Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Η εγκληματική παρέμβαση του ανθρώπου κατέστρεψε αυτά τα 10 πανέμορφα αξιοθέατα - Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό!

Η εγκληματική παρέμβαση του ανθρώπου κατέστρεψε αυτά τα 10 πανέμορφα αξιοθέατα - Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό!

Παρά τα μυριάδες απίστευτα επιτεύγματα της εποχής μας, 
ο άνθρωπος έχει καταφέρει να καταστρέψει άλλα τόσα.
 Είτε λόγω πολέμου, κλιματικής αλλαγής ή λανθασμένων αποφάσεων, 
ας δούμε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη που κατέστρεψε ο άνθρωπος.


Ο ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ CHACALTAYA ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Υπήρξε το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου όπου είχες την ευκαιρία να κάνεις σκι στα 17 χιλιάδες πόδια, πάνω από τα σύννεφα, χαζεύοντας τη μοναδική ομορφιά της λίμνης Titicaca στον ορίζοντα. 
Εξαιτίας όμως της κλιματικής αλλαγής, ο παγετώνας έχει σήμερα εξαφανιστεί. Το 80% του πάγου χάθηκε μέσα σε 20 χρόνια και το υπόλοιπο εξαφανίστηκε έξι χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις των επιστημόνων, το 2009.
Το σκι στις πλαγιές του παγόβουνου αποτελεί πλέον μια μακρινή ανάμνηση, ενώ το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα με άδεια καφέ και μπαρ και σκουριασμένα λιφτ. Δεν είναι όμως μόνο οι σκιέρ που θρηνούν γι' αυτό αλλά και οι κάτοικοι που είδαν τα αποθέματα νερού στην περιοχή να μειώνονται δραματικά.
ΠΑΛΜΥΡΑ, ΣΥΡΙΑ
Βρισκόταν στην έρημο της Συρίας, νοτιοανατολικά της Δαμασκού και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου και μέρος της ρωμαικής αυτοκρατορίας. Τα ευρήματα της περιοχής χρονολογούνται από τον πρώτο μέχρι τον δεύτερο αιώνα και έχουν τεράστια θρησκευτική, καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σημασία.
Αποτελούσε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς αλλά η μοίρα της Παλμύρας ήταν τραγική. Το ισλαμικό κράτος κατέστρεψε αναντικατάστατες κολώνες, ναούς και λεωφόρους με εκρηκτικά.
Η Γενική Διεθύντρια της UNESCO, Irina Bokova ανέφερε σχετικά με την καταστροφή: “Η καταστροφή αυτή αποτελεί ένα νέο έγκλημα πολέμου και μια τρομακτική απώλεια για το λαό της Συρίας και την ανθρωπότητα ολόκληρη... Γι' αυτό το λόγο η προστασία της κληρονομιάς δεν διαχωρίζεται από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και οφείλουμε όλοι μας να θέσουμε ως προτεραιότητα την επίτευξη της ειρήνης".
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΑΛΗΣ, ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Η θάλασσα της Αράλης ήταν κάποτε η τέταρτη σε μέγεθος λίμνη του κόσμου και βρισκόταν στα σύνορα του Καζακστάν με το Ουζμπεκιστάν.
Με την εφαρμογή όμως των σοβιετικών έργων ύδρευσης τα οποία περιελάμβαναν την κατασκευή φραγμάτων, η θάλασσα της Αράλης συρρικνώθηκε και στο τέλος ξεράθηκε εντελώς, αφανίζοντας τις ντόπιες βιοτεχνίες αλιευμάτων, τα τουριστικά θέρετρα και άφησε πίσω της άμμο, σκουριασμένες βάρκες και ένα πελώριο κενό.
Το BBC αποκάλεσε την καταστροφή “μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην επιφάνεια της Γης των τελευταίων αιώνων", ενώ ο αφανισμός της λίμνης επηρέασε τις κοινότητες των ψαράδων αλλά και την υγεία των κατοίκων. Τα χημικά που έμειναν στην περιοχή διασπείρονται με τη βοήθεια του αέρα μολύνοντας το πόσιμο νερό. Οι τουρίστες που καταφθάνουν πλέον εδώ, έρχονται για να καταγράψουν την ανυπολόγιστη καταστροφή ενώ οι κάτοικοι ζουν με την ελπίδα ότι κάποτε τα νερά θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΛΙΜΝΗ BOEUNG KAK, ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Η λίμνη Boeung Kak στην πρωτεύουσα της Καμπότζης ήταν κάποτε ένα ειδυλλιακό μέρος το οποίο προσέλκυε τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Πέρα όμως από τους τουρίστες, η περιοχή γύρω από τη λίμνη φιλοξενούσε περισσότερες από 4.000 οικογένειες οι οποίες διέμεναν εδώ επί αιώνες.
Λόγω μιας ατυχούς συμφωνίας της κυβέρνησης της χώρας σύμφωνα με την οποία προβλέπετο το μπαζωμα της λίμνης, η Boeung Kak μετατράπηκε σε βάλτο που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που υπήρξε κάποτε.
Η ατυχής συμφωνία δεν σκότωσε μόνο τον τουρισμό αλλά αποδείχθηκε όπως ήταν φυσικό και καταστροφική για τις οικογένειες που ζούσαν από τη λίμνη. Πολλοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να μετακομίσουν καθώς είχαν να επιλέξουν μεταξύ του να ξεσπιτωθούν από τις συχνές πλημμύρες ή να δεχθούν το ευτελές ποσό των 7.000 δολαρίων αποζημίωση και να φύγουν.
ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΙΓΙΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τα αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν ήταν ιερά έργα ελληνοβουδιστικής τέχνης της εποχής του 3ου ως 10ου αιώνα. Ήταν λαξευμένα στους βράχους της κοιλάδας του Μπαμιγιάν σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Ήταν μοναδικά στο είδος τους και τα μεγαλύτερα αγάλματα παγκοσμίως που αναπαρίσταναν τον Βούδα ιστάμενο. Το μεγαλύτερο είχε ύψος 53 και το μικρότερο 35 μέτρα, ενώ πλήθος από σπηλιές με τοιχογραφίες και καθιστές μορφές βούδα, συμπλήρωναν το τοπίο.
Το έγκλημα αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας σύρραξης αλλά καθαρή επίθεση στα μνημεία. Οι Ταλιμπάν ανατίναξαν τα αγάλματα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αφανισμού όλων των μη ισλαμικών μνημείων.
Ενώ τα αγάλματα παραμένουν ακόμη προς αποκατάσταση, οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να τα ξαναδούν μέσω τρισδιάστατων προβολών στο χώρο.
ΝΟΧ ΜΟΥΛ, ΜΠΕΛΙΖ
Μία από τις μεγαλύτερες πυραμίδες των Μάγια ηλικίας 2.300 ετών καταστράφηκε το 2013 από μια κατασκευαστική εταιρεία για την κατασκευή δρόμου.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το συμβάν αυτό δεν είναι πρωτοφανές καθώς ειδικός ανέφερε ότι στη Μπελίζ πρόκειται για συνηθισμένη τακτική. Η πυραμίδα βρισκόταν μεν σε ιδιωτικό χώρο αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει τα αρχαιολογικά ευρήματα των ιθαγενών λαών του τόπου.
Η ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΛΙΒΑΡ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Το ξέρατε ότι μπορούσατε να κάνετε σκι στη Βενεζουέλα; Η ψηλότερη κορυφή της χώρας, η Πίκο Μπολιβάρ, η οποία βρίσκεται στα 16.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του σκι πριν μερικές δεκαετίες
Εκεί μαζεύονταν όλοι οι λάτρεις του αθλήματος και έπαιρναν μέρος στο πρωτάθλημα σλάλομ ενώ το τελεφερίκ επέτρεπε στο χιονοδρομικό κέντρο να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Η κλιματική αλλαγή όμως άλλαξε τα πάντα
Προβλέπεται ότι ο παγετώνας του όρους Μπολιβάρ θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση είναι τόσο δυσοίωνη ώστε οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι παγετώνες της Βενεζουέλας θα έχουν λιώσει ολοκληρωτικά μέχρι το 2020.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Μπορεί να έχετε δει τα ζωντανά χρώματα από τα πανέμορφα κοράλλια και τα ψάρια στον Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας σε φωτογραφίες, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ρόδινη. Έξω από την ακτή του Κουίνσλαντ, ο ύφαλος καλύπτει περισσότερα από 2.600 χλμ. και είναι γεμάτος με εκατοντάδες νησιά και μεμονωμένους υφάλους. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φυσικά δημοφιλή προορισμό με περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.
Ο ύφαλος είναι πελώριος και είναι ορατός από το διάστημα. Είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ελβετία μαζί. Ωστόσο, πλέον, τα πολύχρωμα παραμυθένια χρώματα έχουν δώσει τη θέση τους σε ξεθωρισμένα σημεία τα οποία οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα δύο τρίτα του ύφαλου έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο αυτό.
Εάν σκεφτούμε ότι το κοράλλι χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να ανακάμψει, η αυξανόμενη ταχύτητα του φαινομένου οδηγεί κάποιος επιστήμονες να λένε ότι ο ύφαλος βρίσκεται "στοι τελευταίο στάδιο" πριν την καταστροφή. Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας έχουν εκφραστεί ανησυχίες και για την ανεξέλεγκτη εισροή επισκεπτών στην περιοχή που επιδρά καταστροφικά στον ύφαλο.
Η ΝΗΣΙΔΑ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ, ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
Είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου και είναι μοναδική στο είδος αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Η πόλη κατοικείται από πριν το 2800 π.Χ., και πιθανολογείται ότι βυθίστηκε το 1000 π.Χ.
Παρόλο που το σημείο προφυλάσσεται όπως κάθε άλλος αρχαιολογικός χώρος, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωσή της είναι η ρύπανση από τα μεγάλα πλοία τα οποία αράζουν στην περιοχή και κάνουν χρήση επικίνδυνων χημικών για τον καθαρισμό τους. Σε μια προσπάθεια διάσωσής της, συμπεριλήφθηκε στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων το 2016.
Δεν είναι όμως μόνο τα πλοία που απειλούν την αρχαία πόλη, τα μικρότερα πλοιάρια περνούν πάνω από το σημείο με κίνδυνο να καταστρέψουν τα θεμέλια και τα τείχη. Δεν υπάρχει έλεγχος των επισκεπτών επίσης στο χώρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου από την Κρήτη στην Πελοπόννησο μπορεί να αφανίσει τον μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΑΣΚΩ, ΓΑΛΛΙΑ
Το σπήλαιο Λασκώ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής πολλές και μοναδικές στο είδος τους τοιχογραφίες. Την αποκαλούν "Καπέλα Σιξτίνα των τοιχογραφιών", "Βερσαλίες της Προϊστορίας" και "Γαλλική Αλταμίρα". Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μοντινιάκ στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ στην νοτιοδυτική Γαλλία. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ωστόσο με την ανακάλυψή του ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση της ύπαρξης του. Τα σπήλαια άνοιξαν για το κοινό το 1948 και έκλεισαν μερικά χρόνια αργότερα, το 1963, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι τοιχογραφίες οι οποίες κινδύνευαν να καταστραφούν από την υγρασία, τη θερμότητα και το μονοξείδιο του άνθρακα που έφεραν μαζί τους οι επισκέπτες.
Παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν για να παραμείνει ανοικτό στο κοινό, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα "αντίγραφο" εκεί κοντά ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τις τοιχογραφίες χωρίς να καταστρέφεται το μοναδικό αυτό σπήλαιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου