Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΖΩΗ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

"Βουτιά" στον πάτο παγωμένης λίμνης για να βρουν ζωή

Στην Ανταρκτική βρίσκεται μια Βρετανική ομάδα για να ξεκινήσει έρευνα στην παγωμένη λίμνη Ellsworth η οποία είναι θαμμένη κάτω από ένα στρώμα πάγου πάχους δέκα χιλιάδων ποδιών περισσότερο από μισό εκατομμύρια χρόνια...
Η λίμνη έχει μήκος δώδεκα χιλιόμετρα, πλάτος τρία και βάθος εκατόν πενήντα μέτρα. Βρίσκεται στην δυτική Ανταρκτική και την καλύπτουν 3,4 χιλιόμετρα πάγου.

Οι επιστήμονες θέλουν να συλλέξουν νερό και ιζήματα από τον πάτο της λίμνης καθώς πιστεύουν ότι εκεί κατοικούν άγνωστα είδη οργανισμών, απομονωμένα από τις επιρροές του έξω κόσμου για τόσο καιρό, που μπορεί να ακολούθησαν διαφορετική εξελικτική πορεία από τα είδη που γνωρίζουμε.
Οι Βρετανοί επιστήμονες, όπως αναφέρει η Βρετανική Daily Mail σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μια μέθοδο με καυτό νερό για να τρυπήσουν τον πάγο και η όλη διαδικασία θα κρατήσει τρεις ημέρες. Στο τρυπάνι οι επιστήμονες έχουν προσαρμόσει κάμερες και δυνατά φώτα, ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εικόνες που εξελίσσονται εντός του παγετώνα.

Έπειτα από μόλις λίγες ώρες παρατήρησης στο μικροσκόπιο, θα είναι σε θέση να απαντήσουν για το αν υπάρχει ζωή στη λίμνη.

Παράλληλα θέλουν να απαντήσουν σε ένα ακόμη ερώτημα, σχετικά με τη χρονολόγηση του στρώματος πάγου που καλύπτει τη Δυτική Ανταρκτική, αλλά και να περισυλλέξουν στοιχεία για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη δημιουργία του.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, μια ομάδα Ρώσων εξερευνητών απέτυχε να συλλέξει ασφαλή δείγματα από τη λίμνη Βοστόκ εξαιτίας της κακοχειμωνιάς, ενώ στην αρχή του 2013, Αμερικανοί επιστήμονες πρόκειται επίσης να ερευνήσουν κρυμμένες λίμνες της Δυτικής Ανταρκτικής

Πηγή; news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου