Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΕΦΥΓΕ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

ΤΡΙΤΗ, 19 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ;

Στα… πόδια φαίνεται ότι το ‘βαλε ο βόρειος µαγνητικός πόλος της Γης. Από τον Καναδά όπου βρίσκεται, άρχισε να κινείται προς τη Ρωσία µε ταχύτητα 60 χλµ. τον χρόνο.
Το γεγονός αυτό, µόνο συνηθισµένο δεν µπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια. Και οι επιστήµονες ανησυχούν για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυµονεί, όχι µόνο για την...
ασφάλεια των µεταφορών αλλά και για τις µεταναστευτικές οδούς που ακολουθούν εκατοµµύρια αποδηµητικά πουλιά.
Ο βόρειος µαγνητικός πόλος είναι διαφορετικός από τον πραγµατικό Βόρειο Πόλο του πλανήτη µας, που αποτελεί το ένα άκροτου νοητού κάθετου άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη.
Ο µαγνητικός πόλος µετακινείται εξαιτίας των αλλαγών που συµβαίνουν στον ρευστό πυρήνα της Γης, ο οποίος περιέχει σίδηρο σε υγρή κατάσταση.
Τον τελευταίο καιρό, ο µαγνητικός πόλος µετακινείται προς τη Σιβηρία µε αυξηµένη ταχύτητα. Επειδή µάλιστα η ταχύτητα είναι ιδιαίτερα µεγάλη, ορισµένοι ειδικοί υποπτεύονται µήπως ο πόλος µεταπέσει προς τα νότια (αντιστραφεί, µε άλλα λόγια) και οι πυξίδες αντί για βόρεια δείχνουν νότια. Κάτι τέτοιο, είναι η αλήθεια, συµβαίνει τρεις έως επτά φορές κάθε µερικά εκατοµµύρια χρόνια.
Ο γεωφυσικός Τζέφρι Λοβ από τη Γεωλογική Εταιρεία των ΗΠΑ ανέφερε στο «Discovery News» ότι «το µαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει στο πέρασµα του καιρού και απ’ όσο γνωρίζουµε µέχρι τώρα, τέτοιες αλλαγές έχουν συµβεί στο παρελθόν».
Ηδη τα πρώτα προβλήµατα από την τάση... φυγής του µαγνητικού πόλου άρχισαν να εµφανίζονται. Στο διεθνές αεροδρόµιο Τάµπα της Φλόριντας, οι υπεύθυνοι χρειάστηκαν έναν µήνα για να επαναπροσδιορίσουν το στίγµα των τριών διαδρόµων προσγείωσης - απογείωσης αεροσκαφών, οι οποίοι αναγνωρίζονται από αριθµούς που αντιστοιχούν σε µοίρες στις πυξίδες.
Εκτός από τα αεροδρόµια, το µαγνητικό πεδίο της Γης αξιοποιούν πουλιά και θαλάσσια ζώα για να µεταναστεύουν σε µακρινές περιοχές. Αν ο πόλος αλλάξει θέση, κανείς δεν ξέρει πώς θα συµπεριφερθούν.
Το ΚΑΚΟ ξεκίνησε το 1904. Μέχρι τότε, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο µαγνητικός πόλος δεν είχε διάθεση να µετακινηθεί. Εκείνη όµως τη χρονιά άρχισε να µετακινείται βορειοανατολικά µε ταχύτητα περίπου 15χιλιοµέτρων τον χρόνο. Και το 1989 άρχισε να επιταχύνει. Γεγονός πάντως είναιότι κανείς δεν ξέρειτι έχουµε να πάθουµε αν η αντιστροφή συµβεί. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από 780.000 χρόνια.

ΚΟΥΒΑ

Ποιοι είναι οι 6 λόγοι που κάνουν την Κούβα μοναδική;
Ημερομηνία: 19 Ιουλίου 2011
Ποιοι ειναι οι 6 λογοι που κανουν την Κουβα μοναδικη;
Η Κούβα είναι ένα εξωτικό νησί γεμάτο αντιθέσεις, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Δείτε, ποιοι είναι οι έξι λόγοι που θα κάνουν την Κούβα να χαραχτεί για χρόνια στη μνήμη σας μακριά από τα ταξιδιωτικά κλισέ.
Φτάνετε στη Κούβα μέσα σε ένα απαρχαιωμένο αεροπλάνο κάνοντας τον σταυρό σας. Στο τελωνείο οι γυναίκες υπάλληλοι σας υποδέχονται με χαμόγελα και αποκαλυπτικά φορέματα. Βγαίνετε έξω και περιμένετε μισή ώρα στην ουρά για ένα παγωτό (μόλις τέσσερα σεντς η μπάλα). Την επόμενη μέρα προσλαμβάνετε έναν babalawo για να ξορκίσει τα κακά πνεύματα. Καλώς ήλθατε στην Κούβα, το νησί των μεγάλων αντιθέσεων.
Παρά την σχετική οικονομική δυσπραγία που πλήττει τη χώρα μέσω των εμπάργκο, η Κούβα είναι ένας δημοφιλής προορισμός με περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι τόσο αγαπημένος προορισμός, αλλά υπάρχουν οι ακόλουθοι 6 λόγοι που κάνουν την Κούβα πραγματικά διαφορετική.
Τα αυτοκίνητα που σταμάτησαν στον χρόνο
Στην Κούβα τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι από πριν την Επανάσταση. Θα δείτε καλοδιατηρημένα κλασσικά αυτοκίνητα από την δεκαετία του 1930 και 1950 σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην χώρα σημαίνει ότι δεν μπορούν να εισαχθούν νέα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, οπότε ό, τι βλέπετε κυκλοφορεί χάρη στο μεράκι και ευρεσιτεχνία των ιδιοκτητών τους.
Το κουβανέζικο Jurassic Park



Η «κοιλάδα της προϊστορίας», είναι ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο στην Κούβα, κοντά στην πόλη Σαντιάγκο και φιλοξενεί περισσότερες από 200 πραγματικού μεγέθους φιγούρες προϊστορικών ζώων και ανθρώπων.
Πολύ πριν το Jurassic Park γίνει μόδα σε όλα τον πλανήτη μέσα από το κινηματογραφικό πανί, οι Κουβανέζοι απολάμβαναν τις βόλτες τους στην προϊστορία μέσα από το 11 εκταρίων πάρκο που περιλαμβάνει 227 αγάλματα που αντιπροσωπεύουν 59 διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων είναι δεινόσαυροι, μαμούθ, αιλουροειδή και άνθρωποι των σπηλαίων. Όλα αυτά πλαισιωμένα από οργιαστική βλάστηση σε ένα φυσικό σκηνικό που άνοιξε τις πύλες του το 1980.
Οι διαφημίσεις της... επανάστασης!



Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε στην Κούβα είναι η παντελής έλλειψη διαφημιστικών. Η Κούβα είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου θα μπορέσετε να πάρετε μια ανάσα από την πίεση των διαφημίσεων. Δεν θα δείτε πουθενά αφίσες για σαπούνια, κινητά τηλέφωνα ή αναψυκτικά σε τοίχους, πινακίδες, τηλεόραση κτλ. Αντίθετα θα δείτε διαφημιστικά για τα προτερήματα και τις κατακτήσεις της Επανάστασης!
Μια χώρα, δυο νομίσματα



Στην Κούβα λειτουργεί ένα ιδιόρρυθμο σύστημα και κυκλοφορούν δύο διαφορετικά νομίσματα, τα pesos cubanos των ντόπιων και τα pesos convertibles των τουριστών. Οι τιμές στο νόμισμα των ντόπιων είναι σαφώς καλύτερες: για ένα πλήρες γεύμα φτάνουν το ένα δολάριο και μια βόλτα στο σινεμά θα κοστίσει ακόμα λιγότερο. Υπάρχει ένας μύθος ότι τα pesos cubanos είναι αποκλειστικά για τους ντόπιους, αλλά είναι ακριβώς αυτό, ένας μύθος. Αξιοποιήστε τα pesos cubanos για απίστευτες προσφορές.
Καμιά πολυεθνική...



Σε όλο το νησί θα βρείτε εστιατόρια fast food για κάθε γούστο, αλλά δεν θα δείτε πουθενά McDonald's. Η διάσημη πολυεθνική που έχει κατακτήσει όλο τον πλανήτη δεν έχει καταφέρει να πατήσει «πόδι» στην Κούβα καθώς τα σκήπτρα στο τοπικό fast food κρατά η αλυσίδα εστιατορίων «El Rápido», η πιο διάσημη σε όλο το νησί, προσφέροντας μεν αμφιβόλου ποιότητας φαγητό (!), αλλά σερβίροντας αλκοόλ μέχρι αργά το βράδυ...
Η χώρα που παράγει γυναικεία -και όχι μόνο-πούρα


Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ετήσιο φεστιβάλ πούρων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αβάνα. Ο λόγος για τα «γυναικεία» πούρα της εταιρείας Habanos, που αποτελούν μια παραλλαγή του γνωστού πούρου «Romeo Υ Julieta». Το πούρο «Julieta», που απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, διαθέτει πιο απαλή αλλά συνάμα, πικάντικη γεύση. Σκοπός της εταιρίας είναι να κάνει ένα άνοιγμα στη γυναικεία αγορά αλλά και να σπάσει το ταμπού που θέλει το κάπνισμα του πούρου μια καθαρά αντρική υπόθεση.