Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΗΣ

Δείτε τα λιγότερο διάσημα κολοσσιαία πορτρέτα από αγάλματα σε όλο τον κόσμο!



Εκτός από τα ήδη γνωστά τεράστια αγάλματα, υπάρχουν και τα λιγότερο διάσημα, αλλά εξ ίσου σημαντικά!
Από το όρος Ράσμορ στις ΗΠΑ, τη Σφίγγα στην Αίγυπτο μέχρι τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα, βρίσκονται τα πιο μεγάλα αρχαία αγάλματα. 

Όμως,  οι λαοί σε διάφορες χώρες δημιούργησαν τεράστια και εντυπωσιακά πορτρέτα ηγετών ή θεοτήτων, πάνω σε βράχους που δεν υπολείπονται των άλλων αγαλμάτων.
Η ιστοσελίδα του Smithsonian έκανε μια επιλογή έξι εξαιρετικών πορτρέτων, σκαλισμένων πάνω σε βράχους, από διάφορες περιοχές της Γης.




Βασιλιάς Δεκέβαλος, Ρουμανία

Στέκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, το εντυπωσιακό πορτρέτο του βασιλιά Δεκέβαλου της Δακίας, που έχει ύψος 55 μέτρα. Η μύτη του έχει μήκος επτά μέτρων και τα μάτια του είναι τέσσερα μέτρα.

decebalus

Το γλυπτό του Δεκέβαλου, έγινε στη σύγχρονη εποχή, από τον γλύπτη Μάριο Γκαλεότι (Mario Galeotti), για λογαριασμό του ιδρύματος Ντάνκαν που προωθεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και αγόρασε το 1985 την συγκεκριμένη τοποθεσία από τη Ρουμανία.
Η περιοχή αυτή είναι σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι είναι το ίδιο σημείο υπήρχε κάποτε η Γέφυρα του Τραϊανού, όπου έγινε η μεγάλη μάχη, η οποία οδήγησε στην ήττα του Δεκέβαλου από τον Ρωμαίου αυτοκράτορα 105 μ.Χ. και στην υποδούλωση της Δακίας.

decebalusa

Μετά από διάφορες καθυστερήσεις, το έργο ξεκίνησε το 1993, και τελικά ολοκληρώθηκε μετά από δέκα χρόνια.

«Οι αρχηγοί του διαβόλου», Τσεχική Δημοκρατία

Μερικές φορές ονομάζεται το «τσέχικο όρος Ράσμορ», με τους «αρχηγούς του διαβόλου» να δεσπόζουν στην πλευρά ενός λόφου στο βόρειο τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας, μέσα σε ένα πυκνό δάσος, κοντά στο χωριό Ζελίτσι (Želízy).



Με τα άδεια μάτια τους και τη μακάβρια εμφάνιση τους, τα πολυπρόσωπα αγάλματα είναι η ουσία στους εφιάλτες της παιδικής ηλικίας.

Φτάνοντας τα 10 μέτρα σε ύψος, τα δύο απειλητικό πρόσωπα είναι η δημιουργία του Τσέχου γλύπτη Βάτσλαβ Λεβί (Václav Levy), ο οποίος τα σκάλισε εκεί σε διάστημα πέντε χρόνων, από το 1841 έως 1846.

Μπαγιόν Τεμπλ, Καμπότζη

bayon-temple

Περίπου, 200 πρόσωπα είναι λαξευμένα στους εξωτερικούς τοίχους του Bayon Temple στην Καμπότζη. Αλλά τα τέσσερα από αυτά πιστεύεται ότι έχουν ομοιότητα με τον βασιλιά Τζαγιαβαρμάν (Jayavarman), τον αυτοκράτορα των Χμερ στη σημερινή Σιεμ Ριπ (Siem Reap).

bayon-templea

Ο βουδιστικός ναό χτίστηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Jayavarman, η οποία διήρκεσε από το 1181 μέχρι το 1218, και κάθε ένα από τα τέσσερα γλυπτά πορτρέτο δείχνουν προς ένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

bayon-templeb

Εκτός από τα πρόσωπα, ο ναός περιλαμβάνει και 54 πύργους, οι οποίοι απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα, όπως μάχες και την καθημερινή ζωή της Καμπότζης.

bayon-templec

Νεμρούτ Νταγ, Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του από 70 π.Χ. έως 38 π.Χ., ο βασιλιάς Αντίοχος της Κομμαγηνής, διέταξε να κατασκευαστεί ένα γλυπτό πορτρέτο του, το οποίο να πλαισιώνεται από πολλές θεότητες και ζώα.

nemrutc

Το σύμπλεγμα των αγαλμάτων που δημιουργήθηκε βρίσκεται στη όρος Νεμρούτ Νταγ (Nemrut Dağ) και σήμερα αποτελεί εθνικό πάρκο, το οποίο εκτείνεται σε μια από τις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Ταύρου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τα εντυπωσιακά γλυπτά στέκονται μπροστά από έναν ταφικό τύμβο που δεσπόζει 50 μέτρα πάνω από το έρημο τοπίο. Τα γλυπτά δημιουργήθηκαν από θραύσματα τοπικού ασβεστόλιθου, αλλά παρά το μέγεθος τους, πέρασαν πολλοί αιώνες πέρασαν πριν ανακαλυφθεί το 1881.

nemruta

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στήλες από ψαμμίτη, που χαρακτηρίζουν τα γλυπτά των προγόνων του Αντιόχου με επιγραφές οι οποίες δείχνουν τις γενεαλογικές συνδέσεις. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1987.

nemrutb

Με τον καιρό, οι κεφαλές πολλών γλυπτών έχουν αποκολληθεί από το σώμα τους. Αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται σε καιρικές συνθήκες και άλλες φυσικές αιτίες, καθώς τα γλυπτά βρίσκονται σε μια σεισμογενή περιοχή.

Όλμεκς, Μεξικό

Κανείς δεν γνωρίζει τι προκάλεσε την εξαφάνιση των Όλμεκς (Olmecs) κάποια στιγμή γύρω στο 300 π.Χ., αφήνοντας πίσω τους πολλαπλές υπενθυμίσεις της ύπαρξής τους σκαλισμένες σε πέτρες, ή πιο συγκεκριμένα, σε ηφαιστειακό βασάλτη.

olmec

Με τα χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πάνω από μια ντουζίνα από αυτά τα σκαλιστά κεφάλια, τα οποία κυμαίνονται σε ύψος από 15 έως 30 μέτρα και ζυγίζουν, περίπου, 20 τόνους το καθένα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι απεικονίζουν ηγεμόνες του πολιτισμού των Olmecs και ήταν σκαλισμένα μεταξύ 1200 και 900 π.Χ. Σήμερα, πολλά από τα κεφάλια παραμένουν κοντά στους χώρους ανακάλυψή τους στο Σαν Λορέντσο Τενοχτιτλάν, στο Μεξικό.


(με πληροφορίες και εικόνες από Smithonian)


snoopit24.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου