Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Νόμιμη φοροδιαφυγή;

Δημοσιευμένη  εικόνα



της Αναστασίας Φωκά

Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τα κοινωνικά αγαθά όπως είθισται να αποκαλούνται μιας και μόνο οι ονομασίες έμειναν, έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, και την ύφεση που παίρνει διατάσεις χρόνιας μορφής. Ποιο κοινωνικό κράτος, ποια κοινωνική συνοχή; Αβεβαιότητα και ένα κλίμα διάλυσης που επιτείνουν οι αγορές και οι όποιες σκοπιμότητες, που πλέον έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους για τα καλά.



Τρομάζω με τον εαυτό μου πολλές φορές με τον τρόπο που εκφράζομαι! Κάποια εποχή η παραπάνω σκέψη θα ήταν απλά κάτι μακρινό από την καθημερινότητα μας. Σήμερα όμως, απλά έχουμε γίνει «τεχνοκράτες» μόνο και μόνο για να μπορούμε να ακολουθούμε πιστά την αθλιότητα που μας επιβάλλουν. Και μέσα σε όλα αυτά έφτασε και η ώρα των φορολογικών δηλώσεων. Δεν θα πω την ίδια καραμέλα, από πού θα πάρουν και τι. Προφανώς εκείνοι ξέρουν καλύτερα…

Έτσι λοιπόν, άρχισα να ανοίγω συρτάρια και προθήκες και να ψάχνω να βρω αποδείξεις για να δικαιολογήσω ένα μέρος του μισθού μου, αυτού τέλος πάντων που έμεινε. Κι εκεί που έψαχνα το χαμένο θησαυρό αναρωτήθηκα… κάθε μήνα ανανεώνω την κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πληρώνω το ποσό των 45 ευρώ, αλλά απόδειξη δεν παίρνω. 45 ευρώ επί 12 μήνες μας κάνει το ποσό των 540 ευρώ- καθόλου ευκαταφρόνητο.

Και ενώ εδώ και 4 μήνες ψηφίστηκε ο νόμος για τις αποδείξεις, όπου κάθε συναλλαγή θα πρέπει να συνοδεύεται από το αντίστοιχο παραστατικό, αλλιώς ο πελάτης μπορεί να μην πληρώσει, το κράτος αφού εισπράττει χρήματα γιατί δεν δίνει τη νόμιμη απόδειξη; Εκτός κι αν αυτού του είδους η συναλλαγή, όπως και το απλό εισιτήριο έχουν ονομασθεί φόροι, οπότε δεν συνοδεύονται από νόμιμη απόδειξη.

Αν αύριο δηλαδή- την 1η του επόμενου μήνα τέλος πάντων- πάω να ανανεώσω την κάρτα μου κι επειδή δεν θα πάρω προφανώς τη νόμιμη απόδειξη, ζητήσω τα χρήματα μου πίσω, θα είμαι παράλογη; Θα φωνάξουν μήπως την αστυνομία για να με επαναφέρουν στην πραγματικότητα; Υπάρχει μήπως κάποιο παράθυρο στη νομοθεσία, ή κάποιο ΦΕΚ που να αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να φοροδιαφεύγει, ή τέλος πάντων ότι δεν υποχρεούται να εκδίδει αποδείξεις στον πολίτη για την όποια συναλλαγή τέτοιου τύπου;

Αν ναι, ενημερώστε με σας παρακαλώ, γιατί μέσα σε όλη αυτή την παρόδια των νομοσχεδίων κάπου έχω χάσει τα βασικά… ή απλώς παραλογίζομαι!


Δημοσιευμένη  εικόνα


Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΛΕΨΙΜΑΤΟΣ

15 πράγματα που επιτρέπεται να πάρετε από το ξενοδοχείο σας !!!

Δημοσιευμένη  εικόνα


Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλούς από εσάς κατά τη διαμονή σας σε κάποιο ξενοδοχείο. Υπάρχει απάντηση.


Κάποιοι αγαπάτε τις παροχές του ξενοδοχείου για λόγους ευχρησίας και άλλοι πάλι απλά λατρεύετε να λεηλατείτε το δωμάτιο! Από μπουκαλάκια μέχρι μαξιλάρια!

Έχοντας ακούσει πρόσφατα, ότι μία φίλη σκεφτόταν να πάρει ένα φωτιστικό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της στη Σεβίλλη, αποφάσισα να γράψω μία λίστα με όλα τα "δωράκια" του ξενοδοχείου. Οτιδήποτε εκτός λίστας -και φυσικά ότι δε χωράει σε βαλίτσα- καλύτερα να το το αφήσετε πίσω. Η κλοπή είναι ποινικό αδίκημα. Και ναι, ισχύει και για τα φωτιστικά!

Η λογική των ξενοδοχείων είναι να νιώθετε σα στο σπίτι σας. Θα το ξαναγράψω, σα στο σπίτι σας - δεν είναι σπίτι σας. Ούτε μπορείτε να παίρνετε μαζί σας ότι υπάρχει στο δωμάτιο. Οπότε καλό θα ήταν να δείξετε ευχαρίστηση για την υπέροχη φιλοξενία και όχι να την καταχραστείτε.

Ένας μικρός κανόνας:
Ο,τιδήποτε φέρει το λογότυπο του ξενοδοχείου, συνήθως είναι εκεί για να το πάρετε. Θέλουν να το πάρετε και θα χαρούν αν δουν ότι λείπει. Αντιθέτως, αν διαπιστώσουν ότι το έχετε αφήσει πίσω, θα τους δυσαρεστήσετε. Αυτό είναι hotel marketing και έτσι κυκλοφορεί το όνομά τους.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Να λοιπόν 15 πράγματα που μπορείτε να πάρετε:
Σαμπουάν/ Κρέμα μαλλιών

Αφρόλουτρο/ Σαπούνι

Κρέμα Σώματος

Σκουφάκι μπάνιου

Σετ μπατονέτες- Βαμβάκι

Λίμα νυχιών

Σετ οδοντόβουρτσα - οδοντόκρεμα - στοματικό διάλυμα

Σετ ξυρίσματος (ξυραφάκι, κρέμα)

Σετ Ραπτικής

Σετ γυαλίσματος παπουτσιών

Σετ γραφείου (στυλό, μολύβια, σημειωματάρια, φάκελοι κτλ)

Κὀκκαλο Παπουτσιών

Παντόφλες

Τοπικά περιοδικά και εφημερίδες

Φακελάκια καφέ - τσάι (εφόσον δεν αναγράφονται στο bar list)

Tip: Εάν χρειαστείτε παραπάνω από μία συσκευασία ανά ημέρα που σας αναλογεί, απλά ζητήστε το ευγενικά από τη reception και θα σας το στείλουν στο δωμάτιο (εδώ προτείνω να τηρηθεί το μέτρο).

Ο,τιδήποτε φέρει το λογότυπο του ξενοδοχείου, συνήθως είναι εκεί για να το πάρετε

Δεν παίρνουμε:
• Ότι είναι βιδωμένο στο πάτωμα

• Ότι είναι καρφωμένο στον τοίχο

• Ότι είναι στην πρίζα και βγάζει ήχο

• Ότι έχει μπαταρίες ή καλώδιο

• Ότι κρέμεται στη ντουλάπα

• Και επίσης: μπουρνούζια, πετσέτες, κρεμάστρες, σεντόνια, μαξιλάρια, σταχτοδοχεία, ποτήρια -πιάτα, κούπες και κουταλάκια καφέ, κουρτίνες μπάνιου, τηλεφωνικούς καταλόγους και μεγάλα ταξιδιωτικά βιβλία

Τι θα συμβεί αν παρόλ´αυτά "παρα-γεμίσετε" τη βαλίτσα σας;
Αν πάρετε κάτι που δε θεωρείτε δωρεάν παροχή, τότε να περιμένετε επιπλέον χρεώσεις. Θα τις αντιληφθείτε μάλλον όταν θα είστε ήδη σπίτι αλλά μη νομίζετε ότι την γλυτώσατε. Και ακόμη και αν δε δείτε χρέωση, να ξέρετε ωστόσο ότι είστε σίγουρα στη "μαύρη λίστα επισκεπτών". Και αυτό δεν είναι πολύ καλό, πιστέψτε με!

Τι να κάνετε αν θέλετε κάτι απεγνωσμένα;
Αγοράστε το! Αν έχετε ξετρελαθεί με το μπουρνούζι που κρέμεται άψογα σιδερωμένο στη ντουλάπα σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου και αυτός θα φροντίσει να σας στείλει ένα ολοκαίνουριο στο δωμάτιο σας, με το αντίστοιχο κόστος φυσικά. Αν πάλι ζηλέψατε τα υπέροχα αφράτα μαξιλάρια και πάλι υπάρχει λύση. Αρκετά ξενοδοχεία, όπως το Marriott ή το Hilton έχουν δικό τους "online shop" όπου μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα.

Τι γίνεται με το mini-bar;
Εάν διαμένετε σε σουίτα, τότε απολαύστε τα πάντα χωρίς δισταγμό! Εάν πάλι όχι, τότε κρατήστε την όρεξή σας διότι για όλα τα προϊόντα υπάρχει χρέωση. Προσοχή: Κάποια ξενοδοχεία διαθέτουν σύστημα αυτόματης χρέωσης σε περίπτωση που μετακινηθεί κάποιο προϊόν.

cosmo.gr           
ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ! Αυτή η γυναίκα έγινε ΠΛΟΥΣΙΑ δίνοντας συμβουλές για ΔΙΑΙΤΑ!!! (PHOTOS)
 
Πριν μήνες είχαμε ασχοληθεί ξανά με την Αυστραλέζα Ajay Rochester, τη γυναίκας που έγινε γνωστή, ως η γκουρού της δίαιτας και ως η συγγραφέας βιβλίων πώς να χάσεις γρήγορα και εύκολα κιλά.
Μάλιστα η ίδια είχε γίνει ζωντανό παράδειγμα χάνοντας σχεδόν 50 κιλά και εμπνέοντας πολλά κορίτσια που προσπαθούσαν χρόνια με δίαιτες και διατροφές.

Όπως είχαμε ξαναγράψει στο queen η Ajay παρουσίασε το reality παιχνίδι "Biggest Loser" (Εύσωμοι διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να χάσουν βάρος με σκοπό να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο) ίδρυσε την ιστοσελίδα "The Healthy Body Club" και έγραψε αρκετά best sellers βιβλία, τα οποία εξηγούν τον τρ΄΄οπο με τον οποίο χάνεις εύκολα, γρήγορα και μόνιμα τα περιττά κιλά σου. Όπως ήταν φτυσιολογικό έγινε σχεδόν ηρωίδα από το κοινό της.

Όμως δεν κατάφερε να κάνει πράξη όσα έγραφε στα best seller βιβλία της και χρόνο με το χρόνο το βάρος της αυξάνονταν. Μάλιστα και η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε ότι έβαζε 1 κιλό τη βδομάδα. Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς περίπλοκα μαθηματικά για να κάνει την πράξη.
Το αποτέλεσμα φαίνεται και η ίδια δεν κάνει καμία προσπαθεια να το κρύψει άλλωστε.

Η 44χρονη συγγραφέας και παρουσιάστρια ανέκαθεν είχε αυτοπεποίθηση με το σώμα της, η οποία δεν την εγκατέλειψε ούτε και σήμερα. Οι φωτογραφίες είναι από τις διακοπές στη στο Las vegas όπου τόλμησε να αφορέσει μικροσκοπικό μπικίνι και θεόρατα τακούνια.
Η Ajay ήπιε κοκτέιλ, γέλασε με τους φίλους της, χόρεψε, κολύμπησε και διασκέδασε μη δίνοντας σημασία στα βλέμματα και στα σχόλια. Τώρα όσο αφορά στο θέμα, δηλαδή στο πόσο κομψό ή αντιαισθητικό ήταν ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Έτσι και Αλλιώς τη Ajay δεν την νοιάζει . Το έχει πολλές φορές και το δείχνει και στην πράξη.
 
 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Πού οφείλονται οι φετινές χαμηλές θερμοκρασίες;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μέτριες έως χαμηλές οι θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ ο καιρός σε τίποτα δεν θυμίζει τα εξοντωτικά κύματα καύσωνα των προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει τραβήξει την προσοχή των ...
επιστημόνων.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας το Εθνος, η θερμοκρασία ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν καμίνι, φέτος δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καλοκαιρινή δροσιά άφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αποδίδουν το φαινόμενο στην υπερθέρμανση των πόλων.

Συγκεκριμένα το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλάζει τη θερμοκρασία του ωκεανού και κατ' επέκταση τη διεύθυνση των αέριων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα, οι ψυχροί άνεμοι της Αρκτικής να φτάνουν πολύ πιο νότια απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία σε χώρες που συνήθως αυτή την εποχή μαστίζοντας από τον καύσωνα.

Οσο για το πού θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο, το κλιματικό μοντέλο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.meteoclub.gr, αναφέρει ότι θα κυμανθούν κοντά στις μέσες τιμές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Εθνος, το πρώτο και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο υδράργυρος θα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, ενώ από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου, υπάρχει μία πιθανότητα μίνι καύσωνα με τη θερμοκρασία ωστόσο να μην ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013


Η Ελλάδα των νεόπτωχων -Κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν ένα εκατομμύριο άτομα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας δήλωσαν το 2012 στην εφορία 1.098.510 άτομα. Mάλιστα 65.185 φορολογούμενοι αναγκάζονται να επιβιώσουν με λιγότερα από τρία ευρώ την...
ημέρα, ενώ εισόδημα το οποίο κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ το χρόνο δηλώνουν 102.984 νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ), τα εισοδήματα που δήλωσαν οι Ελληνες το 2012 στην εφορία είναι αποκαλυπτικά της ζοφερής οικονομικής κρίσης.

Την μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων έχουν υποστεί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καθώς υποχώρησαν στα 65 δισ. ευρώ το 2012 από 66,65 δισ. ευρώ που είχαν δηλωθεί το 2010. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, εξαϋλώθηκαν εισοδήματα από μισθωτές εργασίες ύψους 1,65 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ.

Επί συνόλου 4.804.160 φορολογουμένων οι 737.468 μισθωτοί δήλωσαν πέρυσι εισόδημα μέχρι το ύψος του αφορολόγητου ποσού το οποίο για το 2012 έφθανε στα 5.000 ευρώ. Επίσης, οι περικοπές μισθών που έκαναν οι εργοδότες είχαν ως αποτέλεσμα 361.042 υπόχρεοι να δηλώσουν εισόδημα μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ. Πρόκειται για το μοναδικό κλιμάκιο εισοδήματος το οποίο συσπειρώνει έναν τόσο μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.

Ο μέσος φόρος που πλήρωσαν το 2012 στην εφορία έφτασε τα 1.653 ευρώ έναντι 1.471 ευρώ που κατέβαλαν πέρυσι.

Οι 7.011 «κροίσοι»

Οι ανισότητες, βέβαια, είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς, καθώς για 7.011 μισθωτούς, τα εισοδήματα που δηλώθηκαν κυμαίνονται από 100.000 ευρώ έως 1,5 δισ. ευρώ. Οι 7.011 «κροίσοι» δήλωσαν συνολικά 1,135 δισ. ευρώ από μισθωτές εργασίες ή 162.002 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Αν στα εισοδήματα προστεθούν και αυτά που είχαν από ενοίκια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις αλλά και αυτά που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό πλην όμως φορολογήθηκαν στην Ελλάδα τότε αυτά φτάνουν στο 1,168 δισ. ευρώ.

Οι συνολικοί φόροι που πλήρωσαν στην εφορία ανήλθαν σε 418,391 εκατ. ευρώ που σε μέσα επίπεδα ανέρχονται σε 59.676 ευρώ.
Υπάρχουν και 648 άτομα με εισοδήματα έως 98.000 το χρόνο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από συμμετοχές τους σε εμπορικές δραστηριότητες.

Ιδού, κωδικοποιημένα τα δέκα σημαντικότερα συμπεράσματα:

1.Την κατηφόρα έχει πάρει το εισόδημα των 4.804.160 μισθωτών και των συνταξιούχων. Το 2012 δήλωσαν συνολικό εισόδημα 65 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 13.321 ευρώ ο καθένας, έναντι 18.360 ευρώ που είχαν δηλώσει το 2011.
2. Η κρίση έχει περικόψει τα εισοδήματα χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων. Στους 737.468 ανέρχονται όσοι δήλωσαν εισόδημα μέχρι το ύψος του αφορολόγητου ορίου, ήτοι 5.000 ευρώ, και 1.098.510 άτομα που πλησιάζουν το όριο της φτώχειας. Οι περικοπές μισθών που έκαναν οι εργοδότες είχε αποτέλεσμα 361.042 φορολογούμενοι να δηλώσουν εισόδημα μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ. Πρόκειται για το μοναδικό κλιμάκιο εισοδήματος το οποίο συσπειρώνει έναν τόσο μεγάλο αριθμό φορολογουμένων. Ενώ εισοδήματα από 4.000 μέχρι 5.000 ευρώ τον χρόνο δήλωσαν 307.896 φορολογούμενοι. Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ 1.839.095 άτομα. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 21.000 ευρώ μέχρι 44.000 ευρώ βρίσκονται 703.504 φορολογούμενοι. Εισοδήματα από 45.000 ευρώ μέχρι 86.000 ευρώ δηλώνουν στην εφορία 69.724 μισθωτοί και από 86.000 έως 98.000 ευρώ 3.201 φορολογούμενοι.
3. Οι μισθωτοί πληρώνουν μέσο φόρο 1.653 ευρώ έναντι 1.471 ευρώ που κατέβαλαν πέρυσι.
4. Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν τα εισοδήματα που δήλωσαν οι 347.304 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο μειώνονται ελαφρώς αριθμητικά ένεκα της οικονομικής κρίσης, που τους οδηγεί εκτός επαγγέλματος. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η επιβολή του «κεφαλικού» φόρου σε όσους διατηρούσαν δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν συνολικά εισοδήματα 3,75 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 10.803 ευρώ .
5. Αν στο δηλωθέν από ελευθέρια επαγγέλματα εισόδημα προστεθεί και αυτό που έχουν από άλλες πηγές, τότε τα εισοδήματα των επιτηδευματιών για το 2012 ανέρχονται σε 6,9 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα πρόσθετα εισοδήματα, περίπου 2,35 δισ. προέρχονται από μισθωτή εργασία. Στοιχείο που καταδεικνύει πως αρκετοί φορολογούμενοι κάνουν δεύτερη ή και τρίτη δουλειά για να επιβιώσουν.
6. Έντεκα είναι οι «κροίσοι» ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι δύο δήλωσαν εισόδημα από 721.000 έως 726.000 ευρώ και 9 μέχρι 1,451 εκατ. Ευρώ.
7. Οι 998.976 αγρότες δήλωσαν αγροτικά εισοδήματα 1,16 δισ. ή κατά μέσο όρο 1.165,09 ευρώ και συνολικό εισόδημα 8,99 δισ. (συμπεριλαμβάνεται και από άλλες πηγές). Εξ αυτών τα 5,92 δισ. προέρχονται από μισθωτή εργασία. Τους 715.746 φτάνουν οι αγρότες, οι οποίοι παράλληλα με τη δραστηριότητά τους είχαν και εισοδήματα από ακίνητα 781,54 εκατ. ευρώ, ενώ 103 αγρότες είχαν ετήσια εισοδήματα έως 200.000 ευρώ ο καθένας.
8. Οι 65.185 άτομα έχουν ετήσιο εισόδημα έως 1.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες.
9. Στους 7.011 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που κατοικούν στα ανώτερα «πατώματα» της φορολογικής κλίμακας αφού αποκτούν εισοδήματα έως 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Παρά τον έκτο χρόνο της κρίσης που διανύει η ελληνική οικονομία, το 2012 δήλωσαν συνολικά 1,16 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται εισοδήματα και από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, αποκτηθέντα στο εξωτερικό και φορολογούμενα στην Ελλάδα κ.ά. Ο συνολικός φόρος που πλήρωσαν φτάνει τα 418,39 εκατ. ευρώ.
10. Σε 2.443 ανέρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 100.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ στην εφορία.