Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΝΤΡΟΠΗ

Κλοπή πετρελαίου από σχολείο


Περίπου 650 λίτρα πετρελαίου αφαίρεσαν άγνωστοι από το Λύκειο Ασημίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Δεύτερη κλοπή μέσα σε διάστημα δύο μηνών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη σφραγίδα Κρητικού - Τι έδειξε


Η έρευνα έγινε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον ερευνητή Κωνσταντίνο Βαρδαβά ενώ δημοσιεύεται επίσημα στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Chest.

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι παρόμοιες με αυτές του κανονικού καπνίσματος.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν σχετικά μικρότερες επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες από την καύση του τσιγάρου.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων μετά από πέντε λεπτά χρήσης, παρόμοια με την αύξηση που παρατηρείται με το ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας κύριος Βαρδαβάς κι εξηγεί:

«Συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας».

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών λέει πως το ότι δε γίνεται καύση κατά τη διάρκεια χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δε σημαίνει αυτό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Εθνικές αλλά και διεθνείς τοξικολογικές αναλύσεις από διάφορους φορείς αλλά και από τον αντίστοιχο αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες σε κάποιες αναλύσεις έχουν ανιχνευτεί τοξικές και καρκινογόνες.

Ενα παράδειγμα ουσίας που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και που προβάλλεται ως «αβλαβής ατμός» είναι ο λεγόμενος «διαλύτης» του ηλεκτρονικου τσιγάρου το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλική γλυκόλη.
Η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμό των αεροφόρων οδών και την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά. Χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό, αποσμητικό σώματος και για αραίωση μπογιάς.

Σύμφωνα με τον κύριο Βαρδαβά παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει πολλά φυλλάδια στην αγορά, τα οποία αναφέρουν ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, ότι βγάζει «αβλαβή ατμό» και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

«Αυτά τα στοιχεία αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών μιας και ούτε «αβλαβή» είναι και ούτε επιτρέπεται η χρήση του παντού αφού υπόκειται στις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το τσιγάρο, οπότε απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε αεροδρόμια, αλλά και γενικά σε κάθε χώρο που ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος» εξηγεί ο κύριος Βαρδαβάς.

«Αν χρησιμοποιούσαμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη διακοπή του καπνίσματος, πιθανώς το μακροχρόνιο κέρδος να είναι μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία» υποστηρίζει αναφερόμενος στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μεθόδου διακοπής του καπνίσματος ο κ. Βαρδαβάς.

«Παρ' όλα αυτά δεν έχουν γίνει μελέτες που να δείχνουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βοηθαέι στην διακοπή» προσθέτει ο ερευνητής και συμπληρώνει:

«Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απλώς παρατείνει την εξάρτηση στην νικοτίνη. Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είναι η εξάρτηση αλλά απλώς δημιουργούμε προσωρινή ανακούφιση. Ο καλύτερος τρόπος διακοπής είναι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και συμβουλευτικης υποστήριξης και τα κέντρα διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική και επιστημονικά αποδεδειγμένη δουλειά».

newsit

ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΣΟΥΡΑ

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Συνταγή για ψωμί με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση


Η μπύρα κάνει τη διαφορά

Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας

Υλικά

330 γρ. μπύρα
3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι καλά. Το βάζουμε σε μια φόρμα αφού πρώτα την λαδώσουμε ελαφρά.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

ΩΡΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Ενοικιαστήριο στην Ακρόπολη έβαλε ο Γιακουμάτος...


"Tαπεινωτικό είναι να ζητιανεύουμε χρήματα"..
Να ενοικιαστούν η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι σε ιδιώτες, ώστε να εισρεύσουν...
έσοδα και να αξιοποιηθούν καλύτερα, προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι ταπεινωτικό για τη χώρα, είπε ότι «ταπεινωτικό είναι να ζητιανεύουμε χρήματα από το εξωτερικό ή να έρχεται ο Κινέζος να δει την Ακρόπολη και να την βρίσκει κλειστή».

Ο κ. Γιακουμάτος μιλώντας στον Βήμα fm πρόσθεσε επίσης ότι: «Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η Πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνο. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους». Απαντώντας στις πιθανές επικρίσεις, που θα φέρει η πρότασή του ανέφερε: «Να αφήσουν οι ψυχάκηδες και οι αγκυλωμένοι τις θεωρίες τού χθες και να δουν το αύριο της πατρίδας».

ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΑ 77

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Στα 77 του χρόνια κατέρριψε τα στερεότυπα για την Τρίτη ηλικία…


Kαι έκανε το γύρο του κόσμου με ιστιοπλοικό!

Ο Ιάπωνας Μινόρου Σαΐτο ολοκλήρωσε μόνος του, για όγδοη φορά, τον περίπλου της Γης και έγινε ...
στα 77 του ο πρώτος και γηραιότερος άνθρωπος που πραγματοποιεί τέτοιον άθλο.

Υποδοχή ήρωα επεφύλαξαν στον 77χρονο ιάπωνα ιστιοπλόο Μινόρου Σαΐτο - οποίος επέστρεψε στη Γιοκοχάμα έπειτα από επικό ταξίδι 1.080 ημερών - οι συμπατριώτες του.

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού, ο Σαΐτο έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που πραγματοποίησε χωρίς εξωτερική βοήθεια ή άλλο πλήρωμα τον περίπλου της Γης.