Πριν από λίγα χρόνια, περίπου στα πέντε με έξι, θεωρούνταν πολυτέλεια ή αν θέλετε επιλογή ενός ευκατάστατου οικονομικά «τεχνόφιλου» ή λάτρη οικιακού κινηματογράφου, η απόκτηση μιας τηλεόρασης 40 ιντσών με ανάλυση 1920x1080, γνωστή ως Full High Definition (HD). Η τιμή ξεπερνούσε τα 3.000 ευρώ.
Πλέον, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην: από τα 500 ευρώ και πέρα, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει μια Full HD τηλεόραση, ενώ μάλιστα από 650 ευρώ και άνω προστίθενται και τα μοντέλα που υποστηρίζουν απεικόνιση με την ψευδαίσθηση τριών διαστάσεων (3D). Η Samsung, παρόλο που έχει δυναμική παρουσία στις προαναφερθείσες κατηγορίες – άρα κατά πολλούς θα μπορούσε να είχε επαναπαυθεί, συνεχίζει να εξελίσσει την έννοια της τηλεόρασης, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τον χρήστη ή καλύτερα πώς επικοινωνεί ο ίδιος με αυτή.
Στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας Co umer Electronics Show 2012 (CES) στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, επέδειξε τις νέες .....
δυνατότητες των τηλεοράσεων που ανήκουν στην οικογένεια «7500» και «8000». Δυνατότητες όπως αναγνώριση προσώπου και χειρισμό μέσω φωνής και κινήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες τηλεοράσεις Smart TV της Samsung μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρήστη, αρκεί να σταθεί μπροστά στην οθόνη και να της μιλήσει λέγοντας: Hi TV (γεια σου, τηλεόραση) και κατόπιν να πει «log in» (σύνδεση στον λογαριασμό του χρήστη). Από εκεί και πέρα, ανοίγει ένας ολόκληρος κόσμος φωνητικών εντολών, ιδιαίτερα εύκολων στη χρήση, τόσο όσο χρειάζεται για να πούμε τις λέξεις «volume up/down» (ένταση ήχου πάνω/κάτω), «channel up/down» (εναλλαγή καναλιών).
Παράλληλα με τη φωνητική χρήση όπως είπαμε, προσφέρεται και χειρισμός μέσω κινήσεων, ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τις τηλεοράσεις των μοντέλων 7500 και 8000, χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα που διαθέτουν. Με ένα απλό νεύμα της παλάμης, η κάμερα αναγνωρίζει ότι ο χρήστης επιθυμεί να χειριστεί τα χαρακτηριστικά της τηλεόρασης, μέσω κινήσεων. Έτσι, μεταβαίνοντας στο Samsung Hub, μια ξεχωριστή σελίδα – οθόνη όπου εμφανίζονται διάφορες λειτουργίες, μεταξύ αυτών και η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, μπορούμε να σερφάρουμε κινώντας τον δείκτη (που κάποτε κινείτο με ένα ποντίκι / mouse), με τις κινήσεις της παλάμης μας.
Με έναν αρκετά έξυπνο λογισμικό, η Samsung έχει καταφέρει να δώσει στον δείκτη «αντίληψη», ώστε να μην απαιτούνται χειρουργικής ακρίβειας κινήσεις παλάμης, ώστε ο χρήστης να «κεντράρει» αυτό που θέλει να κάνει «κλικ» σε μια σελίδα: ο δείκτης προβάλλει μια «κλωστή» που συνδέεται με τα κοντινότερα σε αυτόν σημεία όπου υπάρχουν επιλογές για «κλικ» και αυτό που έχει να κάνει ο χρήστης μόνο, είναι να ανοιγοκλείσει την παλάμη του, ώστε να επιλέξει το επιθυμητό σημείο (πλέον το «διπλό» κλικ που απαιτείτο από το mouse, αποτελεί παρελθόν). Τέλος, λέγοντας «Hi TV» και «TV Power off», η τηλεόραση τίθεται εκτός λειτουργίας. Οι δυνατότητες που προσφέρονται μέσω κινητικού χειρισμού και ακόμα περισσότερο μέσω φωνής, χώρια την αυτόματη αναγνώριση του προσώπου του χρήστη, αποτελούν για αρκετούς καταναλωτές ελκυστικά χαρακτηριστικά, εντούτοις, αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσο αυτά τα σημεία έλξης θα πείσουν τους τελικούς καταναλωτές, μέσω προσιτής τιμής (διότι αν είναι πανάκριβες οι εν λόγω τηλεοράσεις, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χαρούν ιδιαίτερης αποδοχής).