Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΩΝ

Οι άγνωστες σύζυγοι του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά

Συνημμένη Εικόνα: athinmet_300___.jpg


Τον πρώτο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης Κωνσταντίνο Καραμανλή τον είχαμε συνηθίσει χωρίς κάποια γυναικεία παρουσία δίπλα του. Τον Ανδρέα Παπανδρέου αρχικά με την σκληρή αμερικανίδα Μαργαρίτα και στη συνέχεια με την… πληθωρική Δήμητρα Λιάνη.
Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με τη δυναμική Μαρίκα. Τον Κώστα Σημίτη με την αθόρυβη Δάφνη. Τον Κώστα Καραμανλή με την γοητευτική και διακριτική Νατάσσα και τον Γιώργο Παπανδρέου με την Άντα «φάντασμα». Τώρα δύο νέες γυναικείες παρουσίες μπήκαν στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Η Γεωργία Σαμαρά και η Λίλα Μπακατσέλου, οι σύζυγοι των δύο «μονομάχων» στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.



Ήταν άνοιξη του 1989 και η Γεωργία ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο όταν είδε για πρώτη φορά τον Αντώνη Σαμαρά σε πολιτική του εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αστέρια» στην Κηφισιά. Συνοδευόμενη από τον πατέρα της Άκη Κρητικό και μολονότι καθισμένη στην τελευταία σειρά του σινεμά ο Αντώνης Σαμαράς την ξεχωρίζει. Δεν ανταλλάσουν παρά μόνο μία χειραψία. Ο ίδιος ωστόσο την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ζητά ολόκληρο το φωτογραφικό άλμπουμ της εκδήλωσης και την ανακαλύπτει στο φωτογραφικό καρέ με τον αριθμό 300 και αρχίζει να την αναζητά.

Ο αδελφός του Αλέξανδρος θα βρει τυχαία τη φωτογραφία στο γραφείο του Αντώνη στο πατρικό τους στη Μουρούζη και θα του θυμίσει ότι γνωρίζει τον πατέρα της, επιχειρηματία της βιομηχανίας «Κύκνος»… Το πρώτο ραντεβού δίνεται έξω από το ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια. Ένα χρόνο μετά είναι ήδη αρραβωνιασμένοι και ετοιμάζουν τον γάμο τους στην Πύλο με κουμπάρο τον ξάδερφο του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, Δημήτρη Ζάννα. Το ημερολόγιο γράφει 26 Μαΐου 1990 και η 25χρονη Γεωργία ντυμένη με ένα απλό νυφικό και τα μαλλιά της στους ώμους στέκεται δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά συγκινημένη.

Από εκείνη την ημέρα δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του. Αντιθέτως έγινε το πιο πολύτιμο στήριγμά του στις ημέρες της μοναξιάς φέρνει η αποχώρηση από τη ΝΔ και η απογοήτευση της Πολιτικής Άνοιξης. Φρόντισε να έχει ο σύζυγός της το δικό του καταφύγιο εν μέσω της πολιτικής καταιγίδας. Μαζί δημιουργούν οικογένεια με δύο παιδιά την Λένα, 21 ετών και τον Κωνσταντίνο, 15 ετών, σήμερα. Ακόμη και τώρα η Γεωργία Σαμαρά καθισμένη πλέον στην πρώτη σειρά ακούει προσεκτικά τον σύζυγό της, χαμογελά στα φλας και μετά σκύβει διακριτικά το κεφάλι δίνοντας χώρο στη δημοσιότητα να την προσπεράσει. Ούτως ή άλλως οι συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει είναι ελάχιστες. Πριν από λίγα χρόνια στο Έθνος της Κυριακής σημείωνε: «Δεν είναι στο δικό μας στυλ να δίνουμε συνεντεύξεις. Ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους».

Η Γεωργία Σαμαρά, ως σύζυγος πια του αρχηγού της ΝΔ, διατηρεί τους ίδιους χαμηλούς τόνους και σε κάθε δημόσια εμφάνιση της. Ντυμένη απλά, διακριτικά βαμμένη και με τα μαλλιά πάντοτε λιτά κερδίζει την μάχη της κομψότητας επιλέγοντας τις λιτές ισορροπίες. Ρούχα σε τόνους του μαύρου, του λευκού, του μπλε ή του γκρι και ενίοτε αμάνικα midi φορέματα με patterns στις αποχρώσεις του γαλάζιου ή του γκρι φορεμένα με ένα μονόχρωμο σακάκι ή κάποια ζακέτα. Αριστοκρατικές πινελιές που θυμίζουν Τζάκι Ωνάση χωρίς ωστόσο ίχνος πειραματισμού. Από κοσμήματα επιλέγει ένα κλασικό ρολόι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Το γούστο της κυρίας Σαμαρά είναι ακριβό χωρίς όμως να ξοδεύει αλόγιστα σε ο,τιδήποτε επιτάσσει η μόδα αλλά έξυπνα σε ό,τι γνωρίζει ότι της ταιριάζει και προτιμά.

Η Λίλα Μπακατσέλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η κόρη του βορειοελλαδίτη μεγαλοεπιχειρηματία Απόστολου Μπακατσέλου γνωρίζει τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 1975 στο σπίτι του σημερινού διευθυντή της εφημερίδας «Τα Νέα» Χρήστου Μεμή. Όλοι μιλάνε για έναν έρωτα κεραυνοβόλο. Εκείνος ήταν δευτεροετής φοιτητής ενώ εκείνη μόλις είχε περάσει το κατώφλι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Η σχέση τους μετρά ήδη τρία χρόνια όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος φεύγει για το Παρίσι. Εκείνη τον ακολουθεί έναν μόλις χρόνο μετά, το 1979, αφότου έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νομική.

Στην πόλη του φωτός μένουν για ακόμη δύο χρόνια. Όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα αποφασίζουν να παντρευτούν αμέσως. Ανταλλάσουν όρκους αιώνιας πίστης στις 26 Ιουνίου του 1981. Κουμπάρος του ζευγαριού ο μέντορας του Βενιζέλου, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος. Η Λίλα παράλληλα έχει ξεκινήσει την καριέρα της στα Νομικά ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος γίνεται ο νεότερος τακτικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το 1990 ο γάμος τους ολοκληρώνεται με τον ερχομό της μοναχοκόρης τους, Ελβίνας. Η Λίλα Μπακατσέλου πάντοτε διατηρούσε χαμηλό προφίλ ενώ η ίδια είναι ευρέως γνωστή στη Θεσσαλονίκη τόσο ως δικηγόρος όσο και για την εθελοντική της δράση. Είναι Πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και πολύ συχνά στεκέται on camera. Οι δηλώσεις της όμως περιορίζονται αυστηρά στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ.

Τα Μέσα την… ανακαλύπτουν το 2007 στο πρώτο μεγάλο βήμα του Βενιζέλου να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου και την «θυμήθηκαν» ξανά φέτος όταν ο σύζυγος της έγινε πρόεδρος του κόμματος. Η ίδια δεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στέκεται απλώς στο πλευρό του συζύγου της διακριτικά πάντα με ένα χαμόγελο. Θεωρείται ως μία από τις πιο καλοντυμένες επώνυμες κυρίες της Θεσσαλονίκης. Απλή και κλασική χωρίς υπερβολές, η Λίλα Μπακατασέλου πειραματίζεται με τα αξεσουάρ παρά με τα ρούχα. Άλλωστε ως δικηγόρος στιλιστικά, τουλάχιστον, δεν έχει πολλές επιλογές. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στην urban chic αμερικανίδα Donna Karan και τον ανανεωμένο ιταλικό οίκο Max Mara. Το μαύρο και το λευκό φαίνεται ότι είναι η πιο εύκολη λύση για την κυρία Βενιζέλου. Πολλές φορές όμως έχει επιλέξει να προσθέσει χρώμα μέσα από κάποιο φουλάρι ή από κάποια μπουτονιέρα. Τέλος έχει μεγάλη συλλογή από ακριβά ρολόγια.

Εάν έπρεπε να ψηφίσουμε ανάμεσα στις δύο κυρίες θα παρατηρούσαμε ότι έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία παρά διαφορές. Η Γεωργία Σαμαρά και η Λίλα Μπακατσέλου, οι σύζυγοι των δύο αντιπάλων επιλέγουν να τηρούν διακριτική στάση απέναντι στις εξελίξεις και χαμηλούς τόνους στην προσωπική τους ζωή.

Αθηνά Παπακώστα
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου