Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

97 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΗ… εσύ είσαι το καμάρι! (video)
ΕΛΛΑΔΑ, SUPERLEAGUE, ΑΡΗΣ - Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2011 08:00
arisolympi1-0_ph2
25 Μαρτίου 1914
Σαν σήμερα, 97 χρόνια πριν, γεννιέται ο Άρης Θεσσαλονίκης. Ο Άρης της… καρδιάς χιλιάδων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο Άρης της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας και των τίτλων…. Ο θεός Άρης, ο θεός του πολέμου.
Του: ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό και την Χριστιανοσύνη. Η 25η Μαρτίου ωστόσο αποτελεί ορόσημο και για τον Αρειανό, αφού είναι η ημερομηνία όπου «γεννήθηκε» ο μεγάλος Αθλητικός Σύλλογος που φέρει το όνομα «ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».
Όλα… ξεκίνησαν από κάτι γυμνασιόπαιδα τον Μάρτιο του 1914 που πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Σαν σήμερα, πριν από 97 χρόνια, έγινε η επισημοποίηση του καταστατικού του Άρη σε καφενείο της περιοχής Βότση. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ανήμερα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Εορτής για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οι μαθητές αποφάσισαν να πραγματώσουν τις ιδέες και τα οράματά τους με την ίδρυση αθλητικού συλλόγου.
Ως ιδρυτές εμφανίστηκαν οι Δημήτρης Ιωαννίδης, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης («νονός» μάλιστα του ονόματος), Θανάσης Παπαγεωργίου και Ρούσσος Ρωσσιάδης. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, εκτός από τους προαναφερθέντες, είχε μέλη τον Μίνωα Κυδωνάκη (ορίστηκε πρώτος πρόεδρος του Άρη), τον Πέτρο Κουτζαμάνη, τον Γιάννη Πλιάτσικα, τον Γιώργο Λάμπρου, τον Σωτήρη Παπαγεωργίου και τον Τάσο Τσιατσιαπά.
Στην συνάθροιση πήραν μέρος ακόμη 11 άτομα, οι: Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Δημήτρης Κοτρώτσης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιάννης Νακόπουλος, Κάρολος Σαλούτσο, Πρόδρομος Κότσιανός.
Αυτοί ήταν και οι συνολικά 22 νεαροί που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της ομάδας του Άρη, την οποία σήμερα δοξάζουν, αγαπούν και υποστηρίζουν χιλιάδες κόσμου και τα χρώματα της οποίας φοράνε και μάχονται για αυτά δεκάδες αθλητές.
*Το καταστατικό του Άρη περιελάμβανε 43 άρθα. Το πρώτο ανέφερε: «Ιδρύεται εν Θεσσαλονίκη ο ποδοσφαιρικός σύλλογος υπό την επωνυμίαν Άρης» και το δεύτερο: «Σκοπός του συλλόγου είναι η εκγύμνασις ισχυράς ομάδος αποτελουμένος εκ πασών των κοινωνικών τάξεων«.
ΑΡΗΣ: Κιτρινόμαυρο χρώμα και φανέλα με έμβλημα τον θεό του πολέμου:
Το ποδοσφαιρικό τμήμα απαριθμεί τρία πρωταθλήματα Ελλάδος (1928,1932, 1946) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1970). Ωστόσο κατέχει και πολλές… πρωτιές, όπως:
Η ιστορία κάθε αθλητικής ομάδας είναι συνυφασμένη με το όραμα, τις ιδέες και τη ζωή των ιδρυτών της. Την αθλητική πορεία των ανθρώπων που ανέλαβαν τη συνέχιση του οράματος αυτων των ανθρώπων, των προπονητών και των αθλητών αλλά και των φιλάθλων, που δέθηκαν μαζί της κοινωνικά και κυρίως συναισθηματικά. Η ιστορία του Άρη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Θεσσαλονίκη και την αθλητική παράδοση της πόλης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα εώς τις μέρες μας.
Η ονομασία «Άρης» δεν δόθηκε τυχαία από τα ιδρυτικά στελέχη, τα οποία θέλησαν να υποδηλώσουν την αθλητική ισχύ, το αγωνιστικό πάθος αλλά και τα χαρακτηριστικά που συνόδευαν τον αρχαίο θεό του πολέμου, όπως η επιβλητικότητα, η μεγαλοπρέπεια που εμπνέει σεβασμό, ο φόβος και η μαχητικότητα.
Γι΄αυτό και ως έμβλημα στη φανέλα επιλέχθηκε ο «θεός του πολέμου» αναπαυόμενος. Ακόμα και τα χρώματα του συλλόγου, το κίτρινο και μαύρο, δεν ήταν τυχαία. Επιλέχθηκαν για συμβολικούς λόγους αφού είναι το χρώμα του Βυζαντίου, όπου η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε η δεύτερη πολιτεία της Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, επιλεχθηκε το κίτρινο γιατί δείχνει νιότη, χαρά, ζωντάνια και ενεργητικότητα, ενώ το μαύρο αντιπροσωπεύει τη θλίψη, την απώλεια αλλά και την σοβαρότητα.
Μια ιστορία, δεκάδες τίτλοι…
Όλα τα παραπάνω ασπάστηκαν με ενθουσιασμό εκατοντάδες αθλητές, που φόρεσαν και τίμησαν τη φανέλα του Άρη και αγωνίστηκαν για τίτλους, γράφοντας με υπερηφάνεια μέσα στους αγωνιστικούς χώρους την ιστορία του.
Αυτό αποδυκνύουν άλλωστε και οι 31 στο σύνολο τίτλοι του Άρη στα τέσσερα θεωρητικά μεγάλα ομαδικά αθληματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο), με τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης να είναι ο πρώτος σε κατάκτηση τίτλων στη Μακεδονία….
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
20 Ιανουαρίου 1923 – ο πρώτος ελληνικό σύλλογος που αντιμετώπισε ομάδα του εξωτερικού (κέρδισε 3-1, στη Θεσσαλονίκη την Σπόρτινγκ Κλουμπ Βελιγραδίου).
5 Απριλίου 1925 – πρώτη ελληνική ομάδα που βγήκε εκτός συνόρων και αντιμετώπισε στο Μοναστήρι (σημερινή Μπιτόλα των Σκοπίων) την Πελιστέρ.
Περίοδο 1927-1928 – Πρώτος Πρωταθλητής Ελλάδος.
23 Ιουνίου 1946 – ο πρώτος μεταπολεμικά Πρωταθλητής.
ΜΠΑΣΚΕΤ:
Ο… μπασκετικός, των 21 τίτλων, Άρης έχει καταφέρει κάτι που καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει. Τη χρυσή δεκαετία του 1980 κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες. Την ημέρα που ο Άρης είχε αγώνα στη Θεσσαλονίκη δεν… κυκλοφορούσε τίποτα. Όλοι έβλεπαν και θαύμαζαν Άρη. Όλοι φώναζαν… «Άρης».
:
Άλλη μία… πρωτιά για τον Σύλλογο. Ο Άρης το 1997 γίνεται η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών που κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος! Την ίδια χρονιά οι κίτρινοι πανηγυρίζουν και την κατάκτηση του Σούπερ Καπ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συγκεκριμένη ομάδα αναδείχθηκε κορυφαία της 50ετίας στην Ελλάδα!
Δέκα (10) πρωταθλήματα, οχτώ (8) κύπελλα Ελλάδος και τρία (3) ευρωπαϊκά τρόπαια… «Και στο Τορινό ξανά μαζί σου….», το σύνθημα που έχει γράψει την δική του ιστορία στον μπασκετικό Άρη του Γκάλη, του Γιαννιάκη και των… άλλων παιδιών!
ΒΟΛΕΙ
ΠΟΛΟ:
Και στην υδατοσφαίριση ο Άρης έχει την δική του ιστορία και την πρωτιά με τέσσερα πρωταθλήματα στην κατοχή του (1928, 1929, 1930, 1932) τα πρώτα που διεξήχθησαν στη χώρα.
, βροντοφωνάζουν σήμερα όλοι οι Αρειανοί της Ελλάδας και όχι μόνο. Και επειδή τα 100 πλησιάζουν… «και στα 100 θα ‘μαι πάλι εδώ να στο τραγουδώ».
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα ομαδικά αθλήματα που έχουν γιγαντώσει τον Σύλλογο. Και άλλα τμήματα και πολλοί αθλητές/-τριες έχουν δοξάσει τα χρώματα του συλλόγου και τα χρώματα της Ελλάδας με τις επιτυχίες τους.
Ο Άρης σήμερα γιορτάζει και μαζί του γιορτάζουν χιλιάδες κόσμου, χιλιάδες οπαδοί του που η ζωή τους ομορφαίνει μέσα από αυτόν τον Σύλλογο με τα κιτρινόμαυρα. «Χρόνια πολλά αγάπη μου γλυκιά…»
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ…»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου