Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΩ ΠΟΡΟΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Άνω Πορόια, εκεί που αρχίζει η Ελλάδα...
Ημερομηνία: 18 Δεκεμβρίου 2009
Ανω Ποροια, εκει που αρχιζει η Ελλαδα...


Τα Άνω Πορόια, το πιο τουριστικό χωριό των Β.Δ. Σερρών είναι ένα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής «κόσμημα», που σας μεταφέρει μακριά από τα... εγκόσμια, σε ένα ονειρικό σκηνικό με θέα στη λίμνη Κερκίνη.
Γυρίστε την πλάτη στα βαθυγάλανα νερά της λίμνης Κερκίνης, μέχρι να δείτε να ξεπροβάλλουν οι κεραμοσκεπές που «προλογίζουν» τα Άνω Πορόια. Ο γραφικός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του όρους Μπέλες, αγναντεύει τα προστατευόμενα από τη Συνθήκη Ramsar ύδατα από υψόμετρο 395 μέτρων. Με μία μόνο ματιά, το τιτλοφορημένο ως «όμορφο βουνό» των Σερρών, φαντάζει ακόμα πιο ελκυστικό.
Το πλησιέστερο στον ξακουστό υδροβιότοπο χωριό διατηρεί, επίσης, τον τίτλο του παλαιότερου της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοί του αγγίζουν τους 1.300 και παρ' όλο που βρίσκονται εγκατεστημένοι μόλις 6 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τρέφουν βαθιά αγάπη για τον τόπο τους. Όσον αφορά στις «ρίζες» τους, το συνονθύλευμα πολιτισμών που απαντάται σε όλο το νομό αντικατοπτρίζεται και εδώ, παρουσιάζοντας την αναμενόμενη πολυμορφία. Σύμφωνα λοιπόν με τα ποσοστά, το 60% των Άνω Ποροΐων είναι Βλάχοι, το 30% Μικρασιάτες και το 10%, μείξη Πόντιων και Θρακιωτών προσφύγων.



Ο ολοένα ανερχόμενος τουριστικά προορισμός χαρακτηρίζεται από σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής και είναι αρκετά δημοφιλής ως αφετηρία για τις ορειβατικές διαδρομές στο καταπράσινο βουνό. Τα νερά από τις πηγές του Μπέλες κυλούν άφθονα, ενώ οι δεκάδες πέτρινες βρύσες που «ξεπηδούν» σε κάθε γωνιά χαρίζουν δροσιά σε ντόπιους και περαστικούς.


Η «καρδιά» του χτυπά στην κεντρική πλατεία της εκκλησίας της Παναγιάς, εκεί όπου τα μικρά καφενεδάκια σφύζουν από ζωή. Δεξιά, δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και αριστερά ο Άγιος Γεώργιος, με το μικρό του κιόσκι, αποτελεί το καλύτερο σημείο για αγνάντι με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Ανησυχείτε για το πώς θα περάσετε το χρόνο σας; Στα Άνω Πορόια σάς περιμένουν αρκετές προτάσεις για φαγητό γύρω από το αναμμένο τζάκι, αλλά αν προτιμάτε κάτι πιο «ξεχωριστό», σας επιφυλάσσονται πολλές δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες. Η πιο διαδεδομένη εξ αυτών είναι η ιππασία. Καλπάστε μέσα σε ρυάκια, κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων πλατάνων μέχρι τον παλιό νερόμυλο στο φράγμα του χωριού, ή αναζητήστε απάτητα, βουνίσια μονοπάτια. Εναλλακτικά, κάντε τα ψώνια σας στο μαγαζάκι του γυναικείου συνεταιρισμού και γευτείτε τις τοπικές συνταγές. Οι αγαπημένες μας; Το γλυκό κουταλιού άγριο σύκο, η βλάχικη πίτα πλέσκα με πράσο και τυρί και το πρωτότυπο λικέρ δυόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου