Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

88 μέτρα κατάδυση με μια ανάσα
Η ιστορία ενός ΄Ελληνα δύτη
Συνημμένη Εικόνα: 1.jpg



Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την ημέρα που ένας δύτης από τη Σύμη κατόρθωσε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων, κρατώντας την αναπνοή του και με τη βοήθεια μόνο μιας μαρμάρινης πέτρας βάρους 15 κιλών!

Πρόκειται για τον Στάθη Χατζή που στις 16 Ιουλίου 1913 πέτυχε το απίστευτο αυτό επίτευγμα, αφήνοντας άφωνο όλο τον κόσμο, αφού μπόρεσε να καταδυθεί σε τόσο μεγάλο βάθος και να δέσει την σπασμένη καδένα στην άγκυρα ενός ιταλικού θωρηκτού στο λιμάνι της Καρπάθου.

Η ιδιαιτέρα του πατρίδα, η Σύμη, τίμησε φέτος το γεγονός αυτό με μια σειρά εκδηλώσεων από τις 15 μέχρι 17 Ιουλίου, στις οποίες συμμετείχαν αθλητές ελευθέρας κατάδυσης από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής Χέρμπερτ Νιτς από την Αυστρία, όπως επίσης και γνωστοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες , ειδικευμένοι στα θέματα των καταδύσεων.

Η ιστορία του Στάθη Χατζή
Η συμφωνία με τον Ναύαρχο


Ο Στάθης Χατζής γεννημένος το 1878 ήταν από μικρό παιδί ένας «γυμνός βουτηχτής» που έβγαζε σφουγγάρια και παράλληλα ασχολιόταν και με το ψάρεμα. Το 1912 είχε φτάσει στην Κάρπαθο το ιταλικό πολεμικό πλοίο Ρεγγίνα Μαργκερίτα, το οποίο όταν φούνταρε την άγκυρα έφυγε η αλυσίδα επειδή δεν είχαν δεμένο καλά τον κάβο. Έτσι πήγαν στον πάτο άγκυρα και αλυσίδα μαζί. Ο Ιταλός ναύαρχος που επέβαινε στο καράβι στενοχωρήθηκε πολύ και ζήτησε αμέσως τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού.

Δημοσιευμένη  εικόνα
Το ιταλικό πολεμικό πλοίο Ρεγγίνα Μαργκερίτα


Την ημέρα που χάθηκε η άγκυρα δεν υπήρχαν διαθέσιμες καταδυτικές μηχανές στην Κάρπαθο, επειδή τις είχαν πάρει μαζί τους τα αλιευτικά καραβάκια στην Κυρηναϊκή θάλασσα. Ούτε κατάλληλος γυμνός δύτης (δηλαδή χωρίς σκάφανδρο) υπήρχε στο νησί. Έτσι, μια ατμάκατος με Ιταλούς αξιωματικούς αναζήτησε δύτη στη Σύμη.

Εκεί τους υπέδειξαν τον Στάθη Χατζή, ο οποίος όμως εκείνη τη στιγμή ήταν στα τουρκικά νερά και ψάρευε κρυφά με δυναμίτη. Οι Ιταλοί μαζί με Συμιακούς αστυνομικούς πήγαν στο σπίτι του. Η γυναίκα του φοβήθηκε και με το ζόρι τούς μαρτύρησε ότι ο άντρας της ψάρευε στο Καλούσουρο ή Κάτω Γιώργη. Μόλις ο Χατζής είδε την κόκκινη ιταλική σημαία την πήρε για τούρκικη και βούλιαξε το φελούκι του (βαρκάκι) με πέτρες, μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας ίσα που να μην μπαίνει νερό. Ο ίδιος κρύφτηκε με το βοηθό του στα γκρεμαράκια (βραχάκια). Ο Έλληνας αστυνομικός τού φώναξε: «Στάθη, είναι Ιταλοί, δεν είναι Τούρκοι, φανερώσου», κι εκείνος φανερώθηκε.

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ο Στάθης Χατζής


Τελικά, ο Συμιακός δύτης οδηγήθηκε στην Κάρπαθο, συνοδεύομενος από τον φίλο του Λια (Ηλία) Πάχο, που τον βοήθησε στο εγχείρημα του.
Μπροστά στον Ιταλό ναύαρχο ο Στάθης Χατζής έδωσε υπόσχεση ότι θα τα καταφέρει και μάλιστα υπέγραψε και σχετικό συμβόλαιο που η αμοιβή του θα ήταν μια χρυσή λίρα!..

Σαν τορπίλη!
Έτσι, με τη βοήθεια πάντα του φίλου του Λια Πάχου που βρισκόταν πάνω σε μια βάρκα, ο θαρραλέος δύτης έκανε μια δοκιμαστική κατάδυση στα 63 μέτρα κρατώντας μια καμπανελόπετρα (όπως τη λένε στη Σύμη) και στη συνέχεια, αφού προηγουμένως ξεκουράστηκε μερικά λεπτά, έκανε τη μεγάλη βουτιά.

Έχοντας στο χέρι του ένα συρματόσχοινο ο Στάθης Χατζής με την καμπανελόπετρα πάντα, κατέβηκε στο βυθό σαν τορπίλη!.. Κατόρθωσε να εντοπίσει την άγκυρα και αφού πέρασε το συρματόσχοινο στην καδένα, έδωσε το σινιάλο για να τον τραβήξουν στην επιφάνεια της θάλασσας!

Δημοσιευμένη  εικόνα
Κρατώντας την καμπανελόπετρα οι δύτες καταδύονταν πιο γρήγορα


Οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του θωρηκτού, όπως και οι κάτοικοι της Καρπάθου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, παρακολουθούσαν με αγωνία την προσπάθεια του Έλληνα δύτη και όταν βγήκε από το νερό και πετάχτηκε αμέσως πάνω στη βάρκα, το πλήθος ξέσπασε σε ζητωκραυγές.

Μια ανάσα 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα!
Το απίστευτο αυτό εγχείρημα του Σταθη Χατζή μέσα στο νερό και σε βάθος 88 μέτρων κράτησε 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα!.. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χατζής είπε στον Ιταλό ναύαρχο ότι σε βάθος 40 μέτρων μπορεί να κρατηθεί με την αναπνοή του μέχρι και 7 λεπτά, αλλά στην επιφάνεια ελάχιστα μόνο λεπτά!

Σαν αντάλλαγμα για το κατόρθωμα του, ο Χατζής ζήτησε από τον Ιταλό ναύαρχο να μπορεί να ταξιδεύει παντού ελεύθερα. Και όταν εξασφάλισε την άδεια αυτή, έφυγε για την Αμερική, όπου εκεί έκανε διάφορες δουλειές, βοηθώντας οικονομικά την οικογένεια του στη Σύμη.

Ο Στάθης Χατζής ενώ βρισκόταν στην Αμερική χτυπήθηκε από τον καρκίνο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Σύμη, όπου πέθανε σε ηλικία 58 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου