Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το υποχρεωτικό καθάρισμα ή αλλιώς: "Soji"

Δημοσιευμένη  εικόνα



H Ιαπωνία είναι μια χώρα με διαφορετικό πολιτισμό, που η κοινωνική της ανάπτυξη και συνοχή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πειθαρχία και στην οργανωτική δομή. Υπάρχουν κάποιες παραδόσεις στην Ιαπωνία που είναι ξένες στην δικιά μας κουλτούρα. Πολλές από τις κοινωνικές συνήθειές τους, για άλλους αποτελούν αιτία χλευασμού ή θαυμασμού. Μία από αυτές είναι η λεγόμενη «Soji» (扫除), ή αλλιώς : «το καθάρισμα».

Δεν αναφερόμαστε στο καθάρισμα των δωματίων των παιδιών, αλλά στον καθαρισμό του σχολείου!

Στην Ιαπωνία, οι μαθητές είναι αυτοί που καθαρίζουν το σχολείο τους. Αυτό ξεκινά από την μικρή τους ηλικία ώστε να εξοικειωθούν στη συνέχεια, θεωρώντας την μια απλή και συνήθη τακτική.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον σάλο που θα δημιουργούσε εδώ αν ζητούσαμε από τα μικρά μας αγγελούδια να σκουπίζουν την τάξη τους. Πιθανόν -αν όχι όλοι-, τουλάχιστον οι περισσότεροι σύλλογοι γονέων θα διαμαρτύρονταν για το καψόνι που θα είχαμε υποβάλει στα παιδιά.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Στην Ιαπωνία όμως θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και δεν σοκάρει κανέναν. Αλλά γιατί άραγε δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται στους μαθητές; Η έννοια της υπευθυνότητας και του σεβασμού είναι κάποιοι σημαντικοί λόγοι που συνηγορούν στην εφαρμογή του.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σε σχολεία που διαθέτουν πισίνα, οι μαθητές επίσης αναλαμβάνουν τον καθαρισμό της!

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Κανένα μέρος του σχολείου δεν γλυτώνει. Ακόμη κι οι τουαλέτες είναι μέρος του «παιχνιδιού»!

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου