Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

 "Ποδαρικό", με χορούς και μουσική, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης την Κυριακή





Την 1η Δεκεμβρίου 2013 παραδίδεται στους κατοίκους της πόλης, η ανακαινισμένη Νέα Παραλία της πόλης. Παρότι η προσπάθεια δεν θυμίζει την υπέροχη παραλιακή της Βαρκελώνης, όπου οι άνθρωποι περπατούν και κολυμπούν στη θάλασσα, εντούτοις η αλλαγή είναι εντυπωσιακή.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου Ανδρέας Κουράκης, υπογράμμισε ότι, "το έργο παραδίδεται εμπρόθεσμα και αυτό το γεγονός αποτελεί από μόνο του μια είδηση".
Ουσιαστικά πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές αστικές αναπλάσεις δημόσιου χώρου ελληνικής πόλης, πρόσθεσε.


Με την παράδοση του έργου, οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν ελεύθερα από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι.
Την ίδια ημέρα σχεδιάζεται και η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης (σ.σ. στις 3 Νοεμβρίου έγινε η πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου από το δήμο Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα, οι περιπατητές να έχουν στη "διάθεσή" τους για την αγαπημένη τους συνήθεια, όλο το παραλιακό μέτωπο, σημείωσε.


Ο δήμος προσπαθεί, σε συνεργασία με την Τροχαία και εθελοντές να αμβλύνει τα προβλήματα σε σχέση με την κυκλοφορία που παρατηρήθηκαν στην πόλη στη διάρκεια της πεζοδρόμησης της Λεωφόρου την πρώτη φορά.
Αν και, όπως είπε ο κ. Κουράκης, την 1η Δεκεμβρίου τα καταστήματα δεν θα είναι ανοιχτά (σ.σ. Στις 3 Νοεμβρίου η αγορά της πόλης ήταν ανοιχτή), ο δήμος θα προσπαθήσει να προσδώσει έναν εορταστικό "χαρακτήρα" στην πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης με άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.


Η ανακαινισμένη Νέα Παραλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων. Κεντρική ιδέα του έργου είναι η δημιουργία ενός συνεχόμενου γραμμικού χώρου με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μια αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων, με ποικίλες ποιότητες, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά θα διατηρούν ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, που ο ίδιος ο χαρακτήρας του μετώπου επιβάλλει.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς 16 "πράσινων δωματίων" - κήπων, ως θεματικών χώρων αναψυχής. Οι θεματικοί κήποι που έχουν ολοκληρωθεί είναι οι κήποι της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων και του Ήχου.

 
 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Αγγελία για δουλειά δείχνει την ελληνική πραγματικότητα: Aντί για μισθό δίνουν… φαγητό [εικόνα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σοκάρει η ελληνική πραγματικότητα, δείχνοντας καθημερινά ένα όλο και πιο σκληρό πρόσωπο. Η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών έχουν...
καταρρακωθεί ενώ πλέον δεν είναι δεδομένα ούτε τα προς το ζην για μία οικογένεια.

Τις τελευταίες ώρες μία αγγελία που δημοσιεύεται σε εφημερίδα και προσφέρει εργασία, έρχεται και κάνει τον κύκλο του διαδικτύου και σοκάρει, ενώ επιβεβαιώνει την τραγική πραγματικότητα. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη αγγελία, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αίγινα αναζητεί καμαριέρα που όμως να μην πληρώνεται, αλλά να εργάζεται για ένα πιάτο φαγητό(!)

Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αίγινας, Σταύρος Καλαμάκης, χαρακτήρισε προκλητικό για τον κλάδο, αλλά και για το νησί, αυτό το γεγονός δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν εκφράζει την Ένωση ξενοδόχων ο συγκεκριμένος, δεν είναι καν μέλος. Αυτοί οι επαγγελματίες αμαυρώνουν την όποια προσπάθεια κάνουμε εμείς σε αυτή την περίοδο τη δύσκολη να συγκρατήσουμε το πελατολόγιό μας και, παράλληλα, να το διευρύνουμε».










 
 
koolnews.gr

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ

Μια αρωματική ιστορία! Πως δημιουργήθηκαν τα αρώματα!

Δημοσιευμένη  εικόνα



Όλοι μας, αγαπάμε ένα καλό άρωμα και οι περισσότερες από εμάς έχουμε τουλάχιστον ένα που φοράμε για χρόνια και μας χαρακτηρίζει! Γνωρίζουμε όμως από πού προήλθαν αυτά τα αρώματα ή πως τα συγκεκριμένα συστατικά επιλέχθηκαν για το άρωμα που φοράμε ; Μάθετε την ιστορία τους!



Η λέξη ‘’perfume’’ που την βρίσκουμε στα περισσότερα αρώματα προέρχεται από την λατινική λέξη ‘’per fumum’’ που κυριολεκτικά σημαίνει μέσα από τον καπνό.
Στην Αρχαία Αίγυπτο, τα αρώματα χρησιμοποιούνταν ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και Θεών. Η τέχνη της αρωματοποιίας ανήκε εξολοκλήρου σε ιερείς και μόνο βασιλικές οικογένειες και αριστοκρατικές τάξεις είχαν πρόσβαση στα αρώματα. Η μορφή των τότε αρωμάτων ήταν συνήθως μια μίξη από έλαια με κερί και ήταν συμπαγής.
Λέγεται ότι οι Έλληνες, ήταν ο πρώτος λαός που κατασκεύασε υγρό άρωμα, παρότι ήταν πολύ διαφορετικό από την μορφή που ξέρουμε σήμερα.
Το πρώτο άρωμα με οινόπνευμα, δημιουργήθηκε το 1371, για την Βασίλισσα της Ουγγαρίας από έναν ιερέα. Φήμες υποστηρίζουν ότι σε αυτό οφείλονταν η διατήρηση της νεανικότητας της βασίλισσας για όλη την διάρκεια ζωής της.
Στην Ρωμαϊκή εποχή η χρήση των αρωμάτων δεν περιοριζόταν μόνο στο σώμα αλλά και στους πάπυρους-έγγραφα, ως μέσο προστασίας από τα έντομα Οι Ρωμαίοι, συνήθιζαν να εφαρμόζουν άρωμα τρείς φορές την ημέρα, όχι μόνο πάνω τους αλλά και στα κατοικίδια και τα σπίτια τους. Στις γιορτές που οργάνωναν, απελευθέρωναν πουλιά τα οποία είχαν αρωματίσει τα φτερά τους, αναδύοντας έτσι μια ευχάριστη μυρωδιά στον αέρα!
Η διαδικασία της εξαγωγής των αιθέριων ελαιών από τα λουλούδια, ανακαλύφθηκε από έναν Άραβα ιατρό-χημικό. Τα πρώτα του πειράματα ήταν με τριαντάφυλλα από όπου προήλθε και το ροδόνερο, το οποίο έγινε κατευθείαν δημοφιλές λόγω της ελαφριάς και εκλεπτυσμένης μυρωδιάς του. Πριν από αυτό, τα αρώματα φτιαχνόντουσαν πολτοποιώντας μπαχαρικά και έλαια.
Κατά την διάρκεια της βασιλείας της Κατερίνας των Μεδίκων στη Γαλλία, τα αρώματα άκμασαν. Φημολογείται ότι η ίδια είχε το δικό της εργαστήριο αρωματοποιίας το οποίο συνδεόταν με τα διαμερίσματα της μέσω υπόγειων τούνελ ώστε οι φόρμουλες να παρέμεναν άκρως μυστικές!
Τα αρώματα απογειώθηκαν την εποχή του Ερρίκου VIII και της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι, στην Αγγλία. Η Ελισάβετ μάλιστα, διέταζε να αρωματίζονται οι δημόσιοι χώροι όταν περνούσε αφού δεν μπορούσε να αντέξει καμία άσχημη μυρωδιά!
Στο τέλος του 19ου αιώνα, σχεδόν 2000 άνθρωποι εργαζόντουσαν στην Γαλλική βιομηχανία αρώματος της οποίας το 1/3 αποτελούσε εξαγωγές. Σταδιακά, μια νέα αντίληψη γεννήθηκε: πέρα από την μυρωδιά, άλλα στοιχεία όπως το μπουκαλάκι, το περιτύλιγμα και η διαφήμιση έγιναν αναγκαία οδηγώντας στην συνεργασία αρωματοποιών και υαλουργών.
Ο 19ος αιώνας, αποτέλεσε την πρώτη περίοδο του αρώματος όπως το ξέρουμε σήμερα, αφού τότε δημιουργήθηκαν νέες μυρωδιές λόγω της εξέλιξης των γνώσεων της οργανικής χημείας. Συνθετικά αρώματα αντικατέστησαν μερικά από τα συστατικά που ήταν εξαιρετικά δύσκολα ή ακριβά να βρεθούν. Παρόλα αυτά, μόνο με την άφιξη του 20ού αιώνα, άρχισε η μαζική παραγωγή αρωμάτων η οποία υποστηρίχθηκε έντονα από οίκους μόδας!




Δημοσιευμένη  εικόνα