Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΕΚΔΙΚΙΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ

Βιαστής κατέρρευσε όταν έμαθε ότι το θύμα του είναι φορέας του AIDS

Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί

Άνδρας που εκτίει ποινή φυλάκισης 64 μηνών για τον βιασμό γυναίκας στο Μάντσεστερ, κατέρρευσε μόλις έμαθε ότι το θύμα του είναι φορέας του AIDS.
Ο Ρίτσαρντ Τόμας, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, έχασε τις αισθήσεις του όταν έμαθε ότι η γυναίκα την οποία κακοποίησε σεξουαλικά, είναι φορέας του ιού του AIDS.
Ο Τόμας υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, εισέβαλε στην ιδιωτική κατοικία γυναίκας –την οποία γνώριζε προσωπικά- στο Μάντεστερ και τη βίασε στις 20 Ιουλίου όσο εκείνη κοιμόταν.
Η γυναίκα που είχε πάρει υπνωτικά χάπια, ξύπνησε και είδε τον Τόμας να την κακοποιεί.
«Η γυναίκα πάγωσε, δεν είπε κουβέντα και εκείνος ανέβασε το παντελόνι του κι έφυγε», δήλωσε ο εισαγγελέας.
«Συνελήφθη και ομολόγησε ότι κάνει χρήση κοκαΐνης, χάπια ecstasy και αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να θυμηθεί τον βιασμό», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.
Όπως είπε ο 27χρονος δράστης, γνώριζε ότι το θύμα ήταν άρρωστο, χωρίς ωστόσο να ξέρει από τι ακριβώς πάσχει.
Η δικηγόρος του δήλωσε: «Είναι δικό του λάθος και αν δεν το έκανε τώρα δε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση».
Στο μεταξύ αναμένονται οι εξετάσεις αίματος ώστε να διαπιστωθεί αν ο Τόμας έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΓΕΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Δεν μειώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης !!!

Δημοσιευμένη  εικόνα



«Δεν τίθεται θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κλείνοντας έτσι τον θόρυβο που είχε ενταθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος προς την τρόικα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε αποφασιστεί να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις αναφορικά με τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο θόρυβος είχε ενταθεί από κυβερνητικές διαρροές περί τεχνικής δυνατότητας μείωσης του φόρου μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια η οποία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Τις προθέσεις της τρόικας αναφορικά με τα περιθώρια μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου και από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση έχει ληφθεί απόφαση να τεθεί θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά τα νοικοκυριά αλλά και να αποφευχθούν τα προβλήματα (περιβαλλοντικά, κ.ά.) που δημιουργήθηκαν λόγω της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης τον περασμένο χειμώνα.

Σημειώνεται ότι η εξίσωση του φόρου είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το δημόσιο να χάσει σημαντικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ωστόσο, οι αριθμοί συνηγορούν στο ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο καθώς αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει ότι οι ποσότητες που διοχετεύονταν στην αγορά από αποχρωματισμένο πετρέλαιο θέρμανσης σε πετρέλαιο κίνησης έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση η στάση της τρόικας έναντι του ελληνικού αιτήματος θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και την αξιολόγηση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα πρόσθετο επιχείρημα: είναι η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια που δημιουργεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης της αγοράς καυσίμων για την καταπολέμηση στο λαθρεμπόριο.
capital.gr           

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ

Εκδικούμαστε με μποϋκοτάζ τις 11 πολυεθνικές που ζήτησαν τον κατώτατο μισθό των 250-300

Δημοσιευμένη  εικόνα



Απαίτηση – σοκ, για νέα μείωση στον κατώτατο μισθό των άνεργων νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, έβαλαν στο τραπέζι του υπουργείου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών που συναντήθηκαν με τον Κ. Χατζηδάκη.


Οι πολυεθνικές έθεσαν θέμα μείωσης του μισθού στα επίπεδα των 250-300 ευρώ για τους νέους ώστε να βελτιωθεί, όπως είπαν, η ανταγωνιστικότητα και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» το ζήτημα του κατώτατου ημερομισθίου στην Ελλάδα έθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και συμμετείχαν σε αυτήν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ανακοίνωσαν πρόσφατα επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

«Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις» είπαν με μία φωνή και οι 11 μάνατζερ, ζητώντας κυρίως περιορισμό της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους ενέργειας και απλοποίηση των διαδικασιών για παραγωγικές δραστηριότητες.

Εκεί όμως που οι μάνατζερ αιφνιδίασαν την κυβέρνηση ήταν όταν έθεσαν ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων ανέργων.

«Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα» πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. I will pass it through» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, εννοώντας ότι θα το διαβιβάσει στον υπουργό Εργασίας, για να ξεφύγει από την πίεση.
«Δηλαδή για τι επίπεδα μισθών μιλάτε;» ρώτησε ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» συμφώνησαν οι οκτώ από τους 11 εκπροσώπους των πολυεθνικών, με επικεφαλής στη μακρά συζήτηση που έγινε τους μάνατζερ των εταιρειών Barilla, Bic Violex και Nestle.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Nestle κ. Raymond Franke έθεσε και ένα άλλο ζήτημα, από αυτά που η κυβέρνηση αρνείται να αγγίξει και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν συζητεί. «Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική» σημείωσε, αλλά στο ζήτημα αυτό δεν αναφέρθηκε κάποιος άλλος.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα επίπεδα των μισθών δεν μπορούν να πέσουν άλλο» έσπευσε να υπενθυμίσει κάποια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης, όμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν και έδειξαν αποφασισμένοι να πιέσουν και άλλο. «Η ελληνική αγορά πεθαίνει. Τα χρήματα που υποσχεθήκατε ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δεν έπεσαν. Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα τους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα "μια δουλειά θέλω, ό,τι να 'ναι και όσο να 'ναι"».

1.Μηνάς Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
2.Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas.
3.Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Unilever Hellas.
4.Ανδρέας Καλατζόπουλος, γενικός διευθυντής της Philip Morris.
5.Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, επικεφαλής της Henkel Hellas.
6.Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina -NOYNOY.
7.Ελ. Χαλουλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Hellas.
8.Δημήτριος Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic Violex.
9.Raymond Franke, επικεφαλής της Nestle.
10. Κατερίνα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη πωλήσεων της SCA Hygiene Products.
11.Εμμανουήλ Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικοδομικων υλικων Ytong-Thrakon

akommatistoi.gr - imerisia.gr

ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΜΕΣΟ E-MAIL

Τρόικα: Κλείστε τώρα ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΕΑΒ- Να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση

Δημοσιευμένη  εικόνα


Τον «ξαφνικό θάνατο» της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΕΑΒ απαιτεί η Τρόικα, η οποία μέσω e-mail ζητά να μπει «λουκέτο» στην βιομηχανία οχημάτων και να απολυθούν οι εργαζόμενοι της στο σύνολο τους χωρίς αποζημίωση.


Η Τρόικα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης Σαμαρά- Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση των τριών εταιριών εν λειτουργία και την μερική διάσωση τους μαζί με κάποιες θέσεις εργασίας και απαιτεί να ακολουθηθεί η μέθοδος της ΕΡΤ, καθιστώντας σαφές ότι δεν συναινεί για την διάθεση των 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθωση των αμυντικών βιομηχανιών αναφέρει ο ΑΝΤ1.

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση, σημπεριλαμβανομένης και σημαντικής συρρίκνωσης, για την ΕΛΒΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».

Τι δήλωσε η Φώφη Γεννηματά

Την αποκάλυψη της απόφασης της Τρόικα την έκανε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως την περασμένη εβδομάδα εστάλη η πρόταση για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών στην Τρόικα αφού πρώτα την ενέκριναν ο Αντώνης Σαμαράς και το υπουργείο Οικονομικών. Το βράδυ της Κυριακής όπως επεσήμανε η κ. Γεννηματά, η Τρόικα απάντησε μέσω e-mail χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις «μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες».

Οπως ανακοίνωσε η κ. Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, προκρίνοντας την λύση της πτώχευσης.

Πως αντέδρασε το Μαξίμου

Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, «αλλά πάμε για μάχη», ενώ η ίδια ζήτησε «να γίνουν παρεμβάσεις ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο» και επεσήμανε πως το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται μια «τεχνοκρατική απάντηση».

«Ειδικά για την ΕΑΣ κάνουν λάθος» η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας. «Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς λέμε 30 εκατ. και ότι αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από τη λειτουργία εταιρείας. Και θέλουμε κ άλλα 12 εκατ. ευρώ για πακέτο εθελουσίας για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ). «Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματα μας» κατέληξε.

iefimerida.ge

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Η ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ

Ιούλιος Βερν: προφήτης ή ποιητής;

Δημοσιευμένη  εικόνα



Ο «δάσκαλος» της επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύεται όχι μόνο προφητικός αλλά και βαθιά ποιητικός 150 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου μυθιστορήματος της σειράς «Θαυμαστά ταξίδια»



Φαντάστηκε - μεταξύ άλλων - το ελικόπτερο, το δίκτυο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών και τα διαστημικά ταξίδια σε μια σειρά από μυθιστορήματα που μάγεψαν πολλές γενιές εφήβων. Ο λόγος είναι για τον μεγάλο γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (φωτο.) και για τη σειρά των 54 μυθιστορημάτων του που είχαν εκδοθεί με τον γενικό τίτλο «Θαυμαστά ταξίδια». Εφέτος κλείνουν 150 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου από αυτά, του βιβλίου Πέντε εβδομάδες σε αερόστατο.
Η επαφή μου με τον Ιούλιο Βερν ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, όταν «ανακάλυψα» στην οικογενειακή βιβλιοθήκη μας πολλά από τα βιβλία του μεταφρασμένα στα ελληνικά. Γι' αυτό και εδώ χρησιμοποιώ τη μετάφραση των τίτλων αυτών των βιβλίων όπως τη γνώρισα από τις πρώτες ελληνικές εκδόσεις. Την ίδια περίπου εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μερικά από τα έργα του Βερν είχαν κυκλοφορήσει και σε εικονογραφημένες εκδόσεις «κόμικς», με κείμενο που έδινε μόνο τη στοιχειώδη πλοκή και πολύχρωμη εικονογράφηση. Νομίζω ότι ήταν αυτού του είδους οι εκδόσεις, από τις οποίες απουσίαζε εντελώς η λογοτεχνική πλευρά των έργων, που έδωσαν στον Βερν την εικόνα του «προφήτη της τεχνολογίας» περισσότερο από την εικόνα ενός μεγάλου λογοτέχνη.

Η σειρά «Θαυμαστά ταξίδια» (Voyages extraordinaires) ξεκίνησε το 1863 με το βιβλίο Πέντε εβδομάδες σε αερόστατο, στο οποίο ο συγγραφέας αφηγείται τις περιπέτειες ενός άγγλου επιστήμονα, του Δρος Φέργκιουσον, ο οποίος προσπαθεί να διασχίσει την Αφρική από την ανατολική προς τη δυτική ακτή επιβαίνοντας σε ένα αερόστατο.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η τεχνολογική «πινελιά» στο βιβλίο αυτό έγκειται στο ότι το αερόστατο του Δρος Φέργκιουσον χρησιμοποιεί υδρογόνο τόσο για την πλήρωση του σάκου όσο και για τη θέρμανση του αερίου σε αυτόν. Ετσι ο πιλότος μπορεί να πετύχει τον έλεγχο της ανόδου και της καθόδου κατά βούληση, θερμαίνοντας το υδρογόνο στον σάκο για την άνοδο και ψύχοντάς το για την κάθοδο, σε αντίθεση με τα αερόστατα της εποχής, στα οποία οι επιβάτες απέρριπταν έρμα για την άνοδο και περίμεναν τη διαφυγή ή την ψύξη του αερίου για την κάθοδο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος όλου του βιβλίου, αποδείχθηκε όμως πολύ σημαντικό στην τεράστια επιτυχία του. Από τότε στα υπόλοιπα 53 βιβλία της σειράς ο Ιούλιος Βερν προσπαθούσε, όσο μπορούσε, να περιλαμβάνει στην πλοκή εφευρέσεις ή καταστάσεις που φαίνονταν «λογικές» στην εποχή του, ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης γνωστών επιστημονικών ανακαλύψεων. Αλλες από αυτές τις ιδέες του πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες απλώς παρέμειναν ως ενδιαφέρουσες αλλά ακόμη ανεφάρμοστες συλλήψεις ενός δημιουργικού μυαλού. Σίγουρα όμως δεν ήταν ένας «κλασικός» συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Οπως άλλωστε είχε δηλώσει κάποτε και ο ίδιος, «σκοπός μου δεν είναι να προφητέψω αλλά να διαδώσω τη γνώση».