Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ -

Στην Σελήνη οι Κινέζοι. Προσεληνώθηκε επιτυχώς "Chang'e 3"
Πρώτες εικόνες από την κινεζική αποστολή
Συνημμένη Εικόνα: 20231856sVu94nJD.jpg



Προσεδαφίστηκε επιτυχώς σήμερα το κινεζικό διαστημικό σκάφος "Chang'e 3", όπως μετέδωσαν το πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση. Η επιτυχής προσεδάφισή του καθιστά την Κίνα την τρίτη χώρα που στέλνει επιτυχώς διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.



Το "Chang'e 3", που μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το εξάτροχο ρομπότ «Yutu» («Λαγός από νεφρίτη»), προσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του "Κόλπου της Ίριδος".

Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του "Chang'e 1", το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.

Το ρομπότ των 130 κιλών φέρει δύο ηλιακούς συλλέκτες, πιστεύεται όμως ότι διαθέτει και μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, όπως συμβαίνει και με το ρομπότ Curiosity της NASA στον Άρη.

Η αποστολή "Chang'e-3" θεωρείται ένα ακόμα βήμα για μια επανδρωμένη κινεζική αποστολή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

Πρώτες εικόνες από την κινεζική αποστολή στη Σελήνη





Το ρομπότ Yutu κατέβηκε από τη ράμπα της σεληνακάτου και μετέδωσε τις πρώτες καρτ-ποστάλ

Δύο μέρες μετά την ιστορική προσσελήνωση της αποστολής Chang'e-3, το ρομπότ Yutu κατέβηκε από τη ράμπα της σεληνακάτου, άρχισε να εξοικειώνεται με τη σεληνιακή επιφάνεια και μετέδωσε τις πρώτες καρτ-ποστάλ.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η προσεδάφιση

Το Chang'e-3 δεν είναι η πρώτη ρομποτική αποστολή που φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης, είναι όμως η πρώτη φορά από το 1976 που επιχειρείται μια «μαλακή», ή ελεγχόμενη προσεδάφιση -αυτό σημαίνει ότι το σκάφος πρέπει να χρησιμοποιήσει προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του για την κάθοδο.

Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν στην σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους. Η τελευταία μαλακή προσσελήνωση των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 1972 με την επανδρωμένη αποστολή Apollo 17.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η αποστολή

Το Yutu («κουνέλι από ιαδεΐτη») παίρνει το όνομα ενός μυθικού κουνελιού που ζει στο φεγγάρι μαζί με τη θεά Τσανγκ-ε. Το Chang'e-3 είναι η τρίτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη -οι δύο πρώτες, Chang'e 1 και 2, είχαν τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι αναζητώντας κατάλληλη τοποθεσία για προσσελήνωση.

Η νέα, ιστορική αποστολή εκτοξεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου και αρχικά τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το Σάββατο βγήκε από τροχιά και χρησιμοποίησε τους προωθητήρες του για να κατέβει μέχρι το ύψος των 4 μέτρων από την επιφάνεια, οπότε αφέθηκε να πέσει ελεύθερα μέχρι το έδαφος (η δύναμη της βαρύτητας στη Σελήνη είναι έξι φορές ασθενέστερη από ό,τι στη Γη.

Το Chang'e-3 θα παραμείνει σε λειτουργία για ένα χρόνο και θα πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων. Η περιήγηση του Yutu προγραμματίζεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Το εξάτροχο ρομπότ διαθέτει δύο ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του με ενέργεια, πιστεύεται όμως ότι είναι επίσης εξοπλισμένο με μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί το ρομπότ Curiosity της NASA στον Άρη, η οποία θα το κρατά ζεστό τις παγωμένες σεληνιακές νύχτες.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Ο εξοπλισμός

H Κίνα δεν έχει αποκαλύψει τεχνικές λεπτομέρειες για την αποστολή, σύμφωνα όμως με κινεζικά μέσα το Yutu μεταφέρει επιστημονικά όργανα βάρους 20 κιλών και έχει εμβέλεια περίπου 10 χιλιομέτρων. Στο κάτω τμήμα της μπροστινής πλευράς υπάρχουν κάμερες για την αποφυγή εμποδίων, ενώ άλλες κάμερες υπάρχουν σε έναν ιστό που υψώνεται κάθετα στο μέσο του ρομπότ.

Το Yutu φέρει επίσης έναν ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένα φασματόμετρο πρωτονίων, σωματιδίων α και ακτίνων Χ. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα, τέλος, το ρομπότ είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ραντάρ εδάφους το οποίο λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος και απεικονίζει το υπέδαφος σε βάθος 30 έως 100 μέτρων.

Θα μπορέσει έτσι να μελετήσει το επιφανειακό στρώμα που ονομάζεται ρεγόλιθος και θα φτάσει βαθύτερα μέχρι τα ηφαιστειακά, βασαλτικά πετρώματα στον Κόλπο της Ίριδας. Ο «κόλπος» αυτός, μια επίπεδη ηφαιστειακή λεκάνη, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θάλασσας των Δακρύων, και επελέγη για την προσσελήνωση επειδή είναι σχεδόν ελεύθερη από μεγάλες πέτρες.

Οι παρατηρήσεις της αποστολής Chang'e-3, και η σύγκριση των δεδομένων με τις μετρήσεις των αμερικανικών αποστολών Apollo, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό και την εξέλιξη της Σελήνης. Το Chang'e-3 πιστεύεται εξάλλου ότι ανοίγει το δρόμο για μια κινεζική αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ή ακόμα και για μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία.


 


ethnos- tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου