Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΛΕΣ ΣΤΙΣ

 

Η πιο καταχρεωμένη χώρα του κόσμου είναι ένας πραγματικός παράδεισος


Η πιο καταχρεωμένη χώρα του κόσμου είναι ένας πραγματικός παράδεισος

 
Εάν οι Σεϊχέλες είναι γνωστές για ένα πράγμα, αυτό είναι σίγουρα οι εξωτικές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά τους. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, έχουν το θλιβερό προνόμιο να κρατούν την πρωτιά του πλέον καταχρεωμένου κράτους στον κόσμο.
Τα στοιχεία της Jubilee Debt Campaign, μιας ομάδας που πιέζει για τη διαγραφή χρεών στις αναδυόμενες χώρες, δείχνουν ότι οι Σεϊχέλες έχουν το μεγαλύτερο καθαρό χρέος στον κόσμο (ο οργανισμός μετρά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, καθώς και τις απαιτήσεις που έχει η κάθε χώρα), στο 152% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, που όπως και οι Σεϊχέλες, χρειάστηκαν πακέτα διάσωσης το 2008.
Αντίθετα, ο μεγαλύτερος πιστωτής του κόσμου είναι η Σιγκαπούρη, με καθαρό πλεόνασμα 294% του ΑΕΠ της. Ακολουθούν η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Νορβηγία.
Το Jubilee Debt Campaign μετρά 127 χώρες που χρωστούν και 36 πλεονασματικές χώρες, που έχουν δανείσει περισσότερα από όσα χρωστούν. Οι πλεονασματικές χώρες αντιμετωπίζονται παραδοσιακά ως “ηθικά ανώτερες”, αλλά στην πραγματικότητα “ευθύνονται εξίσου για τις κρίσεις χρέους σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τεράστιες ανισορροπίες”, τονίζει ο οργανισμός.
 

ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εμίρης μετατρέπει σε... art island την Οξυά

Δημοσιευμένη  εικόνα




Η επένδυση θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ


Μια πολύ σημαντική επένδυση, που μπορεί να αλλάξει την εικόνα όλης της Ελλάδας στο εξωτερικό, να φέρει περισσότερους τουρίστες και να μετατρέψει τη χώρα σε κέντρο πολιτισμού παγκόσμιας ακτινοβολίας, σχεδιάζει ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θάνι, ο οποίος πρόσφατα παρέδωσε την εξουσία στο γιο του.

Ο πάμπλουτος εμίρης έχει αγοράσει το νησί Οξυά στο Ιόνιο αντί 5 εκατ. ευρώ, ένα νησί πολύ όμορφο αλλά άγονο 4.200 στρεμμάτων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το «Εθνος της Κυριακής», ο εμίρης και η κόρη του η οποία είναι πρόεδρος όλων των μουσείων του Κατάρ, σχεδιάζει να μεταμορφώσει το άγονο αυτό νησί σε art island δηλαδή σε ένα νησί τέχνης και πολιτισμού που δεν θα υπάρχει άλλο στο κόσμο.

Η επένδυση θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και θα πρόκειται για μια ήπια αξιοποίηση που θα σέβεται πλήρως το περιβάλλον. Στο νησί θα δημιουργηθούν μουσείο, εκθετήρια, αμφιθέατρο και αίθουσες εκδηλώσεων καθώς και χώροι όπου θα φιλοξενούνται όλα τα μεγάλα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού από όλο τον κόσμο.

Την υψηλή εποπτεία της μεταμόρφωσης της Οξυάς θα έχει η 28χρονη κόρη του εμίρη που έχει κάνει σπουδές στις ΗΠΑ στον τομέα των πολιτικών επιστημών και της λογοτεχνίας και έχει στρέψει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον της στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης.

newsbeas

ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Έκρηξη χαράς των επιστημόνων- Χρυσάφι και σπάνια μέταλλα εκλύει το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Δημοσιευμένη  εικόνα




Χρυσάφι και σπάνια μέταλλα στρατηγικής σημασίας όπως το αντιμόνιο, σε ποσότητες που προκαλούν έκπληξη, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ότι εκλύει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης.



Ελληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπίστωσαν πως στο γεωθερμικό πεδίο του Κολούμπο λαμβάνουν χώρα σπάνια φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στον κόσμο.


Δημοσιευμένη  εικόνα

Τα αποτελέσματα των εργασιών τους που δημοσιεύθηκαν στις 13 Αυγούστου στο γνωστού κύρους επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports (Νature Publishing Group)» – είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα κυρίως ελλήνων επιστημόνων δημοσιεύει ερευνητική εργασία στο «Nature» – υποδεικνύουν ότι βαθιά κάτω από το ηφαίστειο συμβαίνουν «εξαιρετικά αποτελεσματικές βιογεωχημικές διεργασίες απόθεσης μετάλλων», όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Κοιτασματολογίας Στέφανος Κίλιας.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Στον μαγματικό θάλαμο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου που εκτείνεται σε βάθος 5 χιλιομέτρων στον φλοιό της Γης, παίρνουν σάρκα και οστά φυσικές διεργασίες που ανήκουν στην αιχμή της σύγχρονης διεπιστημονικής γνώσης και έρευνας όπως η Γεωβιολογία και η Βιογεωχημεία.
Χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος αλλά και διοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων – και όχι μόνο – συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτού του ηφαιστείου.


ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ

Δον Θεόδωρος Γκριέγκο: Ο πρώτος Eλληνας μετανάστης στην Αμερική

Δημοσιευμένη  εικόνα



Το όνομα του έχει καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία και ήταν ο πρώτος Έλληνας που πατούσε το πόδι του στην Αμερική.


Όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν σήμερα την τύχη τους εκτός συνόρων καθώς μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίση που χτυπά την χώρα μας είναι το γεγονός πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αφιλόξενη επαγγελματική χώρα. Ένας από τους πλέον δημοφιλής προορισμούς των συμπατριωτών μας…οι ΗΠΑ που παρά την ύφεση της οικονομίας τους οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν λείπουν.

Και μπορεί σήμερα πολλοί Έλληνες να ετοιμάζουν βαλίτσες για τις ΗΠΑ όμως λίγοι θυμούνται και ακόμα περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποιος ήταν ο πρώτος συμπατριώτης μας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική γράφοντας την δική του μοναδική ιστορία και σήμερα το άγαλμα του βρίσκεται στην Τάμπα της Φλόριντα.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Το όνομα του όπως έχει καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία ήταν Θεόδωρος ο Γκριέγκο που σαν σήμερα πριν από 482 χρόνια το 1528 γινόταν ο πρώτος Έλληνας που πατούσε το πόδι του στην Αμερική. Για την καταγωγή του ερίζουν η Κεφαλονιά και η Κρήτη τα ιστορικά όμως αρχεία ξετυλίγουν την μοναδική του διαδρομή και την περιπέτεια του μακριά από την πατρίδα.

Ο Θεόδωρος, ήταν θαλασσοπόρος και εξερευνητής που το 1527 ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό της Αμερική με έναν στόλο πέντε πλοίων. Η εξερευνητική όμως αποστολή έπεσε σε τυφώνα κοντά στην Κούβα με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του στόλος της να βυθιστεί. Ο Θεόδωρος όμως επέζησε μαζί με 30 ακόμα ναυτικούς. Στις Στις 14 Απριλίου 1528 η αποστολή κατέπλευσε τελικά στην Φλόριντα και αμέσως άρχισαν να κατασκευάζουν καταλύματα για να εγκατασταθούν. Από τις πρώτες μέρες υπήρχε επαφή με ντόπιες ινδιάνικες φυλές.

Οι Ισπανοί λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησαν για να ανακαλύψουν χρυσό, αλλά στην διαδρομή σκότωναν τους ινδιάνους άνδρες και αιχμαλώτισαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους με σκοπό να τους πουν που ήταν το πολύτιμο μέταλλο, ξεσηκώνοντας τους έτσι εναντίον τους. Κάποια στιγμή η ομάδα βρέθηκε αποκλεισμένη σε άγνωστα εδάφη μακριά από την βάση της και χωρίς προμήθειες. Τότε ο Θεόδωρος κατασκεύασε πέντε βάρκες με σκοπό να φύγουν μέσω των παραποτάμων του Μισισιπή χρησιμοποιώντας ξύλο και δέρμα και αλείφοντας τες με ρετσίνι.

Μετά από έναν μήνα περιπλάνησης η ομάδα βγήκε στην θάλασσα αλλά αδυνατούσε να βρει την βάση της. Τελικά έφτασαν σε έναν όρμο κοντά στη σημερινή πόλη Πενσακόλλα της Φλώριδας όπου ο Θεόδωρος βγήκε στην στεριά για να πάρει νερό από τους Ινδιάνους της περιοχής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Ινδιάνοι επέστρεψαν χωρίς τον Θεόδωρο, ενώ στις ερωτήσεις των Ισπανών αρνήθηκαν να απαντήσουν και τράπηκαν σε φυγή.

Το 1540 έφτασε στο σημείο που είχε χαθεί ο Θεόδωρος μια δεύτερη ισπανική αποστολή και έμαθαν ότι δυο χριστιανοί που βρισκόταν στην πρώτη εξερευνητική αποστολή έμειναν με τους Ινδιάνους, οι οποίοι για άγνωστο λόγο τους σκότωσαν. Οι Ινδιάνοι που αφηγήθηκαν το τέλος του Θεόδωρου δεν γνώριζαν το πότε ακριβώς δολοφονήθηκε ο Θεόδωρος, ούτε πού ήταν θαμμένος.

Σύμφωνα με τον χρονικογράφο Μπάνκινχαμ Σμιθ : «...Όταν στα τέλη του Οκτώβρη του 1528 τα ιστιοφόρα φτάσανε στη Φλόριντα – κοντά στη σημερινή Πενσάκολα – μερικοί ιθαγενείς ανεβήκανε στη ναυαρχίδα του Ναρβάεθ. Τους δώσανε δωράκια και προθυμοποιήθηκαν να κουβαλήσουν από τη ξηρά νερό στα πλοία. Μαζί τους πήγε και ο Θεόδωρος, που δεν ξαναγύρισε. Ήταν ο πρώτος λευκός που έζησε με τους Ερυθρόδερμους...»




ΠΗΓΗ: goodstory.gr           

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ Η ΘΑ ΑΛΑΞΟΥΝ ΟΝΟΜΑ

Καταργούνται 150 φόροι. Τι αλλάζει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στα Δημοτικά Τέλη και σε ειδικές εισφορές

Δημοσιευμένη  εικόνα


Καταργούνται από το 2014 λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων περίπου 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο Προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.


Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Τρόικα η οποία ήδη από το 2011 έχει διαπιστώσει πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και φόρους οι οποίοι στερούνται διαφάνειας, αναφέρουν τα Νέα. Οι φόροι αυτοί, μπορεί να έχουν μικρή συμμετοχή στο δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσάρεστα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις αυτές να επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ παράλληλα, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές.

Η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα που αρκετές φορές θα πρέπει να ενισχυθούν από τον προϋπολογισμό.

Μερικές από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες θα καταργηθούν

ΔΕΗ:

Δημοτικά τέλη

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις

Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Τέλος υπέρ της ΕΡΤ

Ασφαλιστικά Ταμεία

Εισφορά υπέρ ΟΓΑ

Εισφορά υπέρ ΤΣΜΕΔΕ

Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών

Εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών

Εισφορά υπέρ ΝΑΤ

Φαρμακοποιοί:

Εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

ΑΕΙ:

Εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου

ΕΠΟ:

Εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών

ΕΟΤ:

Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ

iefimerida.gr