Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Μ. Θεοδωράκης: «Θα καταλάβω μόνος μου την πλατεία Αριστοτέλους»

Πάμε ρε Μίκη!!

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, εξέδωσε μία ανακοίνωση απαντώντας στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει...
την πλατεία Αριστοτέλους για να μιλήσει το απόγευμα της Πέμπτης.

«Με κάλεσαν να μιλήσω σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Η απάντησή μου υπήρξε θετική.

Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του πρότεινα να πάρει μέρος και αυτός στη συγκέντρωση, πράγμα που δέχθηκε και μάλιστα με συγκίνηση και ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση.

Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία.

Δεύτερος ο Πρύτανης με δελτίο τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές όπως θα ήταν φυσικό αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον… ξεγέλασαν “ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης” και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει.

Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη. Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στη Θεσσαλονίκη, γνώριζα το kέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις.

Σήμερα όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου.

Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε κείνες τις εποχές, που η εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄ κατηγορίας.

Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι. Έτσι στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα καταλάβω μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας.

Αθήνα, 7.6.2011
Μίκης Θεοδωράκης».

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΑ

Ανακάλυψαν πέρασμα στον… κάτω κόσμο


Ανακάλυψαν πέρασμα στον... κάτω κόσμο (2)
Μια σήραγγα 120 μέτρων γεμάτη σύμβολα που οδηγούσε στους ταφικούς θαλάμους και αποτελούσε “αναπαράσταση του κάτω κόσμου” ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη Τεοτιχουακάν χάρη σε συσκευή ραντάρ.

Χρειάστηκαν ιδιαίτερα αναπτυγμένη τεχνολογία και σχεδόν δύο χιλιετίες για να αποκαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της αρχαίας Αμερικής. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην αρχαία πόλη του Μεξικού Τεοτιχουακάν “μια αναπαράσταση του κάτω κόσμου” χάρη σε συσκευή ραντάρ: μια σήραγγα 120 μέτρων γεμάτη σύμβολα που οδηγούσε στους ταφικούς θαλάμους και η οποία παρέμενε κρυμμένη επί περίπου 1.800 χρόνια.
Οι ερευνητές προχώρησαν μόλις στα πρώτα επτά μέτρα του τούνελ, αλλά το ραντάρ αποκάλυψε ότι έχει μήκος 120 μέτρων. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι ένα πέρασμα που οδηγεί σε τρία δωμάτια και πιθανότατα θα βοηθήσει στη εξήγηση των πεποιθήσεων του αρχαίου μεξικανικού πολιτισμού. Η σήραγγα, που βρίσκεται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ανακαλύφθηκε τυχαία για πρώτη φορά το 2003, όταν βαριά βροχή άνοιξε μια μικρή τρύπα στο έδαφος. Εως τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί κανένας τάφος μονάρχη κοντά στην πόλη του Μεξικού, αλλά αυτό πιστεύουν ότι θα αλλάξει.
“Στο τέλος της σήραγγας υπάρχουν διάφοροι θάλαμοι όπου είναι δυνατόν να διατηρούνται τα λείψανα των ηγεμόνων του Μεσοαμερικανικού Πολιτισμού” πιστεύει ο Σέρτζιο Γκόμεζ Τζάβεζ, αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού. “Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα”.
“Γνωρίζουμε ότι το Τεοτιχουακάν ήταν χτισμένο σαν αντίγραφο αυτού που θεωρούσαν ως κόσμο, ως σύμπαν” επισημαίνει ο αρχαιολόγος. “Ετσι, φανταζόμαστε τη σήραγγα ως αναπαράσταση του κάτω κόσμου”. Το Τεοτιχουακάν, με τις τεράστιες πυραμίδες του Ηλιου και της Σελήνης, είναι κατασκευασμένο ως ένας λαβύρινθος παλατιών, ναών, οικισμών, εργαστηρίων, αγορών και λεωφόρων. Πιστεύεται πως η πόλη χτίστηκε γύρω στο 100 π.Χ. και υπήρχε έως τον 8ο αιώνα.
Ανακάλυψαν πέρασμα στον... κάτω κόσμο (1)
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για το κέντρο με τη μεγαλύτερη επιρροή της προϊσπανικής Βόρειας Αμερικής, με πληθυσμό 200.000 ατόμων στην ακμή του. Μόνο το 5% του Τεοτιχουακάν έχει ανασκαφεί παρότι έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια ερευνών.
Προτού μπουν οι ερευνητές στη σήραγγα, τον περασμένο Νοέμβριο, ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ με ενσωματωμένη κάμερα -το πρώτο που εξερευνά τις αρχαιότητες του Μεξικού- ερεύνησε τη σήραγγα, μπαίνοντας μέσα από μια μικρή οπή, ενώ παράλληλα έγινε χρήση θερμικών απεικονίσεων, σαν αυτές που πριν από λίγες ημέρες έφεραν στο φως 17 κρυμμένες πυραμίδες, 3.000 οικισμούς και 1.000 ταφικές τοποθεσίες κάτω από την επιφάνεια της γης της Αιγύπτου.
Τώρα στην περιοχή εργάζονται περίπου 300 άνθρωποι, που κατεβαίνουν από τρεις σκάλες στα βάθη του τούνελ και οι οποίοι έχουν καταλήξει ότι κάποια στιγμή, γύρω στο 200 με 300 μ.Χ., έγινε σκόπιμη προσπάθεια να μπλοκαριστεί η είσοδος, καθώς τοποθετήθηκαν εκεί πέτρες και θραύσματα που προέρχονταν από έναν κατεστραμμένο ναό.
Πηγή: Έθνος


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gρ/

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΜΠΑΜΠΑ

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011


Μπαμπά με ρούμι,


Η ιστορία του γλυκού μπαμπά ξεκίνησε των 18 αιώνα στην περιοχή Αλσατία-Λορένη της Γαλλίας. Μετά τον εξορισμό του, ο πολωνός βασιλιάς Στάνισλαβ Λεζίνσκι είχε εγκατασταθεί στην περιοχή αυτή. Στην Γαλλία, την εποχή εκείνη συνηθιζόταν το κέικ Kugelhopf, που είναι παρόμοιο με το σημερινό μπαμπά. Του Στάνισλαβ, το Kugelhopf του θύμιζε ένα παραδοσιακό κέικ της Πολωνίας, το Babka. Το έβρισκε όμως πιο στεγνό στην υφή κι έτσι του ήρθε η φαεινή ιδέα να το βουτήξει μέσα σε ένα αλκοολούχο ποτό.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σ' ένα από τα ταξίδια του ο Στάνισλαβ έφερε μαζί του ένα Babka, το οποίο όμως στη διαδρομή ξεράθηκε. Ο Nicolas Stohrer , ένας από τους ζαχαροπλάστες του, περιέχυσε το ξεραμένο Babka με γλυκό κρασί από τη Μάλαγα, κρόκο Κοζάνης, σταφίδες και κρέμα ζαχαροπλαστικής, λύνοντας έτσι το πρόβλημα.

Χωρίς να ξέρουμε στην πραγματικότητα πια εκδοχή είναι η αληθινή, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Στάνισλαβ ονόμασε το γλυκό αυτό, Baba, από τον Ali Baba, το μυθικού ηρώα στο «Χίλιες και μία νύχτες», που ήταν τότε το αγαπημένο του βιβλίο. Με αυτή την ονομασία το γλυκό έγινε διάσημο.
Η κόρη του Στάνισλαβ, Μαρία Λεζίνσκα, πήρε μαζί της τον Nicolas Stohrer, ως προσωπικό της ζαχαροπλάστη, όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Λούι XV. Αργότερα αυτός άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο στις Βερσαλλίες και ένας από τους απογόνους του, γύρω στο 1835, χρησιμοποίησε ρούμι αντί για το γλυκό κρασί από τη Μάλαγα. Ετσι γεννήθηκε το Baba au Rhum.

Μερικά χρόνια μετά οι αδερφοί Julien, εμπνευσμένοι από το Baba au Rhum, δημιούργησαν το σαβαρέν. Η βασικές διαφορές ήταν ότι αφαίρεσαν τα αποξηραμένα φρούτα, άλλαξαν τη φόρμα του κέικ και το περιέχυσαν με άλλο αλκοόλ. Το σαβαρέν έγινε δημοφιλές στη Γαλλία, όμως αρκετοί το αποκαλούσαν λανθασμένα μπαμπά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθεί το όνομα μπαμπά και για τις δύο εκδοχές του γλυκού. Την απόφαση για το εάν το σαβαρέν είναι το ίδιο γλυκό με ένα μπαμπά την αφήνω σε εσάς.

ΥΛΙΚΑ (για φόρμα σαβαρέν των 2 λίτρων)

Για το σιρόπι:

► 340 γρ. ζάχαρη

► 2 κούπες νερό

► 4 κουτ. σούπας ρούμι

Για το κέικ:

► 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

► 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 15 γρ. ξηρή μαγιά

► 30 γρ. ζάχαρη

► 180 ml γάλα ζεσταμένο (να μην καίει)

► 4 κρόκους αβγών

► το ξύσμα ενός λεμονιού

► 110 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη (να μην καίει)

Για το γαρνίρισμα:

► Φρέσκα φρούτα

► φρέσκια σαντιγί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Όταν η ζάχαρη λιώσει, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 3'. Προσθέτετε το ρούμι προσεχτικά γιατί το σιρόπι θα κοχλάσει και αφήνετε να κρυώσει.

Για το κέικ: Σε μία κούπα βάζετε τη μαγιά με μία κουτ. γλυκού ζάχαρη και μία κουτ. γλυκού αλεύρι. Προσθέτετε λίγο από το γάλα και ανακατεύετε να γίνει σαν χυλός. Σε μπολ χτυπάτε τους κρόκους αβγών με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και κάνετε μια γούβα στο κέντρο. Προσθέτετε το μείγμα με τη μαγιά, αυτό με τα αβγά και το υπόλοιπο γάλα. Βάζετε το εξάρτημα για ζύμωμα που μοιάζει με γάντζο και δουλεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία, μαλακή ζύμη. Καθώς το μίξερ δουλεύει, προσθέτετε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Βάζετε σε μεγάλο μπολ που έχετε αλείψει ελαφρά με λίγο λάδι, το σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45'. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και αλείφετε με βούτυρο ή μαργαρίνη ελαφρά μια φόρμα σαβαρέν των 2 λίτρων. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, τη ζυμώνετε ελαφρά για 1' και την τοποθετείτε μέσα στη φόρμα. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει για 30'. Ψήνετε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι για 30', μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε από το φούρνο και αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα. Με μία οδοντογλυφίδα τρυπάτε το κέικ ομοιόμορφα και με πινέλο αλείφετε το κέικ με το σιρόπι, μέχρι να ποτίσει και να γυαλίσει. Όταν κρυώσει, τοποθετείτε σε πιατέλα, γεμίζετε το κέντρο με σαντιγί και βάζετε γύρω από το κέικ φρέσκα φρούτα.



Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/

TO MAIAMI 2-1

NBA FINALS από break σε break

Το Μαϊάμι έκανε το 2-1 στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ, επικρατώντας στο «American Airlines Center» των Μάβερικς με σκορ 88-86. Αυτό ήταν το δεύτερο «σπάσιμο» της έδρας, μετά τη νίκη του Ντάλας, μέσα στο γήπεδο της Χιτ.

Το νικητήριο καλάθι για την ομάδα του Έρικ Σποέλστρα σημείωσε ο Κρις Μπος, 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ενώ από την άλλη, μοιραίος παίκτης για τους γηπεδούχους ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος αστόχησε στο τελευταίο σουτ που επιχείρησε, για να πάει το ματς στην παράταση.

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Το gadget που σταματά την καρδιακή προσβολή! Χρησιμοποιείται ήδη σε νοσοκομεία της Βρετανίας


Να μια είδηση που αξίζει και πρέπει να διαβάσουμε!
Μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία υπόσχεται να προβλέπει ενδεχόμενη καρδιακή προσβολή και να την σταματά, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε κάποιο κακόγουστο ιατρικό αστείο, αλλά μια ηλεκτρική συσκευή που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και παρέχει στο κάτοχό της ένα μικρό «ηλεκτροσόκ», όταν αυτό απαιτείται.

Η συσκευή είναι ο πρώτος φορητός απινιδωτής του κόσμου και βοηθά τους ασθενείς με αρρυθμία, η οποία προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Το συγκεκριμένο Gadget μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή. Η συσκευή είναι ουσιαστικά κολλημένη στο δέρμα, αποτελείται από στηρίγματα στους ώμους και γύρω από το στήθος, περιέχει ηλεκτρόδια και καταλήγει σε μια εξωτερική οθόνη. Όταν τα ηλεκτρόδια ανιχνεύουν τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, ένα μπάλωμα που βρίσκεται στην πλάτη του ασθενούς, αρχίζει να δονείται, ώστε να προειδοποιήσει τον ασθενή. Εάν σε δέκα δευτερόλεπτα δε σταματήσει η αρρυθμία, τότε εμφανίζεται σήμα κινδύνου στην οθόνη. Εάν ο ασθενής δεν πατήσει το κατάλληλο κουμπί για να σταματήσει τη λειτουργία, σε 59 δευτερόλεπτα η συσκευή εκπέμπει μια προφορική προειδοποίηση, λέγοντας όποιος είναι κοντά να σταθεί πίσω. Τότε το ηλεκτροσόκ γίνεται πραγματικότητα. Οι κραδασμοί που παραδίδονται μέσω των ηλεκτροδίων δε σταματούν, μέχρι να αντιληφθούν ένα φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Η οθόνη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς, όταν ο ασθενής μεταφερθεί σε νοσοκομείο, να δουν το τι έγινε και να λάβουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες. Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε 25 νοσοκομεία στη Βρετανία. Η πρώτη ιδιωτική χρήση όμως, θα γίνει από τον 71χρονο, Peter Field, έναν συνταξιούχο λογιστή από το Hambleden του Oxfordshire.

protothema

ΕΡΧΩΝΤΑΙ...ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Πυρ κατά ριπάς: Καρύδης: "Οι μισοί ψηφοφόροι μας είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες!"


Β.Παπανδρέου: "'Οταν το 2009 σου είπα να πάρεις μέτρα με αντιμετώπισες σαν ούφο!"
Παναρίτη: "Δεν μπορείς να στίβεις τον κόσμο συνέχεια!" 
- Τι είπαν Νασιώκας, Κρεμαστινός, Μακρυπίδης, Πετσάλνικος, Γείτονας
- Φήμες ακόμα και για ηρωϊκή έξοδο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος
- Στη συνεδρίαση και οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας, Μεταφορών και Ανάπτυξης
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορεί να εμφανίστηκε με έντονη διάθεση αυτοκριτικής και να απολογήθηκε για τις αστοχίες, όπως είπε στην εφαρμογη των μέτρων, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν "έψησε" τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εδώ και αρκετή ώρα τ΄ ακούει για τα καλά στο ΚΤΕ Οικονομικών.

Απ' όσους έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής την πιο έντονη κριτική έχει ασκήσει η Βάσω Παπανδρέου η οποία είπε σκληρές κουβέντες τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
"Οταν σε είχα επισκεφθεί στα τέλη του 2009", είπε στο πρώτο ενικό στον κ.Παπακωνσταντίνου, "και σου είχα πει να πάρεις μέτρα, με αντιμετώπισες σαν ούφο! Τι έχει κάνει για τους κερδοσκόπους; Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας χώρας δεν οδηγεί πουθενά."
Και συνέχισε: "Αφήστε τα κόλπα του opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Το σχέδιό σας έχει κοντά πόδια."

Η κα Παπανδρέου έκλεισε την τοποθέτησή της με την εξής φράση: "'Οταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία!"

"Οι άνθρωποι που γεμίζουν τις πλατείες πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους όχι ταπεινωμένοι αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση. Αυτό θα είναι ή ανασχηματισμός με πρόσωπα εμπιστοσύνης, ή δημοψήφισμα με καθαρό και όχι με ομιχλώδες ερώτημα ή εκλογές που όλοι δικαίως απεύχονται", είπε ο Δ.Κρεμαστινός.

Αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του Εκτωρα Νασιώκα. "Υπάρχουν ευθύνες", είπε "και πρέπει να αναληφθούν και πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις. Δεν χρειάζονται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας."

Ο Δημήτρης Καρύδης, είπε: "Οι μισοί ψηφοφόροι είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι μισοί στις πλατείες. Δεν μπορούμε να τους πείσουμε. Φανταστείτε να υπάρχει μισό εκατομμύριο κόσμος στο Σύνταγμα και εμείς μέσα στη Βουλη να ψηφίζουμε αμέριμνοι".

Την εκτίμησή του ότι "δεν βγαίνει το πρόγραμμα", διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα, που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. "Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει", πρόσθεσε.

Απολογητικός ο Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών αφού μίλησε για σχεδόν 2 ώρες στο ΚΤΕ Οικονομικών, δεν είχε καμία σχέση με το ύφος που είχε σε προηγούμενες ανάλογες συνεδριάσεις, όπυ συνάδελφοί του τον είχαν κατηγορήσει για αλαζονική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν φανερά απολογητικός και με διάθεση αυτοκριτικής. Είπε οτι έγιναν αστοχίες και λάθη και γι' αυτό δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο 100%.
«Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για τη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δανειστών.

'Οσο για το φορολογικό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι πιο ήπια τα μέτρα, επανέλαβε όμως ότι το Μεσοπρόθεσμο θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, ο Κώστας Γείτονας να μην μειωθεί το αφορολογητο και χαρακτήρισε το δημοψήφισμα προθάλαμο εκλογών. "Εχετε χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και γι' αυτό οδηγηθήκατε στην ανακοίνωση της Κυριακής", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φ.Πετσάλνικος ζήτησε να μην αυξηθεί η φορολογία στα καύσιμα αλλά να θεσπισθεί η εισφορά αλληλεγγύης.
Δηλαδή όπως εξήγησε αυτή η εισφορά να μπει σε μισθούς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να είναι 3%!

Στην συνεδρίαση θα μιλήσουν συνολικά πάνω από 60 βουλευτές, ενώ παραβρίσκονται και οι : Γιαννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Λούκα Κατσέλη.

'Ολοι τους θα πρέπει να είναι πολύ πειστικοί αλλά και ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού όλο το τελευταίο διάστημα ακούγεται πολύ έντονα οτι από το "πανέρι" των 16 βουλευτών που πρόσφατα έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργο, κάποιοι δηλώνουν σε συζητήσεις οτι σκέφτονται πολύ σοβαρά ακόμα και το ενδεχόμενο να παραιτηθουν.

Αυτό βέβαια που δεν διευκρινίζουν είναι εαν θα παραιτηθούν εντελώς από το βουλευτικό τους αξίωμα ή εάν θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και θα γίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές (βλέπε Σακοράφα, Οικονόμου και Δημαρά). Σε όλους αυτούς προστίθεται και ο Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος κατά μόνας απήθυνε την Δευτέρα ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για αλαζονεία.

newsit