Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

29 Απριλίου 2011

Ψάχνοντας το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας

ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ - Ψάχνοντας το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας



Τα μεταφυσικά φαινόμενα είναι ένα ζήτημα πολύπλευρο, λίγο ως πολύ όλοι έχουμε κάποιες εμπειρίες και μας έχουν απασχολήσει λίγο ως πολύ όλους....Και το SPORTNET ξεκινά μια ειδική συνεργασία με τον Γιάννη Ιωακειμίδη, ο οποίος ασχολείται ενδελεχώς με αυτά τα θέματα και συγκεντρώνει εμπειρίες που έχουμε ακούσει ή μάθει και θα τις μοιραστεί μαζί μας. Διαβάστε τα μυστικά της χαμένης Ατλαντίδας.
Του Γιάννη Ιωακειμίδη

Ατλαντίδα, ένας αρχαίος πολιτισμός που γι’ αυτόν έχουν γραφτεί πάρα πολλά πράγματα και έχουν ειπωθεί άπειρες ιστορίες. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα σε σχέση με το μύθο; 

Περισσότερο από 9.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Θεανθρώπου στην Ατλαντίδα κατοικούσαν απόγονοι του θεού Ποσειδώνα, σύμφωνα με το μύθο, ο οποίος είχε ζευγαρώσει με μία θνητή. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας είχαν στην κυριαρχία τους τη Βόρεια Αφρική, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης. Για όσο καιρό διατηρούσαν τη θεϊκή τους φύση ευημερούσαν, όμως, με τα χρόνια το θεϊκό στοιχείο άρχιζε και χανόταν. 

Οι κάτοικοι της Ατλαντίδος ξεκίνησαν πολέμους στις γύρω χώρες! Αυτοί όμως που αντιστάθηκαν ήταν οι Αθηναίοι… που υπερτερούσαν σε όλα, σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Έτσι κατάφεραν να νικήσουν και να απελευθερώσουν όλους τους σκλάβους. Μετά όμως ακολούθησε ένας μεγάλος σεισμός με αποτέλεσμα η γη να τρέμει τόσο πολύ που άνοιξε και κατάπιε το νησί της Ατλαντίδος! Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αυτή την ιστορία του πολέμου μετέδωσε ο Σόλωνας όπου στο ταξίδι του στην Αίγυπτο το 600 π.Χ. ανακάλυψε κάποια έγραφα που εξιστορούσαν το μύθο! Η αφήγηση του Πλάτωνα είναι η μόνη αρχαία πηγή για την Ατλαντίδα.

Μέσα σε αυτή την ιστορία αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες γι’ αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό, όπως το ότι οι κάτοικοί της είχαν καταφέρει με τη δύναμη της θέλησης να σηκώνουν τεράστια βάρη και με τη θέληση της ζωής να κινούν… τα αεροπλάνα τους(;).

Πολύ σύγχρονοι πολιτισμοί διεκδικούν την Χαμένη Ατλαντίδα και πολλά έχουν γραφτεί για την πραγματική τοποθεσία του νησιού. Δύο Έλληνες επιστήμονες αρχαιολόγοι, ο Άγγελος Γαλανόπουλος και ο Σπύρος Μαρινάτος, υποστήριξαν ότι η Χαμένη Ατλαντίδα υπήρξε στην πραγματικότητα και ήταν ο Μινωικός Πολιτισμός, ο οποίος καταστράφηκε κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, της γνωστής σε όλους Σαντορίνης.

Η λέξη «Μινωικός» αποδόθηκε από τον Έβανς που άρχισε τις ανασκαφές το 1900. Ο Άγγλος αρχαιολόγος ανακάλυψε στην Κνωσό τα ερείπια ενός μεγαλοπρεπούς παλατιού, στο οποίο υπήρχε αρένα για ταυρομαχίες. Στις ανάγλυφες παραστάσεις στους τοίχους του κατεστραμμένου παλατιού υπάρχουν παραστάσεις κυνηγιού ταύρων και ταυρομαχιών. Ο Έβανς πίστευε ότι οι ακαθόριστες αναμνήσεις του πολιτισμού αυτού ενέπνευσαν το μύθο του Μίνωα και του Μινώταυρου… Στις ανασκαφές του Έβανς και την αφήγηση του Πλάτωνα που έλεγε ότι κάθε τέσσερα χρόνια οι δέκα βασιλιάδες της Ατλαντίδος ήταν υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν άοπλοι τους ταύρους στηρίχθηκαν οι δύο Έλληνες επιστήμονες. 

Ο Μαρινάτος και ο Γαλανόπουλος υποστήριξαν ότι η έκρηξη της Θήρας προκάλεσε την κατάρρευση αυτού του πολιτισμού και συνδέουν τα δύο νησιά λέγοντας ότι η σημερινή Σαντορίνη δεν ήταν ένας απομακρυσμένος οικισμός, αλλά ήταν η μητρόπολη του Μινωικού Πολιτισμού.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η Χαμένη Ατλαντίδα βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και κάποιοι άλλοι λένε ότι το νησί υπήρξε στις ακτές της Γερμανίας. Ο Γερμανός επιστήμονας δρ Σπάνουθ υποστηρίζει ότι το νησί βρίσκεται κοντά στο Χέλιγκολαντ, έξω από τις βορειοδυτικές ακτές της Γερμανίας και στην Εποχή του Χαλκού ήταν ο πρόδρομος του πολιτισμού των Βίκινγκς! Στην Αμερική οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι ο μύθος είναι θαμμένος στον Ατλαντικό Ωκεανό και μάλιστα κάτω από τα νερά της Μεγάλης Ακτής Μπαχάμας. Εκεί ανακάλυψαν άπειρες πέτρινες πλάκες τέλεια αρμολογημένες… Κάποιοι άλλοι λένε ότι η ακριβής τοποθεσία το νησιού βρίσκεται στο Τρίγωνο των Βερμούδων όπου διάφορα παράξενα και ανεξήγητα πράγματα έχουν συμβεί! Τίποτα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί.

Οι προσπάθειες εντοπισμού της Χαμένης Ατλαντίδας συνεχίζονται και σήμερα, όμως η μαρτυρία του Πλάτωνα είναι αυτή που πλησιάζει την αλήθεια. Ο Πλάτων όμως διασκευάστηκε έτσι ώστε να γίνει κατανοητός με αποτέλεσμα να συνδέουν κάποιοι το μύθο με ιστορικά γεγονότα σε κάποιες άλλες εποχές. Μήπως η πραγματική τοποθεσία της Χαμένης Ατλαντίδας βρίσκεται δυτικά του Γιβραλτάρ, εκεί όπου είχαν γίνει σύμφωνα με τη μυθολογία και οι Τιτανομαχίες, όπου ο Δίας έριξε τους Τιτάνες στον Άδη; Οι αποκρυφιστές λένε ότι όταν βρεθεί η Ατλαντίδα θα αποδειχθεί λάθος η θεωρία του εξελιγμένου ανθρώπου που άρχισε πριν από 10.000 χρόνια στη Μεσοποταμία. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι του νησιού είχαν πιο προηγμένο πολιτισμό και από το δικό μας, είναι απόλυτα υπεύθυνοι για όλα τα ανεξήγητα φαινόμενα και ήταν πηγή… μαγείας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου