Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

02 Νοεμβρίου 2012
Ποιες είναι οι 10 καλύτερες ταινίες καταστροφής στην ιστορία του σινεμά;;; (PHOTOS)
Στην Ελλάδα -ευτυχώς- δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το πιο εξτρίμ που μπορεί να συμβεί είναι να ρίξει (σπάνια) κάνα χαλάζι, λίγο χιονόνερο και στα μεγάλα κέφια και χιόνι. Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Η Ασία, η Αφρική, οι Η.Π.Α. αλλά και η Kεντρική Ευρώπη απειλούνται συχνά από την κακοκαιρία, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κοστίσει τη ζωή ακόμη και σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ως γνωστόν οι εταιρείες παραγωγής επιλέγουν για τις ταινίες τους θέματα βγαλμένα από τη ζωή, τα οποία "αγγίζουν" τις ευαίσθητες χορδές του θεατή. Πλημμύρες, χιονοστιβάδες, σεισμοί, ακόμα και μετεωρίτες αποτελούν έμπνευση για τα στούντιο του Χόλιγουντ, "πρωταγωνιστώντας" σε ουκ ολίγες παραγωγές.

Έτσι δημιουργήθηκε μια καινούρια κατηγορία ταινιών - αυτές που προβάλλουν τον καταστροφικό χαρακτήρα της φύσης και τη ζημιά που προκαλεί στον άνθρωπο, ο οποίος παρολαυτά στέκεται ξανά στα πόδια του, υψώνοντας περίτρανα το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του προς ό,τι το αναγκάζει να πάει ένα βήμα πίσω. Με αφορμή λοιπόν τον "πολυδιαφημισμένο" τυφώνα Sandy που πλήττει την Αμερική, ιδού οι ταινίες καταστροφής!

10] Αρμαγεδδών (1998)
Μετεωρίτης απειλεί τη Γη. Και ποιοι θα μας σώσουν; Μα φυσικά ο Billy Bob Thorton, o Bruce Willis και ο Ben Affleck. Tο "Αρμαγεδδών" προσέφερε κάτι πάρα πολύ άσχημο τόσο για τη μουσική βιομηχανία, όσο και για όλα τα παιδάκια που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 που τα έχει στιγματίσει (με άσχημο τρόπο) το "I don't wanna miss a thing" και η αγριοφωνάρα του Steven Tyler.

9] Καταιγίδα (2000)
O George Clooney σε ρόλο ψαρά αντιμέτωπος με τυφώνα. Δεν μπορώ να πω, σε κρατάει σε αγωνία - θα επιζήσει ο George ή θα τον καταπιούν τα κύματα;

8] Η Εποχή των Παγετώνων (2002)
Βρισκόμαστε σε μια από τις καθοριστικότερες περιόδους όσον αφορά τη Γη, την περίφημη εποχή των παγετώνων. Λίγο πριν την ψύξη του πλανήτη, τρία παλαιολιθικά θηλαστικά προσπαθούν να επιστρέψουν ένα μωρό στην οικογένειά του. Θαρρώ πως τα υπόλοιπα 2-3 sequels είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία γιατί όλοι πλήρωναν να δουν τα σκετσάκια του σκίουρου με το βελανίδι. Και πολύ καλά έκαναν.


7] Τwister (1996)
Αυτός ο Bill Paxton τώρα που γέρασε και το έχει (είχε για την ακρίβεια) ρίξει στις χαρές του Μορμονισμού και της πολυγαμίας μέσα από το "Big Love", μάς έκανε να διαγράψουμε από τη μνήμη μας πως τουλάχιστον μια δεκαετία πριν έκανε "κρα" να παίξει σε disaster movies! "Vertical Limit", "Twister", "Slipstream", αλλά και "Τιτανικός".

6] Ολέθρια Σύγκρουση (1998)
H ιστορία είναι γνωστή: κομήτης που οδεύει προς τη Γη, μπλα μπλα μπλα. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως, σε σχέση με το "Αρμαγεδδών", η "Ολέθρια Σύγκρουση" είναι επιστημονικά πιο ακριβής. Α, και ξεπέρασε κατά πολύ το πρώτο στο box office.
5] Η Περιπέτεια του Ποσειδώνα (1972)
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τσουνάμι παρασύρει υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο με προορισμό την Ελλάδα. Νομίζω αυτό τους μάτιασε και τους βρήκε τέτοια συμφορά... Η ταινία ξαναγυρίστηκε το 2005 ("Τhe Poseidon Adventure" -προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση) και το 2006 ("Poseidon") με τον Kurt Russell.

4] Σεισμός (1974)
Καταστροφικός σεισμός διαλύει το L.A. Ο Charlton Heston και η Ava Gardner παλεύουν για την επιβίωσή τους ενώ παράλληλα προσπαθούν να δείχνουν ωραίοι - παρά το μεγάλο της ηλικίας τους.

3] Mελαγχολία (2011)
Ο πάντα επιβλητικός Lars Von Trier παρουσιάζει με σουρεαλιστικό ίσως τρόπο τη συντριβή της Γης από τον πλανήτη Melancholia, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει τη νεόνυμφη Kirsten Dunst. Η αλήθεια είναι πως οι ταινίες του Δανού σκηνοθέτη είναι λίγο περίεργες (ειδικά ο πρόσφατος "Αντίχριστος"), αλλά όπως έχει πει και ο ίδιος δεν τον ενδιαφέρει η άποψη των άλλων.

2] 2012 (2009)
Η ταινία κυκλοφόρησε όταν άρχισαν να... κυκλοφορούν οι φήμες πως η Γη τα έχει φάει τα ψωμιά της, οι Μάγιας είχαν δίκιο και γενικά πάμε κατά διαόλου. Και όμως είμαι ακόμα εδώ. Βέβαια το 2012 δεν έχει τελειώσει ακόμα...

1] Μετά την επόμενη μέρα (2004)
Παρά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κλίμα της Γης υποδεικνύει πως σιγά σιγά ξαναγυρνάμε στην εποχή των παγετώνων. Ξεσπούν καταιγίδες και ξεκινούν μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων για την εποχή, όπως τυφώνες και χιόνι. Έτσι, ο παλαιοκλιματολόγος Dennis Quaid αρχίζει το οδοιπορικό του προς το Μεξικό, όπου έχει παγιδευτεί ο γιος του Jake Gylenhaal. Ειδικά εφέ. Πολλά ειδικά εφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου