Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΜΠΑΜΠΑ

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011


Μπαμπά με ρούμι,


Η ιστορία του γλυκού μπαμπά ξεκίνησε των 18 αιώνα στην περιοχή Αλσατία-Λορένη της Γαλλίας. Μετά τον εξορισμό του, ο πολωνός βασιλιάς Στάνισλαβ Λεζίνσκι είχε εγκατασταθεί στην περιοχή αυτή. Στην Γαλλία, την εποχή εκείνη συνηθιζόταν το κέικ Kugelhopf, που είναι παρόμοιο με το σημερινό μπαμπά. Του Στάνισλαβ, το Kugelhopf του θύμιζε ένα παραδοσιακό κέικ της Πολωνίας, το Babka. Το έβρισκε όμως πιο στεγνό στην υφή κι έτσι του ήρθε η φαεινή ιδέα να το βουτήξει μέσα σε ένα αλκοολούχο ποτό.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι σ' ένα από τα ταξίδια του ο Στάνισλαβ έφερε μαζί του ένα Babka, το οποίο όμως στη διαδρομή ξεράθηκε. Ο Nicolas Stohrer , ένας από τους ζαχαροπλάστες του, περιέχυσε το ξεραμένο Babka με γλυκό κρασί από τη Μάλαγα, κρόκο Κοζάνης, σταφίδες και κρέμα ζαχαροπλαστικής, λύνοντας έτσι το πρόβλημα.

Χωρίς να ξέρουμε στην πραγματικότητα πια εκδοχή είναι η αληθινή, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Στάνισλαβ ονόμασε το γλυκό αυτό, Baba, από τον Ali Baba, το μυθικού ηρώα στο «Χίλιες και μία νύχτες», που ήταν τότε το αγαπημένο του βιβλίο. Με αυτή την ονομασία το γλυκό έγινε διάσημο.
Η κόρη του Στάνισλαβ, Μαρία Λεζίνσκα, πήρε μαζί της τον Nicolas Stohrer, ως προσωπικό της ζαχαροπλάστη, όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Λούι XV. Αργότερα αυτός άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο στις Βερσαλλίες και ένας από τους απογόνους του, γύρω στο 1835, χρησιμοποίησε ρούμι αντί για το γλυκό κρασί από τη Μάλαγα. Ετσι γεννήθηκε το Baba au Rhum.

Μερικά χρόνια μετά οι αδερφοί Julien, εμπνευσμένοι από το Baba au Rhum, δημιούργησαν το σαβαρέν. Η βασικές διαφορές ήταν ότι αφαίρεσαν τα αποξηραμένα φρούτα, άλλαξαν τη φόρμα του κέικ και το περιέχυσαν με άλλο αλκοόλ. Το σαβαρέν έγινε δημοφιλές στη Γαλλία, όμως αρκετοί το αποκαλούσαν λανθασμένα μπαμπά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθεί το όνομα μπαμπά και για τις δύο εκδοχές του γλυκού. Την απόφαση για το εάν το σαβαρέν είναι το ίδιο γλυκό με ένα μπαμπά την αφήνω σε εσάς.

ΥΛΙΚΑ (για φόρμα σαβαρέν των 2 λίτρων)

Για το σιρόπι:

► 340 γρ. ζάχαρη

► 2 κούπες νερό

► 4 κουτ. σούπας ρούμι

Για το κέικ:

► 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

► 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 15 γρ. ξηρή μαγιά

► 30 γρ. ζάχαρη

► 180 ml γάλα ζεσταμένο (να μην καίει)

► 4 κρόκους αβγών

► το ξύσμα ενός λεμονιού

► 110 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη (να μην καίει)

Για το γαρνίρισμα:

► Φρέσκα φρούτα

► φρέσκια σαντιγί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Όταν η ζάχαρη λιώσει, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 3'. Προσθέτετε το ρούμι προσεχτικά γιατί το σιρόπι θα κοχλάσει και αφήνετε να κρυώσει.

Για το κέικ: Σε μία κούπα βάζετε τη μαγιά με μία κουτ. γλυκού ζάχαρη και μία κουτ. γλυκού αλεύρι. Προσθέτετε λίγο από το γάλα και ανακατεύετε να γίνει σαν χυλός. Σε μπολ χτυπάτε τους κρόκους αβγών με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και κάνετε μια γούβα στο κέντρο. Προσθέτετε το μείγμα με τη μαγιά, αυτό με τα αβγά και το υπόλοιπο γάλα. Βάζετε το εξάρτημα για ζύμωμα που μοιάζει με γάντζο και δουλεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία, μαλακή ζύμη. Καθώς το μίξερ δουλεύει, προσθέτετε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Βάζετε σε μεγάλο μπολ που έχετε αλείψει ελαφρά με λίγο λάδι, το σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45'. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και αλείφετε με βούτυρο ή μαργαρίνη ελαφρά μια φόρμα σαβαρέν των 2 λίτρων. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, τη ζυμώνετε ελαφρά για 1' και την τοποθετείτε μέσα στη φόρμα. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει για 30'. Ψήνετε στο φούρνο στο μεσαίο ράφι για 30', μέχρι να ροδίσει. Βγάζετε από το φούρνο και αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα. Με μία οδοντογλυφίδα τρυπάτε το κέικ ομοιόμορφα και με πινέλο αλείφετε το κέικ με το σιρόπι, μέχρι να ποτίσει και να γυαλίσει. Όταν κρυώσει, τοποθετείτε σε πιατέλα, γεμίζετε το κέντρο με σαντιγί και βάζετε γύρω από το κέικ φρέσκα φρούτα.



Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου