Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΡΕΚΟΡ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ

Η μεγάλη ιστορία της τράπουλας

Δημοσιευμένη  εικόνα
Πόσοι απο εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τον συμβολισμό των φύλλων;

Οι τράπουλες ανακαλύφθηκαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγ γύρω στο 618 μ.Χ., καθώς εκεί είχε επινοηθεί αρχικά το χαρτί.

Στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ισπανία, εισήχθησαν από τη Οθωμανική αυτοκρατορία ή την Αίγυπτο γύρω στο 1380.

Οι μοντέρνες τράπουλες έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλία εκτοπίζοντας τα επηρεασμένα από τους Άραβες σχέδια.

Για πρώτη φορά το 1480 εμφανίζονται στα γαλλικά τραπουλόχαρτα τα σύμβολα Κούπες, Σπαθιά, Μπαστούνια και Καρό και αντιπροσωπεύουν τάξεις ανδρών:
* Οι κούπες συμβολίζουν τον κλήρο, την ιεροσύνη.
* Τα σπαθιά τους άρχοντες και τους ευγενείς.
* Τα μπαστούνια την αγροτική τάξη και
* Τα καρό την πλούσια εμπορική τάξη.

Στην Ιταλία κατασκευάζονται τραπουλόχαρτα γι αυτό και η λέξη τράπουλα προέρχεται από την ιταλική λέξη trappola που σημαίνει δόλος, παγίδα.

Αρχικά, οι φιγούρες ανήκουν στα γνωστά «ταρό», που χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόβλεψη του μέλλοντος και διαφέρουν από τα παιγνιόχαρτα που εισήχθησαν από την Ανατολή.

Όλα τα χαρτιά είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και γι αυτό κοστίζουν πολύ ακριβά, όμως γρήγορα γίνονται προσιτά χάρη στην εφεύρεση της ξυλογραφίας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν για τη νέα «μανία» όρους που έλκουν την καταγωγή τους από το λατινικό charta, δηλαδή χαρτί.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Οι πρώτες ιταλικές τράπουλες των ταρό αριθμούσαν 56 φύλλα, αλλά σιγά – σιγά καθιερώθηκε στη Γαλλία το 1600 η σύγχρονη τράπουλα των 52 φύλλων. Οι φιγούρες της παριστάνουν αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της εποχής.

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Απίστευτη έμπνευση της Βουλής!

Όλοι γνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Να που η Βουλή αποφασίζοντας να εκταμιεύσει μια περίεργη δόση δήθεν για το ερευνητικό έργο των κομμάτων...

που εξελέγησαν στη Βουλή του 2009 (!) δίνει ανάσα στο παραπαίων ΠΑΣΟΚ δίδοντας 3,1 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει τους εργαζόμενους του. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως από αυτήν την επιχορήγηση η οποία σαφώς δεν συνάδει με το σημερινό πολιτικό σκηνικό χρήματα θα πάρει το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα, ενώ λεφτά αναλογούν στο ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους Πράσινους κι όχι σε κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία σήμερα όπως οι ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ ή Χρυσή Αυγή.

Πηγή: moneypro.rg

ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Έκτακτος φόρος καπνού και στα καυσόξυλα

Εφόσον παράγουν καπνό ο οποίος όχι μόνο εισπνέεται αλλά βλάπτει και την υγεία, τα ξύλα για το τζάκι εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των ειδών καπνιστού...

και οι «τζακοθεριακλήδες», επιβαρύνονται με τους προβλεπόμενους φόρους!

Ριζικά μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την βλαβερή καβάντζα έμμεσης φοροδιαφυγής, που εμφανίστηκε φέτος με τα καυσόξυλα.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η στέρηση εσόδων που έχει προκαλέσει η χρήση των τζακιών δεν εντοπίζεται μόνο στην κάθετη μείωση του υπερφορτωμένου με φόρους πετρελαίου, αλλά και στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης τσιγάρων, δεδομένου ότι οι καπνιστές, εισπνέουν πλέον τον καπνό που χρειάζονται από τις αναθυμιάσεις και δεν αγοράζουν τσιγάρα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για παράνομες συγκεντρώσεις καπνιστών, που επιδίδονται στα γνωστά «Ντουμάνι Πάρτι»: Μαζεύονται πολλοί σε σαλόνια, ανάβουν το τζάκι και κλείνουν την καμινάδα προκαλώντας τεχνητό νέφος κάπνας μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν πολλά πακέτα τσιγάρων.

Για το λόγο αυτόν και έπειτα από αντι-τζακική προπαγάνδα πολλών ημερών, όπου επισημάνθηκαν και κατακεραυνώθηκαν επαρκώς τα τζάκια και τα καυσόξυλα, το υπουργείο έκρινε ότι η κοινή γνώμη προετοιμάστηκε για την επιβολή του «ξυλοκαπνοφόρου». Δηλαδή του φόρου που θα εξισώνει την ξυλεία ψησίματος με την ξυλεία θέρμανσης. Πράγμα που εκτός από αύξηση εσόδων θα βοηθήσει και στην πάταξη του λαθρεμπορίου κάρβουνου.

Τα νόμιμα φορολογξμένα κούτσουρα, θα φέρουν στο εξης ειδική ταινία γνησιότητας και προειδοποίηση όπως όλα τα προϊόντα καπνού, ενώ οι οξιές και οι ελιές που διαρκούν περισσότερο, θα επιβαρύνονται κει με φόρο πολυτελείας.

Στην ίδια κατηγορία των εναλλακτικών ειδών καπνιστού, αναμένεται σταδιακά να ενταχθούν επίσης τα καπνογόνα γηπέδου (ο φόρος των οποίων θα εξισωθεί με τις φωτοβολίδες εντοπισμού), οι ολυμπιακές δάδες, οι εξατμίσεις παλιών οχημάτων, οι τσίχλες νικοτίνης και τα αρωματικά sticks.

Αντίθετα, προς το παρόν από τον ειδικό φόρο θα εξαιρεθούν η ινδική κάναβη (που δημιουργεί ανάγκη για κατανάλωση τσιπς, σοκολάτας και άλλων ειδών που ευνοούν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας) τα καντήλια, τα κεριά στα μανουάλια και τα λιβάνια στα θυμιατήρια, αφού η εισπνοή τους κάνει το κοινό πιο εύπιστο και πρόθυμο.

Τέλος, εξετάζεται η πρόταση να φορολογηθεί επιπλέον το κονιάκ, που προκαλεί και αυτό αίσθημα ζέστης και αποτρέπει τους φορολογούμενους από τη χρήση πετρελαίου.

Πηγή: protagon.gr
 

ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ

Ορκωμοσία Παπακωνσταντίνου... Όλα τώρα εξηγούνται!!!
Το καλό μας το αγοράκι, δεν σήκωσε το χεράκι του κατά την Ορκωμοσία της Βουλής...
Τυχαίο;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ... Αυτό θα πει «σχέδιο εκ προμελέτης»!

ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Πόλεις του κόσμου ποζάρουν στον φακό τη νύχτα! Ερωτευτείτε τις...
Ημερομηνία: 03 Ιανουαρίου 2013
Πολεις του κοσμου ποζαρουν στον φακο τη νυχτα! Ερωτευτειτε τις...
Σαν τις κοιτάς από ψηλά είναι ακόμη ομορφότερες... Ο κόσμος δεν σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις υπέροχες πόλεις του, που τη διάρκεια της νύχτας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές! Ειδικά όταν κάποιος τις φωτογραφίζει από ψηλά, τότε σίγουρα τα όμορφα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα έντονα...
Έτοιμοι λοιπόν να ερωτευτείτε τη Γη;

Βερόνα, Ιταλία


Μομπάη, Ινδία


Λος Άντζελες, Καλιφόρνια


Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Ριο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία