Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Γιατί οι γέροι μαζεύονται έξω από τις τράπεζες από τις 3 τα ξημερώματα;

Γιατί οι γέροι μαζεύονται έξω από τις τράπεζες από τις 3 τα ξημερώματα;
 
Κάθε χρόνο τα ίδια. Κάθε μήνα τα ίδια.
Ουρές δεκάδων μέτρων μέσα και έξω από τις τράπεζες
αποτελούμενες σε συντριπτικό ποσοστό από άτομα της τρίτης ηλικίας.
 Που έχουν φτάσει στην τράπεζα από τις 5, τις 4 ακόμα και τις 3 τα αξημέρωτα
για να πάρουν την σύνταξή τους ή το δώρο τους.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
 

 
Τα πράγματα είναι απλά. Μία φορά τον μήνα, οι τράπεζες -και κυρίως η Εθνική- στενάζουν από την μάζα γερόντων που συρρέουν για να λάβουν το επίδομα, την σύνταξη ή το δώρο τους.
Δεν διαλέγουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μέχρι το μεσημέρι που οι τράπεζες κλείνουν. Δεν επιλέγουν οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Δεν εξυπηρετούνται από τα ATMs. Πηγαίνουν μαζικά προτού ανοίξουν οι τράπεζες. Και ταλαιπωρούν όλους τους υπόλοιπους.
Κάθε φορά όμως που βιώνουμε μία τέτοια κατάσταση τα ειδησεογραφικά μέσα (κατά κύριο λόγο τα διαδικτυακά) κάνουν τα «ρεπορτάζ» τους στα οποία τονίζεται «η απίστευτη ταλαιπωρία», «οι ουρές δεκάδων μέτρων» και καθετί βαρύγδουπο προκειμένου να γίνει σαφής η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες στις τράπεζες.
Ρεπόρτερ με τα μικρόφωνα στα χέρια, ρωτούν τους ηλικιωμένους -κατά κύριο λόγο- πόσες ώρες είναι στην ουρά. Οι γέροι κατάκοποι απαντούν πως περιμένουν να πάρουν την σύνταξη από τα αξημέρωτα. Τόσα χρόνια όμως δεν έχει βρεθεί ένας δημοσιογράφος να ρωτήσει τους ηλικιωμένους «γιατί».
Το ερώτημα είναι αναγκαίο εν έτει 2014. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες. Για να εξυπηρετούνται και οι πολίτες όλων των ηλικιών.
Η μάστιγα αυτή είναι πανελλαδική. Δεν κάνει καμμία διάκριση βάσει ηλικίας, φύλου ή θρησκεύματος. Από την Φλώρινα και την Κομοτηνή μέχρι τα Κύθηρα, την Γαύδο και το Καστελλόριζο (εντάξει στα δύο τελευταία μέρη είναι λίγος ο κόσμος) οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν από τις 3 το πρωί για να πληρωθούν. Γιατί όμως, αφού ούτως ή άλλως αυτοί που είναι στο τέλος της ουράς (έξω από την κλειστή τράπεζα) θα περιμένουν αρκετές ώρες μέχρι να εξυπηρετηθεί το χαρτάκι που θα πάρουν μόλις ανοίξει η τράπεζα.
 
Στην Πάτρα, δεν διαμαρτύρονται για την ουρά. Αλλά επειδή τους τραβά η κάμερα. (Και φυσικά τσακώνονται επειδή κάποιοι “πήδηξαν” την ουρά. Την ουρά έξω από την κλειστή τράπεζα).
 
Στην ανατολική Μακεδονία, τα ίδια. Και ο ρεπόρτερ με τα κίτρινα γυαλιά ηλίου και το σκουφί (ειδικά όμως χωρίς αυτό) είναι υπέροχος. Όπως επίσης και ο ηλικιωμένος που διάβαζε όσο περίμενε στην ουρά, την Λυσιστράτη στα ποντιακά.
 
Στην Χαλκίδα μία από τα ίδια. Η ουρά έχει περικυκλώσει το τετράγωνο, οι γέροι δίχως κανέναν ενδοιασμό λένε πως περιμένουν από την μαύρη νύχτα. Αγαπημένο θέμα συζήτησης; Οι πολιτικοί που μας κυβερνούν και κατέστρεψαν την Ελλάδα.
 
Στην Καλλιθέα; Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Ο ρεπόρτερ μάλιστα αποκαλύπτει μία γαργαλιστική λεπτομέρεια από παλαιότερη μάζωξη γερόντων, όταν λέει: «Μπήκαν στην τράπεζα και περίμεναν μόνοι τους στην ουρά χωρίς να πάρουν χαρτάκι. Τους μάλωσε όμως η τράπεζα και δεν το ξαναέκαναν», μάς είπε...
 
Για να σταματήσουμε όμως την κριτική και να αντιμετωπίσουμε το γεγονός με μία συμπάθεια, πρέπει να παραδεχθούμε ότι για τους ηλικιωμένους ο συνωστισμός αυτός αποτελεί μία γλυκειά συνήθεια. Συναντώνται εκεί, λένε τα νέα τους όσο περιμένουν, αναθεματίζουν την υπάρχουσα κατάσταση, περηφανεύονται για τα κατορθώματα των παιδιών τους και φυσικά τσακώνονται...
Όμως η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική. Σκεφτείτε να φεύγετε από την δουλειά σας -για λίγο υποτίθεται- και να «πετάγεστε» στην τράπεζα για κάτι που εξυπηρετείται μόνο μέσω ταμείου. Και να πετύχετε ημέρα πληρωμής συντάξεων. Αντίο ζωή.
Κι όμως θα ήταν όλα πιο εύκολα, εάν τα παιδιά ή τα εγγόνια των ανθρώπων αυτών τούς μάθαιναν πώς να χρησιμοποιούν την κάρτα τους. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θα μπορούσαν να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους. Δεν θα περίμεναν με τις ώρες, δεν θα τσακώνονταν μεταξύ τους, δεν θα δημιουργούσαν χάος για όλους όσους θέλουν να εξυπηρετηθούν.
 
Γνωρίζουμε όλοι πως οι Έλληνες είναι τεχνολογικά -αν όχι αγράμματος- δυσπροσάρμοστος λαός. Αλλά με λίγη προσπάθεια από τις νεώτερες γενιές θα γίνει η ζωή (και) των νεώτερων καλύτερη. Όσος χρόνος χρειάστηκε για να μάθει η γιαγιά να χρησιμοποιεί τον αποκωδικοποιητή, άλλος τόσος θα χρειαστεί για την κάρτα της τράπεζας.
 
Φωτογραφία: Eurokinissi, Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου