηλεόραση) και περιλαμβάνει την προβολή μιας ταινίας η οποία εξυμνεί το ανδρικό ήθος και σθένος.
Ενδεικτικές προτάσεις μας για μια αξέχαστη σινεφίλ και macho βραδιά οι Rambo το Πρώτο Αίμα (ή και ολόκληρη η τριλογία αν έχετε τον χρόνο), Commando με τον Arnold Schwartzenegger, το πρώτο Rocky ή τα Expendables 1 και 2 με πρωταγωνιστές όλους τους action heroes που άφησαν εποχή στην μεγάλη οθόνη. Διαλέγετε και βλέπετε.
 
 

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Κατά χιλιάδες οι Έλληνες πάνε στην Αλβανία να δουλέψουν σερβιτόροι

Δημοσιευμένη  εικόνα



Οι Αλβανοί όλη την δεκαετία του '90 αλλά και την περασμένη, περνούσαν τα ελληνικά σύνορα προκειμένου να βρουν δουλειά στην χώρα μας προτιμώντας τα μεροκάματα τα οποία ήταν υψηλότερα από την πατρίδα τους. Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν και ήρθε η σειρά των Ελλήνων...


Η ανεργία που έχει ρημάξει τους Έλληνες και ειδικότερα τους νέους αναγκάζει την νεολαία μας να μην λογαριάζει τίποτα να μαζεύει τις βαλίτσες της και να ανηφορίζει προς την Αλβανία. Οι νεαροί Βολιώτες είναι το τελευταίο διάστημα πρώτοι στην μετανάστευση στην γειτονική χώρα, προκειμένου να βρουν δουλειά με 400 έως και 500 ευρώ τον μήνα.

Μεροκάματα 40 ευρώ στην Αλβανία για σερβιτόρους

Οι περισσότεροι νέοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, κυρίως οικοδόμοι και τεχνίτες που προκειμένου να κάθονται χωρίς να προσφέρουν τίποτα στις οικογένειές τους, παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και περνάνε τα σύνορα για ένα μεροκάματο που κυμαίνεται από 7 έως 20 ευρώ το υψηλότερο. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές όπως του σερβιτόρου που θεωρείται δουλειά καλοπληρωμένη μέχρι και 40 ευρώ την ημέρα στην Αυλώνα και το Δυρράχιο το φετινό καλοκαίρι, αφού ο τουρισμός αποτελεί την «ανερχόμενη βιομηχανία» για τη γείτονα χώρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών «Ιλλυρία» στη Μαγνησία Έντουαρντ Ταφάι που μένει μόνιμα στο Βόλο μιλώντας στον τοπικό «Ταχυδρόμο» επιβεβαίωσε το «κύμα μετανάστευσης» προς τη γείτονα χώρα, έστω για λίγους μήνες, ενώ επίσης έντονο είναι το στοιχείο του «επαναπατρισμού» Αλβανών που έμεναν στο Βόλο και επιστρέφουν στην Αλβανία όχι για μόνιμα αλλά μέχρι όπως λένε να περάσει η κρίση και να «φτιάξουν τα πράγματα».

Εχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια στην ανεργία και αφού χτύπησε διάφορες πόρτες για δουλειά χωρίς όμως αποτέλεσμα, ο Γ.ΓΚ από τη Νέα Ιωνία αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η γνωριμία του με έναν Αλβανό οικοδόμο που χρόνια ζούσε στη Νέα Ιωνία και τώρα έχει επιστρέψει στην Αλβανία και έχει δημιουργήσει δική του επιχείρηση εστίασης (σουβλατζίδικο) αποδείχτηκε για αυτόν «χρυσή ευκαιρία».

Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να ταλαιπωρηθεί με πολλές διατυπώσεις, έφτιαξε τα απαραίτητα χαρτιά, πέρασε τα σύνορα και μέχρι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) εργάστηκε ως σερβιτόρος στην επιχείρηση στην Αυλώνα. Το μεροκάματο για τον ίδιο ήταν ικανοποιητικό 35 ευρώ την ημέρα με διαμονή δωρεάν και βέβαια όπως υπογράμμιζαν δικοί του άνθρωποι, το κλίμα για τον ίδιο ήταν ιδιαίτερα καλό, αφού η κουλτούρα των «γειτόνων» μας πια δεν διαφέρει και πολύ από την ελληνική.

Μάλιστα στην περιοχή της Αυλώνας μπορεί ο ίδιος να ήταν ο μοναδικός Βολιώτης που εργάζονταν ως σερβιτόρος, όχι όμως και ο μοναδικός Θεσσαλός, αφού βρήκε «πατριώτες» από Τρίκαλα και Καρδίτσα που επίσης αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους για δουλειά στην Αυλώνα.



Δημοσιευμένη  εικόνα


Δημοσιευμένη  εικόνα

Πλέον σήμερα το Έλληνας μετανάστης στην Αλβανία είναι σκληρή πραγματικότητα.

Αύξηση του αριθμού Ιταλών και Ελλήνων πολιτών που έχουν αποκτήσει….
άδεια εργασίας στην Αλβανία για το 2013 παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, που επικαλούνται στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας
Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας της χώρας και τα οποία μεταφέρει σε έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης, το 2012 απέκτησαν άδεια εργασίας στην Αλβανία 372 Ιταλοί και 388 Έλληνες.

Από τους τελευταίους οι περισσότεροι βρίσκονται στα Τίρανα και τους Αγίους Σαράντα. Επίσης, σύμφωνα με άρθρο της αλβανικής «Γκαζέτα Σκιπτάρε», η περιοχή της Κορυτσάς έχει επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης δουλεύουν με παραγγελίες από τη χώρα μας και -ως γνωστόν- αυτός ο τομέας περνά κρίση.

Ο μέσος μισθός στη γειτονική χώρα είναι γύρω στα 250 ευρώ τον μήνα.

Το ευρώ στην Αλβανία γίνεται παντού το δεκτό, όπως το λεκ, το εθνικό της νόμισμα (1 ευρώ είναι περί τα 120 λεκ).Ο μέσος όρος ετήσιου εισοδήματος είναι 7.800 δολάρια Αμερικής, το 28% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.