Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΦΕΥΓΟΥΝ

Η Coca Cola φεύγει από το Χρηματιστήριο και μετακομίζει στην Ελβετία

Συνημμένη Εικόνα: Coca-Cola.jpg


Τσουνάμι εξελίξεων στην αγορά με απώλειες για την ελληνική οικονομία. Μετά την ΦΑΓΕ που μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο άλλη μία μεγάλη εταιρεία αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα λόγω της υπερβολικής φορολόγησης και της αύξησης του ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και νερά.


Λίγα λεπτά πριν το άνοιγμα του ελληνικού Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε ότι η Coca Cola HBC ΑG κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης ΑΕ με αντάλλαγμα μετοχές της Coca Cola HBC.

Ο λόγος για τον οποίο οι βασικοί μέτοχοι της Coca Cola, δηλαδή η οικογένεια Δαυίδ, προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι για να συγκεντρώσει και να διαγράψει τις μετοχές από το ΧΑ προκειμένου να εισαγάγει την Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντανακλά άλλωστε τη διεθνή παρουσία του Ομίλου της Coca-Cola Hellenic:

Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και σε 3 ηπείρους
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της Coca-Cola στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη
95% των εσόδων του Ομίλου προέρχονται από το εξωτερικό
Οι μέτοχοι της Coca-Cola Hellenic είναι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές με έδρα την Αγγλία, Αμερική και την Ευρώπη (μόνο το 5% των θεσμικών επενδυτών έχουν έδρα την Ελλάδα)

Οι απώλειες για το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο είναι τεράστιες καθώς η Coca Cola ήταν η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ο βιομηχανικός κολοσσός της Coca Cola-3 Ε -μαζί με τον ΟΤΕ και τον υπό πώληση ΟΠΑΠ αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του του ΧΑ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα πηγές από την εταιρία διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ελλάδα. Ωστόσο, προφανώς για φορολογικούς λόγους, η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία.

Η εταιρεία εδώ και δύο χρόνια προειδοποιεί ανοικτά την ελληνική κυβέρνηση για φυγή από τη χώρα λόγω της υπερβολικής φορολόγησης, της αύξησης του ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και νερά. Σημειώνεται ότι η 3Ε πριν περίπου 1,5 χρόνο μετέφερε από την Ελλάδα στη Βουλγαρία το κέντρο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital, η συναλλαγή που ανακοινώθηκε είναι σχετικά πολύπλοκη, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει την εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Συνοπτικά:

Η Coca-Cola HBC AG, η οποία θα είναι η νέα μητρική του ομίλου, θα ανταλλάξει τις μετοχές της (μια προς μια) με τις μετοχές της Coca-Cola Hellenic
Η νέα μητρική θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ και στο NYSE μέσω ADSs.
Η νέα αυτή μητρική εταιρεία θα έχει έδρα στην Ελβετία και θα την στελεχώνουν τα υφιστάμενα διοικητικά στελέχη
Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η νέα μητρική εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 90% των μετοχών της Coca-Cola Hellenic Α.Ε., θα επιδιώξει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, την υποχρεωτική εξαγορά της μειοψηφίας και τη διαγραφή των μετοχών Coca-Cola Hellenic από το ΧΑ, επιδιώκοντας την παράλληλη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Coca-Cola HBC AG στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο λόγος που μεταφέρεται από το ΧΑ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ότι θα συμπεριληφθεί στο δείκτη με τις 100 μεγαλύτερες μετοχές (FTSE 100) γεγονός που θα δώσει στην εταιρία καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης σε φθηνά κεφάλαια. Κάτι που ήταν δύσκολο έως αδύνατο σήμερα καθώς η εταιρία βαρυνόταν με το ελληνικό ρίσκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας:


θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα μέσα από την Ελληνική θυγατρική της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Σήμερα η Coca-Cola Τρία Έψιλον παράγει στην Ελλάδα το 98% των προϊόντων που προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές. Διαθέτει 5 εργοστάσια παραγωγής και απασχολεί περίπου 2,000 εργαζόμενους, ενώ υποστηρίζει εμμέσως 43,000 θέσεις εργασίας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σημαντική τοπική παραγωγική δραστηριότητα.

θα διατηρήσει στην Αθήνα το Κέντρο Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών προς τις εταιρείες του Ομίλου. Δε θα υπάρξει επίπτωση σε θέσεις εργασίας και η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της
θα διατηρήσει παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές
Δεν θα υπάρξει καμία απώλεια φορολογικών εσόδων για τη χώρα
Η Coca-Cola Hellenic, με ευαισθησία προς την Ελλάδα επεδίωξε την εισαγωγή της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μέσω μιας διαδικασίας που επιφέρει το μικρότερο δυνατό κόστος για την Ελλάδα και το ΧΑ.


by petros kostopoulos
pkool.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου