Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η ΓΗ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ και...υπό ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!!
- Ποια ΔΙΑΣΗΜΑ μέρη ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ;;;


ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ και...υπό ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!! - Ποια ΔΙΑΣΗΜΑ μέρη ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ;;; (PHOTOS)
 
Αποτελούν ορισμένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία ετούτης της Γης,
τα κομμάτια εκείνα στα οποία ο Δημιουργός θαρρείς πως έβαλε αυτοπροσώπως το χεράκι Του.
Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και τοποθεσίες απείρου κάλλους,
σύμβολα και μόνο της ομορφιάς του πλανήτη που μας φιλοξενεί,
δυστυχώς δεν πρόκειται να μείνουν για πολύ ακόμη παρόντα, ούτε να μας διαθέτουν την απλότητα τους.
Είναι τα μέρη εκείνα της Γης που προορίζονται να εξαφανιστούν από το πρόσωπο της
μέχρι το τέλος του αιώνα αυτού, ή και πολύ πιο σύντομα (και τι έμειναν άλλωστε; 86 χρονάκια για να είμαστε ακριβείς).
 

 
 Είτε λόγω ανθρώπινης παρέμβασης είτε λόγω της φυσικής πορείας, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: και αυτό είναι ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να τα δουν και να τα θαυμάσουν μόνο από φωτογραφίες και videos. Αν λοιπόν θες να επισκεφθείς έστω ένα από αυτά, και να το θαυμάσεις από κοντά, απλά διάλεξε και μη χάνεις χρόνο! Δεν έχουν άπειρο μπροστά τους και είναι λυπηρό κι μόνο να σκεφτείς τι προόρισται να χαθεί από την επιφάνεια τούτου του πλανήτη:
Βενετία
 
Μία από τις ωραιότερες, και σίγουρα η ρομαντικότερη, πόλη του πλανήτη, πόλος έλξης για όλα τα ζευγάρια της υφηλίου (και όχι μόνο) , η πόλη αυτή των 167.000 μόνιμων κατοίκων, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε 118 μικρά νησάκια, συνδεόμενα μεταξύ τους με τα περιβόητα κανάλια. Η αθρόα άφιξη άνω των 15 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως, σε συνδυασμό με τη διαρκή μόλυνση και την άνοδο των υδάτων ακόμη και κατά 123 εκατοστά τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν φέρει ήδη 14 από τα νησάκια της Βενετίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο υπερπληθυσμός που συγκεντρώνεται σε αυτή και το πάγωμα των σχεδίων για ανύψωση των κτηρίων από την ιταλική κυβέρνηση μέσω τεχνητών πλατφόρμων φέρνει την πόλη σε ακόμη δεινότερη θέση, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδικα του κινδύνου σχετικά με την περίφημη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία πλημμυρίζει διαρκώς και με αυτούς τους ρυθμούς, θα βυθιστεί εντελώς περί τα μέσα της δεκαετίας του 2030, ενώ η υπόλοιπη πόλη θα την ακολουθήσει το αργότερο μέχρι το 2050. Τρομακτικό…
Βουνό Κιλιμάντζαρο
 
Η ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, στέκεται εδώ αι χιλιετίες περήφανη στα 5895 μέτρα της, φόβητρο για κάθε επίδοξο αναβάτη, χαρίζοντας ζωή σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Όχι για πολύ ακόμη, όμως. Οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες και η περίοδος της έντονης ξηρασίας που πλήττει την Κεντρική Αφρική τον τελευταίο αιώνα έχουν μειώσει το ύψος του βουνού ακόμη και κατά 110 μέτρα(!) όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, με τους παγετώνες που το αποτελούν να αποδομούνται αργά αλλά σταθερά. Έτσι, μέχρι το 2025 παρακαλώ, η κορυφή του αναμένεται να περιοριστεί δραματικά, λίγο πάνω από τα 3000 μέτρα, με δραματικές επιπτώσεις σε όλο το περιβάλλον οικοσύστημα, και με την εικόνα του να μην είναι ποτέ ίδια και αγέρωχη, με αυτή του παρελθόντος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο…
Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
 
Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του κόσμου, που είναι μάλιστα ορατός από το διάστημα, καλύπτει μία έκταση 367000 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνολικά στα ανοιχτά της Αυστραλίας, και φιλοξενεί ορισμένα από τα ομορφότερα είδη θαλάσσιας ζωής παγκοσμίως. Κι όμως, η ανθρώπινη παρέμβαση με την εντατική υπεραλίευση, οι θηρευτές θησαυρών και οι συνεχιζόμενες υποβρύχιες παρεμβάσεις στο σύνολο του οικοσυστήματος, τον έχουν αποψιλώσει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του συνόλου, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα την ισορροπία του. Χωρίς να μπορεί να γίνει πλήρως ορατή η αποτίμηση της ζημίας, εκτιμάται ότι, δοθέντων των συγκεκριμένων ρυθμών, περί τα τέλη της ερχόμενης δεκαετίας θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μη αναστρέψιμο πορεία. Προς την ολική καταστροφή…
Εθνικό Πάρκο των παγετώνων, Μοντάνα
 
Λέγεται έτσι λόγω των πάνω από παγετώνων που το αποτελούν, και αποτελεί τη ναυαρχίδα των δασικών οικοσυστημάτων των ΗΠΑ. Κι όμως, η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, εμ την παράνομη υλοτομία να δίνει το σήμα, έχουν ήδη καταστρέψει το 18% της επιφάνειας του, ενώ 30 παγετώνες ήδη έχουν αποσυντεθεί, με τις προοπτικές και για τους υπολοίπους να μην είναι αυτό που λέμε ενθαρρυντικές. Για την ακρίβεια, η Ένωση Δασών και Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ υπολογίζει μετριοπαθώς ότι οι 25ρηδες που θα γεννηθούν φέτος, δεν θα έχουν τίποτα να απολαύσουν όταν αναφέρονται σε αυτό, μέσω βιβλίων και σχετικών άρθρων του παρελθόντος…
Μαλδίβες
 
Από τους ωραιότερους φυσικούς παράδεισους, ένα ταξίδι – όνειρο ζωής για την πλειοψηφία, το νησιωτικό σύμπλεγμα των 250 νησιών και νησίδων αποτελεί το πλέον χαμηλό μέρος της Γης, με την υψηλότερη κορυφή του να βρίσκεται μόλις 2,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μοιραία θα φέρει το σύνολο των νησιών κάτω από το νερό το αργότερο μέχρι το 2050, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ήδη τη μετοίκηση των κατοίκων σε γειτονικά εδάφη, πιο ασφαλή. Επισκέψου τις όσο προλαβαίνεις, λοιπόν…
Μαδαγασκάρη
 
Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη, 3 και κάτι φορές όσο η Ελλάδα., αποκαλείται από πολλούς επιστήμονες «η 8η ήπειρος» και αυτό λόγω της απίστευτης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει. Για την ακρίβεια, στα όρια του, βρίσκονται περί τα 20.000 διαφορετικά είδη ζωής, με τα 18000 να είναι απολύτως ενδημικά, δεν συναντώνται δηλαδή πουθενά αλλού στον πλανήτη. Κι όμως, παρ’ ότι τα 2/3 της επιφάνειας της καλύπτονται από τροπικά δάση, η διαφθορά των τοπικών κυβερνήσεων κι η απληστία των κατοίκων έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το σύνολο του φυσικού πλούτου της χώρας, για χάρη του χρήματος. Υπολογίζεται, δε, ότι θα το έχουν καταφέρει, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, με τη μεγαλύτερη επιφάνεια του νησιού να έχει πια ερημοποιηθεί…
Άλπεις
 
Η μεγαλύτερη και σίγουρα διασημότερη οροσειρά της Γηραιάς Ηπείρου, εκπέμπει από τα μέσα του περασμένου αιώνα διαρκές SOS, λόγω της υπερεκμετάλλευσης, και της διαρκούς ανόδου της θερμοκρασίας, μέσω της αύξησης της τρύπας του όζοντος κάθε χρόνο. Περί το 3% των αλπικών παγετώνων λιώνει και χάνεται πλέον κάθε χρόνο, σε ένα σταθερό ρυθμό, στις 4 χώρες. Στα εδάφη των οποίων βρίσκονται. Παρά τα όποια δε λαμβάνονται για την πρόληψη και διατήρηση των οροσειρών, αναμένεται μέσα στα επόμενα 50-60 έτη να έχουν χαθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, απλά διότι θα έχουν σταδιακά λιώσει. Κι άντε να βρεις μέρος για να εγκαταστήσεις το νέο σου σαλέ και να πας για το χειμερινό σου σκι…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου