Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

dreamstime.com
Φωτό : dreamstime.com

Τί φεγγάρι ἀπόψε!

Αφιερωμένο στην τελευταία Πανσέληνο του καλοκαιριού…
«Ἄφησέ με ναρθῶ μαζί σου. Τί φεγγάρι ἀπόψε! Εἶναι καλὸ τὸ φεγγάρι, – δὲ θὰ φαίνεται ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου. Τὸ φεγγάρι θὰ κάνει πάλι χρυσὰ τὰ μαλλιά μου. Δὲ θὰ καταλάβεις. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Ὅταν ἔχει φεγγάρι, μεγαλώνουν οἱ σκιὲς μὲς στὸ σπίτι, ἀόρατα χέρια τραβοῦν τὶς κουρτίνες, ἕνα δάχτυλο ἀχνὸ γράφει στὴ σκόνη τοῦ πιάνου λησμονημένα λόγια – δὲ θέλω νὰ τ᾿ ἀκούσω. Σώπα.
(…)
Τὸ δωμάτιο σκοτεινιάζει. Φαίνεται πὼς κάποιο σύννεφο θἄκρυβε τὸ φεγγάρι.
Μονομιᾶς, σὰν κάποιο χέρι νὰ δυνάμωσε τὸ ραδιόφωνο τοῦ γειτονικοῦ μπάρ, ἀκούστηκε μία πολὺ γνώστη μουσικὴ φράση. Καὶ τότε κατάλαβα πὼς ὅλη τούτη τὴ σκηνὴ τὴ συνόδευε χαμηλόφωνα ἡ «Σονάτα τοῦ Σεληνόφωτος», μόνο τὸ πρῶτο μέρος.
Ὁ νέος θὰ κατηφορίζει τώρα μ᾿ ἕνα εἰρωνικὸ κ᾿ ἴσως συμπονετικὸ χαμόγελο στὰ καλογραμμένα χείλη του καὶ μ᾿ ἕνα συναίσθημα ἀπελευθέρωσης. Ὅταν θὰ φτάσει ἀκριβῶς στὸν Ἅη-Νικόλα, πρὶν κατεβεῖ τὴ μαρμαρίνη σκάλα, θὰ γελάσει, -ἕνα γέλιο δυνατό, ἀσυγκράτητο. Τὸ γέλιο του δὲ θ᾿ ἀκουστεῖ καθόλου ἀνάρμοστα κάτω ἀπ᾿ τὸ φεγγάρι. Ἴσως τὸ μόνο ἀνάρμοστο νἆναι τὸ ὅτι δὲν εἶναι καθόλου ἀνάρμοστο.
Σὲ λίγο, ὁ Νέος θὰ σωπάσει, θὰ σοβαρευτεῖ καὶ θὰ πεῖ «Ἡ παρακμὴ μιᾶς ἐποχῆς». Ἔτσι, ὁλότελα ἥσυχος πιά, θὰ ξεκουμπώσει πάλι τὸ πουκάμισό του καὶ θὰ τραβήξει τὸ δρόμο του.
Ὅσο γιὰ τὴ γυναίκα μὲ τὰ μαῦρα, δὲν ξέρω ἂν βγῆκε τελικὰ ἀπ᾿ τὸ σπίτι. Τὸ φεγγαρόφωτο λάμπει ξανά. Καὶ στὶς γωνιὲς τοῦ δωματίου οἱ σκιὲς σφίγγονται ἀπὸ μίαν ἀβάσταχτη μετάνοια, σχεδὸν ὀργή, ὄχι τόσο γιὰ τὴ ζωὴ ὅσο γιὰ τὴν ἄχρηστη ἐξομολόγηση. Ἀκοῦτε; τὸ ραδιόφωνο συνεχίζει».
Απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος».
 
 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΙΝΑ

Η εγκληματικότητα της ανέχειας: Τρώνε τα κλεμμένα τρόφιμα μέσα στα σούπερ μάρκετ

Δημοσιευμένη  εικόνα


Για πείνα στον κόσμο κάνει λόγο υπεύθυνος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας που σημειώνει ότι υπάρχει έξαρση των μικροκλοπών στα πολυκαταστήματα


Για έξαρση των μικροκλοπών στα πολυκαταστήματα, την εγκληματικότητα της ανέχειας, μιλάει ο υπεύθυνος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας.

"Τι να λέμε, έχει πέσει πείνα στον κόσμο. Παλιότερα "έφευγαν" έτσι κυρίως καλλυντικά, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν γιατί ήταν ακριβά.

Σήμερα είναι τα τρόφιμα που γίνονται στόχος: γάλατα, γιαούρτια, μπισκότα. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα", αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.


Για πρώτη φορά, μάλιστα, καταγράφονται κρούσματα κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων. Σχεδόν καθημερινά οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν συσκευασίες από σοκολάτες ή άλλα είδη στους διαδρόμους, σε γωνίες, πίσω από πάγκους.

"Τα ανοίγουν και τα τρώνε επιτόπου. Πεινάνε οι άνθρωποι, τι να κάνουν; Γι’ αυτό, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι τους δουν, κάνουν τα στραβά μάτια. Αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει", σημειώνει.

Ανάλογη εικόνα δίνουν και πολλά άλλα σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. "Ένας είχε ανοίξει μια συσκευασία τυρί για τοστ και το έτρωγε βιαστικά. Τον είδα, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση", διηγείται άνδρας της υπηρεσίας σεκιούριτι ενός καταστήματος.

Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα 'συνελήφθη" να αρπάζει ένα μπουκάλι λάδι από το ειδικό καλάθι όπου συγκεντρώνονταν. Όπως λένε οι υπάλληλοι των καταστημάτων, δεν υπάρχει διαχωρισμός στην πείνα. Τα κρούσματα αφορούν εξίσου Έλληνες και αλλοδαπούς.

Σε κάθε περίπτωση, σπάνια καλείται η αστυνομία. "Αν δούμε κάποιον να κλέβει, του αφαιρούμε το προϊόν και τον αφήνουμε να φύγει", λέει η υπεύθυνη άλλου καταστήματος.

"Για ποιο λόγο να πάρουμε την αστυνομία;" Πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου, ωστόσο συχνά τα περιστατικά αυτά λύνονται "εκ των έσω", χωρίς εμπλοκή των Αρχών.

Μόνο εάν πρόκειται για αντικείμενο μεγαλύτερης αξίας καλείται η αστυνομία, αναφέρουν χαρακτηριστικά. "Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα κρούσματα σχετίζονται με την ανάγκη επιβίωσης. Παίρνουν ένα κρουασάν, κάτι που καταναλώνεται γρήγορα".

Σημειώνεται ότι οι μικροκλοπές διώκονται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Σύμφωνα με το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα, αν η κλοπή ή η υπεξαίρεση έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.

Με λίγα λόγια, εάν πρόκειται για τρόφιμο μικρής αξίας, το οποίο καταναλωθεί επιτόπου και επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης, ο δράστης δεν τιμωρείται.

Περισσότερο ευάλωτα στις μικροκλοπές είναι, φυσικά, τα μεγάλα καταστήματα, όπου παρά τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, ο έλεγχος είναι δύσκολος.

Πέραν εκείνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, σε αυτούς τους χώρους δρουν και "κανονικοί" παραβάτες που συνεχώς εφευρίσκουν νέες μεθόδους αφαίρεσης ειδών από τα ράφια (πονοκέφαλο, για παράδειγμα, προκαλεί στους υπευθύνους των καταστημάτων η τοποθέτηση σε συσκευασίες γάλακτος ή χυμών άλλων μικροαντικειμένων, μέθοδος γνωστή ως «milkshake»).

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (ECR Hellas), το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με το κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, οι απώλειες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανέρχονται στο 2,1% των πωλήσεων, με έντονα αυξητική τάση.

Τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπών είναι το λάδι, το μέλι, ο καφές, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα ξυριστικά, τα ζαχαρώδη (τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.), τα καλλυντικά, οι μπαταρίες και τα τρόφιμα (τυριά κ.λπ).

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα των μικροκλοπών είναι και οι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ. «Υπάρχει έξαρση, αν και σ’ εμάς, όποιος θέλει να ελέγχει το κατάστημά του, μπορεί», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στο Παγκράτι.

"Το θέμα είναι ότι οι υπάλληλοι πια δεν θα ρισκάρουν επ’ ουδενί τη σωματική τους ακεραιότητα για να σταματήσουν μια κλοπή. Δεν στενοχωριούνται πολύ και είναι κατανοητό στην εποχή που ζούμε".

Σε άλλα καταστήματα οι κλοπές μειώθηκαν, όπως μειώθηκε και ο τζίρος. "Έπεσε η δουλειά, έπεσαν και οι κλοπές", υποστηρίζει ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στους Αμπελοκήπους. "Άντε να μπει κανένας ξένος να πάρει (σ.σ. εννοεί κλέψει) κάνα ποτό, άντε να μπει κανένας Έλληνας να πάρει κάνα κουτί ζυμαρικά".
kathimerini.g

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ

Ανοικτή επιστολή του Νικόλα Άσιμου

Δημοσιευμένη  εικόνα



Το γράμμα αυτό το έστειλε ο Νικόλας Άσιμος στο μέσα μαζικής ενημέρωσης λίγο καιρό πριν την αυτοκτονία του…….. Κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι το ’94 στη Θεσσαλονίκη.



Ευχαριστώ όλους όσους κινητοποιήθηκαν για να με βγάλουν έξω, αν και κάπως καθυστερημένα. Ήμουν ήδη έξω και περίμενα τον πατέρα μου να βάλει μια υπογραφή.

Ευχαριστώ την Κατερίνα Γώγου που παράτησε το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ήρθε.

Ιδίως το Διονύση το Σαββόπουλο καθώς και το φίλο μου ψυχίατρο Δημήτρη Μαντούβαλο.

Πήγα χθες μονάχος στο αστυνομικό τμήμα, ρώτησα αν κατά λάθος άγγιξα κανένα, μου είπαν όλοι όχι.

Τους ζήτησα να μου δώσουν πίσω ένα μενταγιόν και μια καρφίτσα ανεκτίμητης αξίας (μου είναι χαρισμένα). Κάνανε ότι δεν ξέρουνε και ούτε το μισοσπασμένο χέρι μου δεν είχαν την τόλμη να μου σφίξουν.

Ας μου τα δώσουν όλα πίσω και τους συγχωρώ όλους.

Αρκεί να σταματήσουν αμέσως τις ψέυτικες διώξεις.


 

ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΝΑ Μ’ ΕΚΤΕΛΕΣΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΑΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΨΕΜΑ, ΣΤΑΥΡΟ Ή ΚΡΕΜΑΛΑ.

Τώρα εγώ βρίσκομαι αποσυρμένος στο προσωπικό μου νησάκι όπου κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει. Εδώ βλέπω και τη νύχτα και χρειάζεται να ξεκουραστώ και να θεραπεύσω το πληγωμένο μου κορμί.

Ταχυδρομώ αυτό το γράμμα στον πληρεξούσιο μου δικηγόρο. Προς όλους και για όλα.

Ακόμα και στους ψυχίατρους και τον τυχόντα εισαγγελέα.

Βοηθήστε με να επανέλθω στον κόσμο και να παίξω τη μουσική που δεν έπαιξα ακόμα. Και ας μου σπάσανε τις κιθάρες και τα μηχανήματά μου. Δεν ζητάω αποζημίωση, ένα μονάχα συγνώμη, εγώ ζήτησα χιλιάδες.

Καλώ τους φίλους δημοσιογράφους που με ξέρουν όλοι. Τώρα που κινδυνεύω, να δημοσιεύσουνε το γράμμα, όλο, χωρίς περικοπές.

Τόσες συναυλίες έχω δώσει και δε γράφτηκε γραμμή. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ και σας συγχωράω. Πολεμήστε την Α—ΛΗΘΕΙΑ. Είναι αυτό που έχετε ξεχάσει.

Το μήνυμα της βόλτας είναι για όλους και για όλα.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν και με θεωρήσανε τρελό εμένα, ας κάνουνε τον κόπο να μελετήσουνε βιβλία.

Όπως το “1984″ του Όργουελ το λύκο της στέπας του Έρμαν Έσσε, τις “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ” του Δον Χουάν, τον Ευριπίδη, τον Αισχύλο, τον Αριστοφάνη, την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία για τον Διόνυσο, τον Πάνα, τον Ιάσωνα και άλλους, τη “Δολοφονία του Χριστού” του Βίλχεμ Ράιχ, την “Αποκάλυψη” του Ιωάννη, το Διογένη με το φανάρι, την κατσαρίδα που έμαθε να πετάει.

Ή ας διαβάσουν το βιβλίο μου “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΡΟΚΑΝΘΡΩΠΟΥΣ’”και πολλά άλλα, ΖΕΝ και ΓΙΟΓΚΑ, ακόμα και τον Αϊνστάιν.

Εγώ τα κάνω πράξη κάθε μέρα και στο δρόμο.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΘΩΩΣΩ.

Αλλιώς ο άγγελος του κόσμου το είπε και θα το κάνει, θα φύγει και θα σας αφήσει να περπατάτε μπουσουλώντας ή θα σας κολλήσω τη χειρότερη βρισιά που λέω:

ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ.

Καλώ και το Μίνω Βολανάκη να έρθει και να μας σφίξει το χέρι.

Εμείς κάνουμε συμβάντα και χάπενινγκ και όχι αυτός στα Βραχιά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
Και όλο το MAGIC THEATER FUR FUR


Υ.Γ.
ΞΕΚΟΥΝΗΘΗΤΕ ΟΜΩΣ ΑΜΕΣΩΣ.
Ή αλλιώς πάτε μια βόλτα μέχρι το Πολυτεχνείο, εκεί που είναι εκείνο το κεφάλι που προσκυνάτε όλοι. Κάντε τον κόπο, σκύψτε και διαβάστε. ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Κάτω δεξιά είναι γραμμένο, του Ανδρέα Κάλβου είναι.
Ή πάτε μια βόλτα μέχρι τον τάφο του Καζαντζάκη κάτι γράφει “Δεν έχω τίποτα να χάσω. Είμαι ελεύθερος”
ΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΜΑΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ.
ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ.

CD ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Τι σχέση έχουν τα δισκάκια CD με τον Μπετόβεν;

Αν θυμάστε πιο παλιά, τα cd αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να έχουν μέσα τους μέχρι 60 λεπτά τραγουδιών - μουσικής audio.

Έπειτα αν θυμάστε, μεγαλώσανε λίγο τη χωρητικότητά τους κάνοντάς τα να χωράνε έως 74 λεπτά.

Γιατί όμως 74 κι όχι πχ 70 - 80 - 90;

Ο τότε αντιπρόεδρος της SONY ο Norio Ohga, είχε "καψούρα" με την 9η συμφωνία του Μπετόβεν και ως υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα σχετικά με τα cd, ήθελε να μεγαλώσει λίγο τη χωρητικότητα.

Εξαιτίας όμως της αγάπης του για την 9η συμφωνία του Μπετόβεν που διαρκούσε 74 λεπτά, αποφάσισε να αυξήσει τη χωρητικότητα των cds σε αυτό ακριβώς το νούμερο!

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Βρέθηκε ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου;;; (VIDEO)

Βρέθηκε ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου;;; (VIDEO)
 
Κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών, οι οποίοι είναι μια «ανάσα» από το να φέρουν στο φως έναν αρχαίο τάφο 498 μέτρων, ο οποίος εικάζεται ότι είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Ο Μακεδόνας βασιλιάς ο οποίος κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο της εποχής του,πέθανε το 323 π.Χ. Στη μακρινή Ασία και η ανεύρεση του τάφου του, αποτελεί όνειρο ζωής για όλο τον αρχαιολογικό κόσμο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το defencenet οι αρχαιολόγοι οι οποίοι κάνουν έρευνες στην Αμφίπολη Σερρών ενδέχεται να βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του τάφου του Μακεδόνα βασιλιά, καθώς έχουν ανακαλύψει έναν τάφο 498 μέτρων ο οποίος είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φίλιππου στη Βεργίνα. Ο τάφος, ο οποίος παραπέμπει σε ένα δημιούργημα το οποίο θα κατασκευαζόταν μόνο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, με ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία.
Ο τάφος έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.
Αν και είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής η είσοδος του ταφικού συγκροτήματος, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή της γυναίκας του Ρωξάνης με τον γιο του.



πηγή: iefimerida.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Ποια ΙΧ διανύουν έως 1000 χιλιόμετρα με μόλις 55 ευρώ!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αυτοκίνητα τα οποία μπορούν να διανύσουν 100 χιλιόμετρα καταναλώνοντας λιγότερα από 4 λίτρα καυσίμου περιλαμβάνει ο...

κατάλογος με τα οικονομικότερα μοντέλα της αγοράς. Όταν μάλιστα, το καύσιμο είναι...
πετρέλαιο –κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να αγοράσεις ένα λίτρο ακόμη και με 1,45 ευρώ- υπάρχουν πλέον μοντέλα τα οποία διανύουν 1000 χιλιόμετρα ακόμη και με 55 ευρώ. Δείτε ποια είναι αυτά τα μοντέλα

Στα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, εμφανίζονται τα οικονομικότερα μοντέλα της αγοράς. Οι τρεις πίνακες που δημοσιεύονται, εμφανίζουν την κατάταξη ανά καύσιμο: βενζίνη και υβριδικά, πετρέλαιο και υγραέριο. Για να διαπιστώσετε ποιο αυτοκίνητο θα σας επιβαρύνει λιγότερο θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τη διαφορά στην τιμή. Μετά την αποκλιμάκωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ένα λίτρο αμόλυβδης κοστίζει πλέον γύρω στα 1,6 ευρώ, ένα λίτρο πετρελαίου γύρω στα 1,45 ευρώ και ένα λίτρο υγραερίου γύρω στα 0,75 ευρώ.

Στον πρώτο πίνακα, δημοσιεύονται τα βενζινοκίνητα και τα υβριδικά αυτοκίνητα