Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΗΛΙΟΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

-Πρώτη φορά στην Κρήτη;
-Ναι, ο γιατρός μας το επέβαλε. Ο ήλιος είπε πως θα μας "γιατρέψει" !!!
Συνημμένη Εικόνα: sunbath1.jpg



Ο μονάκριβος Ελληνικός ήλιος, η βιταμίνη D, φαίνεται ότι είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας !!!


Απόγευμα Δευτέρας: Πίνοντας καφέ με το ξαδελφάκι μου σε μια καφετέρια στο λιμανάκι του Ρεθύμνου, παρατήρησα μια κυρία περί τα 45 να απομακρύνει την καρέκλα της σταδιακά από το τραπεζάκι που καθόταν. Μου πήρε λίγη ώρα να καταλάβω ότι ευθυγράμμιζε το κάθισμα της κάθε 10 λεπτά με τις ακτίνες του ήλιου.

Κάποια στιγμή κατάλαβε ότι την σχολιάζαμε (είμαι και λίγο αδιάκριτος, την έβγαλα και φωτογραφία), μας χαμογελά και μας λέει: "The sun! The sun! Can you bring this to Sweden? (τον ήλιο, τον ήλιο. Μπορείς να μας τον φέρεις στη Σουηδία;)"

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σχεδόν 20 χρόνια ανάμεσα στους τουρίστες, ένα είναι το συμπέρασμα και ας με συγχωρέσουν κάποιοι: Η Ελλάδα είναι για ήλιο και θάλασσα...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένζυμα που πιστεύουν ότι αποτέλεσαν το πρωταρχικό βιολογικό ρολόι για όλες σχεδόν τις μορφές ζωής του πλανήτη μας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature.

Αυτό το αρχέγονο βιολογικό ρολόι αναπτύχθηκε όχι ως αντίδραση στο οξυγόνο, αλλά στην αυξομειούμενη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Το κοινό αρχέγονο βιολογικό ρολόι άρχισε να «χτυπά» πριν από 2,5 δισ. χρόνια.
Μέχρι τώρα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυστήρια για το πότε και πώς η ζωή δημιούργησε το δικό της ρολόι και άρχισε να κρατά τον χρόνο. Αλλά τώρα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία ουσία, συγκεκριμένα ένα ένζυμο, που πιστεύουν ότι υπήρξε το πρωταρχικό βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι για όλες σχεδόν τις μορφές της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Η σημασία του έμφυτου ρολογιού στους ανθρώπους φαίνεται, για παράδειγμα, όταν αυτό απορυθμίζεται μετά από ένα υπερατλαντικό ταξίδι (το λεγόμενο «τζετ-λαγκ»).

Οι πρόγονοι μας ζούσαν γυμνοί στον ήλιο για πολλά εκατομμύρια χρόνια. Πενήντα χιλιάδες χρόνια πριν, μερικοί από αυτούς μετανάστευσαν βόρεια ή νότια σε περιοχές με λιγότερο ήλιο. Στη συνέχεια αρχίσαμε να φοράμε ρούχα, να εργαζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και να ζούμε σε πόλεις όπου τα κτίρια κρύβουν τον ήλιο.

Αργότερα αρχίσαμε να μετακινούμαστε με αυτοκίνητα αντί να περπατάμε ή να καβαλάμε άλογα κι έτσι η χρήση του γυαλιού ελάττωσε περαιτέρω την UVB ακτινοβολία που προκαλεί την παραγωγή D από το δέρμα μας.

Μόλις λίγα χρόνια πριν αρχίσαμε να αποφεύγουμε συνειδητά τον ήλιο και να χρησιμοποιούμε αντηλιακά. Όλο αυτό το διάστημα η ανθρώπινη φυλή μείωνε σταθερά τα επίπεδα στους ιστούς της πιο ισχυρής ορμόνης που φτιάχνεται μέσα στο σώμα μας.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην έκθεση στον ήλιο συνέβησαν μετά τη βιομηχανική επανάσταση, τη στιγμή ακριβώς που οι «αρρώστιες του πολιτισμού», όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Είναι αρκετά τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αξιολόγησαν στοιχεία και έρευνες 40 ετών σχετικά με το αν η χρήση αντηλιακών μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη μελανώματος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση αντηλιακών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος γιατί εμποδίζει την UVB ακτινοβολία, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα μας.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα εγκαύματα που προκαλούν καρκίνο του δέρματος και όχι η απλή έκθεση στον ήλιο. Ο δε καρκίνος του δέρματος που μπορεί να προκύψει από επαναλαμβανόμενα εγκαύματα δεν αφορά το μελάνωμα όπως λανθασμένα πιστεύεται αλλά το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο όταν εντοπίζεται πρώιμα είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμο.
(Του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, Ιατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών)

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σχετικά με τη βιταμίνη D

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας προέρχεται από τον ίδιο με τη βοήθεια του ήλιου.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι πριν λίγα χρόνια είναι πόσο επηρεάζει άλλους τομείς της υγείας μας και πως. Τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος ιατρικός τύπος και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων είναι γεμάτα από άρθρα που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D: στα αυτοάνοσα νοσήματα, στον αυτισμό, στη νόσο Alzheimer, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην υπέρταση, στον καρκίνο, στο διαβήτη, στην εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη των παιδιών και σε πολλά άλλα.

Αν αναζητήσετε νέα και ειδήσεις για τη βιταμίνη D θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο “καυτά” θέματα των τελευταίων ετών. Η πληθώρα των επιστημονικών ανακοινώσεων που δημοσιεύονται καθημερινά είναι εντυπωσιακή.
Αυτή τη στιγμή η μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα είναι η εξέταση που ζητείται με τη μεγαλύτερη συχνότητα από τους γιατρούς στις ΗΠΑ.

<<Robert Heaney Καθ. Ιατρικής Univ. Creighton Nebraska USA, μέλος της μέλος της επιτροπής για τον καθορισμό των ημερήσιων δόσεων βιταμινών και από τους πρωτοπόρους στην έρευνα σχετικά με τη βιταμίνη D, “Η ιατρική εισέρχεται στην μετά-Βιταμίνη D εποχή”>>

Πως μπορεί ένα και μόνο συστατικό να επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την υγεία μας;

Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας.Μια κορυφαία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των δύο σημαντικότερων πανεπιστημίων στον κόσμο, του Harvard και του UCLA, συμπέρανε ότι η παρουσία της βιταμίνης D είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα κύτταρα μας να έχουν πρόσβαση στην «βιβλιοθήκη» του DNA.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αποδείχθηκε για πρώτη φορά το 2006, ότι ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια του ανθρώπου έχουν καταγεγραμμένη την πληροφορία στο DNA τους για την αντιμετώπιση του βακίλου της φυματίωσης, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D.

Στο DNA μας υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα μας για να επιβιώσουν, ανάλογα με το τι αντιμετωπίζουν κάθε φορά. Πρόκειται για γνώση που συσσωρεύτηκε στα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης της ζωής.

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας.

Για τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ η αύξηση των καρκίνων είναι πιθανότερο να οφείλεται στο γεγονός ότι αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όλο και περισσότερο. «Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια λογική, σταθερή και μετριοπαθής έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Αντίθετα, υπάρχει η υποψία ότι η αύξηση των δερματικών καρκίνων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν καθόμαστε αρκετά στον ήλιο, ότι δεν το κάνουμε τακτικά και όταν το κάνουμε χρησιμοποιούμε φίλτρα που εμποδίζουν τον ήλιο να δουλέψει για την υγεία μας, δηλαδή να προκαλέσει τη σύνθεση της βιταμίνης D», εξηγεί σε συνέντευξή του στο περιοδικό L’Espresso.

Επισημαίνει, επίσης, ότι μόνο όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα δεν αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και ότι αυτή η συνήθεια είναι πράγματι επικίνδυνη για το δέρμα μας. Εάν, όμως, εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο όλο το χρόνο χωρίς φόβο και χωρίς υπερβολικά προστατευτικά φίλτρα, ο κίνδυνος ενός μελανώματος θα μειωνόταν πολύ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτει, έξι στους δέκα κατοίκους δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για επιδημία. «Όμως, ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός. Δρα ως ασπίδα απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνων, ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από τον διαβήτη, τις αλλαγές στη διάθεση, την υπέρταση, τη σχιζοφρένεια και μερικά αυτοάνοσα νοσήματα».

Για να ξαναβρούμε τη χαμένη βιταμίνη D, ο Μάικλ Χόλικ συστήνει να εκθέτουμε στον ήλιο το 25% του σώματός μας για τουλάχιστον δέκα λεπτά, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ακόμη και το χειμώνα, όμως, πρέπει να παγιδεύουμε όσο περισσότερο ήλιο μπορούμε. Είναι εύκολο να υπολογίσουμε αυτό το 25% που συστήνει ο Αμερικανός καθηγητής: το πρόσωπο κατέχει το 9% της σωματικής επιφάνειας, όπως και κάθε χέρι. Η κοιλιακή χώρα, η πλάτη και κάθε πόδι κατέχουν από 18%.

Στον Ήλιο λοιπόν αδέλφια, στον Ήλιο. Είναι και το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούν να μας το πάρουν.

Δημοσιευμένη  εικόνα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου