Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

OFFSHORE = CAYMAN ISLANDS

Καϋμάν:Τα νησιά των πλέον διεφθαρμένων offshore εταιρειών απατεώνων στον κόσμο


Τα Νησιά Καϋμάν ή οι Καϋμάν Νήσοι (Αγγλικά: Cayman Islands) είναι ένα ΒρετανικόΥπερπόντιο Έδαφος και βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών νήσων συνολικής έκτασης 262 km² και πληθυσμού 56.000κατοίκων με βάση εκτιμήσεις για το 2011.

Αυτά τα τρία νησιά είναι: Grand Cayman , Cayman Brac και Little Cayman.
 


Πρωτεύουσα των νησιών είναι η Τζωρτζτάουν και επίσημη γλώσσα η αγγλική.

Τα νησιά ανακαλύφθηκαν στις 10 Μαΐου 1503 από τον Χριστόφορο Κολόμβο, στο τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο και τα ονόμασε Λας Τορτούγας (ισπανικά:Las Tortugas, «οι χελώνες») λόγω των απειράριθμων θαλάσσιων χελωνών που υπήρχαν εκεί.

Οπρώτος καταγεγραμμένος Άγγλος που επισκέφθηκε τα νησιά, ήταν ο Σερ Φράνσις Ντρέικ το 1586, υποναύαρχος του στόλου κατά της Ισπανικής Αρμάδας, ο οποίος τα βάφτισε «Καϋμάν» από την λέξη των ιθαγενών για τον κροκόδειλο.
Τα νησιά(μαζί με την Τζαμάικα) τέθηκαν υπό αγγλική κυριαρχία το 1670, μετά την Συνθήκη της Μαδρίτης.

Διοικούνταν ως αποικία μαζί ώσπου η Τζαμάικα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1962 και τα νησιά Καϋμάν έγιναν ένα ξεχωριστό Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος .

Σήμερα(από 15 Ιανουαρίου 2010) Κυβερνήτης είναι ο Ντάνκαν Τέιλορ και αρχηγός της κυβέρνησης (Leader of the Government Business) ο Μακίβα Μπους από τις 27 Μαΐου του 2009.

Στις6 Νοεμβρίου του 2009 τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα και ο Μακίβα Μπους ανέλαβε πρωθυπουργός (Premier).

ΤαΝησιά Καϋμάν έχουν περισσότερες καταχωρημένες επιχειρήσεις από τον πληθυσμό των νησιών.

Ο πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί σε 60.000 μέχρι το 2020 και αποτελείται από ένα μείγμα περισσοτέρων των 100 εθνικοτήτων.

Με μέσο εισόδημα περίπου 47.000 δολάρια KYD, οι πολίτες έχουν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Καραϊβική.
Σύμφωνα με την πηγή αναφοράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ από το CIAWorld Factbook , το οποίο είναι προσβάσιμο για όλους με πληροφορίες για κάθε χώρα και ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, οι Νήσοι Καϋμάν έχουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο και βρίσκονται στη 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Τα νησιά έχουν το δικό τους νόμισμα, το δολάριο Καϋμάν (KYD), το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ με σταθερό επιτόκιο και ισοτιμία 1 KYD = 1,25δολάρια.
Πρωταρχική πηγή της κυβέρνησης για τα εισοδήματα είναι η έμμεση φορολογία : δεν υπάρχειφόρος εισοδήματος , φόρος κεφαλαιουχικών κερδών , ή εταιρικό φόρος .

Τα νησιά Καϊμάν έχουν γίνει γνωστά ως ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, τα Cayman Islands και είναι ένα μεγάλο δώρο για τους πλούσιους, αφού έχει μηδενικούς φόρους ατομικού εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου, και επειδή δεν έχει υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Οι εργοδότες, ωστόσο, οφείλουν να παρέχουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών οι οποίοι έχουν εργαστεί για εννέα μήνες συνεχόμενα, στα νησιά.

Ενώ δεν υπάρχει φόρος προστιθέμενης αξίας ή κυβερνητικό φόρο επί των πωλήσεων, η χώρα έχει κάποιους έμμεσους φόρους, όπως τους δασμούς εισαγωγών, οι οποίοι μπορεί να κυμαίνονται από 5% έως και 25%.
Το υψηλό βιοτικό επίπεδο στα νησιά Κέιμαν σημαίνει επίσης υψηλές τιμές των ακινήτων.
Το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος, τον Απρίλιο ήταν πάνω από 550.000 δολάρια , ενώ το μέσο κόστος ενός σπιτιού ήταν κάτι περισσότερο από 736.000 δολάρια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα νησιάΚαϊμάν είναι ένα σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο.

Την εποπτεία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του τραπεζικού συστήματος την έχει η Cayman Islands Νομισματική Αρχή (CIMA) που βάζει και τους κανόνες στην αγορά.
Αποτελούν το πέμπτο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο στον κόσμο, με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικές υποχρεώσεις.

Υπάρχουν279 τράπεζες (ως τον Ιούνιο του 2008 ), 19 εκ των οποίων έχουν την άδεια για τη διεξαγωγή τραπεζικών δραστηριοτήτων με τις εγχώριες (Cayman-based) και διεθνείς πελάτες, οι υπόλοιπες 260 έχουν άδεια να λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο με περιορισμένη εγχώρια δραστηριότητα.
Διαθέτει υποκαταστήματα των 50 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου.

Λόγω της ιδιότητάς τους ως υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Νήσοι Καϋμάν δεν έχουν καμία εκπροσώπηση είτε στα Ηνωμένα Έθνη ή σε περισσότερους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο,οι Νήσοι Καϋμάν εξακολουθούν να συμμετέχουν σε ορισμένες διεθνείς οργανισμούς, όπως της Caricom και της UNESCO.
Ηάμυνα και η εσωτερική ασφάλεια της Cayman Islands είναι η ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου .
ΟιΝήσοι Καϋμάν εμπλέκονται σε μεγάλες διεθνείς διενέξεις, που οφείλονται στη χρήση του εδάφους τους για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρουχρήματος .

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό, η κυβέρνηση έχει συνάψει τη συμφωνία Ναρκωτικών του 1984 και την συνθήκη αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής του 1986 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να μειωθεί η χρήση των εγκαταστάσεων τους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες αυτές.

Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει εφαρμοσθεί σε μεγάλη κλίμακα, έχει ενταθεί η καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με τον περιορισμό του τραπεζικού απορρήτου, με την εισαγωγή απαιτήσεων για την αναγνώριση του πελάτη και την τήρηση αρχείων, και απαιτεί από τις τράπεζες να συνεργαστούν με ξένους επιθεωρητές.

Υπάρχει όμως και ένα ερωτηματικό που θα ερευνήσουμε ακόμη.
Ποιος δημιούργησε όλο αυτό το υπερπλυντήριο ξεπλύματος μαύρουχρήματος και ναρκωτικών;
Ας δούμε όμως πρώτα τι σημαίνει Υπεράκτια εταιρεία

Υπεράκτια εταιρεία (αγγλικά: offshore company)ονομάζεται η οικονομική οντότητα που θεωρείται πως δημιουργήθηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως βραχυπρόθεσμο και δε διαπνέεται από την γενικά παραδεκτή αρχή του συνεχούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνήθως ο όρος αναφέρεται με σκοπό να υποδειχθούν οι επιχειρήσεις που ιδρύονται σε οικονομικά κέντρα με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φόρων, που συνήθως βρίσκονται κυρίως σε νησιά και συχνά παρομοιάζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι».
Αυτές οι εταιρείες ιδρύονται προκειμένου ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης των διεθνών δραστηριοτήτων του.

Πολλές φορές, η ίδρυση εταιρειών όμως γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την απόκρυψη οικονομικών εσόδων/κερδών, από παράνομες δραστηριότητες όπως π.χ. λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών κ.λπ. ή ακόμα και για ανακύκλωση βρώμικου χρήματος, όπου στις μέρες μας πλέον έχει γίνει μάστιγα.
Η όποια παραβατική δραστηριότητα αν τελικά συμβεί δεν πραγματοποιείται στην έδρα των εταιρειών αυτών αλλά στις χώρες που αναπτύσσουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους.

Στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή δεν είναι παράνομες, όλες οι πολυεθνικές έχουν ιδρύσει offshoreεταιρείες σε χώρες με ηπιότερο φορολογικό καθεστώς, για μια πιο αποδεκτή φορολόγηση των κερδών τους.

Υπάρχουν χώρες "φορολογικοί παράδεισοι" που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα» των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών φορολογικών υπηρεσιών, και η εγκατάσταση και δραστηριότητα γραφείων offshoreεταιρείας από τις χώρες αυτές ελέγχεται αναλόγως.

Γενικά μία υπεράκτια εταιρεία μπορεί να αναφέρεται είτε ως εταιρείες ειδικού σκοπού,είτε ως θυγατρική εταιρεία, ή εταιρεία ενός όμιλου επιχειρήσεων, ή ακόμη και ως συγγενής επιχειρήση.

Oόρος "υπεράκτιες" συνδέεται με τη σύγχρονη προέλευση του φαινόμενου.
Οι υπεράκτιες εταιρείες είναι αγγλοσαξονικής και κυρίως βρετανικής επινοήσεως και για τον λόγο αυτό πολλές τέτοιες δικαιοδοσίες είναι παλαιές βρετανικές αποικίες.

Αρχικά οι υπεράκτιες εταιρείες επινοήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη παράλληλα με τη δημιουργία πολυεθνικών ή ορθότερα διεθνικών επιχειρήσεων.

Σήμερα πάνω από το 50% των κεφαλαίων που διακινούνται παγκοσμίως περνά από φορολογικά καταφύγια.

Ο κλάδος των υπεράκτιων εταιρειών είναι σήμερα κυρίαρχος στους τομείς της ναυτιλίας, αεροπορίας, και των ασφαλίσεων.

Την τελευταία δεκαετία μόνο έχουν συσταθεί πάνω από ένα εκατομμύριο υπεράκτιες εταιρείες.
Ο όρος υπεράκτιες αποδίδει βέβαια στην ελληνική με ακρίβεια τον ορό offshore, αλλά δεν έχει επαρκή δημοτικότητα.

Πράγματι,επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι νησί, ο όρος υπεράκτιες έχει μια ιδιαίτερη σημασία, που δεν αποδίδεται ακριβώς για ηπειρωτικά κράτη.

Στην Ελληνική Γλώσσα χρησιμοποιούνται και άλλοι εννοιολογικά ισοδύναμοι όροι, όπως εξωχώριες ή υπερπόντιες εταιρείες.

Η Υπεράκτια εταιρεία (Αγγλικά: offshore company) συγκροτείται εννοιολογικά από δυο κυρίως στοιχεία που τη διακρίνουν από άλλες αλλοδαπές (on shore ) εταιρείες:
1. Η εξ ορισμού διάσταση μεταξύ του τόπου ιδρύσεως και του τόπου λειτουργίας της και,
2. Η επιλογή δικαίου κράτους ιδρύσεως που χαρακτηρίζεται ως φορολογικός παράδεισος.
Μια υπεράκτια εταιρεία έχει συνήθως μορφή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, και είναι εγκατεστημένη σε κάποια γεωγραφική περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί ως υπεράκτιο κέντρο.

Στην Ελλάδα για τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος δόθηκε ορισμός της offshore εταιρείας ως έξης:
«Ωςεξωχώρια εταιρεία εννοείται η εταιρεία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χωρά και με βάση την νομοθεσία της δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.» (Ν. 2238/1994,Άρθρο31.1 περ. στ.).

Τυπικά οι απαιτήσεις για την εγγραφή των εταιρειών στο πλαίσιο της σχετικής διάταξης για τις μη εγκατεστημένες καταστατικά, θα είναι συμφωνία με ορισμένα ή όλα τα ακόλουθα κριτήρια με τη στενή νομική έννοια του όρου, όπως αναφέρεται στο Offshore Company Law:Theory, Regulations& Operation.
α) Οι υπεράκτιες εταιρείες πρέπει να συσταθούν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς των δικαιοδοσιών των υπεράκτιων εταιρειών.
β) Οι υπεράκτιες εταιρείες έχουν την καταστατική τους έδρα σε μια από τις χώρες«φορολογικούς παραδείσους».
γ) Οι εργασίες ή δραστηριότητες των υπεράκτιων εταιριών πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά εκτός της χώρας εγκατάστασης τους (φορολογικού καταφυγίου) και συνεπώς όλα τα εισοδήματα τους να πηγάζουν αποκλειστικά από τις εργασίες τους στο εξωτερικό.
δ) Δεν επιτρέπεται στις επιχειρήσεις αυτές να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός της επικράτειας της χώρας εγκατάστασης, είτε σε μόνιμους κατοίκους, είτε σε αλλοδαπούς, ωστόσο οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διοικούνται και να έχουν μόνιμη εγκατάσταση στις πιο πάνω χώρες.

Χαρακτηριστικές Ιδιότητες Υπεράκτιας Εταιρείας
Το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των υπεράκτιων εταιριών είναι το τρίπτυχο:

Εξοικονόμηση χρήματοςταχύτηταεχεμύθεια.

Επίσης υπάρχει εξαρχής διάσταση ουσίας και τύπου, φαινόμενο μάστιγα της λογιστικής και πυρήνας των διαφόρων ειδών λογιστικής απάτης, αφού ο ουσιαστικός σκοπός λειτουργίας είναι η φοροαποφυγή αλλά αυτό δεν δηλώνεται φυσικά στο καταστατικό ίδρυσης.

Οι υπεράκτιες εταιρίες συστήνονται πολύ γρήγορα, με χαμηλό κόστος , ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο και εξαιρετικά περιορισμένες διατυπώσεις.
Η ανωνυμία του ιδιοκτήτη αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία αναφοράς της θεωρίας των υπερακτιων εταιριών.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι – ιδιοκτήτες μιας υπεράκτιας εταιρείας επιθυμούν εμπιστευτικότητα, είναι δυνατό να οριστεί ένας αντιπρόσωπος- διαχειριστής ο οποίος εμφανίζεται και διενεργεί όλες τις συναλλαγές της εταιρείας στο όνομα του άλλα για λογαριασμό των πραγματικών ιδιοκτητών.

Πρέπει να τονιστεί ότι η δημόσια αρχή που είναι αρμόδια για την ίδρυση και καταχώριση των υπερακτιων εταιρειών σε ειδικούς καταλόγους , έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την ανωνυμία των ιδιοκτητών– μετόχων των προαναφερομένων εταιριών.

Τα τρία στοιχεία, εξοικονόμηση χρήματος –ταχύτητα – εχεμύθεια, βέβαια δεν είναι τα μόνα κίνητρα που ωθούν τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας υπεράκτιης εταιρείας.

Έτσι στις υπεράκτιες εταιρείες παρέχονται πολλά νομικά, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα με τον απώτερο σκοπό συσσώρευση κεφαλαίων στην χώρα εγκατάστασης της εταιρείας.
Και συγκεκριμένα τα καθοριστικά κριτήρια για την ίδρυση και διατήρηση μιας υπεράκτιας εταιρείας είναι έξης:
  • Η γρήγορη σύσταση με χαμηλό κόστος, ελάχιστο απαιτούμενο εταιρικό κεφάλαιο και εξαιρετικά περιορισμένες διατυπώσεις δημοσιότητας.
  • Η πλήρης ανωνυμία των πραγματικών μετόχων.
  • Η δυνατότητα σύστασης της εταιρείας με έναν μόνο μέτοχο.
  • Ο σημαντικότερος από τους λόγους που οδηγεί κάποιον επενδυτή να συστήσει μια υπεράκτια εταιρεία είναι η αποφυγή των διατάξεων του φορολογικού δικαίου. Για τις υπεράκτιης εταιρείες δεν ισχύει το «πόθεν εσχες» και επίσης αυτές δεν επιβαρύνονται με τεκμήρια για την απόκτηση και την διατήρηση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον βεβαίως έχει προβλεφθεί η αντίστοιχη εισαγωγή συναλλάγματος στο όνομα της υπεράκτιας εταιρείας. Με την χρήση των υπεράκτιων εταιρειών μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά ή να αποφευχθεί εντελώς καταβολή φόρων που σχετίζονται με την μεταβίβαση και κατοχή περιουσιακών στοιχείων, όπως ο φόρος κληρονομιάς , ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος δωρεάς, γονικής παροχής και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Αποφυγή φόρου τόκων καταθέσεων και φόρου μερισμάτων.
  • Μη ύπαρξη συναλλαγματικών περιορισμών.
  • Τραπεζικό απόρρητο που προστατεύει από ελέγχους.
  • Παράκαμψη δεσμεύσεων από το κληρονομικό δίκαιο. Έτσι μπορεί να παρακάμψει κανείς τις διατάξεις περί της νόμιμης μοίρας αλλά και να χρησιμοποιήσει τα υπεράκτια μορφώματα για τον καθορισμό της κληρονομικής διαδοχής κατά την επιθυμία του διαθέτη.
  • Η δυνατότητα μεταφοράς κερδών από τις χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε δικαιοδοσίες με χαμηλή ή ανύπαρκτη φορολογία.
  • Αποφυγή εφαρμογής εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και να απασχολήσουν προσωπικό στο εξωτερικό , η δημιουργία μιας υπεράκτιας εταιρείας , απαλλάσσει πολλές φορές τον επιχειρηματία από κάθε υποχρέωση καταβολής εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ή άλλων εργοδοτικών εισφορών.
  • Αποφυγή δεσμεύσεων ατομικής περιουσίας. Για τον σκοπό αυτό ιδρύεται μια υπεράκτια εταιρεία στην οποία μεταβιβάζεται ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής περιουσίας του ιδρυτή διασφαλίζοντας τον με αυτόν τον τρόπο από τη διεκδίκηση κάποιου ανικανοποίητου δανειστή.
  • Αποφυγή διεκδικήσεων συζύγων στην περίπτωση διαζυγίου.
Μειονεκτήματα



Συνήθως απαγορέυεται στις υπεράκτιες εταιρείες η διεξαγωγή εργασιών ή τη διατήρηση των εργαζομένων στην δικαιοδοσία εντός της οποίας συστάθηκαν αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στη δικαιοδοσία, στην οποία εντάσσονται και στο είδος της εταιρείας.
  • Για κανονιστικούς λόγους, συχνά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με το είδος της επιχείρησης, που μία υπεράκτια εταιρεία μπορεί να ασκεί ,χωρίς την ανάγκη για κάποια άδεια. Στην πράξη αυτό δεν είναι διαφορετικό από το εγχώριο εμπόριο, εφόσον η πλειοψηφία των τραπεζών έχουν υπεράκτιες δραστηριότητες και η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών του κόσμου είναι υπεράκτιες εταιρείες εξαρτημένης ασφάλισης.
  • Η δέουσα επιμέλεια σε έγκριτα υπεράκτια κέντρα τείνει να είναι πιο αυστηρή από τις περισσότερες εγχώριες περιοχές. Για παράδειγμα, για να ανοίξει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα μιας υπεράκτιας εταιρείας, ώστε να συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος, η τράπεζα θα απαιτεί κατά κανόνα τα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητας από τους υπογράφοντες στο λογαριασμό και μπορεί να απαιτεί μία ή περισσότερες επαγγελματικές συστατικές επιστολές από έναν πληρεξούσιο, ένα λογιστή ή ακομά και έναν τραπεζίτη που θα τον γνωρίζει
  • Ορισμένες χώρες έχουν νομοθεσία κατά του φορολογικού παραδείσου που καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή των εργασιών στις χώρες αυτές κατά τη χρησιμοποίηση μιας υπεράκτιας εταιρείας.
  • Σε περίπτωση που ο μέτοχος της υπεράκτιας εταιρείας πεθάνει, είναι συνήθως απαραίτητο να έχει τη διαθήκη του εισηγμένη προς επικύρωση στην υπεράκτια δικαιοδοσία, η οποία μπορεί να προσθέσει στο κόστος, την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία κατά τη διαχείριση περιουσίας του θανόντος.
Ιδιοκτήτεςoffshore εταιρειών με... ένα κλικ και 1.000 ευρώ
Πάμφθηνηκαι πανεύκολη η απόκτηση ενός «φορολογικού παραδείσου» μέσω του Διαδικτύου

Μέσα σε λίγες ώρες και με έξοδα που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει τη δική του υπεράκτια εταιρεία,γνωστές ως offshore, εξασφαλίζοντας πολλά πλεονεκτήματα το σπουδαιότερο από τα οποία είναι η εγγυημένη ανωνυμία.

Και όλα αυτά με λίγα κλικ μέσω του Διαδικτύου.

Μια offshore εταιρεία αποτελεί το τέλειο όχημα μέσω του οποίου, με ελάχιστο κόστος ίδρυσης και λειτουργίας,εξασφαλίζονται:

Γρήγορη ίδρυση (μέσα σε 24 ώρες), το υψηλότερο επίπεδο ανωνυμίας για τον μέτοχο, περιορισμένη ευθύνη του μετόχου,απόλυτη εμπιστευτικότητα για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, απαλλαγή από οποιαδήποτε υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων και οικονομικών καταστάσεων και επιπλέον μεγάλα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Μπορείτε να σκεφθείτε κάτι καλύτερο, ανθέλετε να αποφύγετε το πόθεν έσχες;

Στελέχη τραπεζών, χωρίς περιστροφές,υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι ο βασικότερος λόγος για τη δημιουργία offshoreεταιρειών από Ελληνες είναι η υπερπήδηση του εμποδίου του πόθεν έσχες και η δυνατότητα απόλαυσης περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή κάποιου λόγο σκληρής δουλειάς ή εύνοιας της τύχης.

Ακόμα και όσοι δηλώνουν στο πόθεν έσχες την ύπαρξη κάποιας offshore εταιρείας, στην πραγματικότητα δεν δηλώνουν τίποτα.

Γιατί;

Για τον απλούστατο λόγο ότι μια offshoreμπορεί να έχει κεφάλαιο 5.000 ευρώ, το οποίο δηλώνεται στο πόθεν έσχες, και στην offshore να έχουν μεταβιβαστεί ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φυσικά μένουν στο σκοτάδι.
Με κόστος που κυμαίνεται από 1.000 μέχρι5.000 ευρώ, μπορείτε σε λίγες μόνο ώρες να δημιουργήσετε μια offshore εταιρεία από το Delaware ή τη Nevada των ΗΠΑ, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, το Σαν Μαρίνο, την Ιρλανδία ή πιο κοντά στη χώρα μας στο Μαυροβούνιο και φυσικά την Κύπρο.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τα τελευταία 8χρόνια οι offshore εταιρείες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ανακαλύπτουν τις αρετές και τα πλεονεκτήματα του αόρατου μανδύα που προσφέρει μια offshore.

Με τη χώρα μας να αποσπά τα θλιβερά πρωτείασε ό,τι αφορά τη διαφθορά, την κυρίαρχη παρουσία του κράτους στην οικονομία και την πλήρη αδιαφάνεια που κυριαρχεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η Ελλάδααποτελεί ιδανικό τόπο για γρήγορο πλουτισμό μέσω παράνομων δραστηριοτήτων.
Πολεοδομίες που χαρίζουν πρόστιμα και αναγνωρίζουν κάθε παρανομία, λαμβάνοντας παράνομη αμοιβή κάτω από το τραπέζι,εισοδηματίες εφοριακοί, τοπικοί άρχοντες που κατακλέβουν νυχθημερόν δήμους και νομαρχίες και η καθιέρωση του... γρηγορόσημου ως φυσική και αυτονόητη πληρωμή που επιβάλλεται σε κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο (από το φακελάκι στον γιατρό,μέχρι το φακελάκι για δίπλωμα) δημιουργούν ένα πρωτόγνωρα νοσηρό περιβάλλον,όπου κάθε έννοια του μέτρου έχει χαθεί εδώ και χρόνια.

Έτσι δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος χτίζει εξοχικό χωρίς να έχει εξασφαλίσει την κατάλληλη άδεια, ή ότι ο υπουργός Εργασίας απασχολεί αλλοδαπούς εργάτες χωρίς να τους έχει ασφαλίσει, ή ότι ο υπουργός Ναυτιλίας δικαιολογεί την εκτεταμένη φοροδιαφυγή (στην καλύτερη περίπτωση) ως την έντιμη προσπάθεια ενός οικογενειάρχη να αφήσει ένα κομπόδεμα στα παιδιά του.

Πανίσχυρη ασπίδα προστασίας για το νοσηρό αυτό περιβάλλον αποτελεί η αδιαφάνεια, η απουσία λογοδοσίας και η αδυναμία επιβολής των νόμων.

Απροσπέλαστα τείχη αδιαφάνειας καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του ευρύτερου δημόσια τομέα.

ΔΕΚΟ, εταιρείες του δημοσίου, φορείς,οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκηση και εν γένει η δημόσια διοίκηση καλύπτονται από ένα σκοτεινό πέπλο:

Πόσοι απασχολούνται, με ποια κριτήρια αμείβονται, από που αντλούν τα έσοδα, πώς τα αξιοποιούν, πώς διαχειρίζονται την περιουσία τους, πόσο αποδοτικές είναι, τι έργο - υπηρεσίες προσφέρουν στην κοινωνία και πόσο αυτό πραγματικά κοστίζει αποτελούν... κρατικό μυστικό.

Γνωρίζει κανείς πόσο κόστισε η δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στην Αθήνα;

Πόσους απασχολεί και τι έργο προσφέρει;Μπορεί να δει κανείς τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Περιστερίου ή του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός;

Πέρα από κάθε λογική είναι η απουσία ελέγχου και λογοδοσίας των υπευθύνων:
Ουδείς από όσους άσκησαν κάποια εξουσία ή διαχειρίσθηκαν δημόσιες υποθέσεις από υπεύθυνη θέση αποδίδουν λογαριασμό για τις πράξεις και τις ενέργειές τους.

Επιπροσθέτως σε ένα κράτος όπου νόμοι και κανόνες είτε δεν εφαρμόζονται είτε εφαρμόζονται κατά το δοκούν, είναι πολύ πιθανό να ανθούν παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες:

Ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, εκβιασμοί,χρηματισμοί, κλοπή δημόσιας περιουσίας και πολλά άλλα δημιουργούν έναν απίστευτο πλούτο.

Ο πλούτος αυτός έχει έδρα τα... νησιά Κάιμανή τη Λιβερία ή μια από τις 100 χώρες όπου μπορεί κανείς να συστήσει μιαoffshore εταιρεία, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα και επιδεικνύεται με προκλητική χυδαιότητα.

Οχήματα για την αποφυγή της φορολογίας
Οι offshore έχουν συνδεθεί με αδιαφανείς πρακτικές και ύποπτους στόχους, ενώ η πιο... αθώα λειτουργία τους είναι αυτή της φοροδιαφυγής.

Οι υπεράκτιες εταιρείες γνώρισαν μεγάλη άνθιση με την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την ελεύθερη μετακίνηση των κεφαλαίων, καθώς αποτελούν τον ορισμό της ευελιξίας.

Στην Ελλάδα αξιοποιήθηκαν - και εξακολουθούν να αξιοποιούνται- ως οχήματα για την αποφυγή της φορολογίας, ειδικά στα ακίνητα.

Μέσω μιας offshore μπορεί κανείς εύκολα να αλλάζει την ιδιοκτησία ακινήτων δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες ή φορολογικές επιβαρύνσεις.

Λέγεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του Πειραιά ανήκει σε offshore εταιρείες, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης απαλλαγή από πληρωμή φόρου κληρονομίας, μεταβίβασης, γονικής παροχής κ.ά.
Μια offshore εταιρεία γίνεται εύκολα,γρήγορα, με μικρό κόστος, ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο και ελάχιστες γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Παρέχουν πλήρη ανωνυμία των πραγματικών μετόχων, ενώ μπορούν να συσταθούν ακόμα και με έναν μόνο μέτοχο.

Πολλοί μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι χρησιμοποιούν offshore εταιρείες, μεταφέροντας τα κέρδη από χώρα σε χώρα με στόχο να περιορίσουν την τελική φορολογική τους επιβάρυνση.

Offshore εταιρείες χρησιμοποιούνται ακόμα για την αποφυγή διεκδικήσεων από συζύγους σε περίπτωση διαζυγίου αλλά και προστασία έναντι των τραπεζών, καθώς οι τελευταίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν ακίνητο το οποίο ελέγχει κάποιος μέσω offshore εταιρείας.

Ο καθένας μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει μιαoffshore ακόμα και μέσω του Διαδικτύου.
Δεκάδες site - εξειδικευμένες εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες δημιουργίας και υποστήριξης offshore αλλά και άλλου τύπου εταιρειών.

Παρέχουν πλήθος πληροφοριών για το κόστος, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας όπου μπορούν να συσταθούν offshore.

Επίσης υπάρχουν πολλά δικηγορικά γραφεία,πολλά από αυτά είναι εξειδικευμένα, για τη δημιουργία και υποστήριξη υπεράκτιων εταιρειών.

Χάνεται άλλος ένας «φορολογικός παράδεισος»
Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο αυτό;

Οι ίδιοι οικονομικοί κολοσσοί και αυτοκρατορίες που δημιούργησαν τα υπερπλυντήρια ξεπλύματος μαύρου χρήματος,έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο, έχουν φθάσει την ανθρωπότητα στα όριά της και κινδυνεύουν πλέον και οι ίδιοι να εξαφανισθούν μέσα στο νομικό κυκεώνα που καλύπτει τους απατεώνες, τους φοροφυγάδες, τα ναρκωτικά τους τρομοκράτες και τις μυστικές υπηρεσίες απανταχού στον πλανήτη.

Tα νησιά Cayman καταργούν το απόρρητο για εταιρείες και κερδοσκοπικά ταμεία.

Πόσες φορές το ακούσαμε αυτό και για πόσα χρόνια;
Τα νησιάCayman προχωρούν στην κατάργηση του απορρήτου και,παράλληλα, σε εξονυχιστικούς ελέγχους στις χιλιάδες εταιρείες και κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που έχουν έδρα στην επικράτειά τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική επικράτεια στηνΚαραϊβική, θέλοντας να αποτινάξει τη φήμη της ως κέντρου μυστικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, προωθεί σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημοσιοποίηση των ονομάτων χιλιάδων επιχειρήσεων και των διευθυντών τους που καλύπτονταν στο παρελθόν από πέπλο μυστικότητας.

Οι νομισματικές αρχές των νησιών (CIMA)έστειλαν προτάσεις, που η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι σε γνώση της, σεhedge funds που έχουν έδρα στα Cayman,στις οποίες αναφέρουν το σχέδιο για τη δημιουργία μίας δημόσιας βάσης δεδομένων για τα funds που εγκαθίστανται για πρώτη φορά στα νησιά.

Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται και οι διευθυντές των funds, μετά την ολοκλήρωση μίας σχετικής διαδικασίας, στα μέσα Μαρτίου.
Οι αρχές των Cayman σχεδιάζουν, επίσης ,να υποβάλουν τους διευθυντές των hedge funds σε μία διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι έχουν τα προσόντα να λειτουργούν ως θεματοφύλακες για τους απλούς επενδυτές.
«Στους24 μήνες από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (BVI Financial Services Commission), η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Τζέρσεϊ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στις Μπαχάμες και η Επιτροπή Εποπτείας στη νήσο Μαν, επικαιροποίησαν του κώδικες εταιρικής διακυβέρνησής τους, τις νομοθεσίες και/ ή τους κανόνες τους», αναφέρει η CIMA σε ένα έγγραφο.

Η κίνηση από τα νησιά Cayman έρχεται,αναφέρουν οι Financial Times, εν μέσω ενός μπαράζ διεθνών επικρίσεων για την έλλειψη διαφάνειας στους φορολογικούς παραδείσους και για τους νόμους τους για την προστασία του απορρήτου για τις επιχειρήσεις.
ΤαCayman υπέστησαν τις πιο σφοδρές επιθέσεις εναντίον των κέντρων offshore εταιρειών από τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της Ε.Ε.,καθώς δεν προσαρμόστηκαν στους γρήγορα εξελισσόμενους νέους παγκόσμιους κανόνες.

Τα νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο και στις συζητήσεις που έγιναν στηνΟυάσινγκτον για τις φορολογικές υποθέσεις του υποψήφιου για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ.

Αργά όμως, πολύ αργά αποφάσισαν να σπάσουν,αν θα το σπάσουν τελικά το απόστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν στην παγκόσμια οικονομική ζώνη.

Πολλοί απατεώνες θησαύρισαν, πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένων ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ εκμεταλλεύθηκαν καταστάσεις, αλλά η ζημιά ήδη έχει γίνει….

Την πληρώνουν όμως ξανά όπως πάντα οι απλοί πολίτες κάθε κράτους, οι απλοί οικογενειάρχες, η νέα γενιά, οι νόμιμοι φορολογούμενοι…εκτός βέβαια από τα αποβράσματα των πολιτικών συστημάτων που τα επέτρεψαν να γίνουν όλα αυτά και να βρεθούν με αμύθητη περιουσία μέσα σε λίγα χρόνια, πράγμα πού ούτε στο όνειρό τους δεν είχαν φαντασθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου