Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιδί και αθλητισμός .


Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά όχι μόνο γυμνάζονταιλιγότερο, αλλά και έχουν λιγότερες καθημερινέςμικροδραστηριότητες, όπως π.χ. το περπάτημα, το κυνηγητό, τα παιχνίδια στις αλάνες κ.ά. Η καθιστική ζωή, η τηλεόραση, τα παιχνίδια βίντεο και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές οδηγούν τα παιδιά σε μια ολοένα και μικρότερη δαπάνη ενέργειας, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο ενέργειας να διαταράσσεται και το αποτέλεσμα να φαίνεται στο σώμα του. Επίσης, τα πολλά μαθήματα και φροντιστήριαπεριορίζουν τις πολλές αθλητικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά που διαθέτουν λιγότερο χρόνο σε φυσικές δραστηριότητες, σε παιχνίδια και αθλήματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Το παχύσαρκο παιδί δυσκολεύεται να αθληθεί ή να συμμετάσχει σε δραστηριότητες με τους φίλους του, ειδικά όταν επιδέχεται το χλευασμό τους και την κριτική τους.
Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα γίνουν ενήλικες. Άρα, είναι επιτακτική η ανάγκη για συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες, σε σπορ, σε διάφορα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους. Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας. Εκτός της συνεισφοράς της στην καύση θερμίδων κατά τη διάρκειά της, διατηρεί ή αυξάνει τη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας. Αν και τα αίτια τηςπαχυσαρκίας είναι πολλά, είναι γνωστό πως η κύρια αιτία για την αύξηση τηςπαχυσαρκίας είναι η υπέρμετρη πρόσληψη θερμίδων (διαμέσου της τροφής) ή η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η συχνή φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, βοηθά στην ανάπτυξη γερών μυών και οστών, επιδρά θετικά στην όρεξη και στην πρόληψη τροφής, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, συμβάλλει στονέλεγχο του υπερβάλλοντος βάρους που προκαλείται από την καθιστική ζωή και την ακατάλληλη δίαιτα που εμπεριέχει κινδύνους ανάπτυξης υψηλής πίεσης και διαβήτη. Οι μαθητές που είναι σωματικά δραστήριοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση, συμμετοχή και επιτυχία στα μαθήματά τους. Τέλος, η φυσική δραστηριότητα επιδρά θετικά στην ψυχική, πνευματική υγεία και στην ευεξία τους.
Ο αθλητισμός και το παιχνίδι είναι για τα παιδιά ένας τρόπος, όχι μόνο για να εξασκηθούν και να βελτιώσουν την γενική τους υγεία, αλλά και για να κάνουν νέες παρέες, να μάθουν να συμμετέχουν ομαδικά, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους.
Οι φιλίες παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στη ζωή των παιδιών, όσο και των ενηλίκων. Η καλή παρέα είναι το βασικότερο κίνητρο συμμετοχής σε κάθε πρόγραμμα άσκησης,αφού ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον. Τα παιδιά που τείνουν να είναι πιο δραστήρια επηρεάζουν και τους φίλους τους, ώστε αυτοί να ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Τα παιδιά που οι φίλοι τους είχαν κάποια φυσική δραστηριότητα εμφάνιζαν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν και τα ίδια αυξημένη φυσική δραστηριότητα.
Όταν οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας των παιδιών που παρακολουθούσαν προγράμματα εκτός σχολείου, βρήκαν ότι η δραστηριότητα των στενότερων φίλων τους αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για τον χρόνο που θα αφιερώσουν τα παιδιά σε κάθε φυσική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως η παρέα με παιδιά που ασκούνται, προτρέπει το παιδί να ασκείται περισσότερο και όταν αναλαμβάνει μια φυσική δραστηριότητα με τους φίλους του, είναι πιθανότερο να συμμετέχει πιο ενεργά.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνητικών προσπαθειών οι οποίες υποδείκνυαν ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ισχυρή επίδραση στο σωματικό βάρος των ενηλίκων.
Μια χαρακτηριστική εικόνα της φυσικής δραστηριότητας ενός παιδιού είναι η παρακάτω πυραμίδα:
Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι απλές φυσικές δραστηριότητες, που μπορούν να εντάξουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όπως το περπάτημα ή το παιχνίδι έξω από το σπίτι. Στο δεύτερο σκαλοπάτι βρίσκονται οι αερόβιες ασκήσεις και τα ομαδικά αθλήματα με συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα, ενώ στο τρίτο ακολουθούν τα αθλήματα ευλυγισίας. Και στην κορυφή της πυραμίδας αυτό που πρέπει να αποφεύγεται, δηλαδή οι«καθιστικές δραστηριότητες».
Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά διά μέσου μιας υγιούς απασχόλησης σε ένα άθλημα ή σε ένα σπορ, θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Oι θετικές επιδράσεις της άσκησης δηλαδή, αφορούν τόσο την τρέχουσα όσο και τη μελλοντική κατάσταση υγείαςτου ατόμου.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

 

Το εκπληκτικό αυτο ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Secrets of the Parthenon" (Tα Mυστικά του Παρθενώνα) αναλύει τον τρόπο που χτίστηκε ο περίφημος Παρθενώνας και...
...καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για την αναστήλωση του, απο τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου, διεισδύοντας στα βάθη του ιερού αυτού βράχου της Ακροπόλεως. 

Tα μυστικά της κατασκευής του και οι τεχνολογικές γνώσεις των Ελλήνων εντυπωσιάζουν τους αρχιτέκτονες και ξεπερνούν ακόμα και εκείνες των πρώτων αναστηλωτών. Πως κατάφεραν να χτίσουν ένα τεχνολογικό αριστούργημα σε λιγότερο από εννέα χρόνια, όταν κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο ακόμα και με την σημερινή τεχνολογία; Απολαύστε το εκπληκτικό αυτό ντοκιμαντέρ, διάρκειας μίας ώρας και γνωρίστε "Τα μυστικά του Παρθενώνα".


Πηγή: http://thepartiesover.blogspot.gr

ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ