Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΑΓΩΝΕΣ

3 Ιστορίες με 5 κύκλους

Δημοσιευμένη  εικόνα



Στο παρακάτω άρθρο γίνεται αναφορά σε τρείς "ιστορίες με πέντε κύκλους". Δηλαδή σε θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Aγώνες. Η τρίτη ιστορία αφορά την φετινή "οικοδέσποινα" των Αγώνων Μ. Βρετανία, όπου γραπτή αναφορά για τους "Ολυμπιακούς Αγώνες" είχε γίνει από αρχαιοτάτων χρόνων...

1. Αθήνα, 1896

Δημοσιευμένη  εικόνα
Στους πρώτους Αγώνες που αναβίωσαν το θεσμό, οι γυναίκες ήταν παρούσες μόνο στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου. Αιτία ήταν ο εμπνευστής της επανεκκίνησης των Ολυμπιακών Αγώνων, βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, που θεώρησε καλό να αποκλείσει τη συμμετοχή των γυναικών στα αθλήματα επειδή θα ήταν «εντελώς αδιάφορη, αντιαισθητική και απρεπής». Οι γυναίκες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αποτέλεσμα η Γαλλίδα Αλίς Μιγιά να διοργανώσει το 1922, χωριστά, τους «Γυναικείους Ολυμπιακούς Αγώνες». Από τότε, βέβαια, υπήρξαν δραστικές αλλαγές στην κοινωνία και στον αθλητισμό, με αποτέλεσμα εφέτος στο Λονδίνο να προστεθεί –για πρώτη φορά- ένα ακόμα αγώνισμα: το γυναικείο μποξ.

2 Σχέσεις με προφύλαξη

Δημοσιευμένη  εικόνα


Σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς που έθεσε η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, στα μέλη των ξένων αθλητικών αποστολών δεν επιτρέπεται να συνάψουν σχέσεις ή και να παντρευτούν, για όσο διάστημα βρίσκονται στο αγγλικό έδαφος για τους Αγώνες. Από την άλλη μεριά, η ίδια επιτροπή θα μοιράσει 150.000 προφυλακτικά στους αθλητές του Ολυμπιακού χωριού. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού στους προηγούμενους Αγώνες του Πεκίνου, μοιράστηκαν 100.000 προφυλακτικά.

Και μιας και ακούσαμε την προκλητική δήλωση του προέδρου της Ολυμπιακής επιτροπής Ζαγκ Ρογκ ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο σπίτι τους", ας δούμε πότε επιτέλους στην Αγγλία γίνεται για πρώτη φορά γραπτή αναφορά της φράσης "Ολυμπιακοί Αγώνες"

3 Λονδίνο, 1590

Δημοσιευμένη  εικόνα
Η πρώτη –τυπογραφική- εμφάνιση της φράσης «Ολυμπιακοί Αγώνες» στα αγγλικά, έγινε στο θεατρικό κείμενο του Ουίλιαμ Σέξπιρ «Ερρίκος ο 6ος», που κυκλοφόρησε το 1590. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στο τρίτο μέρος του έργου και στο φινάλε της τρίτης σκηνής, που διαδραματίζεται στο πεδίο της μάχης. Εκεί, ο Γεώργιος, αδελφός των βασιλέων Εδουάρδου του 4ου και Ριχάρδου του 3ου, επαινώντας τα γενναία τους στρατεύματα απαγγέλλει τους ακόλουθους στίχους: «And, if we thrive, promise them such rewards / As victors wear at the Olympian games» (Και, αν νικήσουμε, υποσχεθείτε τους τέτοιες ανταμοιβές / Οπως αυτές που είχαν οι νικητές στους Ολυμπιακούς αγώνες).

Συνεπώς, από αρχαιοτάτων χρόνων κυλούσε στις βρετανικές φλέβες το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Γι' αυτό σήμερα επιτέλους "οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου