Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Τραπεζίτες: Εμείς δεν θα πάμε φυλακή με νέο «κούρεμα»

«Εμείς δεν πρόκειται να πάμε στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για απιστία μετά από αγωγές και μηνύσεις μετόχων μας και των ασφαλισμένων μας. Εάν δεν... 
...διασφαλίσουμε 100% τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία με άλλους τρόπους δεν πρόκειται να δώσουμε το πράσινο φως στο νέο κούρεμα των ομολόγων μας».

Την επισήμανση αυτή κάνουν μιλώντας  στο protothema.gr ενας κορυφαίος τραπεζίτης και ένας πρόεδρος ασφαλιστικού ταμείου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας για το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου,  ως ένα από τα μέτρα για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Πρόκειται για τίτλους συνολικού ύψους 62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών και funds, τα 17 δισ. ευρώ διακρατούνται από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τα 13 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 2 δισ. ευρώ από ιδιώτες που συμμετείχαν στο PSI του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας, όποια τράπεζα ή ασφαλιστικό ταμείο συμμετάσχει  σε αυτή την διαδικασία τότε μαζί με το psi+ θα χάσει το 75 έως 80% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχε μέχρι πριν από το καλοκαίρι του 2011. Και τούτο διότι το νέο hair cut πάνω στα νέα ομόλογα θα είναι στα 2/3 της  τιμής τους.

Πρακτικά οποίος παρακρατήσει τα νέα ομόλογα έως την λήξη τους (τα ομόλογα αυτά λήγουν σε 10 ,20 και 30 χρόνια) έχει βάσιμες ελπίδες να πληρωθεί το 100 % της αξίας τους καθώς εάν η ελληνική οικονομία βγει από την στενωπό, οι τιμές τους θα ανακάμψουν σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση όταν λήξει η διάρκεια αυτών των ομολόγων είναι υποχρεωμένο να τα πληρώσει στο ακέραιο.

Αντίθετα οποίος παραδώσει τώρα τα ομόλογα με την προτεινόμενη διαδικασία χάνει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που είχε αρχικά τοποθετήσει. Δηλαδή οποίος είχε δώσει πριν από δυο χρόνια 100 ευρώ με την νέα διαδικασία θα λάβει 25 ευρώ. Εάν όμως τα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιο του θα πάρει "πίσω " 55 ευρώ.

Επιπρόσθετα η διαδικασία είναι εθελοντική ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τα ομόλογα αυτά διέπονται από το αγγλικό ,και όχι το ελληνικό δίκαιο. Έτσι σύμφωνα με κορυφαίους νομικούς οποίος μέτοχος τράπεζας  η ασφαλισμένος ταμείου προσφύγει στην διεθνή διαιτησία θα δικαιωθεί.

Ακόμη και τα hedge funds, που αγόρασαν χαμηλά, ακόμη και στις 14 μονάδες βάσης, ενδεχομένως να μην έχουν λόγο να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στην παρούσα φάση, αναμένοντας  βελτίωση της προοπτικής βιωσιμότητας του χρέους μετά τη νέα αναδιάταξή του. Βέβαια ένα fund που αγόρασε στο 14 μπορεί εύκολα να πουλήσει στο 30 καθώς το κέρδος του μέσα σε λίγους μήνες φτάνει το 120%.

Το εγχείρημα για να πετύχει θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι  ελληνικές τράπεζες και όλα τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομόλογα αξίας πάνω από 30 δισ. ευρώ.

"Εάν δεν πάρουμε αλλά ανταλλάγματα και πρόσθετες ισόποσες εξασφαλίσεις εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε "εξηγούν τραπεζίτες και πρόεδροι ασφαλιστικών ταμείων μιλώντας στο protothema.gr. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν το ελληνικό Δημόσιο δεν αποπληρώσει τα ομόλογα αυτά στη λήξη τους υπάρχουν ρήτρες που προβλέπουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την ακρίβεια οι 4 συστημικές τράπεζες με την πώληση του συνόλου των ομολόγων τους περιορίζουν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ωστόσο η επιλογή αυτή έχει σοβαρά μειονεκτήματα.

Και τούτο διότι :

1)      Θα χάσουν οριστικά την προοπτική επανάκτησης του 100% της αξίας των τίτλων που κατέχουν.

2)      Εγκαταλείπεται οριστικά η ιδέα περιορισμού των κεφαλαιακών τους αναγκών σήμερα με την εγγύηση των ομολόγων που κατέχουν στο 100% της αξίας τους από το EFSF ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

3)      Τα ομόλογα αυτά επειδή διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο θα πληρωθούν σε κάθε περίπτωση. Έτσι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν (θεωρητικά)  να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή των κεφαλαίων που θα λάβουν από το ΤΧΣ, προς την κατεύθυνση σταδιακού επανελέγχου των τραπεζών.

Μια λύση είναι οι τράπεζες να συμμετάσχουν εν μέρει στο πρόγραμμα επαναγοράς με αντάλλαγμα την εγγύηση του 100% της αξίας των τίτλων που θα παραμείνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου