Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

Για πρώτη φορά ήλιος τον χειμώνα σε χωριό της Νορβηγίας
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013
 
 
Τον ήλιο είδε για πρώτη φορά μέσα στον χειμώνα το μικρό χωριό Ριούκαν στη Νορβηγία, καθώς οι ακτίνες του ακούμπησαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, την πλατεία του χωριού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πως έγινε αυτό; Τεράστιοι καθρέφτες στήθηκαν στην κορυφή κοντινού βουνού και θα ακολουθούν όλο το χειμώνα την πορεία του ήλιου, αντανακλώντας τις ακτίνες του στην κεντρική πλατεία.
Το Ριούκαν βρίσκεται σε μια πεδιάδα την οποία περιβάλλουν βουνά με αποτέλεσμα να μην φτάνει το φως του ήλιου στο χωριό, όσο η τροχιά του «χαμηλώνει» το χειμώνα. Από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου, το χωριό μένει στη σκιά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στην κορυφή του βουνού στήθηκε ένας γιγάντιος τριπλός καθρέφτης, εμβαδού 51 τετραγωνικών μέτρων, σε σημείο που τον χτυπά ο ήλιος. Οι καθρέφτες είναι στραμμένοι στο κέντρο της πλατείας του χωριού και πλέον αντανακλούν το φως του ήλιου (σε εμβαδό περίπου 600 τμ). Η θέση τους θα ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του ήλιου.
Το έργο κόστισε περίπου 620.000 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την πρώτη χειμωνιάτικη ημέρα με φως συγκεντρωμένοι στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου