Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΧΩΡΕΥΕΙ

Ο χορός της καλοσύνης και δωρεάν αγκαλιές στην πλατεία Αριστοτέλους (VIDEO & ΦΩΤΟ)



Μια δράση καλοσύνης βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες χορευτές και απλοί πολίτες κινούν τα σώματά τους σε ένα ξεχωριστό χορευτικό flash mob για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης. Οι χορευτές που βρίσκονται στο κέντρο της πλατείας φορούν φωσφορούχα γιλέκα. Το θέαμα είναι φανταστικό. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα οι διοργανωτές του Life Vest Inside επέλεξαν για τη δράση τους την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Extra bonus δωρεάν αγκαλιές
Παράλληλα με την χορευτική δράση, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας καλοσύνης, εθελοντές και εθελόντριες μοιράζουν στους περαστικούς δωρεάν αγκαλιές
 

Πολυμέσα

 

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Φονικό το πέρασμα του Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες – Τουλάχιστον 10.000 οι νεκροί

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στους 10.000 νεκρούς έφτασε ο απολογισμός των θυμάτων του σφοδρότερου τυφώνα των χρονικών, του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος πέρασε από τις Φιλιππίνες με τις αρχές να χαρακτηρίζουν...
την καταιγίδα ως την πιο φονική φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία στο σύμπλεγμα νήσων του Ειρηνικού. "Είχαμε συμβούλιο με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λέιτε αργά χθες βράδυ και με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων, μιλάμε πλέον για περισσότερους από 10.000 νεκρούς", δήλωσε στον Τύπο ο Ελμερ Σόρια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. "Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν".Μόνο στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. "Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί", δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.


Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Εκατοντάδες αστυνομικοί από την Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης, σύμφωνα με επιθεωρητή της αστυνομίας Ρούμπεν Σιντάκ.

"Μόνο χάος υπάρχει τώρα στην Τακλομπάν", δήλωσε ο Ρότζερ Μερκάντο, ο κυβερνήτης της όμορης επαρχίας Νότια Λέιτε, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μανίλας. "Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα".

Ο Μερκάντο δήλωσε επίσης ότι έλαβε μηνύματα από τοπικούς αξιωματούχους πως περισσότερα από 500 πτώματα περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ερυθρός Σταυρός ήταν 1.200 νεκροί, μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις κεντρικές περιοχές του αρχιπελάγους. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. "Οι καταστροφές είναι τεράστιες", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας. "Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα".

Η φτωχή επαρχία Λέιτε, ένα νησί με 1,7 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, είναι μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα, ο οποίος ωστόσο σάρωσε κι άλλες επαρχίες, ενώ πολλά χωριά παραμένουν σήμερα αποκλεισμένα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Τυφώνες, σεισμοί, ηφαίστεια

Ενώπιον του μεγέθους της καταστροφής πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο για τον υπουργό Εσωτερικών "όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει".

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έστειλε ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις αρχές, ενώ είναι έτοιμη να συνδράμει με έκτακτη βοήθεια αν αυτή ζητηθεί", δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κάθε χρόνο οι Φιλιππίνες πλήττονται από 20 μεγάλες καταιγίδες και τυφώνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το αρχιπέλαγος αυτό είναι η πρώτη ενδοχώρα που συναντούν τα καιρικά φαινόμενα που σχηματίζονται πάνω από τον Ειρηνικό.

Τυφώνες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων... το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων πλήττεται συχνά από τη φύση, με σχεδόν κάθε φορά έναν απολογισμό βαρύτερο από τον προηγούμενο στη φτωχή αυτή χώρα όπου βασιλεύει η γάγγραινα της διαφθοράς.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν αφού σάρωσε τις κεντρικές Φιλιππίνες την Παρασκευή, κατευθύνεται σήμερα στο Βιετνάμ.

ΔΑΚΤΥΛΙΟ ΣΤΑ ΤΖΑΚΙΑ

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Θα «καεί» η γούνα μας – Και πρόστιμο σε όσους ανάψουν τζάκι αν δεν είναι η σειρά τους!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Την επιβολή χρηματικού προστίμου στους «παραβάτες» του… δακτυλίου στα τζάκια αποφάσισε να επιβάλει το υπουργείο περιβάλλοντος, μετά και τα τελευταία...
κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η κοινή υπουργική απόφαση, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των έκτακτων επεισοδίων αιθαλομίχλης, συνδέει την απαγόρευση για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, παραπέμποντας σε ελέγχους και σε επιβολή προστίμων από κλιμάκια υπαλλήλων των Περιφερειών και από το σώμα των Επιθεωρητών και από το σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Δεν φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους της διυπουργικής επιτροπής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προέβλεψαν τη σχετική ρύθμιση, ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι πολυδιάστατο και ασαφές, ενώ δεν υπάρχει στη νομοθεσία προσδιορισμένο πρόστιμο, δηλαδή «ταρίφα» για υπερβολική ρύπανση από τζάκια και ξυλόσομπες είτε παραβίαση της απαγόρευσης λειτουργίας τους.

Τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, βάσει του νόμου 2947/2001, που επιβάλλει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προκύπτουν από αλγόριθμο. Ισχύουν συντελεστές, ανάλογα με το είδος και την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ η τιμή βάσης υπολογισμού του προστίμου για «μικρής έκτασης δραστηριότητες», όπως μπορεί να θεωρηθεί η ρύπανση του τζακιού, ξεκινά από το εξωπραγματικό ποσόν των 2.500 ευρώ.

Τα αντίστοιχα πρόστιμα, που επιβάλλουν τα κλιμάκια των Περιφερειών, για εκπομπές καυσαερίων κεντρικής θέρμανσης, επίσης δεν είναι απολύτως προσδιορισμένα, καθώς κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ και υπολογίζονται ανάλογα με την έκταση της ρύπανσης.

Η επιβολή των συγκεκριμένων προστίμων, όπως και η εφαρμογή της απαγόρευσης στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, λένε με μια φωνή οι ειδικοί, είναι απολύτως έωλη και ανεφάρμοστη.

koolnews.gr

ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΛΟΓΟ

8 λόγοι για να βγούμε Θεσσαλονίκη!!!
Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2013
8 λογοι για να βγουμε Θεσσαλονικη!!!

Η αιτία είναι μία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το σημαντικότερο ραντεβού της έβδομης τέχνης εν Ελλάδι, που θα γεμίσει την Θεσσαλονίκη με ταινίες, εκδηλώσεις, πάρτι και φάτσες από όλο τον κόσμο και αυτόν τον Νοέμβριο. Αλλά μιας και θα ανηφορίσουμε προς το λιμάνι του Θερμαϊκού, σκεφτήκαμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Εντοπίσαμε λοιπόν τις πιο φρέσκιες αφίξεις στην Θεσσαλονίκη και πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια τους, για να συζητήσουμε τις ταινίες του Φεστιβάλ, να πιούμε καφέ, να τσιμπολογήσουμε και να απολαύσουμε κοκτέιλ. Και να θυμηθούμε για άλλη μια φορά ποια είναι η πρωτεύουσα της διασκέδασης και της καρδιάς μας.

*Δεντρόσπιτο

Πάρκο ΧΑΝΘ, τηλ: 6998414899
Μεζέδες, ρακές και ωραίες μουσικές είναι τα βασικά συστατικά αυτής της νέας, ιδιαίτερης άφιξης στον πιο απρόσμενο χώρο, που έχει δώσει νέα ζωή τους τελευταίους μήνες στο παρκάκι της ΧΑΝΘ. Γύρω από την υπαίθρια μπάρα, ανάμεσα στα δέντρα έχουν στηθεί άνετα τραπεζάκια και ξύλινες μπάρες, ενώ στο εσωτερικό επικρατούν τα ωραία χρώματα, οι πέτρινοι τοίχοι και η πληθωρική pop διακόσμηση. Από τους μεζέδες, αξίζει να δοκιμάσετε μπρουσκέτες με κατίκι, ντομάτα και βασιλικό, σκουμπρί με χόρτα, λουκάνικα Τζουμαγιάς και τα vegan σουβλάκια - σερβίρονται σε μικρές, αλλά οικονομικές μερίδες. Θα πιείτε επίσης κρασί από την Φλώρινα ή τσίπουρο Παγγαίου - χωρίς να λείπουν και οι λιγότερο παραδοσιακές επιλογές των κοκτέιλ. Υπολογίστε περί τα 15 για ποτό και τσιμπολόγημα.

*Arora espresso bar

Γεωργίου Σταύρου 12, τηλ: 2316007538
Το Arora στον όμορφο πεζόδρομου της οδού Σταύρου ξεχωρίζει για τον καλαίσθητο χώρο του, που έχει διαμορφωθεί σαν σπίτι, με βιβλιοθήκες, ξύλο και πέτρα, καναπεδάκια και cozy διακοσμητικές λεπτομέρειες. Πέρα όμως από την ατμόσφαιρα, προσφέρει απολαυστικά ροφήματα από τις 7.30 το πρωί, αλλά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ από το απόγευμα. Επίσης, διοργανώνει συχνές live βραδιές. Από έντεχνα ροκ gigs μέχρι unplugged blues και swing events. Διαθέτει τραπεζάκια και στον πεζόδρομο για τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει.

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟ

Ναοί στο σχήμα του ουρανού…

Δημοσιευμένη  εικόνα



Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…», στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Λουκάς Χαψής μιλά για τη μαγεία του έναστρου ουρανού ‒που ανήκει σε όλους χωρίς να ανήκει σε κανέναν...

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αστροφωτογραφία το 1995, έπειτα από ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη. Εκεί είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου μια έκλειψη ηλίου. Ήταν κάτι ανεπανάληπτο –ένα απρόσμενο «ξύπνημα» μέσα μου.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αγόρασα τα πρώτα μου βιβλία αστρονομίας και λίγο αργότερα ένα τηλεσκόπιο. Τα βράδια αναζητούσα αστερισμούς, «ταξίδευα» σε μικρές γωνιές του γαλαξία, χαρτογραφούσα τον απέραντο ουρανό…

Με τα χρόνια θέλησα να αντικρίσω ξανά μια έκλειψη ηλίου. Τα κατάφερα εφτά φορές συνολικά: Το 1998 έφτασα ως την Αρούμπα, στην Καραϊβική –ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Το 1999 πήγα στη Ρουμανία, το 2001, μετά κόπων και βασάνων, «κατηφόρισα» ως τη Ζάμπια, στην Αφρική, το 2006 απόλαυσα το φαινόμενο στο ακριτικό Καστελόριζο, το 2010 στο Νησί του Πάσχα, δίπλα στα πελώρια αγάλματα «Μουάι» και το 2012 στην Αυστραλία. Κάθε φορά ήταν ξεχωριστή, πολύτιμη. Με έκανε να καταλάβω ότι ο ουρανός ανήκει σε όλους χωρίς να ανήκει σε κανέναν…

Η αστροφωτογραφία είναι ένα απαιτητικό είδος. Για να αντεπεξέλθει κάποιος πρέπει να διαθέτει τόσο εξειδικευμένες γνώσεις φωτογραφίας όσο και αστρονομίας. Ειδάλλως, δίχως την απαραίτητη μελέτη δεν πρόκειται να σου αποκαλυφθούν τα μυστικά του ουρανού. Αρκεί, βέβαια, να έχουμε θέληση και υπομονή.

Ως αστροφωτογράφος έχει χρειαστεί να περιμένω έως και έξι ή εφτά ώρες για μια φωτογραφία, προσπαθώντας να καταγράψω τις αστρικές τροχιές. Αξίζει, όμως, αυτή η αναμονή. Γιατί τίποτα δεν είναι σπατάλη χρόνου όταν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις...

Δημοσιευμένη  εικόνα
Δίον. Για να φωτογραφίσει το άγαλμα με φόντο τον Γαλαξία ο Λουκάς χρειάστηκε να σκάψει μια μικρή λακκούβα για να τοποθετήσει την κάμερά του όσο πιο χαμηλά γινόταν.

Δημοσιευμένη  εικόνα
Στους Δελφούς, στα 30 δευτερόλεπτα που ήταν ανοικτός ο φωτοφράκτης της μηχανής, ο Λουκάς έκανε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου μέσα στο απόλυτο σκοτάδι για να φωτίσει με ένα μικρό φακό το όλο το σκηνικό με τις πεσμένες κολόνες χρησιμοποιώντας την τεχνική light paint.