Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΛΛΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΗ

Τα εξοχικά της Τουρκίας «βάζουν στο μάτι» οι Έλληνες

Αυτοι αγωραζουν στην ΘΡΑΚΗ και εμεις τα ΠΑΡΑΛΙΑ

Χιλιάδες εξοχικά έχουν αγοραστεί από Έλληνες στην Τουρκία ενώ η εγχώρια αγορά παραθεριστικής κατοικίας σημειώνει κατακόρυφη πτώση από τα τέλη του 2007- αρχές 2008.


Οι έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση με τους Γάλλους και τους Γερμανούς να προηγούνται.


Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, Αντώνης Κολλάρος επισημαίνει πως: «Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό και η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης στον παράκτιο χώρο δεν επιτρέπουν τη δημιουργία οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικίας στην Ελλάδα, όπως αυτά που διαθέτει η Τουρκία».


Η χρησικτησία αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές τουριστικών ακινήτων στη χώρα μας.


«Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια», εξηγεί Έλληνας κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.


Την πρώτη θέση ως προς την ζήτηση κατέχουν, η Αττάλεια (Αλάνια) και η Αλικαρνασσός (Μποντρούμ), δύο πόλεις που διαθέτουν αεροδρόμια και πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια.


Σήμερα στο κέντρο του τουριστικού θέρετρου της Αλικαρνασσού πολυτελής βίλα πλήρως επιπλωμένη, τριών υπνοδωματίων, που απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα, πωλείται προς 127 χιλιάδες ευρώ.


Στην Αττάλεια, βίλα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και ιδιωτική πισίνα πωλείται περίπου προς 470 χιλιάδες ευρώ.


Τι προβλέπει ο τουρκικός νόμος για αγορά κατοικίας από Έλληνα


Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της γειτονικής χώρας, η αγορά ακίνητης περιουσίας είτε σε παράκτια είτε σε παραμεθόρια περιοχή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για τους Έλληνες. Οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, ανήκοντας στις «ειδικές κατηγορίες» αγοραστών.


Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της χώρας καθορίζει το είδος των περιοχών στρατηγικής, περιβαλλοντικής ή πολιτισμικής σημασίας που τα ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να αγοράσουν.


Το συνολικό κόστος αγοραπωλησίας ακινήτου στην Τουρκία, είναι της τάξης του 9% επί της αξίας, ενώ η πώληση κατοικιών κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιώτες δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.


Σύμφωνα με κτηματομεσίτες που γνωρίζουν το τουρκικό real estate, είναι απαραίτητο η αγοραπωλησία να πραγματοποιείται με Έλληνα δικηγόρο, καθώς οι «παγίδες» δεν λείπουν. Ο αριθμός των παραμεσιτών, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι μεγάλος, ενώ απαιτείται ενδελεχής έρευνα των τίτλων ιδιοκτησίας που στην τουρκική γλώσσα αποκαλούνται «tapu».


Τα tapu μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως υποθήκη για την έκδοση στεγαστικού, ενώ, όχι σπάνια, οι φερόμενοι ως πωλητές, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που προσκομίζει ο υποψήφιος αγοραστής -στο πλαίσιο ελέγχου της ταυτότητάς του από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας-, παίρνουν δάνειο.


Στην περίπτωση αυτή οι «ενδιαφερόμενοι» μπορούν να χάσουν πολύ εύκολα την ιδιοκτησία του σπιτιού που υποτίθεται ότι αγόρασαν, αφού, σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων, η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεσή του.




Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου