Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Κατά χιλιάδες οι Έλληνες πάνε στην Αλβανία να δουλέψουν σερβιτόροι

Δημοσιευμένη  εικόνα



Οι Αλβανοί όλη την δεκαετία του '90 αλλά και την περασμένη, περνούσαν τα ελληνικά σύνορα προκειμένου να βρουν δουλειά στην χώρα μας προτιμώντας τα μεροκάματα τα οποία ήταν υψηλότερα από την πατρίδα τους. Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν και ήρθε η σειρά των Ελλήνων...


Η ανεργία που έχει ρημάξει τους Έλληνες και ειδικότερα τους νέους αναγκάζει την νεολαία μας να μην λογαριάζει τίποτα να μαζεύει τις βαλίτσες της και να ανηφορίζει προς την Αλβανία. Οι νεαροί Βολιώτες είναι το τελευταίο διάστημα πρώτοι στην μετανάστευση στην γειτονική χώρα, προκειμένου να βρουν δουλειά με 400 έως και 500 ευρώ τον μήνα.

Μεροκάματα 40 ευρώ στην Αλβανία για σερβιτόρους

Οι περισσότεροι νέοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, κυρίως οικοδόμοι και τεχνίτες που προκειμένου να κάθονται χωρίς να προσφέρουν τίποτα στις οικογένειές τους, παίρνουν τη μεγάλη απόφαση και περνάνε τα σύνορα για ένα μεροκάματο που κυμαίνεται από 7 έως 20 ευρώ το υψηλότερο. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές όπως του σερβιτόρου που θεωρείται δουλειά καλοπληρωμένη μέχρι και 40 ευρώ την ημέρα στην Αυλώνα και το Δυρράχιο το φετινό καλοκαίρι, αφού ο τουρισμός αποτελεί την «ανερχόμενη βιομηχανία» για τη γείτονα χώρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών «Ιλλυρία» στη Μαγνησία Έντουαρντ Ταφάι που μένει μόνιμα στο Βόλο μιλώντας στον τοπικό «Ταχυδρόμο» επιβεβαίωσε το «κύμα μετανάστευσης» προς τη γείτονα χώρα, έστω για λίγους μήνες, ενώ επίσης έντονο είναι το στοιχείο του «επαναπατρισμού» Αλβανών που έμεναν στο Βόλο και επιστρέφουν στην Αλβανία όχι για μόνιμα αλλά μέχρι όπως λένε να περάσει η κρίση και να «φτιάξουν τα πράγματα».

Εχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια στην ανεργία και αφού χτύπησε διάφορες πόρτες για δουλειά χωρίς όμως αποτέλεσμα, ο Γ.ΓΚ από τη Νέα Ιωνία αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Η γνωριμία του με έναν Αλβανό οικοδόμο που χρόνια ζούσε στη Νέα Ιωνία και τώρα έχει επιστρέψει στην Αλβανία και έχει δημιουργήσει δική του επιχείρηση εστίασης (σουβλατζίδικο) αποδείχτηκε για αυτόν «χρυσή ευκαιρία».

Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να ταλαιπωρηθεί με πολλές διατυπώσεις, έφτιαξε τα απαραίτητα χαρτιά, πέρασε τα σύνορα και μέχρι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) εργάστηκε ως σερβιτόρος στην επιχείρηση στην Αυλώνα. Το μεροκάματο για τον ίδιο ήταν ικανοποιητικό 35 ευρώ την ημέρα με διαμονή δωρεάν και βέβαια όπως υπογράμμιζαν δικοί του άνθρωποι, το κλίμα για τον ίδιο ήταν ιδιαίτερα καλό, αφού η κουλτούρα των «γειτόνων» μας πια δεν διαφέρει και πολύ από την ελληνική.

Μάλιστα στην περιοχή της Αυλώνας μπορεί ο ίδιος να ήταν ο μοναδικός Βολιώτης που εργάζονταν ως σερβιτόρος, όχι όμως και ο μοναδικός Θεσσαλός, αφού βρήκε «πατριώτες» από Τρίκαλα και Καρδίτσα που επίσης αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους για δουλειά στην Αυλώνα.



Δημοσιευμένη  εικόνα


Δημοσιευμένη  εικόνα

Πλέον σήμερα το Έλληνας μετανάστης στην Αλβανία είναι σκληρή πραγματικότητα.

Αύξηση του αριθμού Ιταλών και Ελλήνων πολιτών που έχουν αποκτήσει….
άδεια εργασίας στην Αλβανία για το 2013 παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, που επικαλούνται στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας
Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας της χώρας και τα οποία μεταφέρει σε έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Τίρανα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης, το 2012 απέκτησαν άδεια εργασίας στην Αλβανία 372 Ιταλοί και 388 Έλληνες.

Από τους τελευταίους οι περισσότεροι βρίσκονται στα Τίρανα και τους Αγίους Σαράντα. Επίσης, σύμφωνα με άρθρο της αλβανικής «Γκαζέτα Σκιπτάρε», η περιοχή της Κορυτσάς έχει επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης δουλεύουν με παραγγελίες από τη χώρα μας και -ως γνωστόν- αυτός ο τομέας περνά κρίση.

Ο μέσος μισθός στη γειτονική χώρα είναι γύρω στα 250 ευρώ τον μήνα.

Το ευρώ στην Αλβανία γίνεται παντού το δεκτό, όπως το λεκ, το εθνικό της νόμισμα (1 ευρώ είναι περί τα 120 λεκ).Ο μέσος όρος ετήσιου εισοδήματος είναι 7.800 δολάρια Αμερικής, το 28% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου