Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς ψηφίζουμε από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα

 

Αναδρομή στον τρόπο ψηφοφορίας ανά τους αιώνες

Ψάχνοντας κανείς στο λεξικό την ετυμολογία της λέξης «ψήφος», θα δει ότι η προέλευσή της έχει βαθιές ρίζες στα αρχαία χρόνια. Η ψήφος γεννήθηκε από το αρχαίο ρήμα ψάω, που σημαίνει τρίβω, κάνω κάτι λείο.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Άρα η προέλευση της λέξης ψήφος μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για την μικρή πέτρα που έχει γίνει λεία με τη βοήθεια της τριβής.

Η αρπαγή της κάλπης!

Ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε ότι η κάλπη είναι… γκαστρωμένη και επομένως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Παρόλ’ αυτά αν και γκαστρωμένη, κάποιοι δεν σέβονταν πάντα την… κατάστασή της. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του βουλευτή, Λευτέρη Καλογιάννη.

Στην ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας το 1985 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας… άρπαξε την κάλπη και την πήγε στα γραφεία του κόμματός του. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τα γαλάζια -υπέρ Σαρτζετάκη- ψηφοδέλτια και λευκά για τους υπόλοιπους, αλλά και για την αμφισβητούμενη ψήφο Αλευρά.

Για πρώτη φορά ψηφοδέλτια…
 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Οι γυναίκες των πολιτικών αρχηγών

 
Οι γυναίκες των πολιτικών αρχηγών

Μαζί στη ζωή, μαζί και στη μάχη της κάλπης

Ο λαός λέει ότι πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα κρύβεται μια ακόμη πιο ισχυρή γυναίκα. Στην περίπτωση των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ισχύει αλλά γνωρίζουμε πως οι γυναίκες τους δίνουν, η καθεμία με τον τρόπο της, τη δική τους μάχη.

Άλλες περισσότερο γνωστές, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν συνοδεύσει τον σύζυγό τους σε επίσημες εκδηλώσεις και άλλες σχεδόν άγνωστες αφού αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας, όλες στέκονται στο πλευρό τους.

Κομψές, καλοχτενισμένες, διακριτικές, οι περισσότερες, προσέχουν τα πάντα καθώς το παραμικρό τους ατόπημα θα φτάσει να γίνει πρωτοσέλιδο και να επηρεάσει την πολιτική καριέρα του συζύγου τους.

Γεωργία Σαμαρά

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ








Μία ταινία σταθμός...Της Φίνος Φιλμ του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.Ο«Μαυρογυαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Ας Θυμηθούμε την ταινία λίγο πριν ψηφίσουμε

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ

ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ Τώρα σε όλα τα προϊόντα της Colgate αν έχεις μια σταγόνα σεβασμό πάνω σου!
 
Αν μας έχει μείνει μια σταγόνα από αυτό που οι παλιοί έλεγαν τσίπα!
Θα πρέπει να κάνουμε όλοι ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΄σε αυτά τα προϊόντα.  
Επιτέλους μια φορά ας ενεργήσουμε σαν λαός που θίγουν τα συμφέροντα του,
και μη πεις από μέσα σου, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;
Ναι εσύ θα κάνεις την αρχή ο καθένας μας είναι μια καινούρια αρχή.
Δείτε λοιπόν τι ανακαλύψαμε μέσα στα Ελληνικά Σούπερ Μάρκετ.

ΟΣΟΙ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

25-1-15