Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΑΧΑ 2 - 3

Χαρτονόμισμα 100 δισ. δραχμών!!!

Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή.

100 δισ. δραχμές

Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή.
Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.
Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ

Απίστευτο: 46χρονος έκλεψε μαρκαδόρους για να τους δώσει στο παιδί του
Friday, 20 September 2013 15:12
 alt
Το περιστατικό συγκίνησε ακόμα και τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν αφού ο 46χρονος δεν είχε χρήματα να πάρει σχολικά είδη για το παιδί του

Το δράμα ενός 46χρονου οικογενειάρχη ο οποίος έχει πληγεί από την οικονομική κρίση σε βαθμό που αναγκάστηκε να κλέψει για να εξασφαλίσει στο παιδί του... μαρκαδόρους, συγκίνησε τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου ο οποίος διέταξε να αφεθεί ελεύθερος δείχνοντας ότι η δικαιοσύνη έχει ανθρώπινο πρόσωπο.

Ο 46χρονος ήθελε να ανοίξει η γη και να τον καταπιεί, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας που ειδοποιήθηκαν από τους υπαλλήλους ενός πολυκαταστήματος οι οποίοι τον είδαν να προσπαθεί να κρύψει το κουτί με τους μαρκαδόρους που είχε αξία μόλις 18 ευρώ... Ακόμη και οι αστυνομικοί τα έχασαν όταν τον είδαν να ξεσπάει σε λυγμούς και να τους λέει ότι αναγκάστηκε να γίνει κλέφτης επειδή το παιδί του χρειαζόταν τους μαρκαδόρους για το σχολείο του!

Η απελπισία του πατέρα έφερε σε δύσκολη θέση τους άνδρες της Ασφάλειας, καθώς ο νόμος δεν τους άφηνε περιθώρια μια και είχε καταγραφεί η καταγγελία των υπαλλήλων. Έτσι, προχώρησαν στη σύλληψή του οικογενειάρχη, που διηγήθηκε στον εισαγγελέα την τραγική ιστορία του. Πριν από δύο χρόνια, αναγκάστηκε να κλείσει τη επιχείρησή του και από τότε ζει με σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς δεν έχει βρει δουλειά. Η κλοπή δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του, ως τη στιγμή που ο γιος του ζήτησε τους μαρκαδόρους που έπρεπε να χρησιμοποιήσει στα μαθήματά του.

ΟΛΟΛΕΥΚΗ ΦΑΛΑΙΝΑ

Μια σπάνια φάλαινα αλμπίνο!

Για τους λάτρεις των φαλαινών, και όχι μόνο, αν δείτε αυτό το υδρόβιο θηλαστικό να κολυμπά στο νερό και να κάνει άλματα έξω και ξανά πίσω, θα ενθουσιαστείτε έτσι ή αλλιώς. Πόσω μάλλον εάν η φάλαινα είναι ολόλευκη, μια σπάνια αλμπίνο, σαν αυτή που εθεάθη κατά μήκος της ακτής Queensland στην Αυστραλία.

perierga.gr - Μια σπάνια φάλαινα αλμπίνο!

Η Migaloo, όπως ονομάστηκε (σ.σ. μια λέξη των Αβορίγινων που σημαίνει «λευκό») εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή το 1991 και πλέον προστατεύεται από την αυστραλιανή νομοθεσία. Πολλά είδη στο ζωικό βασίλειο «πάσχουν» από αλμπινισμό, μια ασθένεια που προκαλεί λεύκανση σε δέρμα και τρίχες, και αποτελούν χωρίς αμφιβολία ένα αξιοπερίεργο όσο και εντυπωσιακό θέαμα για τους τυχερούς που θα βρεθούν στο δρόμο τους. Και για φάλαινα, το κατάλευκο χρώμα κλέβει σίγουρα την προσοχή των θεατών…

perierga.gr - Μια σπάνια φάλαινα αλμπίνο!
perierga.gr - Μια σπάνια φάλαινα αλμπίνο!
perierga.gr - Μια σπάνια φάλαινα αλμπίνο!
perierga.gr - Μια σπάνια φάλαινα αλμπίνο!