Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΑΡ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Έφτιαξαν ΠΟΤΗΡΙΑ που ανιχνεύουν ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ στο ποτό!!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μια γκάμα γυάλινων ποτηριών έχει αναπτυχθεί, τα οποία, όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί τους, μπορεί να ανιχνεύσουν...
την προσθήκη «ναρκωτικών βιασμού» (date rape)...

Το εύρος της Drinksavvy μέχρι στιγμής περιλαμβάνει πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια και αναδευτήρες, αλλά υπάρχει η ελπίδα να εφαρμόσουν την τεχνολογία σύντομα σε γυαλί.
Το ποτήρι η το καλαμάκι ειδοποιεί τους πότες για την παρουσία του φαρμάκου, εμφανίζοντας χρωματιστές λωρίδες και μπορεί να ανιχνεύσει προφανώς τα τρία πιο κοινά ναρκωτικά βιασμών,

Rohypnol, κεταμίνη και GHB – τα οποία όλα είναι άχρωμα και άοσμα.

Αναπτύχθηκαν από τον Mike Abramson και τα πρώτα προϊόντα αναμένεται να φθάσουν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα.
Προηγούμενες προσπάθειες για την πρόληψη της βιασμών περιελάμβαναν απλά καλύμματα για τα ποτήρια, αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και κραγιόν που αλλάζουν χρώμα όταν χορηγείται το ναρκωτικό.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σινεμά, οχήματα, γερανοί, ξυπνητήρια & υπολογιστές στην Αρχ.Ελλάδα



Φωτογραφία για Σινεμά, οχήματα, γερανοί, ξυπνητήρια & υπολογιστές στην Αρχ.Ελλάδα

«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων Επειτα τις φόρτωσε σε μια νταλίκα και, με στόχο να αναδείξει μια ξεχασμένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ξεκίνησε να γυρίζει την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ξεναγεί αφιλοκερδώς μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γοητευτικό και εντελώς άγνωστο στους πολλούς.

Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα είχαν «σινεμά» και έφτιαχναν ρομπότ-υπηρέτες, ήξεραν πώς να φτιάξουν αυτοκινούμενα οχήματα, χρησιμοποιούσαν γερανούς και ευφυείς μηχανές που λειτουργούσαν με κερματοδέκτη, ενώ ξυπνούσαν με αυτόματα ξυπνητήρια;

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, ο δεύτερος στόχος της έκθεσης: να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Και το απέδειξε. Η ανταπόκριση, μεγάλη. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες μετράνε οι δύο κινητές εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο.


Συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάκολο και συμπεριλαμβάνεται μαζί με το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στους δύο από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς της «Le Monde».

Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε έπειτα από «ένα τυχαίο γεγονός, μια συζήτηση για τους “απτόμενους τροχούς” με τον αείμνηστο Ανδρέα Δημαρόγκωνα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο κ. Κοτσανάς. Ο ίδιος, λάτρης της «αξιοθαύμαστης αλλά λησμονημένης τεχνολογίας», όπως την αποκαλεί, έκανε τότε βουτιά στο «αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα». Μέσα από μια επίπονη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε ενδελεχή έρευνα και συνδυασμό όλων των πηγών αναφοράς σε κάθε εφεύρεση, στην αρχαία ελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, το όνειρο της δημιουργίας ενός Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα.

Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή υποστήριξη, ο ιδρυτής του Μουσείου μελέτησε συγγράμματα, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, σχεδίασε και εν συνεχεία κατασκεύασε με τα χέρια του περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, δημιουργώντας την πληρέστερη και εγκυρότερη έκθεση του είδους, παγκοσμίως.

Πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, ενώ άλλα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες γλώσσες, όπως επεξηγηματικές πινακίδες, γιγαντοαφίσες, επιπλέον πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, βίντεο και κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έχει γυρίσει ο εμπνευστής του εγχειρήματος, όπου εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών. Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Κάποια από αυτά είναι το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνα και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.


Η φιλοδοξία όμως του κ. Κοτσανά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ζωντάνεψαν τα τεχνολογικά ευρήματα, σειρά πήραν τα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ερεύνησε, μελέτησε και ανακατασκεύασε 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα δεύτερο Μουσείο, Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς από τη λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καβούκι χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου) μέχρι τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα (ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο), την ομηρική φόρμιγγα, την αρχαϊκή κιθάρα, τον ελικώνα του Πτολεμαίου αλλά και τον αυλό, το δίαυλο, τη σύριγγα του Πάνα, τη σάλπιγγα, τα κύμβαλα κ.ά.

Οπως περιγράφει ο δημιουργός του Μουσείου, «σε μια αίθουσα κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο».
katohika.gr

1000 π.χ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκπληκτικά τα ευρήματα της βυθισμένης πόλης που ένωνε την αρχαία Ελλάδα με την Αίγυπτο!!!
Ημερομηνία: 17 Σεπτεμβρίου 2013
 
Εκπληκτικα τα ευρηματα της βυθισμενης πολης που ενωνε την αρχαια Ελλαδα με την Αιγυπτο!!!

Εκπληκτικά ευρήματα πολιτισμού από μία πόλη μύθο, την οποία κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα και θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου και λάσπης, φέρνουν στο φως συνέχεια οι αρχαιολόγοι στην περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Το λιμάνι Θώνις - Ηράκλειο φέρεται να λειτουργούσε σαν μια «Αλεξάνδρεια πριν την Αλεξάνδρεια», μια υποχρεωτική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο του 1.000 π.Χ. ενώ οι έρευνες αποκαλύπτουν διατηρημένα ναυάγια, άγκυρες, αγάλματα, χρήματα, και τεράστιες επιγραφές.



Η χαμένη πόλη που ήταν γνωστή ως Θώνις στους Αιγύπτιους και Ηράκλειο στους Ελληνες ανακαλύφθηκε το 2000 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό και έπειτα από 13 χρόνια επίπονων ανασκαφών χιλιάδες ευρήματα έρχονται στο φως.



Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περισσότερα από 64 ναυάγια, 700 άγκυρες, χρυσά νομίσματα, «βάρη» από την Αθήνα (είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν σε Αιγυπτιακό έδαφος) και τεράστιες επιγραφές γραμμένες στα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά αναδεικνύοντας τη σπουδαία εμπορική σημασία της πόλης.


Πηγή: http://www.alexiptoto.com

ΟΙ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σουβλάκι... απ' τον τόπο σου! Ποιο ελληνικό χωριό βραβεύτηκε για τα καλαμάκια του;;;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι το πιο γνωστό μέρος της Βόρειας Ελλάδας, όπου μπορεί κάποιος να γευτεί μοναδικά σουβλάκια...

Ο λόγος για τον Άγιο Πρόδρομο που τα σουβλάκια του έχουν αποκτήσει τέτοια φήμη, που έχει φτάσει έως και τη Νέα Ζηλανδία, όπου βραβεύτηκαν πριν από χρόνια από την τοπική κυβέρνηση!

Οι μισοί από τους συνολικά 500 κατοίκους του χωριού ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα σουβλάκια- την παρασκευή και πώλησή τους στους επισκέπτες. Είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε έχουν ταβέρνες, κρεοπωλεία, φούρνους και μανάβικα, με κύριο στόχο να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και να εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ < ΓΗ >

Γιατί ο πυρήνας της Γης περιστρέφεται ανάποδα


Φωτογραφία για Γιατί ο πυρήνας της Γης περιστρέφεται ανάποδα
Εξήγηση στο βάθος

Ακούγεται παράξενο, κι όμως τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι το εξωτερικό στρώμα του πυρήνα της Γης περιστρέφεται προς τη Δύση, αντίθετα δηλαδή από την επιφάνεια.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία δείχνει τώρα να εξηγεί γιατί ο εξώτερος πυρήνας κινείται με αυτόν τον τρόπο: τον αναγκάζει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Ο πυρήνας της Γης άρχισε να σχηματίζεται όταν ο νεαρός πλανήτης βρισκόταν ακόμα σε διάπυρη, υγρή κατάσταση. Τα βαριά στοιχεία όπως ο σίδηρος βυθίστηκαν προς το κέντρο, ενώ τα ελαφρύτερα παρέμειναν στο φλοιό.

Ο πυρήνας πιστεύεται ότι αποτελείται από δύο στρώματα: τον εξώτερο πυρήνα, ο οποίος αποτελείται από λιωμένο σίδηρο και νικέλιο. Το υλικό αυτό κυκλοφορεί μέσα στον εξώτερο πυρήνα λόγω ρευμάτων μεταφοράς θερμότητας, και η κίνηση αυτή δημιουργεί το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης.


Κάτω από τον εξώτερο πυρήνα βρίσκεται ο εσώτερος, μια σφαίρα στο μέγεθος της Σελήνης που αποτελείται από συμπαγή σίδηρο. Ο εξώτερος πυρήνας πιστεύεται ότι συμπεριφέρεται ως στερεό, λόγω όμως της υψηλότερης θερμοκρασίας του δεν παράγει μαγνητικό πεδίο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει ενδείξεις (όπως αυτή η μελέτη στo Science) ότι ο εσώτερος πυρήνας κινείται με μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα από ό,τι ο πλανήτης -χρειάζεται δηλαδή λιγότερο από 24 ώρες για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εξώτερος πυρήνας, ή τουλάχιστον το εξωτερικό στρώμα του, κινείται προς τη Δύση, αντίθετα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό γίνεται αντιληπτό στην επιφάνεια ως μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου προς τη Δύση, ένα φαινόμενο που είχε παρατηρήσει το 1692 ο Έντμουντ Χάλεϊ, ο οποίος ανακάλυψε επίσης τον ομώνυμο κομήτη.

Την εξήγηση για την ανάποδη κίνηση φαίνεται τώρα να προσφέρει μια νέα μελέτη που βασίστηκε σε προσομοιώσεις και δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Monte Rosa στην Ελβετία για να τρέξουν ένα υπολογιστικό μοντέλο του πυρήνα με τα δύο του στρώματα. Όπως υποστηρίζουν, η ακρίβεια της προσομοίωσης ήταν 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα μοντέλα.

Όπως αναφέρει ο Φίλιπ Λίβερμορ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, η συμπεριφορές του εξώτερου και του εσώτερου πυρήνα «εξηγείται με όρους ίσης και αντίθετης δράσης».

Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο εξώτερος πυρήνας «σπρώχνει τον εσώτερο πυρήνα προς τα ανατολικά, αναγκάζοντάς τον να περιστρέφεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ταυτόχρονα όμως σπρώχνει τον εξώτερο υγρό πυρήνα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναγκάζοντάς τον να περιστρέφεται προς τα δυτικά».

Εκτός όμως του ότι εξηγούν την ανάποδη κίνηση του εξώτερου πυρήνα, οι ερευνητές προχωρούν και σε μια πρόβλεψη: επισημαίνουν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει, έστω και με αργούς ρυθμούς, και οι μεταβολές αυτές μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξουν τις δυνάμεις που επηρεάζουν την κίνηση του πυρήνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο εξώτερος πυρήνας ενδέχεται να μην κινείται πάντα προς τη Δύση: όπως επισημαίνει η μελέτη, τα τελευταία 3.000 υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες ο πυρήνας περιστρεφόταν προς την Ανατολή.

ΒΕΝΖΙΝΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Μάς κλέβουν στο... ζύγι όλα τα βενζινάδικα!

Δημοσιευμένη  εικόνα


Υπερκέρδη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ σε βάρος του κράτους και των καταναλωτών αποκομίζει το κύκλωμα των καυσίμων, πουλώντας «φουσκωμένα» από τη ζέστη καύσιμα. Το πρόβλημα επισημαίνεται με έμφαση από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκη, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδήκης, όχι μόνο δεν έπραξε το παραμικρό για να το επιλύσει, αλλά θέσπισε τέτοιες προδιαγραφές στα συστήματα εισροών-εκροών, που θα επιτρέψουν στους βενζινοπώλες να κλέβουν... νόμιμα στο ζύγι!



Το κύκλωμα των καυσίμων θησαυρίζει από τις υψηλές θερμοκρασίες πώλησης των καυσίμων στην Ελλάδα, καθώς τα καύσιμα αγοράζονται από τους πρατηριούχους με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου, αλλά πωλούνται στους καταναλωτές χωρίς αναγωγή, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν και τους 40 βαθμούς (για κάθε 10 βαθμούς διαφοράς θερμοκρασίας, η βενζίνη διαστέλλεται περισσότερο από 1%). Έτσι, οι καταναλωτές υπερχρεώνονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο και το κράτος χάνει το ήμισυ του ποσού αυτού, αφού ως γνωστόν η μισή τιμή της βενζίνης αντιστοιχεί σε φόρους.

Αυτά τονίζει από τον Απρίλιο (!) και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Κυριτσάκης, σε ειδικό κεφάλαιο της γνωμοδότησης, που εξέδωσε αυτεπάγγελτα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται, κατά την κρίση της Επιτροπής, ώστε να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων.

Στο ειδικό αυτό κεφάλαιο, με το γενικό τίτλο «Αναγωγή στους 15 βαθμούς Κελσίου», η Επιτροπή και ο πρόεδρός της σημειώνουν τα ακόλουθα:

- Κατά την έρευνα της υπηρεσίας, αναδείχθηκε και το μετρολογικό ζήτημα της αναγωγής στους 15 βαθμούς κελσίου κατά τη διαδικασία πώλησης καυσίμων. Ειδικότερα, όταν οι εταιρίες διύλισης πωλούν καύσιμα στις εταιρίες εμπορίας, η διαδικασία πραγματοποιείται με ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα, στα οποία γίνεται αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών κελσίου, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου ύπαρξης ελλειποβαρών καυσίμων από τη διαστολή της θερμοκρασίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, στα δύο πρώτα στάδια της αγοράς (διύλιση και χονδρική εμπορία) υπάρχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και αποφεύγονται φαινόμενα ελλειμματικών ή πλεονασματικών (σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών) παραδόσεων.

- Ωστόσο, στο στάδιο της λιανικής διάθεσης η μέτρηση της ποσότητας και, κατ΄ επέκταση, η τιμολόγηση του καυσίμου γίνεται με βάση τον όγκο (λίτρα), χωρίς αναγωγή σε θερμοκρασία 15 βαθμών, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται για πλασματικές παραδόσεις καυσίμων.

- Κατά την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, το προαναφερόμενο ζήτημα, το οποίο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της, θα έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω από το αρμόδιο Υπουργείο ή/και τις ελεγκτικές αρχές, ειδικότερα ως προς την προσφορότητα, σκοπιμότητα και δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου της αναγωγής σε 15 βαθμούς Κελσίου ή τυχόν άλλου συναφούς μετρολογικού κανόνα, ενιαία σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων.

- Ένα από τα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Δημήτριος Κυριτσάκης, διατύπωσε τη γνώμη, ότι θα έπρεπε και στο τρίτο στάδιο της διάθεσης των καυσίμων, η πώληση, δηλαδή, προς τους παντός είδους καταναλωτές, να πραγματοποιείται με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών κελσίου, ώστε να αντιμετωπιστεί και στο στάδιο αυτό το φαινόμενο διάθεσης ελλειποβαρών καυσίμων από τη διαστολή της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με πλασματικές παραδόσεις καυσίμων. Η αναγωγή θα πραγματοποιείται αυτόματα με ειδικά εξαρτήματα, των οποίων γίνεται ήδη χρήση και στα δύο πρότερα στάδια της πώλησης από τα διυλιστήρια και τους χονδρεμπόρους. Κατά την άποψη του εν λόγω μέλους, με το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποκατασταθεί σταδιακά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τους πρατηριούχους αλλά και να αποκλειστεί η συσσώρευση στα πρατήρια πλεονασματικών ποσοτήτων καυσίμων, τα οποία σήμερα διατίθενται έναντι ανταλλάγματος προς όφελος των πρατηριούχων και μόνο, οι οποίοι εισπράττουν τίμημα για την ίδια ποσότητα καυσίμων δύο φορές, μία κατά την ελλειποβαρή πώληση και δεύτερη κατά την πώληση του «περισσεύματος», χωρίς να υπάρχει καμία προς τούτο δικαιολογία.

Δεν είναι όμως μόνο ο Δ. Κυριτσάκης που προτείνει να πωλούνται τα καύσιμα στην «καυτή» (από κλιματολογική άποψη) χώρα μας με αναγωγή στους 15 βαθμούς Κελσίου: το ίδιο ακριβώς πρότειναν και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη του περασμένου χρόνου, ζητώντας να προσαρμοσθούν ανάλογα, με εγκατάσταση πρόσθετων ηλεκτρονικών συστημάτων (kit) τα συστήματα εισροών - εκροών, τα οποία εγκαθίστανται πλέον υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια.

Το κόστος των συστημάτων αυτών, που έχουν πιστοποιηθεί σε χώρες της Ε.Ε., είναι πολύ χαμηλό (μόλις 1000 ευρώ για κάθε αντλία) και, συν τοις άλλοις, θα επέτρεπαν να ελεγχθεί αποτελεσματικά η αγορά, αφού τα συστήματα εισροών-εκροών θα παρήγαγαν αξιόπιστα ισοζύγια αγορών-πωλήσεων, τα οποία θα δημιουργούσαν ασφαλή έννομα αποτελέσματα, δηλαδή θα επέτρεπαν να διώκονται με αυτόματο τρόπο όσοι πωλούν περισσότερα καύσιμα από όσα αγοράζουν.

Αντίθετα, ο υπουργός Ανάπτυξης και οι υπηρεσίες του υπουργείου του επιμένουν μέχρι σήμερα να μην προνοούν για την εγκατάσταση αυτών των πρόσθετων ηλεκτρονικών, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο το κύκλωμα των καυσίμων να θησαυρίζει από πωλήσεις «καυτών» καυσίμων, αλλά και τους λαθρεμπόρους να μην απειλούνται με δίωξη, αφού τα συστήματα εισροών - εκροών, με τις παγκόσμιας πρωτοτυπίας προδιαγραφές που έχουν, επιτρέπουν τεράστιες (έως και 1,5%) «νόμιμες» αποκλίσεις στα ισοζύγια, ενώ ακόμη και για μεγαλύτερες αποκλίσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης επιβολής κυρώσεων, αφού αυτές είναι πιθανό να οφείλονται σε εγγενή σφάλματα και αστοχίες των ίδιων των συστημάτων.

sofokleous10

ΑΝΑΚΑΜΣΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα -Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έφυγε στο Βέλγιο

Δημοσιευμένη  εικόνα



Ενα ακόμα πλήγμα για την οικονομία της Ελλάδας έρχεται με την απόφαση της εταιρείας ΒΙΟΧΑΛΚΟ να μεταφέρει την έδρας της στο Βέλγιο. Μετά τις Coca Cola και τη ΦΑΓΕ ένας ακόμη μεγάλος βιομηχανικός όμιλος με επίσημη ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέφερε ότι «αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από την Viohalco S.A., εταιρεία συμμετοχών θυγατρική του ομίλου με έδρα το Βέλγιο».


Από τις αρχές του έτους η διοίκηση της Βιοχάλκο είχε ενημερώσει ότι «διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν ότι η κίνηση πραγματοποιείται προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά πρόγραμμα, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι θυγατρικές παραγωγικές εταιρείες παραμένουν στην Ελλάδα.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Ποιος είναι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. είναι η μητρική εταιρία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιριών. Ο Όμιλος περιλαμβάνει 80 περίπου εταιρίες, έξι από τις οποίες οι ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΕΤΕΜ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους η κάθε μία και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει στην ιδιοκτησία του ορισμένα αστικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικές εκτάσεις γης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στο χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI), για την Ελλάδα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

Ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών ζητά η τρόικα
Συνημμένη Εικόνα: 162233208SX0vsS9.jpg



-Απαιτεί να αλλάξει ο εργασιακός και συνδικαλιστικός νόμος.
-Μόνο με την ψήφο του 51% του συνόλου των εργαζομένων, θα είναι νόμιμη η απεργία.



Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η νέα απαίτηση της τρόικας, που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση αφού η ψήφισή της είναι ιδιαίτερα επισφαλής από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι τροϊκανοί και ιδιαίτερα ο επικεφαλής της Task Force κ. Ράιχενμπαχ έχουν επισημάνει τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα αλλά κυρίως έχουν τονίσει την ανάγκη να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και να περιοριστεί ο αριθμός των απεργιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην ψήφιση ενός νέου νόμου, σε δύο κατευθύνσεις:

-Στον περιορισμό του ρόλου και της δύναμης των συνδικαλιστών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

-Στον περιορισμό του αριθμού των απεργιών με διάταξη που θα προβλέπει ότι απεργία θα προκηρύσσεται μόνο αν συμφωνεί το 51% του συνόλου των εργαζομένων.

Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε πλήρως από τις απαιτήσεις αυτές και αντέτεινε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να περάσουν από τη Βουλή, ιδιαίτερα αυτή η διάταξη που θέτει το συγκεκριμένο περιορισμό του 51% για την κήρυξη απεργίας.

Είναι γεγονός όμως ότι η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος έχει δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μία θεσμική παρέμβαση στο θέμα των εκλογών στους εργασιακούς χώρους και στις συνδικαλιστικές ενώσεις.

Η θεσμική αυτή παρέμβαση είναι ανάλογη με αυτήν που θα επιχειρηθεί με το νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και θέλει να καταργήσει ουσιαστικά τη συμμετοχή συνδικαλιστικών παρατάξεων στις εκλογές. Οι εργαζόμενοι θα επιλέγουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν μέσα από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Με αυτό τον τρόπο, στο Μαξίμου, θεωρούν ότι όχι μόνο θα ”σπάσουν” οι κομματικές γραμμές και ο έλεγχος των συνδικαλιστικών ενώσεων από την Αριστερά αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πιστωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συνδέεται με την κομματική απεξάρτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί η δεύτερη απαίτηση της τρόικας, για τις απεργίες.

Δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται με την τρόικα (…και όχι μόνο) σε νομοπαρασκευστικό επίπεδο, έχουν επεξεργαστεί διάταξη που προβλέπει ότι μία απεργία θα είναι νόμιμη, μόνο αν συγκεντρώνει τη θετική ψήφο του 51% του συνόλου, και όχι των παρόντων εργαζομένων σε γενική συνέλευση ή των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Με αυτή τη διάταξη είναι δεδομένο ότι καμία απεργία δεν θα μπορεί να γίνει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφού στις γενικές συνελεύσεις δεν συμμετέχει ποτέ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι τροϊκανοί δεν θα επιμείνουν και ότι θέτουν αυτή την απαίτηση για να διασφαλίσουν άλλα πράγματα.

Είναι όμως φανερό ότι υπάρχει μία εντεινόμενη πίεση που είναι πολύ δύσκολο να αφήσει ανεπηρέαστη την κυβερνητική συνοχή αλλά και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

newsbomb