Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 18+1 tips για να πεις ότι τα είδες ΟΛΑ...
Ημερομηνία:  Οκτωβρίος 2012
Θεσσαλονικη: 18+1 tips για να πεις οτι τα ειδες ΟΛΑ...
Είναι τα 19 πράγματα που αν δεν κάνεις στην συμπρωτεύουσα απλά δεν θα έχεις δει τίποτα... Ακολούθησέ τα βήμα προς βήμα!
1. Αχνιστή & λαχταριστή
Ο γευστικότερος τρόπος που έχει η Θεσσαλονίκη για να σου πει «καλημέρα» δεν είναι άλλος από τη φημισμένη μπουγάτσα της. Τραγανό φύλλο κρούστας με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση λιώνει στο στόμα, δημιουργώντας μια ευχάριστη «έκρηξη» στις αισθήσεις σου. Πίστεψέ με, μία μπουκιά δεν αρκεί! Tip: Για να μην σε πιάσουν «αδιάβαστο», με τον όρο «μπουγάτσα» οι Θεσσαλονικείς εννοούν το φύλλο και όχι τη γέμιση!
2. Από τη μια άκρη στην άλλη

Είναι η αιώνια αγαπημένη των επισκεπτών της πόλης, με ρομαντικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό χαρακτήρα. Είναι η παραλία της Θεσσαλονίκης κι εσύ οφείλεις να τη διασχίσεις πεζός. Ξεκινάς τη βόλτα σου από τις αποθήκες στο Λιμάνι, περνάς την Αριστοτέλους, αφήνεις πίσω σου τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνεχίζεις προς τη Νέα Παραλία, που φτάνει πλέον μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Μοναδικός συνοδοιπόρος σου σε όλη αυτή τη διαδρομή ο ένας και μοναδικός Θερμαϊκός.
3. Η Θεσσαλονίκη στο... πιάτο σου!
Η Άνω Πόλη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ιστορική, αρχοντική, νοσταλγική, με το ύφος μιας αυθεντικής γειτονιάς. Θα «σκαρφαλώσεις» εδώ για να απολαύσεις την πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη, που απλώνεται νωχελικά μπροστά σου. Θα περιηγηθείς στο Κάστρο, θα περπατήσεις σε γραφικά καλντερίμια -ανάμεσα σε παραδοσιακά κτήρια- και θα καταλήξεις στον οικισμό του Τσιναρίου. Εκεί θα κάνεις μια στάση στο cafe Τσινάρι (Αλ. Παπαδοπούλου 72, τηλ. 2310 284028), που φέτος συμπληρώνει 125 χρόνια λειτουργίας, και θα νιώσεις τη μοναδική ατμόσφαιρα των προηγούμενων χρόνων να πλημμυρίζει όλα σου τα κύτταρα.

4. Πρώτο τραπέζι πίστα!
Η Θεσσαλονίκη έχει πολλούς τρόπους για να εκτοξεύσει τη διάθεσή σου στα ύψη. Τα σκήπτρα στο nightlife της πόλης, βέβαια, κρατούν οι πίστες. Την ώρα που το μπουζούκι δίνει το ρυθμό, ξεκινάει ένας άνευ προηγουμένου λουλουδοπόλεμος και ένας τσιφτετελοχαμός που διαρκεί μέχρι πρωίας. Για να καταλάβεις, όμως, τι ακριβώς εννοώ με παραδείγματα, μια στάση στα Άστρα (Φρίξου 6, τηλ. 2310 533332), όπου φέτος στο μικρόφωνο θα συναντήσεις τους Δημήτρη Χρυσοχοΐδη και Γιώργο Γιαννιά, απλώς, θα σου παραδώσει μαθήματα θεσσαλονικιώτικης διασκέδασης!
5. Αυθεντικές εικόνες
Θέλεις να δεις το πραγματικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς τις φημισμένες αγορές της. Ανεπιτήδευτες συμπεριφορές και αυθεντικοί άνθρωποι γίνονται οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητας στο Καπάνι (ή Βλάβη, βορειοδυτικά της Πλ. Αριστοτέλους) -με πολύχρωμα φρούτα και δροσερά λαχανικά να πλημμυρίζουν τους πάγκους- αλλά και στο Μοδιάνο (στην οδό Ερμού), τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται σε ένα ορθογώνιο κτήριο του 1922. Μια βόλτα, απλώς θα σε πείσει για του λόγου το αληθές!
6. Ένα και μοναδικό

Παλαιότερα ήταν ένας λόγος για να οδηγηθείς μέχρι το Πανόραμα. Σήμερα, ωστόσο, μπορείς να το απολαύσεις και στην ίδια την πόλη. Ο λόγος για το φημισμένο τρίγωνο Πανοράματος. Εσύ θα προτιμήσεις αυτό του Ελενίδη -θα το δοκιμάσεις στο ομώνυμο cafe του (Θ. Σοφούλη 15, τηλ. 2310 421699)-, που από το 1956 κάνει όλους τους επισκέπτες της πόλης να μιλούν γι' αυτή τη «χρυσή» μπουκιά από τραγανό χειροποίητο φύλλο, γεμιστό με φρέσκια κρέμα patisserie.
7. Δεν τους λείπει τίποτα
Είναι δύο πεζόδρομοι και συγκεντρώνουν όλη τη νεολαία της πόλης. Έχουν cafes, εστιατόρια και bars. Την έχουν δει λίγο... εναλλακτικά (χαρακτηριστικό παράδειγμα το cafe Pasta Flora Darling) και αποτελούν ιδανική επιλογή για μια all day εμπειρία. Η Ικτίνου και η κάθετή της Ζεύξιδος, μεταξύ της Τσιμισκή και της εκκλησίας της Αγ. Σοφίας, θα γίνουν το αγαπημένο σου spot στην πόλη και θα αποτελούν το σημείο αναφοράς σου για όλες τις ώρες της ημέρας.
8. Για μικρούς και μεγάλους
Μήπως νιώθεις έντονα την ανάγκη να νιώσεις και πάλι παιδί; Να αποτινάξεις από πάνω σου κάθε είδους άγχος και να γυρίσεις στα χρόνια της αθωότητας; Βάλε πλώρη για το Σέιχ Σου, λοιπόν. Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, στο βόρειο τμήμα της, είναι ιδανική πρόταση για βόλτες μέσα στο πράσινο και ένα διάλειμμα από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Εκεί, θα περιηγηθείς στον ζωολογικό κήπο και θα γνωρίσεις από κοντά τους ναζιάρηδες «κατοίκους» του, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν ένα σου χάδι. (Είσοδος: Ελεύθερη/Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-18:00, τηλ. 2310 219980,)
9. Σοκολατένια αμαρτία

Η φήμη του κάνει το γύρο της Ελλάδας. Η μοναδική γεύση, η λαχταριστή γέμιση, η σοκολατένια -ή όχι- επικάλυψή και το εξαιρετικό άρωμά του θα σε φέρουν με τα μάτια κλειστά στη γωνία Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Εκεί, στο ζαχαροπλαστείο Τερκενλής (τηλ. 2310 271148, www.terkenlis.gr) θα παραδοθείς, χωρίς ενδοιασμούς, στην «αμαρτία». Ο λόγος; Το αφράτο τσουρέκι, που από το 1948 αποτελεί σήμα κατατεθέν και συνώνυμο της επιχείρησης αλλά και των must eats στην πόλη.
10. «Χαλαρά», η ζωή είναι ωραία
Υιοθέτησε το motto της Nύμφης του Θερμαϊκού και απόλαυσε την κάθε σου στιγμή στη Θεσσαλονίκη «χαλαρά». Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να βιώσεις την εμπειρία της κρασοκατάνυξης τόσο στην Άθωνος, δίπλα στην Αριστοτέλους, όσο και στο Μπιτ Παζάρ, μεταξύ της Βενιζέλου και της Ίωνος Δραγούμη. Το κρασί ρέει άφθονο, οι μεζέδες παρελαύνουν αδιάκοπα από το τραπέζι σου, οι λαϊκές και ρεμπέτικες μουσικές «ντύνουν» ρυθμικά το όλο σκηνικό και το κέφι καλά κρατεί!
11. Ένα=κανένα!

Παραμονεύει σε κάθε στροφή. Θα το συναντήσεις μπροστά σου σε όλους τους δρόμους της πόλης. Κάνει την «τσάρκα» του κυρίως τις απογευματινές ώρες. Και να μην πεινάς, θα σε βάλει σε πειρασμό να το αγοράσεις. Ζεστό, τραγανό και με σουσάμι διατίθεται σε πολλές παραλλαγές. Το φημισμένο κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το απόλυτο streed food, στο οποίο δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς. Ακόμα κι αν αρχικά πάρεις μόνο ένα, θα ξαναγυρίσεις σίγουρα για ακόμη ένα (και δύο και τρία, μην σου πω)!
12. Η Ανατολή στη... Δύση
Ναι, σωστά κατάλαβες. Πρόκειται για πολίτικη «έμπνευση». Εδώ και 100 χρόνια, η παραδοσιακή συνταγή του και η ακαταμάχητη γεύση του κάνουν θραύση. Το καζάν ντιπί, από χυλό ρυζιού, βουβαλίσιο γάλα και καμένη καραμέλα έχει καθιερωθεί στον γαστριμαργικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Μια εμπειρία που, αν δεν την ζήσεις, θα έχεις χάσει σίγουρα! Αυθεντία στο συγκεκριμένο γλυκό δεν είναι άλλος από το ζαχαροπλαστείο του Χατζή (Βενιζέλου 50, τηλ. 2310 279058, www.chatzis.gr)
13. Seafood @ Νέα Κρήνη


Το κυριακάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει την καθιερωμένη βόλτα στη μαρίνα της Αρετσούς. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, η παραλία της Νέας Κρήνης είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για φρέσκο ψάρι by the sea, παρέα με όλη την οικογένεια. Επίλεξε την ψαροταβέρνα της αρεσκείας σου και δοκίμασε λιχουδιές από το βυθό της θάλασσας, για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.
14. Σαν τον παλιό καλό καιρό
Το σκονισμένο μπαούλο άνοιξε και από μέσα «πετάχτηκαν» μνήμες από το παρελθόν: ένα σταματημένο ρολόι, ένα παλιό γραμμόφωνο, χειροποίητα κοσμήματα, ξύλινα μικροέπιπλα. Το νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο έχει ήδη ξεκινήσει και αφετηρία σου αυτή τη φορά είναι τα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης στην αγορά του Μπιτ Παζάρ, μεταξύ Ολύμπου και Βενιζέλου. Εδώ θα βιώσεις την εμπειρία του παραδοσιακού παζαριού στο μεγαλείο της. Πραγματικά, αξίζει να τη ζήσεις.
15. Στροφή 360°


Ο πύρινος δίσκος του ήλιου βουτάει στη θάλασσα. Τα πορτοκαλοκόκκινα χρώματά του βάφουν με χρυσαφένιες «πινελιές» το μαβί του ορίζοντα. Τα φώτα της πόλης ανάβουν σιγά σιγά. Το σκηνικό μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής και εσύ δεν παραλείπεις να το αποτυπώσεις στον φωτογραφικό φακό σου. Απολαμβάνεις τη θέα από το cafe που βρίσκεται στον Πύργο του ΟΤΕ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το περιστρεφόμενο δάπεδο σου αποκαλύπτει τις ομορφιές της Νύμφης του Θερμαϊκού μέσα από ένα πρίσμα 360°, αφήνοντας το βλέμμα να φτάσει από το Λευκό Πύργο και το Θερμαϊκό μέχρι την Άνω Πόλη και την Καλαμαριά.
16. Art & culture

Θα ήταν σφάλμα να μην περάσεις από τους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, που, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Μια επίσκεψη στα σημαντικότερα μουσεία, όπως είναι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2310 868570, www.mbp.gr) αλλά και η έκθεση που φιλοξενείται στον Λευκό Πύργο (Λεωφ. Νίκης, τηλ. 2310 868570, www.lpth.org) συμπληρώνει τη γνωριμία σου με την πόλη.
17. Shopping time!
Δεν γίνεται να βρεθείς στη συμπρωτεύουσα και να μην κάνεις ένα πέρασμα από τους εμπορικούς της δρόμους. Άλλωστε κάθε σου βήμα θα σε οδηγεί σε αυτούς, καθώς όλη η ζωή της πόλης περιστρέφεται γύρω τους. Εκατέρωθεν της Τσιμισκή βιτρίνες διεθνών και ελληνικών αλυσίδων σε δελεάζουν, την ώρα που chic boutiques και brands διεθνών οίκων σε μαγνητίζουν προς τη Μητροπόλεως και την Προξένου Κορομηλά. Είσαι σίγουρος ότι μπορείς να αντισταθείς; Και έχε στο νου σου πως ό,τι ζητήσεις θα το βρεις εδώ, καθώς οι προτάσεις είναι εξίσου αξιόλογες για όλα τα βαλάντια.
18. Αναγέννηση τώρα
Κάτι ξαναμαγειρεύεται στα Λαδάδικα. Αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες και τις κακές φήμες, που τα τελευταία χρόνια «στοίχειωναν» την περιοχή, τα Λαδάδικα βγαίνουν από το λήθαργο και αποτελούν το νέο talk of the town. Με ολοένα και αυξανόμενα new entries, τόσο στη νυχτερινή ζωή όσο και στην εστίαση, επανέρχονται δυναμικά στα τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης. Η άλλοτε αγορά του Λιμανιού παίρνει και πάλι ζωή και εδραιώνεται για τα καλά στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών.
19. Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά
Κι αν δεν το ήξερες μάθε το τώρα. Η αλυσίδα εστιατορίων Goody's (www.goodysnet.com) είναι βέρα Θεσσαλονικιά. Δημιουργήθηκε πριν από 35 χρόνια, πρωτοπορώντας στον τομέα της γρήγορης εστίασης, και έκτοτε κρατά γερά τα ηνία στο χώρο της. Γι' αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα πρέπει να επισκεφτείς ένα από τα καταστήματά της και να απολαύσεις την ποικιλία των μενού της, αυτή τη φορά, με αέρα... βορειοελλαδίτικο.

Πηγή: Thessaloniki Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου