Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΒΟΥΝΟ

 
 
 
 
 

"Καθαρίζοντας" την ψηλότερη "χωματερή" του πλανήτη!

Η κατάκτηση της θρυλικής βουνοκορφής των 8.848 μέτρων φαντάζει ονειρική, απόλυτη περιπέτεια. Οπως όμως συμβαίνει με τις περισσότερες σινεμασκόπ φαντασιώσεις της γκρίζας αστικής ζωής μας, πίσω από την ιλουστρασιόν «βιτρίνα» των απάτητων πάγων κρύβεται (και) ένας εφιάλτης. Είναι γεμάτος σκουπίδια και πτώματα. Μια απέραντα λευκή αρένα φιλοδοξιών, εμμονών, πολιτικών σκοπιμοτήτων και χρημάτων από τη διαφημιστική εκμετάλλευση ενός μύθου.
Τουλάχιστον 50.000 δολάρια το κεφάλι κοστίζει η ολιγόλεπτη παραμονή στην κορυφή. Συχνά αποκτά «πατριωτικά» χαρακτηριστικά, ενώ τα ΜΜΕ αναπαράγουν την ιδεολογία του «πρώτου». Φέτος ετοιμάζεται να ανέβει, μαζί με τη μητριά του και τρεις Σέρπα, το πρώτο 13χρονο παιδί, ένας Αμερικανός από την Καλιφόρνια. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σχεδιάζουν εδώ και χρόνια τη δική τους αναρρίχηση στη «Στέγη του Κόσμου». Κάθε χρόνο τέτοια εποχή 15-20 αποστολές επιχειρούν να ανέβουν σχεδόν ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού, στο σύντομο χρονικό «παράθυρο» προτού ξεσπάσουν οι μουσώνες, οι οποίοι στο Εβερεστ μεταφράζονται σε φονικές χιονοθύελλες.

Τίποτε δεν τους σταματά. Ούτε καν οι τουλάχιστον 300 φρικτοί, παγωμένοι θάνατοι στη διαβόητη «ζώνη θανάτου»: από τα 8.000 μέτρα ως την κορυφή. Ούτε καν η στατιστική βεβαιότητα πως ένας στους δέκα κάθε αποστολής δεν θα γυρίσει πίσω. Πολλοί πέφτουν, αφυδατώνονται, ακρωτηριάζονται. Ακόμη και μέλη των ίδιων αποστολών δεν έχουν σταματήσει για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο προκειμένου να πατήσουν την κορυφή.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Πριν από λίγες ημέρες έμπειροι ορειβάτες από το Νεπάλ ανακοίνωσαν ότι θα επιχειρήσουν μια ανάβαση αλλιώτικη από τις άλλες. Θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν μερικούς από τους τόνους σκουπιδιών αλλά και από τα άριστα διατηρημένα ανθρώπινα κορμιά που έχουν συσσωρευτεί - κυριολεκτικά- εδώ και δεκαετίες. Οπως εξήγησε ο Ναμγκιάλ Σέρπα , αρχηγός της «Εxtreme Εverest Εxpedition 2010», οι υπεράνθρωποι ντόπιοι οδηγοί Σέρπα αυτή τη φορά δεν θα κουβαλούν τα μπαγκάζια των πλούσιων λευκών- 40.000 δολάρια για έναν Σέρπα, 60.000 για δύο είναι η τρέχουσα «ταρίφα»-, αλλά μεγάλες, άδειες πτυσσόμενες τσάντες. Θα τις γεμίσουν με χρησιμοποιημένες μπουκάλες οξυγόνου, γκαζάκια, σκοινιά, καρφιά, ρούχα, περιτυλίγματα μερίδων εκστρατείας, ξεσκισμένες σκηνές, σημαίες, ηλεκτρονικές συσκευές και κάθε είδους εργαλεία, από τον τελευταίο καταυλισμό (South Col) ως την κορυφή.

«Είναι επικίνδυνο και δύσκολο. Τα σκουπίδια ήταν θαμμένα, αλλά πολλά έχουν βγει στην επιφάνεια γιατί το χιόνι λιώνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε ο 30χρονος αρχηγός. Η ομάδα σκοπεύει να μαζέψει τουλάχιστον δύο τόνους σκουπιδιών, αλλά και τις σορούς όσο περισσότερων ορειβατών μπορεί. Ανάμεσά τους και τουλάχιστον πέντε «αδέσποτων» οι οποίοι παραμένουν άταφοι σε ένα στενό μονοπάτι χωρίς να έχουν αναγνωριστεί.

Η «επιχείρηση-σκούπα» έχει προκαλέσει αίσθηση. «Δεν συμφωνώ. Θα ήθελα να παραμείνει ο Ρομπ εκεί όπου ο ίδιος ήθελε να είναι, στο βουνό» δηλώνει η χήρα του αμερικανού ορειβάτη Ρομπ Χολ, ο οποίος πέθανε το 1996. «Αυτό είναι αντίθετο με τους νόμους και τα ταφικά έθιμα του Νεπάλ» αντέτεινε η ομάδα των «ρακοσυλλεκτών» από το Κατμαντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου