Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΤΟΥΝΕΛ ΜΑΡΜΑΡΑ

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το τούνελ Μαρμαρά

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σήμερα ο ΜΑΡΜΑΡΑΣ αύριο το τούνελ ΧΑΛΑΣΤΡΑ - ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ


Τι είναι αυτό το τούνελ που εγκαινίασαν στην Τουρκία και ποια η σημασία του για εμάς..
Η Τουρκία συχνά παρομοιάζεται με γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία. Σήμερα, για πρώτη φορά οι δύο ήπειροι θα συνδεθούν επίσημα από ένα υποθαλάσσιο τούνελ το οποίο κόστισε πολλά δισεκατομμύρια.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπέ και ο Ρουμάνος ομόλογός του Βίκτορ Πόντα, μαζί με πλήθος άλλα πολιτικά πρόσωπα συγκεντρώθηκαν για τα εγκαίνια του οδικού συστήματος, την ημέρα εθνικής εορτής της γειτονικής χώρας.

Του τούνελ του Μαρμαράι, το οποίο ονομάστηκε έτσι από τη θάλασσα του Μαρμαρά, σημαίνει δίαυλος στα τούρκικα και είναι μέρος μιας παραγωγής 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 76 χιλιομέτρων το οποίο ξεκίνησε από τη κυβέρνηση το 2004.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια, δήλωσε ότι το τούνελ αυτό «συνδέει ιστορία με μέλλον, παρελθόν με μέλλον ενώ επίσης συνδέει τις ηπείρους, το Μαρμαράι συνδέει ανθρώπους, έθνη και χώρες».


Δημοσιευμένη  εικόνα



Το μήκος του μαζί με τα σχέδια για το τρίτο αεροδρόμιο, ένα παράλληλο κανάλι για το Βόσπορο και μια Τρίτη γέφυρα είναι τα φιλόδοξα σχέδια του Ερντογάν να χτίσει την υστεροφημία του και να θυμίσει την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το τολμηρό αυτό project πραγματοποιεί το όνειρο του Σουλτάνου Αμπντούλ Μεντρίντ, ενώ ακόμα γιορτάζει τα 90 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, με πληθυσμό 15 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων πολύ συχνά πλήττεται από κίνηση με δύο εκατομμύρια πολίτες να πρέπει να διασχίζουν κάθε μέρα τις δύο ηπείρους.


Σύμφωνα με τον Ερντογάν το Μαρμαράι είναι ένα έργο «όχι μόνο για την Κωνσταντινούπολη αλλά για όλη την ανθρωπότητα».

Το Μαρμαράι περιγράφεται ως ο βασικός δεσμός στη σύγχρονη οδό του μεταξιού, ο οποίος θα προσφέρει απρόσκοπτη σιδηροδρομική σύνδεση με την Κίνα.

Πέρα από το μέγεθος του έργου, η ανασκαφή για το Μαρμαράι έφερε στην επιφάνεια 40.000 έργα τέχνης και βοήθησε τους αρχαιολόγους να βρουν στοιχεία για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης έως και 8.500 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά οι ανακαλύψεις καθυστέρησαν την πορεία των έργων ενώ ακόμα το Μαρμαράι έπρεπε να αντιμετωπίσει τους βίαιους σεισμούς οι οποίοι ταλαιπώρησαν την Τουρκία.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι στοχεύει πολύ ψηλά, με την επέτειο των 100 χρόνων της τούρκικης δημοκρατίας στον ορίζοντα, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια και να γίνει μία από τις δέκα καλύτερες οικονομίες στο κόσμο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα, το Μαρμαράι είναι «ένα έργο τέχνης το οποίο θα βρει τη θέση του στην ιστορία, ως ένα περιβαλλοντικό έργο το οποίο θα θεωρείται επίσης σχέδιο επιμονής και υπεροχής».




Δημοσιευμένη  εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου