Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

LED ZEPPELIN

Οι Led Zeppelin remain the same

Δημοσιευμένη  εικόνα



Αφού δεν τους είδαμε ποτέ live, ας τους χαρούμε στη μεγάλη οθόνη.

Δε θυμάμαι ξανά τον εαυτό μου να έχει ενθουσιαστεί τόσο πολύ με τη μεταφορά ενός live στον κινηματογράφο.

Δείτε το trailer:



Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.

Το βράδυ της Παρασκευής, αν πέρναγες έξω από το Μέγαρο Μουσικής θα νόμιζες ότι μέσα γινόταν μία rock συναυλία.
Δεκάδες μηχανές στο πεζοδρόμιο της Βασ. Σοφίας, τυπάκια με δερμάτινα μπουφάν, μακρυά μαλλιά, πενηντάρηδες με τους γιους τους και γενικά μία εικόνα σχετικά πρωτόγνωρη για το Μέγαρο.
Ο λόγος; Στις 9 το βράδυ προβαλλόταν σε avant premier το live "Celebration Day" των Led Zeppelin.

Λονδίνο - O2 Arena - 2007 και 18.000 τυχεροί παρακολουθούν το τέταρτο (αλλά και σπουδαιότερο) reunion του group, μετά το θάνατο του drummer τους John Bonham.
"Ο λόγος αυτού του reunion ήταν το μνημόσυνο του ιδρυτή της Atlantic Rec και Manager του group. Μια ιδέα που σκέφτηκε και υλοποίησε η συζύγός του", μας ενημέρωσε ο Νίκος Πετρουλάκης, που έκανε μια μικρή εισαγωγή.
Είκοσι εκατομμύρια λάτρεις των Led Zeppelin προσπάθησαν να αποκτήσουν ένα εισιτήριο, αλλά μόλις 18.000 τα κατάφεραν.
Λεπτομέρειες για το καταπληκτικό 2ωρο αυτό show, αποτελούμενο από 16 κομμάτια, μην περιμένετε να σας πω.
Κάποια tips ίσως, μόνο και μόνο για να μη φανταστείτε ότι το κρατάμε για τον εαυτό μας.

- Κατ' αρχήν το track list:
1. Good Times Bad Times
2. Ramble On
3. Black Dog
4. In My Time of Dying
5. For Your Life
6. Trampled Under Foot
7. Nobody’s Fault But Mine
8. No Quarter
9. Since I’ve Been Loving You
10. Dazed and Confused
11. Stairway to Heaven
12. The Song Remains the Same
13. Misty Mountain Hop
14. (1st encore) Kashmir
15. (2nd encore) Whole Lotta Love
16. (3rd encore) Rock and Roll

- Η σύνθεση του group αποτελείτο από τη γνωστή τριάδα (John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant) και στα τύμπανα ο γιος του John Bonham, Jason.
- Ο Jason είναι σεμνός, ευχάριστος, χαμογελαστός, εξαιρετικός drummer, πολύ κοντά στην τεχνική και το ταλέντο του πατέρα του, αλλά χρησιμοποιεί (επίτηδες, ή κατά λάθος) έναν αρκετά διαφορετικό ήχο από εκείνον.
- Η γνωστή τριάδα φαινόταν ευτυχισμένη με την παρουσία του Jason στη drums και το έδειχνε με κάθε τρόπο.
- Το δέσιμο (φιλικό, τεχνικό, επικοινωνιακό κλπ) του Robert Plant με τον Jimmy Page, ήταν ολοφάνερο. Κρυφά γελάκια, συνεννοήσεις, κλεφτές ματιές, μυστικά κλπ. Εκείνος που δεν συμμετείχε σε όλα αυτά (ή δεν τον "έπαιζαν" μαζί τους) ήταν ο John Paul Jones.
- Το κομμάτια τους έμοιαζαν πάρα πολύ με τη στουντιακή τους εκτέλεση, ή αυτή που έχουμε δει στο The song remains the same.
- Οι σκηνοθετικές αναφορές δε, στο παραπάνω live (και ταινία), ήταν πάρα πολλές: το εφέ με τις δύο διπλές κιθάρες που ενώνονται στη μέση στο Stairway to Heaven, το εφέ με τους πολλούς Jimmy Page τον έναν πίσω απ' τον άλλο κλπ.
- Στην πρώτη ώρα του live σου πέρναγε απ' το μυαλό ότι η κουρασμένη φωνή του Robert Plant, δεν μπορεί πλέον να τραβήξει τις φοβερές ψηλές νότες του παρελθόντος. Στη δεύτερη όμως ώρα βλέπεις ότι τα καταφέρνει άψογα, καταλαβαίνοντας έτσι ότι προφανώς κρατούσε δυνάμεις για τα δυσκολότερα τραγούδια τους.
- Ο Jimmy Page έπαιξε σχεδόν όλα τα γνωστά του σόλα, όπως τα έχουμε συνηθίσει. Έκανε κάποιες μικρές αλλαγές, που όμως δεν ξέφευγαν από τις πρώτες εκτελέσεις.
- Οι στοματικές όμως γκριμάτσες του Jimmy Page (στα όρια του φαφούτη γέρου), έκαναν πολύ κόσμο να κρυφογελάει.
- Γέλιο και εντύπωση επίσης έκανε η εξωτερική τους εμφάνιση. Ένας Robert Plant και ένας Jimmy Page (σε αυτή την ηλικία), fit και με μακρυά μαλλιά, σε αντίθεση με τον χοντρό και καραφλό πιτσιρικά, Jason Bonham.
- Τέλος, εντύπωση μεγάλη κάνει η παντελής απουσία φωτογραφιών ή πλάνων του αγαπημένου τους John Bonham. Το ήθος των υπολοίπων φάνηκε για άλλη μια φορά, όταν αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν καθόλου αυτόν το θάνατο για διαφημιστικούς, μαρκετίστικους, συγκινησιακούς σκοπούς.

Έτσι λοιπόν ήταν σα να παρακολουθήσαμε ένα live των Led Zeppelin, καθισμένοι βέβαια σε καρέκλες, χωρίς τσιγάρο, χωρίς ποτό και φυσικά χωρίς αυτούς... live.

Μέχρι να έρθει και στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, πάρτε μία γεύση από δύο σπουδαία τους τραγούδια.




kamarinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου