Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΟΥΝΟ

 
 
 
 
 

"Καθαρίζοντας" την ψηλότερη "χωματερή" του πλανήτη!

Η κατάκτηση της θρυλικής βουνοκορφής των 8.848 μέτρων φαντάζει ονειρική, απόλυτη περιπέτεια. Οπως όμως συμβαίνει με τις περισσότερες σινεμασκόπ φαντασιώσεις της γκρίζας αστικής ζωής μας, πίσω από την ιλουστρασιόν «βιτρίνα» των απάτητων πάγων κρύβεται (και) ένας εφιάλτης. Είναι γεμάτος σκουπίδια και πτώματα. Μια απέραντα λευκή αρένα φιλοδοξιών, εμμονών, πολιτικών σκοπιμοτήτων και χρημάτων από τη διαφημιστική εκμετάλλευση ενός μύθου.
Τουλάχιστον 50.000 δολάρια το κεφάλι κοστίζει η ολιγόλεπτη παραμονή στην κορυφή. Συχνά αποκτά «πατριωτικά» χαρακτηριστικά, ενώ τα ΜΜΕ αναπαράγουν την ιδεολογία του «πρώτου». Φέτος ετοιμάζεται να ανέβει, μαζί με τη μητριά του και τρεις Σέρπα, το πρώτο 13χρονο παιδί, ένας Αμερικανός από την Καλιφόρνια. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σχεδιάζουν εδώ και χρόνια τη δική τους αναρρίχηση στη «Στέγη του Κόσμου». Κάθε χρόνο τέτοια εποχή 15-20 αποστολές επιχειρούν να ανέβουν σχεδόν ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού, στο σύντομο χρονικό «παράθυρο» προτού ξεσπάσουν οι μουσώνες, οι οποίοι στο Εβερεστ μεταφράζονται σε φονικές χιονοθύελλες.

Τίποτε δεν τους σταματά. Ούτε καν οι τουλάχιστον 300 φρικτοί, παγωμένοι θάνατοι στη διαβόητη «ζώνη θανάτου»: από τα 8.000 μέτρα ως την κορυφή. Ούτε καν η στατιστική βεβαιότητα πως ένας στους δέκα κάθε αποστολής δεν θα γυρίσει πίσω. Πολλοί πέφτουν, αφυδατώνονται, ακρωτηριάζονται. Ακόμη και μέλη των ίδιων αποστολών δεν έχουν σταματήσει για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο προκειμένου να πατήσουν την κορυφή.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Πριν από λίγες ημέρες έμπειροι ορειβάτες από το Νεπάλ ανακοίνωσαν ότι θα επιχειρήσουν μια ανάβαση αλλιώτικη από τις άλλες. Θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν μερικούς από τους τόνους σκουπιδιών αλλά και από τα άριστα διατηρημένα ανθρώπινα κορμιά που έχουν συσσωρευτεί - κυριολεκτικά- εδώ και δεκαετίες. Οπως εξήγησε ο Ναμγκιάλ Σέρπα , αρχηγός της «Εxtreme Εverest Εxpedition 2010», οι υπεράνθρωποι ντόπιοι οδηγοί Σέρπα αυτή τη φορά δεν θα κουβαλούν τα μπαγκάζια των πλούσιων λευκών- 40.000 δολάρια για έναν Σέρπα, 60.000 για δύο είναι η τρέχουσα «ταρίφα»-, αλλά μεγάλες, άδειες πτυσσόμενες τσάντες. Θα τις γεμίσουν με χρησιμοποιημένες μπουκάλες οξυγόνου, γκαζάκια, σκοινιά, καρφιά, ρούχα, περιτυλίγματα μερίδων εκστρατείας, ξεσκισμένες σκηνές, σημαίες, ηλεκτρονικές συσκευές και κάθε είδους εργαλεία, από τον τελευταίο καταυλισμό (South Col) ως την κορυφή.

«Είναι επικίνδυνο και δύσκολο. Τα σκουπίδια ήταν θαμμένα, αλλά πολλά έχουν βγει στην επιφάνεια γιατί το χιόνι λιώνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε ο 30χρονος αρχηγός. Η ομάδα σκοπεύει να μαζέψει τουλάχιστον δύο τόνους σκουπιδιών, αλλά και τις σορούς όσο περισσότερων ορειβατών μπορεί. Ανάμεσά τους και τουλάχιστον πέντε «αδέσποτων» οι οποίοι παραμένουν άταφοι σε ένα στενό μονοπάτι χωρίς να έχουν αναγνωριστεί.

Η «επιχείρηση-σκούπα» έχει προκαλέσει αίσθηση. «Δεν συμφωνώ. Θα ήθελα να παραμείνει ο Ρομπ εκεί όπου ο ίδιος ήθελε να είναι, στο βουνό» δηλώνει η χήρα του αμερικανού ορειβάτη Ρομπ Χολ, ο οποίος πέθανε το 1996. «Αυτό είναι αντίθετο με τους νόμους και τα ταφικά έθιμα του Νεπάλ» αντέτεινε η ομάδα των «ρακοσυλλεκτών» από το Κατμαντού.

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011



Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/#ixzz1FBmtxTAa

ΗΛΙΟΣ


Βίντεο της NASA με μια ακόμα «τερατώδη» έκρηξη στον Ήλιο


Η Γη ευτυχώς δεν θα βρεθεί στο διάβα του: ένας πίδακας πλάσματος που εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του Ήλιου καταγράφηκε από διαστημικό παρατηρητήριο της NASA, η οποία πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πλανήτης δεν απειλείται.

Το βίντεο εικονίζει την εξέλιξη ενός «τερατώδους» ηλιακού εξάρματος: ενός πίδακα υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου που πηγάζει από μια ηλιακή κηλίδα. Ένα μέρος του υλικού πέφτει πίσω στην οργισμένη επιφάνεια του άστρου, ενώ το υπόλοιπο αρχίζει ένα αιώνιο ταξίδι στο Διάστημα, με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Το βίντεο συναρμολογήθηκε από φωτογραφίες που λαμβάνονταν ανά 24 δευτερόλεπτα στο άκρο του υπεριώδους φάσματος. Το φαινόμενο, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO).

Αν η έκρηξη είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα ή αργότερα, ο πίδακας πλάσματος θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη και να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες, ή ακόμα και εκτεταμένα μπλακάουτ.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος των ηλιακών εκρήξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: «Το θέμα δεν είναι το εάν θα συμβεί, είναι το πότε και το πόσο μεγάλη θα είναι» είχε δηλώσει πρόσφατα η Τζέιν Λουμπτσένκο, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι ηλιακές εκλάμψεις αυξάνονται σε συχνότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Ήλιος πλησιάζει στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του, η οποία ακολουθεί έναν κύκλο με περίοδο 11 ετών. Το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο αναμένεται γύρω στο 2013.

ΖΗΜΙΕΣ ΟΜΑΔΩΝ Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - Πάνω από 300 εκ. η μαύρη τρύπα των ΠΑΕ!


Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με 97 εκατ. ευρώ ζημιές, δευτεραθλητής ο ΠΑΟ με 81 εκατ. ευρώ, τρίτη η ΑΕΚ με 42 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 23 εκατ. ευρώ. Πιο «συμμαζεμένο» σωματείο ο Άρης…
Στα 309 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ζημιές των έντεκα ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) που έχουν σταθερή παρουσία στη Super League τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες ομάδες πέρυσι είχαν έσοδα 145 εκατ. ευρώ και ζημιές 62,6 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν χαίρει «υγείας» σε κανένα επίπεδο: ούτε σε αυτό του «ευ αγωνίζεσθαι» και της εξάλειψης των φαινομένων βίας (πρόσφατες στη μνήμη οι εικόνες μετά τη λήξη του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), αλλά ούτε και στα οικονομικά του, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Και να επισημάνουμε ότι αυτά τα 309 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τις ζημιές από τη λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν και οφειλές των ΠΑΕ (και των ΚΑΕ) προς το Δημόσιο άνω των 220 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2010 ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης.
«Η μαμά μου λέει ότι χαζός είναι όποιος κάνει χαζά πράγματα» επαναλάμβανε ο Τομ Χανκς ως Φόρεστ Γκαμπ στην ομώνυμη ταινία. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου στην πλειονότητά τους είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Οι ίδιοι στις δραστηριότητές τους είναι δε αυτό που λέει ο λαός «σκυλιά»: και αιματηρές περικοπές εξόδων θα κάνουν και απολύσεις άμα χρειαστεί να κρατήσουν την κερδοφορία.
Ετσι, δεν μπορεί να θεωρηθούν «χαζοί» -κατά τη θεωρία της μαμάς του Γκαμπ- όταν πετούν τα ωραία τους λεφτά στο ποδόσφαιρο. Προφανώς και προσδοκούν σε οφέλη από την ενασχόλησή τους με την μπάλα. Η δημοφιλία, άλλωστε, ανοίγει δρόμους για μπίζνες, για πολιτική επιρροή και για ευκολότερη απεμπλοκή στις όποιες περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη και τις αρχές γενικότερα.
Και το κράτος; Ενώ κυνηγάει τα χρωστούμενα από ιδιοκτήτες περιπτέρων και τυροπιτάδικων, όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια για τα χρέη των ομάδων προς το Δημόσιο, αλλά επιπλέον πριμοδοτεί τις ΠΑΕ όλα αυτά τα χρόνια με διαγραφές χρεών, όπως θα δείτε παρακάτω.
Ετσι, λοιπόν, στη λίστα με τις μεγαλύτερες συσσωρευμένες ζημιές φιγουράρει ο Ολυμπιακός με 97 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε ο επί 17 χρόνια πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε το 67% των μετοχών που κατείχε στον Βαγ. Μαρινάκη , έναντι 50 εκατ. ευρώ που ο δεύτερος θα έβαζε στην ομάδα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Δεύτερος στην ίδια λίστα, ο δεύτερος και στο... πρωτάθλημα Παναθηναϊκός που έχει μαζέψει ζημιές ύψους 81 εκατ. ευρώ από τις προηγούμενες οικονομικές του χρήσεις. Σημαντική αύξηση κεφαλαίου (περί τα 30 εκατ. ευρώ) είχε γίνει το 2008 «με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων».
Ηταν η χρονιά που το «τριφύλλι» έγινε πολυμετοχικό: από το «δικαίωμα» στην αύξηση κεφαλαίου είχε παραιτηθεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη για να μπουν νέοι μέτοχοι οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Παύλος Γιαννακόπουλος, Νικόλαος Πατέρας κ.ά. Τότε, μπήκαν στην ΠΑΕ 65 εκατ. ευρώ. Τώρα, οι μέτοχοι «ζυμώνονται» στα δ.σ. για να μπορέσουν να κάνουν νέα αύξηση 15 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να βγάλει η ομάδα την επόμενη σεζόν.
Τρίτη και... χειρότερη στη λίστα, η ΑΕΚ με ζημιές 42 εκατ. ευρώ. Και λέμε «χειρότερη» γιατί το Νοέμβριο του 2004 η ΠΑΕ μπήκε στο άρθρο 44, με αποτέλεσμα τα χρέη της ύψους 164 εκατ. ευρώ να περιοριστούν στο 1/10, δηλαδή στα 16 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε η ομάδα να αποπληρώσει σε μία δεκαετία.
Πριν από ένα μήνα περίπου, η ίδια η ΠΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών BDO για την περίοδο 2004-2005 έως και τον Ιούνιο του 2009 από τον οποίο προέκυψε ότι σε αυτά τα χρόνια υπήρξε κακοδιαχείριση από την πλευρά των διοικούντων που έβαλε «μέσα» την ομάδα κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Πανιωνίου, καθώς στην ΠΑΕ έγινε «εκκαθάριση» το 2002 και η ομάδα συστάθηκε εκ νέου ως Νέος Πανιώνιος με αποτέλεσμα να «διαγραφούν» χρέη ύψους 13 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η ομάδα εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 11 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της καθώς και 9 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο.
Σε ζημιές και χρέη, όμως, δεν πάνε πίσω ούτε οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΠΑΟΚ που εμφανίζεται με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του και με χρέη 47 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.
Μεγάλες ζημιές έχει και ο Ηρακλής (29,8 εκατ. ευρώ), παρ' όλο που στον τελευταίο του ισολογισμό εμφανίζει κέρδη 970.000 ευρώ. Στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εγγραφή κερδών «από πώληση παικτών» κατά 2,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο Αρης δείχνει να είναι το πιο «συμμαζεμένο» σωματείο της Θεσσαλονίκης, αφού έχει τις μικρότερες συσσωρευμένες ζημιές (17 εκατ. ευρώ) και χαμηλές οφειλές (6 εκατ. ευρώ) προς το Δημόσιο.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ