Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΙΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ

Από τα εμβόλια για τον Έμπολα στα μεταλλαγμένα κουνούπια για τον Ζίκα!


http://nea.allnewz.gr/wp-content/uploads/2016/01/GMO-mosqituos.jpg


















Κι από την Αφρική του Έμπολα, στην Λατινική Αμερική του Ζίκα

Μόλις ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη της επιδημίας του Έμπολα στην Αφρική, έσκασε μύτη ο Ζίκα. 

Ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού και μερικούς μήνες αργότερα, ένα μωρό γεννιέται με ασυνήθιστα μικρό κρανίο: στη Λατινική Αμερική, ο ιός Ζίκα αρχίζει να σπείρει τον πανικό, 
με ήδη χιλιάδες βρέφη να έχουν προσβληθεί.

Αν και η νόσος αυτή θεωρείται σπάνια, το 2015 καταγράφηκαν στη Βραζιλία 3.900 κρούσματα, 
ενώ το 2014 ήταν μόλις 147 και το 2013 ήταν 167.

Ο ιός Ζίκα, παρατηρήθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1940 στην Ουγκάντα 

-εκεί που γίνονται όλα τα πειράματα με ιούς- και σταδιακά εξαπλώθηκε 
και σε άλλες περιοχές της Αφρικής, στο Νότιο Ειρηνικό και πρόσφατα 
έκανε την εμφάνισή του και στη Λατινική Αμερική.



http://nea.allnewz.gr/wp-content/uploads/2016/01/newego_LARGE_t_1101_54624707_type12128.jpg
A worker of the Salvadorean Ministry of Health fumigates a house in Soyapango, 6 kilometers from San Salvador, El Salvador, 21 January 2016. Salvadorean authorities have began a three days campaign of fumigation to reduce the presence of the mosquito that transmit the Zika virus. EPA/Oscar Rivera



Στην αρχή οι οδηγίες του ΠΟΥ προς τις εγκύους ήταν να είναι προσεκτικές και να αποφύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών με το να φοράνε μακρύ παντελόνι, μακριά μανίκια και να διαμένουν σε τόπους που έχουν κλιματιστικά.
Τώρα οι “συμβουλές” το χόντρυναν: Μην κάνετε παιδιά! Χαρά μεγάλη και για τον Πάπα που συμβουλεύει να μην γεννάνε οι Καθολικές “σαν κουνέλες”!
Πρώτα τους τρέλαναν στους ψεκασμούς, μετά τους καταλήστευσαν λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης των αντικουνουπικών προϊόντων, που οι τιμές τους αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες και στη συνέχεια τους λένε να σταματήσουν να μένουν έγκυες για… ένα μεγάλο διάστημα και βλέπουμε. Η χαρά του αποπληθυσμού της γης!

Βραζιλία, η χώρα της Ατζέντας 21, η πλέον πληγείσα όλων

http://nea.allnewz.gr/wp-content/uploads/2016/01/3954.jpg
Zika virus: health experts fear Carnival celebrations will lead to spread. Health experts in Brazil have warned that this year’s Carnival celebrations could aggravate the spread of the Zika virus, a mosquito-borne disease with possible links to a serious birth defect in babies.

 


Ο κίνδυνος απειλεί τις εγκύους και το μωρό τους. Έπειτα από μήνες εικασιών, βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.
Ο ιός Ζίκα, που έφθασε πέρυσι στην αμερικανική ήπειρο, μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή όπου το κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει επίσης τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό τσικουνγκούνια, είναι πανταχού παρών, δηλώνει ο Σιλβέν Αλντιγιερί, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS).
Σύμφωνα με τον OPS, 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού στο έδαφός τους. Η Βραζιλία είναι η πλέον πληγείσα, η οποία δεν ανακοινώνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αλλά μόνο τα κρούσματα μικροκεφαλίας που ίσως οφείλονται στον ιό.
Παρόλο που όσο ο ιός εξαπλωνόταν, τα κρούσματα μικροκεφαλίας αυξάνονταν, επί του παρόντος ουδεμία επιστημονική απόδειξη υπάρχει για σχέση μεταξύ των δύο, αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων αυτής της εκ γενετής δυσμορφίας, που βλάπτει τη διανοητική ανάπτυξη.
Στη Βραζιλία υπάρχουν σχεδόν 3.900 κρούσματα έναντι 1.248 τον περασμένο Νοέμβριο και μόνο 147 καθ’όλη τη διάρκεια του 2014.
Ο ιός πλήττει την Κολομβία, με 13.500 άτομα να έχουν προσβληθεί (και περίπου εκατό κρούσματα μικροκεφαλίας), το Σαλβαδόρ (5.561 ασθενείς) και την Ονδούρα (608). Δεκάδες κρούσματα καταγράφηκαν στις άλλες χώρες. Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης πιθανή σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και του συνδρόμου Guillain-Barré, που προκαλεί παραλυσία η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Αντενδείκνυνται ταξίδια και εγκυμοσύνες

Η ανησυχία υπάρχει και στις ΗΠΑ, οι οποίες συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν ταξίδια σε 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Μια κακή είδηση… για τον τουριστικό τομέα, δύο εβδομάδες πριν από το καρναβάλι και μερικούς μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, χώρας που είναι σε ύφεση και υπολογίζει στη μαζική άφιξη επισκεπτών για να ενισχύσει τα έσοδά της.
Αν και η κολομβιανή κυβέρνηση συστήνει να αποφευχθεί οποιαδήποτε εγκυμοσύνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θέλει ωστόσο να δείχνει καθησυχαστική. «Η σχέση ανάμεσα στη μικροκεφαλία, το σύνδρομο Guillain-Barré και τον ιό Ζίκα δεν είναι παρά μια υποψία και όχι μια βεβαιότητα, δεν υπάρχουν εκτενείς μελέτες επ΄αυτού», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Φερνάντο Ρουίς. Ωστόσο η χώρα προβλέπει ήδη ότι θα υπάρξουν περισσότερα από 600.000 κρούσματα του ιού το 2016.

Έχουμε τη λύση και αυτή τη φορά δεν μπορείς να ξεφύγεις

Μπορεί στην Αφρική να κυνηγούσαν τους ντόπιους με μια σύριγγα στο χέρι για να τους εμβολιάσουν, καθώς εκείνοι έτρεχαν να κρυφτούν όταν οι φήμες πως τα πειραματικά εμβόλια δεν ήταν δοκιμασμένα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες. Φήμες για εμβόλια που προκαλούν στείρωση, έβαζαν φτερά στα πόδια Αφρικανών που μόνο άρρωστοι δεν ήταν.
Όμως… τι θα λέγατε για ένα μεταλλαγμένο κουνούπι; Πως μπορείς να ξεφύγεις από αυτό;


Και δεύτερο εργοστάσιο «μεταλλαγμένων» κουνουπιών στη Βραζιλία

GMM

Σάο Πάουλο
Έπειτα από τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας δοκιμής γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να περιορίζουν τη μετάδοση δάγγειου πυρετού και άλλων ασθενειών, βρετανική εταιρεία ανοίγει και δεύτερο εκτροφείο «μεταλλαγμένων» εντόμων στη Βραζιλία.
Η Oxitec, εταιρεία που ιδρύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, απελευθέρωσε φέτος 25 εκατομμύρια αρσενικά κουνούπια σε μια γειτονιά της πόλης Πιρασικάμπα στην πολιτεία του Σάο Πάολου.
Στα κουνούπια αυτά έχουν εισαχθεί γονίδια που προκαλούν πρόωρο θάνατο. Η ιδέα είναι ότι τα διαγονιδιακά έντομα θα προλάβουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά κουνούπια στη φύση, οι απόγονοί τους όμως θα πεθάνουν λόγω του θνησιγόνου γονιδίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών στην περιοχή.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η δοκιμή μείωσε κατά 82% τους πληθυσμούς του κουνουπιού Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει στον άνθρωπο τον δάγγειο και τον κίτρινο πυρετό.
Μεταδίδει επίσης τον ιό ζίκα, ο οποίος αναγνωρίστηκε στην Αφρική τη δεκαετία του 1940 και εντοπίστηκε φέτος για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική. 
Το πρώτο εκτροφείο κουνουπιών της Oxitec λειτουργεί στην πόλη του Καμπίνας στην πολιτεία του Σάο Πάουλο. Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα δημιουργήσει και νέο εκτροφείο στο γειτονικό Πιρασικάμπα.
Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αρκεί για την προστασία περίπου 300.000 ανθρώπων.
Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη μαζική απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων εντόμων, έπειτα από άδεια της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Βιοασφάλειας. Η μαζική παραγωγή κουνουπιών πρέπει όμως να λάβει έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Anvisa.
Δοκιμές μικρής κλίμακας έχουν πραγματοποιηθεί από την Oxitec και στον Παναμά και τα Νησιά Κέιμαν, ενώ ανάλογα σχέδια εξετάζουν και η Μαλαισία και η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.
Εκτός από κουνούπια, η Oxitec έχει επίσης δημιουργήσει στείρους αρσενικούς δάκους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σε μικρή κλίμακα στην Κρήτη και περιμένουν τώρα έγκριση για χρήση στους ελαιώνες της Ισπανίας.
Η Oxitec εξαγοράστηκε τον Αύγουστο από την αμερικανική εταιρεία συνθετικής βιολογίας Intrexon για 160 εκατομμύρια δολάρια.
Να και η Κρήτη, το άλλο αφρικάνικο πειραματόζωο. Θέλετε μετάφραση για όλα αυτά; Πως ξαφνικά ιοί σκάνε μύτη από το πουθενά και σε χρόνο ντετέ είναι έτοιμα εμβόλια και μεταλλαγμένα κουνούπια και εργοστάσια εκατομμυρίων;
Κι εμείς απλά καθόμαστε και τους ανεχόμαστε! Μας ψεκάζουν σαν κουνούπια και μετά μας στέλνουν και μεταλλαγμένα κουνούπια να μας κάνουν παρέα. Όχι 9 εκατομμύρια θα είμαστε το 2050, ούτε για ένα δεν μας κόβω! ΜΕ τα ρομπότ μαζί…

Ερώτηση: Αφού η Βραζιλία κάνει το πρόγραμμα από το 2011 γιατί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου